Podwyżka cen Dudka

...z kraju i ze świata. Linki do newsów związanych z paralotniarstwem.
Piotr1
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Podwyżka cen Dudka

Postautor: Piotr1 » 01 listopada 2021, 16:22

Zgadzam się, że najtańszy sprzedawca nie jest zawsze najlepszym. Dla mnie akurat był, ponieważ ani nie zależało mi na czasie (mogłem kupić w normalnej cenie Universala w starym kolorze, który minimalnie bardziej mi się podobał i był dostępny od ręki), miałem pieniądze więc mogłem pozwolić sobie na przedpłatę (u innych mógłbym zapłacić dopiero przy odbiorze), nie zależało mi na osobistym kontakcie ze sprzedawcą (wszystko załatwiłem przez internet). Ktoś inny woli pojechać do firmy i dotknąć produkt, może nawet przetestować i zapłacić cenę rynkową.
Mamy wolny rynek i każdy może kształtować swoją politykę cenową dopasowując się do klientów, którzy są jego celem. Jeśli uważasz, że "uczciwi" sprzedawcy przegrywają walkę z "monopolistą", to musisz z nim walczyć w sferze cenowej (także obniżając cenę) lub pozacenowej (jakość obsługi, posiadanie sklepu stacjonarnego, skrzydeł na stanie itd. itp.), a nie mieć pretensje do klientów, którzy zdecydowali inaczej niż zrobiłbyś to Ty.
Może nawet ta walka już się zaczęła? Ja nie mam pojęcia o kim piszecie, nie powiedziałem Wam też od kogo ja kupiłem. Może to są całkiem inni ludzie, a ten mój dopiero włączył się do gry proponując także dobre ceny?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 listopada 2021, 16:45

Nawet wolny rynek zakazuje sprzedaży na przykład poniżej kosztu zakupu. Szczególnie gdy celem takich zabiegów jest wykończenie innych firm. A z tego co wiem to dochodzi do takich zdarzeń. Myślisz że w ten sposób można zbudować zdrowy rynek ze sprzedawcą który jest wsparciem dla klienta? Popatrz do czego wojna cenowa doprowadziła w szkoleniach paralotniowych. Kandydaci na pilotów trafiają na kurs za 900 zł gdzie w ciągu kilku dni wykonują 20 krótkich zlotów z górki a następnie zaczynają szukać taniego skrzydła w internecie. A instruktor im zapomniał powiedzieć, że nie byli na szkoleniu tylko w wesołym miasteczku. Grunt, że szkoła ma przerób a klient niską cenę. I tacy właśnie klienci rozjebali cały nasz rynek paralotniowy.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem

Apco

Postautor: prokopcio » 01 listopada 2021, 17:43

Ja mam odmiennie niż wszyscy i mam do swobodnego Dudka a do PPG Apco. Poprzednie Apco Force kupiłem kilkuletnie ( 80h ) i wylatalem też ok. 80h. Przed sprzedażą robilem full przegląd i wszytko wyszło jak nowe łącznie z olinowaniem mimo, że nie traktuję skrzydeł pedantycznie ( delikatnie ujmując ).
Łukasz Prokop

Piotr1

Postautor: Piotr1 » 01 listopada 2021, 18:01

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Popatrz do czego wojna cenowa doprowadziła w szkoleniach paralotniowych. Kandydaci na pilotów trafiają na kurs za 900 zł gdzie w ciągu kilku dni wykonują 20 krótkich zlotów z górki a następnie zaczynają szukać taniego skrzydła w internecie. A instruktor im zapomniał powiedzieć, że nie byli na szkoleniu tylko w wesołym miasteczku. Grunt, że szkoła ma przerób a klient niską cenę. I tacy właśnie klienci rozjebali cały nasz rynek paralotniowy.

