Podwyżka cen Dudka

...z kraju i ze świata. Linki do newsów związanych z paralotniarstwem.
Piotr1
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Podwyżka cen Dudka

Postautor: Piotr1 » 29 października 2021, 14:08

Słyszeliście o podwyżce sprzętu Dudka? Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby podwyżka ta nie dotyczyła także skrzydeł JUŻ DAWNO OPŁACONYCH I CZEKAJĄCYCH NA PRODUKCJĘ! Też zajmuję się handlem (+usługami) i nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Stracili bardzo dużo w moich oczach, nawet rozważam rezygnację z zakupu bardziej dla zasady niż z braku środków. Musiałbym mieć wtedy pomysł co innego brać (alternatywa dla Universala?).

rg
Kontakt:

Re: Podwyżka cen Dudka

Postautor: rg » 29 października 2021, 14:17

Piotr1 pisze:Słyszeliście o podwyżce sprzętu Dudka? Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby podwyżka ta nie dotyczyła także skrzydeł JUŻ DAWNO OPŁACONYCH I CZEKAJĄCYCH NA PRODUKCJĘ! Też zajmuję się handlem (+usługami) i nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Stracili bardzo dużo w moich oczach, nawet rozważam rezygnację z zakupu bardziej dla zasady niż z braku środków. Musiałbym mieć wtedy pomysł co innego brać (alternatywa dla Universala?).

Nieźle. Gdyby mnie coś takiego spotkało to chyba w pierwszej kolejności skonsultowałbym temat z Rzecznikiem Praw Konsumenta, nie dość że brzydko wizerunkowo to nie jestem pewien czy zgodne z prawem.

Pozdrawiam,
Robert
Obrazek
--
Najlepszą formą docenienia mojej pracy nad leonardo.pgxc.pl jest POLECENIE i wgrywanie logów.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 29 października 2021, 14:49

Jak opłacone, to znaczy kupione. Cena powinna być niezmienna. Wiem, że podwyżka dotyczy zamówionych, ale tylko zaliczkowanych. Gdzieś kupowałeś?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 października 2021, 15:10

Ja uprzedziłem moich klientów o podwyżce i wtedy jeden klient powiedział, że chce zarezerwować dostawy po starej cenie na cały rok, ale będzie płacił dopiero po dostarczeniu towaru wtedy gdy będzie mu potrzebny. Sytuacja jest analogiczna. Sprzedawcy u Dudka za sprzęt płacą przy odbiorze. Nie ma zadatków i zaliczek. A jeśli chodzi o ceny, to wszyscy producenci są w tej samej sytuacji.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 29 października 2021, 15:50

Wiem, że w Polsce zjawisko precedensu ma tylko miejsce w przypadku uchwał NSA oraz, że znów będę monotematyczny i nawiążę do samochodówki, ale to zawsze świetnie działa na wyobraźnię.
https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... mowie.html

No i taki przykład, że wg SN to działa jednak w dwie strony
https://czasopisma.beck.pl/monitor-praw ... sprzedazy/

Jeśli dokonano częściowej przedpłaty, pozostaje kwestia w jakiej formie
https://www.infor.pl/prawo/umowy/postan ... iczka.html

Piotr1

Postautor: Piotr1 » 29 października 2021, 17:15

Nie będę podawał u kogo kupiłem i za ile, bo dał mi bardzo dobrą cenę, a się jakoś tu nie reklamuje więc pewnie tego nie chce. Nie będę załatwiał nic przez Rzecznika Praw Konsumenta, ponieważ tu zawinił Dudek, a nie mój dystrybutor (on dostał rykoszetem). Rzecznik Praw Konsumenta pewnie ma coś do gadania tylko w relacji Klient-Dystrybutor, a nie Dystrybutor-Dudek. Nie chcę mu robić pod górę, bo i tak dopłaty mam tyle, że skrzydło kupuję dużo poniżej POPRZEDNIEJ ceny sugerowanej producenta.

