Latanie w zimie i wpływ mrozu na tkaninę

Dyskusja na tematy nie pasujące w żaden sposób do pozostałych kategorii na forum. Dyskusje niezwiązane z glajtami, a nawet nielotnicze proszę umieszczać w "Szwarc, mydło i powidło"
eltomek
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Latanie w zimie i wpływ mrozu na tkaninę

Postautor: eltomek » 07 listopada 2021, 21:49

Cześć,
Dawno temu, gdy kupowałem swoje pierwsze skrzydło instruktor, który mi je sprzedawał powiedział, żebym uważał na mróz (a akurat zbliżała się zima) bo marznąca woda obecna w tkaninie może ją zniszczyć. No więc od tamtego czasu mam już trzecie skrzydło i nigdy jeszcze nie latałem w zimie, pamiętając co mówił instruktor, ale dysonans powodowany obserwacją innych pilotów latających w zimie skłonił mnie do zadania tego pytania szerszemu forum, bo może bym coś popyrkał tej zimy :)

No więc jak to jest, trzeba uważać, czy nie trzeba? A jeśli nie trzeba to nigdy nie trzeba, bo marznąca woda obecna w tkaninie jej nie szkodzi, bo taka jest jej konstrukcja, czy że nie trzeba, bo tej wody nigdy nie ma tam na tyle, żeby zaszkodziła chyba, że się skrzydło wyciągnie z wiadra z wodą? Trochę filozoficzne pytanie może, ale szkoda byłoby mi uszkodzić nowego glajta, rozważam scenariusz taki, że startuję suchym glajtem w okolicach 0*C, a w powietrzu jest mróz, albo w ogóle start poniżej zera. Widziałem śmiałków latających i przy -20*C, więc chyba się da.
W instrukcjach nie znalazłem żadnej informacji o specjalnym traktowaniu skrzydła w niskich temperaturach.
Zdrówka,
Tomek

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Latanie w zimie i wpływ mrozu na tkaninę

Postautor: uriuk » 07 listopada 2021, 22:24

Najmniejsza szansa na oblodznie skrzydla panuje na Syberii i okolicach podbiegunowych. Tam zima wody nie uswiadczysz. Najlatwiej zamrozic mokre skrzydlo... latem. Kwestia, jak wysoko latasz. Zrodlem oblodzenia jest przechlodzona chmura.
Jesli jest mroz, to wody nie ma. To chyba logiczne. Jesli mrozu nie ma, a jest zima, to najczesciej im wyzej tym cieplej (prawie cala zime mamy silna inwersje), wiec tez... mrozu nie ma i nie ma problemu.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 listopada 2021, 22:45

Nie wiem co twój instruktor miał na myśli, ale jeśli będziesz latał zimą suchym skrzydłem (nie nasączonym wodą) to nie ma szans, żeby na mrozie coś się stało z tkaniną.
Zbyszek Gotkiewicz

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 08 listopada 2021, 21:08

Warto zrobić 2 rzeczy:

- nie rzucać bezpośrednio ciepłego glajta z samochodu na śnieg - bo wtedy się roztopi i ponownie przymarznie
- upewnić się przy pakowaniu że glajt jest suchy, żeby jak najmniej nabrał wilgoci od topniejącego później śniegu

wladek1

Postautor: wladek1 » 08 listopada 2021, 22:20

I wytrzepać śnieg jak wpadł do komór albo się przykleił
Władysław Peter

rk
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: rk » 08 listopada 2021, 22:51

- po wniesieniu plecaka pakowanego na mrozie, do mieszkania, nie otwierać przez kilka godzin, aż temperatura sprzętu się mniej więcej nie wyrówna. Za szybkie rozpakowanie, spowoduje, że sprzęt zrobi się mokry, a tego nie chcemy...

Pozdrawiam,
Robert

P.S.
Zimowe latanie na nadmorskich klifach, albo w "ruskim wyżu" na nadwiślańskich ma swój urok... nawet w -20.

Bumat

Postautor: Bumat » 18 listopada 2021, 07:32

[quote="eltomek"]Cześć,
Dawno temu, gdy kupowałem swoje pierwsze skrzydło instruktor, który mi je sprzedawał powiedział, żebym uważał na mróz (a akurat zbliżała się zima) bo marznąca woda obecna w tkaninie może ją zniszczyć. No więc od tamtego czasu mam już trzecie skrzydło i nigdy jeszcze nie latałem w zimie, pamiętając co mówił instruktor, ale dysonans powodowany obserwacją innych pilotów latających w zimie skłonił mnie do zadania tego pytania szerszemu forum, bo może bym coś popyrkał tej zimy :)

A czy instruktor powiedział Ci, żeby uważać na przewożenie skrzydła samolotem? Tylko niektóre części luków bagażowych są ogrzewane. ( dla zwierząt i delikatnych produktów) Jakie są szanse, że delikatna szmata trafi właśnie w taką część? Nie wiem. W pozostałych, wilgoć z powietrza zamarza i odmorza, zwłaszcza w długim locie z przesiadkami. Miałem kiedyś przyjemność dostać walizkę prosto z luku i ... cała była mokra jak romrożony kurczak. A teraz podróże samolotowe za warunem są popularne; pomyślcie o wilgotnym glajcie zamarzającym w syberyjskim mrozie :)

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 19 listopada 2021, 17:59

Bagaże w samolocie są przechowywane w niższej temperaturze, ale nie jest to pomieszczenie nieogrzewane - jest tam zapewniona temperatura powyżej 0.

Bagaż mógłby być mokry jeżeli prosto z luku zostanie rozładowany w ciepłym, wilgotnym klimacie. Wtedy (już poza samolotem) rosa z powietrza może się wkroplić na powierzchni.

Bumat

Postautor: Bumat » 19 listopada 2021, 20:10

Ptrzymana odpowiedź na zapytanie o temp u jednego z przewoźników: "Temperatures can vary, but the average is generally between 7°- 13°C, with some reported data logs as cold as minus 7°C during nternational flights above the ocean."

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 21 listopada 2021, 10:39

Moje zdanie w temacie wpływów na tkaninę, nowe glajty z tkaniny lajt, niecwiczenie ground handlingu bo szkoda glajta:
Mniej stresu o sprzęt i mniej gadania, a więcej ćwiczenia i latania. Większość glajtów dożywa takiego wieku że ludzie już na tym latać nie chcą a nie że sprzęt niesprawny.

Ja się specjalnie nie pierdzielę, tylko nie pakuje mokrego i nie trzymam w upale, szczególnie mokrego. Jak muszę spakować mokrego to tylko na czas stopa/powrotu do domu. I tyle.
Zima latam, na śniegu i w mrozie też.

Wróć do „Ogólne”