To jest inna kwestia. Ciężko porównywać produkt do usługi. Tu jesteś jedynie pośrednikiem i z punktu widzenie klienta takiego jak ja, musisz jedynie zaksięgować fakturę od Dudka, wystawić paragon na mnie i zapłacić malutki podatek od małego dochodu. Nawet skrzydła nie trzeba odbierać i wysyłać, bo Dudek dostał mój adres.
Sam długo wybierałem instruktora i nie szkoda było mi zapłacić ~3000zł (teraz już nie pamiętam dokładnie, bo było to 3 lata temu) i dostać w zamian porządne szkolenie trwające od jesieni do wiosny (bo dojazdowe i zrypała się w między czasie pogoda itd. itp). Nawet po tej trzyletniej przerwie obudzony o 4 w nocy odpowiadałbym bezbłędnie na pytania z wiedzy wbitej mi do głowy przez tego człowieka.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 listopada 2021, 18:47

Dyskusja sprowadza się do znalezienia odpowiedzi na pytanie: kto ma zapłacić za gwałtowny I nieprzewidziany wzrost cen? Producent, sprzedawca czy klient końcowy. Myślę, że wszyscy są obciążeni podwyżką. Dowodzenie, że jedynie producent powinien ponieść koszty tego bałaganu jaki politycy zrobili w gospodarce jest co prawda bardzo na czasie w naszych socjalistycznych czasach, ale ja żyłem już raz w socjalizmie i będę walczył z promocją bezpieczeństwa kosztem wolności. A poza tym skoro sprzedawca wziął od Ciebie pieniądze jako gwarancję, że się nie wycofasz z zakupu to sprzedawca ma problem. On obracał twoimi pieniędzmi i w tej sytuacji jego marża powinna być pierwszym buforem chroniącym klienta a dopiero potem dopuszczam negocjacje sprzedawcy z producentem o obniżkę ceny hurtowej jeśli marża nie wystarczy. Jeśli nie odbyło się to w ten sposób, to znaczy że trafiłeś na sprzedawcę który ma klienta w dupie. Za to sprzedaje najtaniej.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 01 listopada 2021, 19:09

Problem jest w tym, że jak napisałem wcześniej, producent nie dostosował ilości zbieranych zamówień wg cennika do wyczerpania obecnego stanu magazynowego.
Tak robią handlowcy.
Trudno, mleko się rozlało więc, pozostało mu koło ratunkowe:
Gdyby producent był fair w stosunku do swoich dystrybutorów, a przecież ma ich określoną znaną sobie ilość, a liczba zamówień jest dokładnie znana, mógł zaproponować w korespondencji z dealerami podział kosztów podwyżki na zamówione dotychczas skrzydła, częściowo między siebie i pośrednika, tak by wyjść z twarzą z zaistniałej sytuacji wynikłej wyłącznie z własnego zaniedbania.
Jednak producent wybrał najgorzej. Otwarcie przelał koszty swojego niedopatrzenia na klienta końcowego. Jedynego w tym łańcuszku, który wyłącznie ponosi koszt, a nie zysk. Tam mówi oficjalna informacja na stronie.
Czy kiedy paliwo i materiały potanieją, to można liczyć na to, że ceny zamówień do 1 listopada spadną ? tak retorycznie pytam :)

JaroXS
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 01 listopada 2021, 19:20

Hej,

Przyznam ze bardzo ciekawy watek. Mysle ze moze byc wkrotce jeszcze gorzej jak FED przestanie drukowac kase ktora potwierdzili ze beda drukowac do polowy przyszlego roku aby uratowali troche Evergrande. Tylko dzieki temu oprocz tego co juz bylo nie mamy kolapsu na swiatowej gieldzie papierow. Proponowalbym wszystkim powyciagac kase z gield do polowy przyszlego roku tak dla bezpieczenstwa. To tak zupelnie na marginesie.

Na innym mniejszym marginesie to obecnie doszlismy do takiej sytuacji ze nawet programista zarabiajacy 16-20 kafli brutto miesiecznie musi brac kredyt na 30 lat jezeli nie posiada dobrego wkladu wlasnego i chcialby miec swoj upragniony domek jednorodzinny. Ceny dzialek w Czechach to jakis kosmos, po 400 pln za metr. Ostatnio widzialem oferte sprzedam pole cena 75 pln za metr :). Mieszkania 50m2 na zadupiu po 350-400 tys pln. Ceny uslug budowlanych z kosmosu. Ostatnio mi jacys panowie proponowali ze mi deski tarasowe poloza za 140 pln za metr tylko za robocizne. Ja obejrzalem wydatki na koncie to zauwazylem 30% wzrost w stosunku do sytuacji z przed okolo 1.5 roku. A GUS czeski wszystkim w mawia ze inflacja wynosi 5% :) Boje sie ze powrotu do niektorych cen juz nigdy nie bedzie a wrecz przeciwnie oczekuje ze w 2022 bedzie kolejna fala wzrostow i dojenie slepcow.

