Zmiany w przepisach

...z kraju i ze świata. Linki do newsów związanych z paralotniarstwem.
fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Zmiany w przepisach

Postautor: fotolot » 07 stycznia 2022, 15:55

PrzemKam pisze:Sam dużo latam, jak i cała nasza kadra, więc chcemy aby kursanci po naszym kursie umieli latać i nie było wstydu ;)
Nie wypisuję papieru na piękne oczy, chociaz i takie zapytania kilka razy do mnie kierowano ;)

Przemek, ja to rozumiem, ze chcesz aby umieli latac i nie bylo wstydu. (wstyd to pikus)
Chocby i kadrowym mistrzem swiata byc, to nie ma znaczenia w skutecznym przekazaniu akurat tych najbardziej prostych umiejetnosci, jak chocby tylko postawienie glajta (...o wspomnianych znajomych wole tu nie mowic).
A "kadrowicze", to zazwyczaj potrzebuja, jak najwiecej warunu aby dbac o wlasne zaspokajanie ambicji i uzaleznienia. Gdzie przyziemne problemy uczniakow, moga byc wtedy, tylko rozpraszajaca ich kula u nogi.

Wypisanie kwitow, komus kto naprawde dysponuje odpowiednia wiedza, umie postawic glalajta, nastepnie bez zawalu zrobic zlocik i nie poturbowac sie przy ladowaniu, nie uwazam za cos gorszacego- poniewaz w ulcowe kwity nie wierze.
Ostatnio zmieniony 07 stycznia 2022, 16:03 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 stycznia 2022, 16:01

Wiesiek. Ten wątek jest żeby ustalić gdzie, kiedy i w jakim celu mają się spotkać zainteresowani. Nie zamulaj wątku i nie odpowiadaj na moją prośbę.
Zbyszek Gotkiewicz

Gość

Postautor: Gość » 07 stycznia 2022, 16:50

Rozumiem ból instruktorów tu piszących. Większość kursantów kończy przygodę po pierwszym etapie. Pora na nowy ład.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 stycznia 2022, 18:14

Gość pisze:Rozumiem ból instruktorów tu piszących. Większość kursantów kończy przygodę po pierwszym etapie. Pora na nowy ład.

To nieprawda. Wszystko zależy od szkoły. W szkole gdzie pracuję sto procent kursantów kończy oba etapy, ale są szkoły które traktują pierwszy etap jako kurs zapoznawczy z paralotniarstwem. Problem w tym, że po tym pierwszym etapie niektórym kandydatom na pilotów wydaje się, że można zacząć latać samodzielnie i nie ma jak ich wprowadzić z błędu.
Zbyszek Gotkiewicz

wladek1
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: wladek1 » 07 stycznia 2022, 18:44

Gość pisze:Rozumiem ból instruktorów tu piszących. Większość kursantów kończy przygodę po pierwszym etapie. Pora na nowy ład.

I całe szczęście że kończą. Bo strach pomyśleć co by było gdyby wszyscy chcieli kontynuować.
Władysław Peter

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 stycznia 2022, 19:41

Wiesiek. Nigdy nie podałeś żadnego konkretu a jedynie insynuację i pomówienia. Prosiłem cię, żebyś nie zamulał wątku. Otwórz sobie swój równoległy, bo z tego będę cię usuwał.
Zbyszek Gotkiewicz

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 08 stycznia 2022, 17:47

Miałbym tylko gorącą prośbę a w zasadzie oczekiwał bym aby do takich rozmów zostało zaangażowane PSP, nawet w charakterze obserwatora. Żeby nie polegało to na tym, że zbierzecie się, podliczycie ile kto stracił na nowym wale a potem zaczniecie się zastanawiać jak wyciągnąć jeszcze więcej kasy.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 08 stycznia 2022, 17:50

fotolot pisze:(...)(...)(...)(...)blablablablabla(...)(...)(...)

Wiesiek przepraszam. Może i ty masz czasami rację ale twój słowotok nie układa mi się w głowie w żadną, bardziej sensowną wypowiedź. Naprawdę podszkól się najpierw z formułowania dłuższych wypowiedzi pisemnych i potem wrócimy do tematu. Tego co tu bazgrolisz nie da się w ogóle czytać.
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 08 stycznia 2022, 17:59

SP8EBC pisze:Miałbym tylko gorącą prośbę a w zasadzie oczekiwał bym aby do takich rozmów zostało zaangażowane PSP, nawet w charakterze obserwatora. Żeby nie polegało to na tym, że zbierzecie się, podliczycie ile kto stracił na nowym wale a potem zaczniecie się zastanawiać jak wyciągnąć jeszcze więcej kasy.

