Podwyżka cen Dudka

...z kraju i ze świata. Linki do newsów związanych z paralotniarstwem.
Piotr1
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Podwyżka cen Dudka

Postautor: Piotr1 » 29 października 2021, 20:29

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Ponieważ jednak nie wytrzymałeś i według mnie trochę za wcześnie wyciągnąłeś problem na światło publiczne to teraz by wpadało podać wszystkie fakty bo inaczej może to wyglądać jak próba pomówienia.

Fakty podam, jak sam je do końca ustalę. Dzisiaj na forum dowiedziałem się, że Dudek nie bierze przedpłat. Dzwoniąc do Dudka miesiąc temu, dowiedziałem się, że moje skrzydło jest już opłacone i adres wysyłki zgadza się. Personalia "mojego wybranka" nie są tu istotne, choć oczywiście innych dystrybutorów (pytałem kilku o cenę), którzy nie dają żadnych rabatów bardzo by one interesowały.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 października 2021, 20:32

Nigdy nie spotkałem się z sytuacją że sprzedawca płacił u Dudka za skrzydło przed jego ukończeniem.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 29 października 2021, 20:45

Podajesz odpowiedz fabryki, ale nie podajesz na jakie pytanie byla to odpowiedz. Rozumiem, ze pytanie brzmialo "Czy przy zamowieniu skrzydla wymagana jest jakas zaliczka?" Jesli pytanie bylo "Czy pieniadze od firmy X wplynely" to przypuszczalnie odpowiedz mogla byc twierdzaca, choc jestem w stanie sobie wyobrazic, ze twoimi pieniedzmi zostalo oplacone zupelnie inne skrzydlo, ktore w tym momencie sprzedawca musial oplacic, bo juz go monitowano kilkukrotnie, a on nie mial kasy, bo stale żągluje pieniedzmi naiwniakow.
Jak ktos daje upust na skrzydle, na ktore trzeba czekac pol roku w kolejce, to cos tu na kilometr smierdzi. Po co dawac upust na cos co mozna sprzedac bez upustu jednym telefonem komus, kto czeka od miesiecy na swoje upragnione skrzydlo, a za oknem warun? Ja niedawno dostalem maila od aamerykanskiego generala ktory chcial mi podarowac worek dolarow, a takze ze dwa maile informujace mnie, ze dostalem wielki spadek w Kanadzie ,trzeba tylko uregulowac jakies drobne oplaty notarialne. Ktos te maile pisze, czyli interes sie widac oplaca. Sa jacys goscie, ktorzy wierza w amerykanskich generalow nie majacych chwilowo drobnych na przelew, albo nieoczekiwane spadki z Kanady. Zawsze chcialem poznac takich szczesciarzy do ktorych usmiechnela sie fortuna i ktos im na przyklad daje nieuzasadniony rabat.

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 29 października 2021, 21:17

uriuk pisze:Jak ktos daje upust na skrzydle, na ktore trzeba czekac pol roku w kolejce, to cos tu na kilometr smierdzi. Po co dawac upust na cos co mozna sprzedac bez upustu jednym telefonem komus, kto czeka od miesiecy na swoje upragnione skrzydlo, a za oknem warun?

Też mnie to od razu zastanowiło. Jaki dystrybutor będzie dawał rabaty na coś co sprzeda mu się od ręki.
Ja tydzień temu zamawiałem u Dudka Optica 2 i u mojego dystrybutora nie było gadki o żadnych pieniądzach i przedpłatach dopóki nie odbiorę skrzydła w kwietniu 2022.
Baa... A żeby dostać skrzydło od ręki , to byłbym nawet gotowy dopłacić Dudkowi z 5% extra, żeby tylko mieć skrzydło szybciej.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 29 października 2021, 21:22

7van.krzysztof pisze:Ja tydzień temu zamawiałem u Dudka Optica 2 i u mojego dystrybutora