Co do sprzetu paralotniowego to tez jest niezla banka dlatego sam podiadam obecnie 2 uzywane skrzydla mimo ze stac mnie na nowe. Przy odrobinie monopolu mozna cala sytuacje wykorzystac jeszcze bardziej pod siebie. Duze korporacje z ustawkami juz dawno rozstawily pionki na szachownicy.

Co do ceny gwarantowanej za skrzydlo to uwazam ze powinna taka byc, ale dzisiaj to nie ma nawet ceny gwarantowanej za dachowki ;) o akcesoriach komputerowych, czipach nie wspominajac.
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 01 listopada 2021, 19:21

Wizerunkowo dla Dudka to ta sytuacja to jest raczej pikuś, niestety.... W USA mają jednego dystrybutora - firmę która miesiącami zbywa klientów, nie odbiera telefonów, nie odpisują.... I firma Dudek ma to w d.... i dalej ma tego jednego dystrybutora na kraj wielkości UE.

Także znacznie większe rzeczy "przechodzą".

Tylko fakt faktem - w USA Dudek jest mało popularny, bo kupienie tego skrzydła tam graniczy z cudem...

Awatar użytkownika
der
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 01 listopada 2021, 19:36

Ceny mogą lecieć w kosmos, można wołać i pierdyliony ale dopóki nie jest to artykuł pierwszej potrzeby i nie jesteśmy "uchodźcami" zarobkowymi, a dotąd mamy gdzie mieszkać, to prędzej dojdzie do "zapaści gospodarczej" nazywanych przez niektórych, a w rzeczywistości stagnacji stabilizującej ceny rynkowe niż spirali inflacyjnej.
Przeglądałem sobie kilka dni temu olxa - nieruchomości w mojej mieścinie. Okazuje się, że nagle pojawił się wysyp mieszkań do wynajmu w cenie zbliżonej 1000zł plus czynsz i media. Rykoszet "inwestycji w nieruchomości", to jest kupić to jedno, ale co dalej ?
Rentowność w najlepszym przypadku 3% rocznie. Obligacje skarbowe 10 letnie 1% plus inflacja. Pozostaje nadzieja na to, że podrożeje samo z siebie. A jeśli nawet, to kto to kupi?
Temat Czech jest tym bardziej interesujący, bo te są niemal wyludnione poza obszarami miejski. W którakolwiek stronę się tam nie pojedzie, tereny wiejskie są pełne pustostanów. Skoro nie były w zainteresowaniu mieszkańców przez lata do dziś, to nagle to się zmieni ? Być może tylko w celach spekulacyjnych.
W naprawdę trudnych czasach na wierzchu nie jest wcale ten, który ma towar (jeśli nie jest ot towar pierwszej potrzeby, a nieruchomości takimi nie są) ale ten kto ma gotówkę. Cała sztuka by była w odpowiedniej do danej sytuacji walucie.
Być może przejaskrawionym przykładem, jest Wenezuela, w której stoją setki tysięcy porzuconych domów znaczącej wartości których nie ma komu sprzedać, w sytuacji gdy wyemigrowało się np. do Kolumbii za chlebem.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 listopada 2021, 20:42

Żeby jeszcze wyjaśnić sprawę i zrozumieć działania sprzedawcy sprawdziłem cenę z października i porównałem z ceną z kwietnia.
UNIWERSAL 28 na wiosnę kosztował 11120 zł a jesienią zdrożał do 12230. Cena dla dystrybutorów też wzrosła ale nadal pomiędzy starą ceną detaliczną którą zapłacił klient i nową ceną dla dystrybutorów jest zachowane kilkaset zł zysku dla pośrednika. A skoro pośrednik w tej niecodziennej sytuacji nie potrafi zadbać o interes klienta i dobro firmy z której żyje to dobrze by było wiedzieć komu Dudek zawdzięcza czarny PR.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 01 listopada 2021, 21:26