Przedpłaty w Dudku są, bo jako, że osoby od której kupowałem osobiście nie znam, weryfikowałem u Dudka dwa razy:
1. Czy takie zamówienie do nich wpłynęło? (żebym czuł się bezpieczniej robiąc pełną przedpłatę do sprzedawcy skrzydła)
2. Czy już dostali pieniądze i mają moje dane wysyłki? (już po wpłacie, żebym czuł się lepiej przez te kilka miesięcy oczekiwania)
W obu przypadkach potwierdzili.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 29 października 2021, 17:46

Jestem dealerem Dudka i zasady sprzedazy nie sa mi obce. Dudek nie bierze zadnych zaliczek za typowe skrzydla. Bieze zaliczki za skrzydla nietypowe (np z indywidualna kolorystyka, czy reklama). Zasady sprzedazy dla wszystkich sprzedawcow sa jednakowe.
Z tego co piszesz wynika, ze twoj dystrybutor zrobil jakis chachmęt i teraz jest kwas. Czyli dokladnie odwrotnie jak piszesz.

Piotr1

Postautor: Piotr1 » 29 października 2021, 17:50

Nie mówię, że nie, natomiast z pozycji siły występuje tutaj Dudek, który potwierdził, że skrzydło jest już zapłacone. Więc jeśli jest "chachmęt", to Dudek najwyraźniej o nim wie i według mnie to Dudek jest za niego odpowiedzialny.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 29 października 2021, 18:25

Zasady sa proste: zaliczek nie ma, obowiazuje cena z dnia dostawy. Jesli z jakiegos powodu przedplata powstala, to nie zmienia to zasad. Powstaje pytanie, jakim cudem powstala. Moge sobie snuc domysly, ze np sprzedawca samowolnie zmienil zasady, wzial kase, a pozniej okazalo sie, ze zamierzasz to sprawdzic u Dudka, wiec ciupasem wplacil pieniadze Dudkowi. Dzial sprzedazy Dudka pewnie sie zdziwil, wzruszyl ramionami i przeszedl nad tym do pozadku dziennego. Ceny zmienil, na zasadach ogolnych, jak wszystkim, a ty masz przedplate, ktora zawdzieczasz swoim ukladom ze sprzedawca.
Tylko dlaczego usilujesz w to wrobic fabryke, tego nie rozmuiem. Musi to byc jakas slepa nieodwzajemnioa milosc do sprzedawcy. Przystojny chociaz?

Piotr1

Postautor: Piotr1 » 29 października 2021, 18:48

Jestem nowy na forum, a jakoś Cię kojarzę w negatywny sposób :D (z tematu o trajkach z niskim podwieszeniem). Nie wiem co Ci na to odpisać. Lubię dopasowywać się do poziomu rozmówcy, więc powiem: przystojniejszy od Twojej żony :D

Z mojej strony cisza do czasu odpowiedzi na maila, którego wysłałem Dudkowi, bo już bardziej zniżać się nie chcę :lol:

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 października 2021, 19:16

Orientuje się trochę w zasadach sprzedaży u Dudka i to co piszesz jakoś jest odległe od tych zasad. Za to dość dobrze pokrywa się z praktykami pewnego sprzedawcy, który próbuje zmonopolizować sprzedaż skrzydeł Dudka. Mylę się?
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 29 października 2021, 19:21

Żony nie mam i trzymam cie za slowo, ze kiedy rozwiazesz te zagadke to podzielisz sie z nami wynikami sledztwa.
Swoja droga jesli kojarzysz kogos negatywnie z powodu przestrzegania przed samodzielnym, garazowym produkowaniem sprzetu od ktorego zalezy ludzkie zycie, to jakos mnie nie dziwi fakt, ze przedplacasz cos, co jest bez przedplaty. Bardzo mnie intryguje twoj sposob postrzegania swiata. Nie moge sie doczekac finalu tej "afery".

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 29 października 2021, 19:22

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Orientuje się trochę w zasadach sprzedaży u Dudka i to co piszesz jakoś jest odległe od tych zasad. Za to dość dobrze pokrywa się z praktykami pewnego sprzedawcy, który próbuje zmonopolizować sprzedaż skrzydeł Dudka. Mylę się?

Ale on nie jest ani odrobine przystojny :)

nonanon.