Przyszła do spowiedzi młoda, atrakcyjna dziewczyna i wyznaje "proszę księdza, zgrzeszyłam. Bardzo zgrzeszyłam. Uprawiałam seks pozamałżeński". "Niedobrze córko, niedobrze. A z kim?" Odpowiedziała, że z księdzem z sąsiedniej parafii. Ksiądz na to: "Dziecko, tu jest twoja parafia. Tu jest twój ksiądz"

Piotr1
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: Piotr1 » 29 października 2021, 21:34

uriuk pisze:nieuzasadniony rabat

Niezły kwiatek, a historia też ciekawa. Widać, że jesteś instruktorem, który od czasu do czasu sprzeda skrzydło, a nie handlowcem jeśli tego nie rozumiesz. W mojej branży wszyscy jadą na marży 2-5%. W sugerowanych cenach producenta nikt nie sprzedaje. Ja kupuję towar z rabatem 60%,czasem przy przedpłacie 62%, a na allegro inni sprzedają to z rabatem 55-60%. Jest też paru, którzy nie wiadomo po co mają wystawione w cenie producenta i nikt tego nie bierze. Zarabiam na montażach, gdzie na towar daję 30%, a jak klientowi nie pasuje to mówię, żeby kupił na allegro i sam zamontował (bo jak kupi na allegro i będzie chciał mojej pomocy, to do robocizny doliczam tyle ile zarobiłbym na sprzedaży sprzętu). Całkiem inna sytuacja niż u Was, bo ładnie trzymacie ceny.

Wolisz sprzedać 20 skrzydeł zarabiając na każdym 500zł, czy 5 skrzydeł mając po 2000 z każdego? Jeden czort, choć druga opcja lepsza, bo nie ma tyle kłopotu z klientami. Jednak niektórzy wybrali pierwszą i z punktu widzenia klienta, chwała im za to.

Awatar użytkownika
ugryzek
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: ugryzek » 29 października 2021, 21:36

Chyba wszyscy w tym wątku pominęli wpis anonima? Tutaj chyba sprawa wyjaśniona, a kwestia rozliczeń nie ma raczej znaczenia...

https://dudek.eu/zmiany-cen/

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 października 2021, 22:30

Jest tylko jeden sprzedawca, który od kilku lat próbuje zagarnąć cały rynek dla siebie i stosuje chwyty, którymi ty jako handlowiec będziesz oburzony, ale jako incydentalny klient zaakceptujesz, bo zaoszczędzisz parę stówek. W rezultacie ty jesteś do przodu a wszyscy tracą. Traci na przykład Dudek na którego zostałeś napuszczony całą sytuacją i jak dla mnie nie jesteś wiarygodny, bo podałeś jedynie nazwę firmy w której bezpośrednio nic nie kupowałeś nie podając ani kim jesteś, ani komu zapłaciłeś za skrzydło. Od takich handlowców broń nas Panie. Podstawowym przykazaniem handlowca jest że jego słowo jest więcej warte od jego pieniędzy i w tej sytuacji grosza bym nie wziął od ciebie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 października 2021, 22:50

Znam jednego Piotra, który traktuje wszystkich sprzedawców jak złodziei. Jeśli to ten, to trafił na lepszego sprzedawcę od siebie :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 30 października 2021, 18:39

Od kiedy żyję pierwszy raz spotykam sytuacje (już kilkukrotnie w tym roku), gdzie materiały kupuję "cennikowo", płacę, sprzedawca anuluje zamówienie, oddaje kasę i podnosi cenę. Klientom, którzy zamówili ceny bym nie podniósł nawet gdybym miał dopłacić.
Sorki, Taki mamy klimat...
Ostatnio zmieniony 30 października 2021, 19:24 przez prokopcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
der
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 30 października 2021, 19:07

Przecież Dudek też napisał jasno, że więcej mają zapłacić ci którzy zamówili taniej. Ilość pośredników tu nie ma nic do rzeczy. Paskudne przerzucanie kosztów własnych na klienta końcowego. Bo zarobić należy za wszelką cenę. Nawet dobrego imienia. To oświadczenie o łaskawym podejściu w przypadku rezygnacji... No po prostu cudne. Pracuję w usługach od ponad 20 lat i takie podejście do klienta jest niedopuszczalne. Jeśli nie mogę z jakiegoś powodu zrealizować zlecenia, grzecznie przepraszam i próbuję to jakoś zrekompensować. Choćbym był na tym stratny. Jeśli nie mam pewności do tego, że będę w stanie zlecenie zrealizować w określonym czasie i po określonej cenie to go nie przyjmuję. A to, że jakiś pośrednik bierze zaliczkę, co w tym dziwnego? Jeśli w tej sytuacji klient końcowy zrezygnuje, bo ma takie prawo, to kto pozostanie z tym drogim produktem?