No w Czechach wszystko zostalo skupione jezeli chodzi o nieruchomosci. W mojej okolicy nie ma ani jednej dzialki budowlanej na sprzedaz ktorej cena by byla normalna a nie jak z Dubaju. Normalny czlowiek ktory pracuje jako kierowca, handlowiec, magazynier moze zapomniec o posiadaniu wlasnego domu przy tym co sie stalo. Chaty w gorach ktore sie rozpadaja o powierzchni 40m2 z dzialka 250m2 kosztuja po 400 tys pln. Moi koledzy ktorzy programuja i maja godziwa prace sie zastanawiaja czy naprawde chca teraz brac kredyty na 30 lat aby kupic i wyremontowac rujne. Boja sie i slusznie bo wiadomo ze oprocz wysokich cen za chwile beda wysokie stopy procentowe. Budowa nowego domu o powierzchni 130m2 to koszt prawie 900 tys pln + dzialka. Tak tak, doszlismy do cen kiedy sie mowi dom za banke bez dzialki. Bardzo sie obawiam o przyszlosc nie swoja ale moich dzieci, i innych mlodych ludzi. Obserwujac to wszystko zastanawiam sie codziennie jakim farciarzem bylem ze w 2011 budowalem i zalozylem rodzine. Na cenach nieruchomosci sie nie konczy. Teraz w Czechach podnosza o 100% cene gazu ziemnego i 50% prad. Osobiscie to sam sie zastanawiam co bedzie w 2022 bo to juz jest przegiecie paly z tymi podwyzkami cen. Patrzac na to co sie dzieje bo nie sadze zeby ceny szybko spadly to za chwile bedziemy na poziomie takim jak w Niemczech, czyli kto ma dom i dzialke nad 1000m2 to milioner. Poniewaz sledze aktywnie gielde, krypto, i inne sprawy dodam tylko ze po kryzysie z 2008 cofniecie rynku nieruchomosci bylo maksymalnie do 30-25%. Teraz mysle ze cofniecia moze w ogole nie byc. W ogole to mysle ze jeszcze wszystko moze bardziej pierdolnac. Dla wielu osob ktorzy przezyli komune to pisanie mlodziezy jak to jest teraz ciezko moze wywolywac usmiech na twarzy, ale nikt chyba nie zaprzeczy ze mimo wszystko szalu nie ma i idziemy w zlym kierunku. Gdy podchodze do bankomatu mam wrazenie ze drukarka jest od razu za sciana ;)

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 01 listopada 2021, 22:41

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Żeby jeszcze wyjaśnić sprawę i zrozumieć działania sprzedawcy sprawdziłem cenę z października i porównałem z ceną z kwietnia.
UNIWERSAL 28 na wiosnę kosztował 11120 zł a jesienią zdrożał do 12230. Cena dla dystrybutorów też wzrosła ale nadal pomiędzy starą ceną detaliczną którą zapłacił klient i nową ceną dla dystrybutorów jest zachowane kilkaset zł zysku dla pośrednika. A skoro pośrednik w tej niecodziennej sytuacji nie potrafi zadbać o interes klienta i dobro firmy z której żyje to dobrze by było wiedzieć komu Dudek zawdzięcza czarny PR.

A myślisz że przy działalności wyżej wspomnianego - i to wielokrotnie - dystrybutora ktoś jeszcze jest w stanie sprzedać skrzydła Dudka w cenach detalicznych? :) Nawet jeśli dystrybutor wyjdzie na zero po tej zmianie cen, to dlaczego ma ponosić wyłączny koszt tej zmiany cen odwlekanej latami. A poza tym przy skali sprzedaży paralotni jaka jest w Polsce i do tego kosztach prowadzenia firmy wyjście na zero może się udać dopiero jak cena sprzedaży będzie wyższa niż cena zakupu przez dystrybutora.
Patrz a ja myślałem że Ty Zbyszek miałeś jakąś firmę albo coś w tym rodzaju. ;)

Czy to ostatnie zdanie tylko dla mnie jest niezrozumiałe? Komu Dudek zawdzięcza czarny PR?

