Podwyżka cen Dudka

...z kraju i ze świata. Linki do newsów związanych z paralotniarstwem.
Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Podwyżka cen Dudka

Postautor: uriuk » 02 listopada 2021, 17:03

Piotr1 pisze:- OD KOGO KUPIŁEŚ TANIO SKRZYDŁO I JAKIM PRAWEM? MY CO PRAWDA WIEMY KTO TO JEST, ALE POWIEDZ NAM KTO TO JEST!?

Alez my swietnie wiemy kto to byl. Cytujac pewien wojskowy szlagier z czasow PRL "Tylko jeden taki jest, tyyylko jeeeeden".
Wyobraz sobie, ze jestes na imprezie, gdzie sa sami porzadni ludzie oraz kolega X. Rano sie okazuje, ze ktos nasral do bidetu, wyzarl kotu zarcie z miski i wypil pani domu caly flakon Chanel no 5. Niby nie wiadomo kto, ale wszyscy patrza tylko na jednego uczestnika imprezy.

Piotr1
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Piotr1 » 02 listopada 2021, 17:36

Właśnie. Ściana tekstu, a zainteresowanie jedynie Panem przystojniakiem. Czyli musi się nie tylko mnie podobać :lol:

Jarko_147
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: Jarko_147 » 02 listopada 2021, 17:59

Trochę nie rozumiem autora wątku. Z jednej strony kupuje skrzydło po atrakcyjnej cenie, na tyle atrakcyjnej, że nawet po podwyżce jest niższa niż takiego samego skrzydła przed podwyżką. Z drugiej narzeka, jak to go producent nie oszukał. Może mi kolega rozjaśnić o co mu chodzi? Chyba jestem za cienki w uszach żeby pojąć tą misterność i wirtuozerię ;)
BTW koledzy uczepili się cen materiału, a obecnie poza materiałami drożeje gaz, prąd, paliwo, śmieci, chleb i inne czynniki wpływające bezpośrednio lub pośrednio na koszt wytworzenia. A biznes jest w pierwszej kolejności po to żeby zarabiać.

PS: Żeby nie było, nie neguję, że zagrywka Dudka jest nie fair. W mojej opinii, to wielki błąd i marketingowy strzał w stopę i mogli to rozegrać znacznie lepiej. Jestem tylko ciekaw o co chodzi koledze Piotr1.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 listopada 2021, 18:14

Czy firma Dudek dostała pieniądze na skrzydło od dystrybutora gdy je zamawiałeś?
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr1

Postautor: Piotr1 » 02 listopada 2021, 18:21

Jarko_147 pisze:Jestem tylko ciekaw o co chodzi koledze Piotr1.

Tworząc ten temat, nie wiedziałem jeszcze, że Dudek nie wymaga przedpłaty, ale jedynie ją przyjmuje bez sprzeciwów. Sytuacja była wtedy bardziej jednoznaczna i wskazywała jasno na błąd marketingowy Dudka. Liczyłem na wyciągnięcie tematu na światło dzienne i presję środowiska oraz to, żeby każdy miał jasny pogląd jak wygląda zakup w tej firmie (ja go nie miałem). Nawet nie chodziło o te pieniądze, bo nie jest to jakiś znaczący element mojego budżetu, bardziej o zasady. Teraz po prostu odpisuję, dobrze się bawię i nie liczę na nic :)

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Czy firma Dudek dostała pieniądze na skrzydło od dystrybutora gdy je zamawiałeś?

Tak. Pisał mi o tym mój dystrybutor, potwierdzałem telefonicznie w Dudku i teraz w mailu też mi napisali, że nie wymagali tak wczesnej wpłaty.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 listopada 2021, 18:42

Czyli twój dystrybutor nie ma zamiaru w tej sytuacji rezygnować ze swojego zysku. A mógłby rozłożyć koszty podwyżki równo na wszystkich. Najlepsza ugoda jest wtedy gdy wszystkie strony są niezadowolone. Inna rzecz, że skoro Dudek dostał pieniądze z góry to mógł twoja sprawę rozpatrzeć indywidualnie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 listopada 2021, 18:56

A skoro twój sprzedawca przekazał pieniądze od razu do Dudka to znaczy że nie jest to ten o którym wszyscy myślimy :)
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr1

Postautor: Piotr1 » 02 listopada 2021, 19:01

Zbyszek Gotkiewicz pisze:A skoro twój sprzedawca przekazał pieniądze od razu do Dudka to znaczy że nie jest to ten o którym wszyscy myślimy :)

Tak właśnie podejrzewałem, ale skoro Wy nie chcecie powiedzieć jasno kto to jest, ja nie powiem, to pewności mieć nie będziemy. :D

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Inna rzecz, że skoro Dudek dostał pieniądze z góry to mógł twoja sprawę rozpatrzeć indywidualnie.