Tu przyjmuje się zamówienia w nieograniczonej ilości i właściwie po nieokreślonej cenie. A na pewno nie wiążącej. Aby uniknąć odpowiedzialności z tytułu praw konsumenckich, tę zrzuca się na pośredników. Niech oni się z klientem procesują. My musimy zarobić zawsze.
Tu chłopcem do bicia nie jest ani klient końcowy ani producent, ale właśnie pośrednik.
Anulowanie zamówienia ma sens. Żądanie wyższej zapłaty na podstawie tego samego zamówienia zdecydowanie nie.

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 30 października 2021, 20:55

Też prowadzę jakąś tam małą firmę i powiem tak jeżeli klient mnie pyta ile wyjdzie za naprawę auta sprawdzam mu ceny części doliczam swoją robociznę i mówię mu cenę. Jeżeli nagle okazuje się że dzień wcześniej sprawdzałem i cena była taka a na drugi dzień jak zamawiam cena jest wyższa a tak się zdarza to zazwyczaj cena jaką mu obiecałem jak pytał pozostaje nie zmienna . W przeciwnym wypadku wyszedł bym na idiotę i klient byłby mocno zniesmaczony. Więc jak się na coś umawiam tak jest . Nawet w przypadku gdy robota wydaje się prosta powiem cenę a okarze się , że temat zajmuje mi o wiele więcej czasu niż się spodziewałem biorę to na klatę . To jest wydaje mi się normalne podejście do tematu. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę monopolistów którzy potrafią mieć gdzieś klienta bo i tak monopolista wie , że nie kupisz czy nie zrobisz gdzie ińdziej więc potrafią robić co chcą . A suma sumarum klient się powkurwia a i tak zamówi bo jakie ma wyjście? Tak to ogólnie wygląda w mojej skromnej ocenie . Może to wydawać się komuś nie w porządku ale no właśnie ale . Więc jeżeli ktoś ma kupować paralotnie przykładowo Apco gdzie po 4 latach , 60 godzinach nalotu musi wywalić wszystkie liny bo nie przechodzą testów wytrzymałościowych , urwanych w powietrzu trymarów i tak dalej i tak dalej , takich tematów jest bardzo dużo to zapłaci 20% więcej za skrzydło w którym tego problemu nie ma , a producenci o tym doskonale wiedzą . Tyle w temacie .

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 października 2021, 21:13

No nie bardzo tyle w temacie. Ja umówiłem dekarzy żeby mi zrobili dach na wiosnę. Powiedzieli mi cenę orientacyjnie ile to będzie kosztowało po cenach z tego roku i zaznaczyli, że jeśli materiały zdrożeją przez zimę to cena za dach też będzie większa. Czyli według jednych dyskutantów mam się czuć oszukany a według innych zrezygnować i szukać wykonawcy który mi zagwarantuje cenę w przyszłym roku. Wydaje mi się, że jedynym wyjściem dla wykonawców aby nie być oskarżanymi o przerzucanie kosztów na konsumenta jest zawieszenie działalności i poczekanie na ustabilizowanie się rynku. Czyli szanowni dyskutanci, według mnie poupadaliście na głowy.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 30 października 2021, 22:25