Pozdrowionka.
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 listopada 2021, 23:04

Marek. Gdyby dystrybutor sprzedawał skrzydła po cenie detalicznej to mimo podwyżki nadal miałby zarobek. Decyzja o sprzedaży skrzydła po cenie zakupu od producenta jest osobistą decyzją dystrybutora i stanowi jego osobiste ryzyko. Tym bardziej, że intencji takiego działania nie są powodowane dobrem klienta ale chęcią wykończenia innych sprzedawców. Także Ciebie. Sytuacja na rynku materiałów jest wyjątkowa i jak napisał Dudek w informacji o podwyżce sytuacje wyjątkowe klientów mogą być rozpatrywane indywidualnie. Wbrew temu co piszesz producent nie zwlekał wyjątkowo długo z podwyżką, bo poprzedni cennik pochodzi z kwietnia tego roku i podwyżka nie była odwlekana latami.
Jeśli chodzi o wątki osobiste to mam firmę i bardzo dbam o to, żeby sprzedawać towar z marżą uwzględniającą wszystkie koszty oraz zysk, choć w wyjątkowych sytuacjach mogę sprzedać bez zysku a nawet że stratami.
A co do czarnego PR to chodziło mi o doprowadzenie przez sprzedawcę do sytuacji w której dostawca sprzętu jest przedstawiany jak oszust. Ja wolę bronić dobrego producenta niż kiepskiego sprzedawcy.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 02 listopada 2021, 00:35

I tu mnie masz. Rzeczywiście była zmiana cen pół roku temu.
Pozostaje pytanie które sam zadałeś - kto ma ponieść koszty zaistniałej sytuacji, producent, dystrybutor czy klient? Producent mówi wyraźnie, że on nie chce, czyli żeby klient nie był poszkodowany, powinien to zrobić dystrybutor. W moim mniemaniu tak nie buduje się dobrej sieci dystrybucji.

Pozdrawiam
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

JaroXS

Postautor: JaroXS » 02 listopada 2021, 06:14

marek mastalerz pisze:I tu mnie masz. Rzeczywiście była zmiana cen pół roku temu.
Pozostaje pytanie które sam zadałeś - kto ma ponieść koszty zaistniałej sytuacji, producent, dystrybutor czy klient? Producent mówi wyraźnie, że on nie chce, czyli żeby klient nie był poszkodowany, powinien to zrobić dystrybutor. W moim mniemaniu tak nie buduje się dobrej sieci dystrybucji.

Pozdrawiam

Uwazam ze producent. Popyt na skrzydla jest bo jest dlugi czas oczekiwania. Klient koncowy moze odmowic przyjecia towaru i zarzadac zwrotu pieniedzy. Dystrybutor powinien mu je zwrocic jezeli zaplacil za towar faktura zaliczkowa. Dystrybutor w takim przypadku nie powinien zostac na lodzie bo nie kupowal drogiego sprzetu na magazyn ale pod zamowienie klienta. W takim przypadku sa dwie opcje. Dystrybutor bierze mimo wszystko skrzydlo na magazyn i ustala warunki z producentem, ewentualnie sprzet pozostaje u producenta bo jeszcze nie wyjechal nawet z fabryki. Przenoszenie odpowiedzialnosci na klienta koncowego i dystrybutora nie buduje dobrych relacji jezeli towarow sie nie kupuje na magazyn. Takie mam zdanie. Dodatkowo cena z dnia zamowienia powinna byc cena gwarantowana ale tak jak wspomnialem wczesniej dzisiejsza sytuacja jest szeroko wykorzystywana do manipulacji na rynku zbytu. Oczywiscie nie oskarzam nikogo ze w tej sytuacji manipuluje. Moze to zwykle nieporozumienie.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 02 listopada 2021, 09:33