Postautor: nonanon. » 29 października 2021, 19:32

Dudek zamieścił na swojej stronie informację i zmianie cen
https://dudek.eu/zmiany-cen/

Przy okazji, proszę o aktywację konta.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 29 października 2021, 19:37

Nie ma w kolejce zadnych uzytkownikow do zatwierdzenia. Musisz nam to umozliwic rejestrujac sie.

Piotr1

Postautor: Piotr1 » 29 października 2021, 19:47

uriuk pisze:jakos mnie nie dziwi fakt, ze przedplacasz cos, co jest bez przedplaty. Bardzo mnie intryguje twoj sposob postrzegania swiata.

Przedpłacam, ponieważ wolę przedpłacić niż przepłacić.

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Orientuje się trochę w zasadach sprzedaży u Dudka i to co piszesz jakoś jest odległe od tych zasad. Za to dość dobrze pokrywa się z praktykami pewnego sprzedawcy, który próbuje zmonopolizować sprzedaż skrzydeł Dudka. Mylę się?

Nie mam pojęcia. Ja naprawdę jestem mało zorientowany w tej branży, więc skąd miałbym wiedzieć, kto z listy dystrybutorów Dudka chce zmonopolizować sprzedaż skrzydeł?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 października 2021, 19:49

Z tego co zrozumiałem na temat tej afery, to sprzedawca wziął kasę na skrzydło a potem chciał dopłatę wyjaśniając ją podwyżka cen. Sprawa jest opisana zbyt ogólnikowo żeby wyrobić sobie zdanie o całej sytuacji, bo na przykład była podwyżka, ale nie obejmowała skrzydeł już zamówionych, natomiast zapowiadana podwyżka uprzedza, że tym razem obecna cena nie będzie obowiązywała jeśli skrzydło będzie odbierane po terminie wprowadzenia podwyżki. Poczytam informacje na ten temat od Dudka bo mogłem coś pokręcić ale nie wiem czy warto bo przy tak zdawkowym i jednostronnym przedstawieniem swojego stanowiska nie mam ochoty się angażować. Może kupujący nie wie kto chce zmonopolizować sprzedaż, ale jak poda nazwę firmy w której zakupił skrzydło to wiele się wyjaśni.
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr1

Postautor: Piotr1 » 29 października 2021, 19:57

Zamawiałem zapas u mojego instruktora (inna osoba niż od skrzydła, gdybym powiedział kto, to też wywiązałaby się niezła dyskusja :D) i też wziął zaliczkę na całość. Dla mnie to nie problem, ufam mu i z punktu widzenia osoby niezorientowanej w tej branży wygląda to normalnie. Co do skrzydła, jest jak pisałem, weryfikowałem u Dudka dwukrotnie czy ktoś mnie nie chce zrobić w bambuko :) Teraz pozostaje tylko czekać co mi odpiszą.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 października 2021, 20:08

Ponieważ jednak nie wytrzymałeś i według mnie trochę za wcześnie wyciągnąłeś problem na światło publiczne to teraz by wpadało podać wszystkie fakty bo inaczej może to wyglądać jak próba pomówienia.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 29 października 2021, 20:10

Problem w tym, ze kupujesz nie od Dudka, tylko od firmy X. To jest twoj kontrahent.
A co oglaszasz na caly swiat? Ze Dudek cie chce wyruchac. Jest to nieuczciwe postawienie sprawy. Nikt nie jest ciekawy kto kogo rucha w twoim ukladzie ze sprzedawca. Na razie widzimy, ze usilujesz wrobic w swoje pozycie intymne bogu ducha winna fabryke.
Probujemy ci to wytlumaczyc, ale twoja milosc do sprzedawcy jest slepa. W tej chwili jedynym ciekawym aspektem twojego zwiazku jest kwestia urody twojego wybranca, dla ktorego jestes gotow przestac zachowywac sie przyzwoicie i oczerniasz publicznie kogo popadnie. Mi sie tez dostala od ciebie lapka w dol. Jestem pod wrazeniem sily twojego uczucia.

Wróć do „Wiadomości”