Fakt jest Zbyszku taki co by tu nie mówić , że już ceny paralotni są wysokie ja nie wierzę w to że producent zarabia 1000 zł na jednej szmacie tylko są to grube pieniądze. Jest to hobby a hobbyści zawsze byli i będą dojeni . Nie wiem jakie kto tam ma intencje ale jak tak dalej pójdzie to za cenę kawałka szmaty będzie można sobie kupić motolotnię zresztą już nie wiele drożej można. Uważam że do tej pory ceny tych rzeczy są wywindowane w kosmos i nie wierzę , że 80 % ceny to materiał a 20% zysk . Nie wnikam ile kto płaci za materiały ale powiem tak jak oddajesz np auto do lakiernika to słyszę malowanie elemntu 400zł pytam ile????? no 400zł o kurde sporo ...odpowiedź panie materiały podrożały lakiery poszły do góry i tak dalej . I wszystko fajnie do póki sam nie biorę się za malowanie jadę kupuję wszystko co trzeba żeby pomalować i okazuje się , że nie do końca materiały aż tak podrożały , taka jest prawda . Wszystko idzie do góry jedne rzeczy faktycznie inne lecą do góry bo czemu nie jak cała reszta idzie. Nie wnikam w tym momencie w jedną sprawę skrzydeł Dudka ale mówię ogólnie jak to wygląda z różnych perspektyw. A latanie na paralotni no cóż staje się to sport mało osiągalny dla przeciętnych ludzi tak jak to było kiedyś i jest to fakt nie zaprzeczalny. Ludzi ciągnie do latania i będą za to płacić coraz więcej jeśli ich będzie stać. To samo jest w modelarstwie i w innych dziedzinach hobby. Jeżeli granie w szachy przyciągało by ludzi tak jak latanie to płacili by za szachy po 10000 zł za kawałek drewna żeby tylko to mieć i tym się zajmować . Pasjonat wyda ostatniego grosza żeby robić to co lubi będzie chodził w dziurawych butach , spodniach ale pasja to pasja i większość wyda na to co ma i na tym się bazuje i nikt mi nie powie , że tak nie jest bo nie uwierzę. Jeszcze co do Pana Dudka fakt jest taki , że sprzęt ma bardzo dobry i co by nie było kogo będzie stać będzie kupował te paralotnie i myślę , że cena jaka by nie była to i tak nic nie zmieni . A i jeszcze jedna sprawa oczywista zarabiamy w tym kraju ile zarabiamy gdybyśmy mieli stawki choćby niemieckie guzik by kogo u nas obchodziło czy paralotnia idzie 20 czy 30 procent do góry . Może za 50 lat to się zmieni hahahah chociaż wątpie.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 30 października 2021, 22:53

leszekm40 pisze:. A latanie na paralotni no cóż staje się to sport mało osiągalny dla przeciętnych ludzi tak jak to było kiedyś i jest to fakt nie zaprzeczalny.

No to ja zaprzecze. Kiedy zaczynalem latac, na nowa paralotnie stac bylo kilka osob w Polsce. Byl to elitarny sport. Teraz stac na to kazdego, bo nowy glajt kosztuje raptem 2-3 srednie krajowe pensje, a nie jak dawniej 30 srednich.

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 30 października 2021, 23:13

uriuk pisze:
leszekm40 pisze:. A latanie na paralotni no cóż staje się to sport mało osiągalny dla przeciętnych ludzi tak jak to było kiedyś i jest to fakt nie zaprzeczalny.

No to ja zaprzecze. Kiedy zaczynalem latac, na nowa paralotnie stac bylo kilka osob w Polsce. Byl to elitarny sport. Teraz stac na to kazdego, bo nowy glajt kosztuje raptem 2-3 srednie krajowe pensje, a nie jak dawniej 30 srednich.