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jeśli chodzi o wątki osobiste to mam firmę i bardzo dbam o to, żeby sprzedawać towar z marżą uwzględniającą wszystkie koszty oraz zysk, choć w wyjątkowych sytuacjach mogę sprzedać bez zysku a nawet że stratami.
Właśnie o tym tutaj piszemy, reputacja bywa często ważniejsza od zysku. Nie sądzę, że gdyby Dudek zamówione skrzydło sprzedał po cenie z dnia zamówienia to byłby na minusie. Tyle, że jeśli rzeczywiście było wspomniane przedstawicielowi, że zamówienie przyjąłem ale nie wiem po jakiej cenie i kiedy Ci sprzedam to producent jest czysty.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
max
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: max » 02 listopada 2021, 12:05

Ciekawy ale nieco pomieszany temat. Pierwsza sprawa zaliczek: to czy są brane czy nie zależy mocno od tego na co są brane. Jeśli jest to jakiś kod do wyklepania, części do prototypowych maszyn to są to rzeczy tak wyjątkowe, że sprzedanie temu komukolwiek innemu nie wchodzi w grę. Wówczas zrozumiałe jest 100% zaliczki lub płatności w transzach. Jeżeli mowa o samochodach to kolor nadwozia, tapicerki i inne bajery nie spowodują niezbywalności takiego pojazdu, a jedynie utrudnią. Nadal jest to nowy, sprawny pojazd i nowy nabywca jak dostanie mały upust to go pewnie kupi. W przypadku skrzydeł Dudka (tu na szczęście jest zgodność) każde skrzydło schodzi na pniu. Oczekiwanie zaliczki jest trochę niezrozumiałe.
Cena: wiadomym jest, że konsumenta interesuje aby za ten sam towar zapłacić możliwie najmniej i porównanie tego do zachowań wyborczych miłośników pisu jest niezbyt trafne, bo w takim razie na siłę szukalibyśmy najdroższego sklepu/dystrybutora. Mając świadomość, że dystrybutor przerzuci tylko towar i ogarnie fakturkę, za co zainkasuje np. 2000pln naszych uzbieranych na skrzydło pieniędzy to trochę boli ten fakt. Szukamy tego który zadowoli się niższą marżą, tym bardziej że serwis/reklamacja (może przez pośrednika) i tak trafia do producenta.
Deklaracja ceny. Jeżeli decyduję się na skrzydło Dudka kupowane u dystrybutora to interesuje mnie wyłącznie to co ustalę z dystrybutorem, a nie historie które on ma z producentem. Tak samo relacja dystrybutor - producent powinna dotyczyć tylko ich bo końcu za coś ta marża jest.

Faktem jest, że sytuacja na rynku jest mocno poj...ana i nietypowa, dająca pole do popisu wszelkiej maści spekulantom. Przykładowo firma znajomego dotychczas sama wybierała od kogo kupi surowiec. Dostawcy walczyli o klienta. Obecnie dostawca wybiera sobie klienta i nie sprzeda mu pełnej ilości z zamówienia tylko np. 30% tej ilości. Co ciekawe (i dla mnie zupełnie niezrozumiałe) klient nie wie po jakiej cenie kupi te 30% towaru. Dowie się z faktury po dostarczeniu.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 listopada 2021, 12:34

Żeby nie było niejasności, to producent w tym przypadku nie wymaga żadnych pieniędzy przy zamówieniu. To jest wyłącznie wymysł dystrybutora.
Sprawa druga, to czy dystrybutor to jedynie wystawca faktury?
Dystrybucja jest elementem struktury i ma służyć producentowi, samemu dystrybutoru oraz klientu. Z dystrybucji wyżyć się nie da, więc jest to jedno ze źródła dochodów dla instruktorów. A jakie korzyści mają klienci? Jeśli kupują u swojego instruktora to budują relacje w swoim najbliższym otoczeniu co owocuje lojalnością instruktora wobec klienta i daje lepsze rokowania na proces dalszej nauki latania. Piloci, którzy już wszystko umieją i nie potrzebują nauki mogą od dystrybutora otrzymać wsparcie techniczne i wytłumaczenie rozwiązań technicznych zastosowanych w zakupionym sprzęcie oraz sposobu jego użytkowania. Kupując na przykład zapas lepiej podjechać do instruktora który pomoże go nam prawidłowo zamontować w uprzęży, wyjaśni działanie i zapewni serwis. Szukanie najtańszego sprzętu na rynku niszczy takie relacje, niszczy szkoły i doprowadza do zakupu sprzętów bardzo często źle dobranych lub w złym stanie technicznym. To tyle na marginesie całej tej dyskusji.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 02 listopada 2021, 13:24