Nawet dałem im taką propozycję, bo zadowoliłby mnie każdy gest z ich strony rozróżniający osoby dopiero zamawiające w listopadzie od tych, które już we wrześniu zapłaciły według starego cennika, ale ten temat w mailu do mnie kompletnie zignorowali.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 listopada 2021, 20:05

Piotr, z całym szacunkiem dla Twoich umiejętności negocjacyjnych, ale to nie Ty powinieneś negocjować a sprzedawca. Wynika to z tego, że sprzedawca jest partnerem dla producenta i nie z tobą są budowane relacje. Zachowałeś się jak nadgorliwiec więc dla rzeczy budzisz nieufność :)
Zbyszek Gotkiewicz

Generał Aviaton
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Generał Aviaton » 03 listopada 2021, 20:25

Można by powiedzieć , że kolega został wystrychnięty na dudka. :D
Wybaczcie nie mogłem się oprzeć.

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 04 listopada 2021, 22:31

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
Piotr1 pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:A piloci którzy łaszczą się na te różnice w cenie proponowane w sposób nieuczciwy przyczyniają się do rozwałkę rynku i to jeszcze w przeświadczeniu że są sprytni i dokonali doskonałego wyboru. Zupełnie jak wyborcy PIS.

Miałem się nie odzywać do czasu, aż mi Dudek odpowie, ale nie dałem rady :shock:
Świadomy konsument, który nie lubi przepłacać i szuka dobrej oferty na wcale nie tani produkt, jest wyzywany od wyborców PIS, bo grupa dystrybutorów, która zawsze sprzedawała drogo, nadal chce sprzedawać drogo. Jeszcze ciekawi mnie ta "nieuczciwość" ceny. Czyżby ten od którego kupiłem, ma lepszą cenę bo szantażuje jakoś firmę Dudek? Może też polecieli na jego wspomniany wdzięk i wygląd? :lol:

Oczywiście PiS dla niektórych jest dobry bo dał im 500 zł na dziecko i pracę w spółce skarbu państwa dla szwagra. Horyzonty myślowe takich ludzi nie obejmują już konsekwencji rozdawania pieniędzy. Oni są przekonani że PIS jest dla nich dobry bo o nich dba. O rozjebaną gospodarkę się nie martwią bo po pierwsze nie widzą związku a po drugie jak ktoś jest głupi żeby pracować a nie korzystać z socjalu to jego sprawa.
Twierdzenie, że najtańszy sprzedawca jest najlepszym sprzedawcą to taka sama krótkowzroczność. Jak się uda twojemu ulubieńcowi wykończyć konkurencję, to wtedy zobaczysz co to jest monopol. I nawet dawanie ogłoszeń w internecie, że szukasz skrzydła Ci nie pomoże, bo sprzedawca będzie tylko jeden i to on będzie decydował co, komu i na jakich warunkach sprzeda. Zawsze możesz kupić skrzydło z innej firmy, ale sam wiesz, jak to jest gdy się poleci na jakimś wynalazku. To, że dla świętego spokoju ktoś sprzeda ci towar po kosztach powoduje jedynie, że masz coraz mniej sprzedawców, którzy będą chcieli z tobą rozmawiać.

Tak fatalnej sytuacji w tym kraju jak za rządów tych pisowskich gnojków to nie było. Rozpieprzyli wszystko ludzie połasili się na 500zł a ci rozwalili ten kraj prawie całkowicie . Za chwilę nie będzie nas w UNI zostaniemy pod putinem. Najgorsze jest to , że ludzie są zaćmieni nie zwracają uwagi w ogóle co się w tym kraju dzieje . Szkoda tylko dzieci naszych tak w skrócie. Zostaniemy na pisowskiej wyspie z resztą to już się niestety stało ..... A druga sprawa niech oni ludziom nic nie dają wystarczy że nie będę zabierać a dokładnie to robią .

Janusz

Postautor: Janusz » 13 listopada 2021, 09:08

A ja byłem już zdecydowany żeby zamówić Solo ale w związku z tym całym zamieszaniem cenowym i czasem oczekiwania na skrzydło kupiłem Ozona Speedstera taniej. Jestem mega zadowolony.

Wróć do „Wiadomości”