Mało kto zarabia średnią krajową 13000zł za skrzydło na tą chwilę to jest sporo pieniędzy mając na utrzymaniu rodzinę a będzie jeszcze drożej. Naprawdę nie łatwo na hobby tyle odłożyć . Nie mówię , że się nie da ale łatwo nie jest . Zależy też czy ktoś ma swoje konto czy dzieli je z żoną hahhahaha jak to drugie to nie ma opcji kupić sprzętu :) ale to inna kwestia :lol: Ale też w sumie rację masz , że kiedyś łatwo nie było ja w sumie byłem małym dzieckiem ale rodzice mówili ile wypłat trzeba było na telewizor i tak dalej. Ale w sumie ojciec na lotniach latał od lat 90 tych póxniej motolotnie sami wszystko robili latali i było ok choć takiego dostępu do wszystkiego jak dziś to nie było . Dość się nakombinowali żeby zorganizować materiały rury nie rury i tak dalej . Ale jakoś każdy był dla każdego pomagali sobie wzajemnie no było inaczej mimo wszystko niż dziś . Dzisiaj niby wszystko jest ale no trzeba mieć dobrą płacę jak się ma to się ma hobby . No i jeszcze dobra żona musi być hahahahah a z tego co wiem od chłopaków to różnie jest :)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 października 2021, 23:17

Tylko marzenia są darmowe. Prawdziwe latanie kosztuje. Fakt, że jest to najtańsze latanie nie oznacza że jest tanie. Jeśli chcesz latać na paralotni musisz się liczyć z wydawaniem 10 tysięcy rocznie na sprzęt i wyjazdy. To moje kalkulacje sprzed kilku lat. Teraz to pewnie jest jakieś 12 tysięcy. Czyli jeśli nie możesz sobie pozwolić na odłożenie miesięcznie tysiąca złotych z przeznaczeniem na latanie, to zawsze będziesz przekonany że latanie jest za drogie. A czy można produkować taniej? Myślę, że można by uzyskać obniżkę ceny na poziomie 20% kosztem obniżenia szeroko pojętej jakości czyli robiąc dużo prostszą konstrukcję wzorowaną na skrzydłach sprzed 20 lat i rezygnując z certyfikacji. Gdy Dudek chciał wprowadzić do sprzedaży dwurzędową wyczynówkę, to koszty takiego procesu wynosiły wiele lat temu około stu tysięcy zł. Może trochę lżej będzie się wydawać pieniądze na sprzęt jeśli będziemy mieć świadomość, że zysk nie jest przejadany przez producentów, ale inwestowany w nowe konstrukcje, prototypy, certyfikacje, urządzenia do produkcji, oprogramowanie wspierające konstruowanie, modelowanie aerodynamiki, promocję. Porównaj jak działają pieniądze klientów u takich polskich producentów skrzydeł jak Dudek, Peciu i Dudzinek. Ja widzę różnicę i wiem skąd ona się bierze. Na przykład filmy robione przez JB dla Dudka wszyscy chętnie oglądali utożsamiając się z nimi jeśli latali na Dudku. A jak myślisz, kto za te filmy zapłacił? :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 30 października 2021, 23:19

leszekm40 pisze:
Mało kto zarabia średnią krajową

Faktem jest, poniewaz z powodu idiotycznej stawki ZUS male firmy wyplacaja wiekszosc kasy pod stolem i dlatego ta "srednia" jest mocno zanizona.
Od dwoch miesiecy szukam ludzi do roboty i widze, ze propozycja sredniej krajowej budzi nieklamane rozbawienie. Szukam dalej.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 października 2021, 23:22

uriuk pisze:
leszekm40 pisze:

Faktem jest, poniewaz z powodu idiotycznej stawki ZUS male firmy wyplacaja wiekszosc kasy pod stolem i dlatego ta "srednia" jest mocno zanizona.
Od dwoch miesiecy szukam ludzi do roboty i widze, ze propozycja sredniej krajowej budzi nieklamane rozbawienie. Szukam dalej.

Ja płacę uczciwie pracownikom. Pozostałe zyski zabiera państwo. To musi jebnąć.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 30 października 2021, 23:29

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
uriuk pisze:
leszekm40 pisze:

Ja płacę uczciwie pracownikom. Pozostałe zyski zabiera państwo. To musi jebnąć.

No musi bo to co się tu dzieje to jest masakra opłaty koszty pracy ja nie wiem czy gdziekolwiek ktoś ponosi takie koszty jak my w tym kraju . Złodziejstwo na całej lini i tyle......

Wróć do „Wiadomości”