Kiedys istniala w Niemczech firma paralotniowa, ktora postawila na sprzedaz bezposrednia. Obnizyla ceny o marze dystrybutorow i... zbankrutowala. Glajt to nie opiekacz do tostow czy czapeczka. Trzeba go starannie dobrac do uzytkownika, a to jest rola dystrybutora, ktorym jest najczeciej instruktor. Proba wciskania gajtow na odleglosc kuszac obnizka ceny powoduje, ze klieci sa najczesciej niezadowleni (bo kupili zle dobranego glajta), a fabryka ma sznase powotrzyc los owej niemieckiej firmy. Zadowolony jest wylacznie orzel marketinga, ktory wciska kit jak typowy "majfrend" z arabskiego bazaru. W calym zjawisku interesujacy jest jedynie syndrom sztokholmski klientow.

Piotr1

Postautor: Piotr1 » 02 listopada 2021, 16:39

Otrzymałem maila od Dudka, którego można streścić w następujących punktach:
1. Fakturę, którą wystawili mojemu dystrybutorowi, skorygują o odpowiednią kwotę.
2. Nie wymagają przedpłat wcześniej niż na tydzień przed wysyłką skrzydła.
3. Podejdą ze zrozumieniem jeżeli zrezygnuję z zakupu.
4. Powtórzenie informacji ze strony o wzroście cen materiałów.

Czyli nie wymagali przedpłaty, ale ją dostali na MOJE skrzydło, a nie jak sugerował uriuk, na jakieś inne, dawno zamówione, któremu mijał termin płatności. Mogli za to zamówić materiał i uszyć po starych cenach, choć może już wtedy ceny były wysokie więc się nie dało. Ja tak właśnie robię jeśli wiem, że szykują się podwyżki na sprzęt, który montuję, a wiem, że nie zdążę go zamontować w ciągu najbliższego czasu. Biorę przedpłatę (choćby częściową), kupuję towar, który spokojnie czeka na montaż u klienta, który za niego zapłacił. Trudno, częściowo ich rozgrzeszam.
Nie wiem dlaczego miałbym mieć syndrom Sztokholmski, skoro cena nawet po dopłacie jest nadal atrakcyjna, ale to zasługa tego "złego dystrybutora". Czy zapłacę obecną cenę detaliczną (12230zł)? Nie. Nawet poprzedniej nie zapłacę, a za taką pewnie chciałby mi wtedy sprzedać Pan Uriuk i Gotkiewicz, choć i tak podwyżka by mnie dotknęła. Czy wzięlibyście ją na klatę, czy raczej byłoby "Sorry, wiedziałeś w chwili zamówienia, że cena może się zmienić, Dudek nie bierze przedpłat"?
Nawet jeśli wcześniej się wahałem, czy ujawnić personalia dystrybutora, to teraz takiej opcji nie widzę. Cała uwaga niektórych, skupiła się na pytaniach:
- OD KOGO KUPIŁEŚ TANIO SKRZYDŁO I JAKIM PRAWEM? MY CO PRAWDA WIEMY KTO TO JEST, ALE POWIEDZ NAM KTO TO JEST!?
Więc nie sądzę, żeby chciał się użerać z żądną krwi konkurencją :lol:
Jeszcze ciekawi mnie to "podejdą ze zrozumieniem jeśli zrezygnuję" :D Czy gdyby nie podeszli ze zrozumieniem, to co by się wtedy stało? Komornika by na mnie nasłali jeśli bym nie zrobił dopłaty? Przytulili, to co wpłaciłem, a skrzydło sprzedali komuś innemu?
Trudno, te 900-1000zł to nie majątek, dopłacę. Pozostaje mi jednak mieć nadzieję, że działy projektowy i produkcji w firmie Dudek, są lepsze w tym co robią niż dział handlowy.

Wróć do „Wiadomości”