Nie pisz na kacu. Wlasnie stracilem ochote na jakiekolwiek rozmowy w podobnym tonie.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 stycznia 2022, 18:16

SP8EBC pisze:Miałbym tylko gorącą prośbę a w zasadzie oczekiwał bym aby do takich rozmów zostało zaangażowane PSP, nawet w charakterze obserwatora. Żeby nie polegało to na tym, że zbierzecie się, podliczycie ile kto stracił na nowym wale a potem zaczniecie się zastanawiać jak wyciągnąć jeszcze więcej kasy.

Mateusz, oczywiście PSP może brać udział w tych działaniach jeśli tylko ktoś z zarządu znajdzie czas i środki żeby dołączyć. Sprawa dotyczy całego środowiska i PSP ma szansę odzyskać należną mu rolę głosu z którym powinny się liczyć państwowe instytucje. Trochę moje zaniepokojenie budzi ta część wypowiedzi na temat wałków i wyciagania pieniędzy bo jeśli liczysz na jakiś udział w zyskach to będziesz rozczarowany.
Zbyszek Gotkiewicz

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 08 stycznia 2022, 19:37

uriuk pisze:

Nie pisz na kacu. Wlasnie stracilem ochote na jakiekolwiek rozmowy w podobnym tonie.

Nie, nie pisałem na kacu. Kaca miałem rano ale przeszedł przed południem.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Mateusz, oczywiście PSP może brać udział w tych działaniach jeśli tylko ktoś z zarządu znajdzie czas i środki żeby dołączyć. Sprawa dotyczy całego środowiska i PSP ma szansę odzyskać należną mu rolę głosu z którym powinny się liczyć państwowe instytucje. Trochę moje zaniepokojenie budzi ta część wypowiedzi na temat wałków i wyciagania pieniędzy bo jeśli liczysz na jakiś udział w zyskach to będziesz rozczarowany.

Dzięki Zbyszek za zaproszenie. Ja jak najbardziej znalazłbym czas i pieniądze. A ja jak zwykle jestem przewrażliwiony na wszelakie próby gmerania przy przepisach. Biorąc pod uwagę, że SILP jest związkiem zawodowym instruktorów dbającym o interesy instruktorów a nie kursantów, oraz ostatnie afery ze sprzedażą skrzydła i znikającymi postami, coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że ogromne grono "byznesmenów paralotniowych" nie powinno nigdy zajmować się prowadzeniem firmy. Przepraszam Zbyszek jeżeli Ciebie to uraziło ale po prostu za dużo kręci się w tym światku wałów, za bardzo oszukuje się klienta i dla zbyt wielu osób pojęcie etyki biznesu i dotrzymywania umów jest pojęciami obcymi. Jest to liczba tak duża, że strach pomyśleć w którym momencie parcie na pieniądze kursantów wzięło by u niektórych górę.

Do tego oczywiście mamy tandemiarzy rozwalających klientów, np. o płot na Żarze. I tematyką szkolenia tandemiarzy również bym się przyglądnął. Chodź niestety przykład jednego elementu patologicznego z Żaru pokazuję, że tu by się przydał psychiatra
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 stycznia 2022, 19:50

Wypadki w tandemach to według mojej wiedzy nie wynikają że złego wyszkolenia, ale z braku procedur. Warto poanalizować te o których wiadomo. Jeśli chodzi o spotkanie instruktorów i osób zainteresowanych to na razie SILP nie wyraził zainteresowania. Liczyłem na to, że przynajmniej Marek Mastalerz się odezwie. Otworzyłem ten wątek także po to, aby zerwać z praktyką stosowaną w poprzednich latach nierozmawiania o problemach i wprowadzania zmian bez konsultacji z zainteresowanymi.
Zbyszek Gotkiewicz

berias
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: berias » 08 stycznia 2022, 20:13

Siema.

Powiedzcie mi, dlaczego Środowisko nie chce zaakceptować modelu francuskiego? Żaden państwowy dokument nie czyni pilota świadomym, a wręcz przeciwnie, utwierdza w przekonaniu, że jeśli już mam papier, to jestem zajebisty.

Pozdrawiam
Robert

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 08 stycznia 2022, 20:21

M.in. dlatego, że żaden kraj europejski poza Francją takiego entuzjazmu nie podziela. Parafrazując wypierdki pewnego Angrzeja (czy jak mu tam na Facebooku było) wystarczy, żeby taki bezlicencyjny przeleciał sobie za granicę i złamał nogę w Szwajcarii albo Niemczej. Oj nie chciałbym być w jego skórze jak się policmajstry zorientują, że ona nie ma żadnych uprawnień.
Mateusz Lubecki

wladek1

Postautor: wladek1 » 08 stycznia 2022, 20:26

Środowisko nie ma z tym nic wspólnego to raczej system myślenia którego nie potrafimy się pozbyć. Taka nagroda za czasy w wcześniejsze. Nikomu nie przeszkadzało rozdawanie forsy przez ostatnie lata, ale inflacja to boli ale co tam myślenie o przyszłości ważna kasa dzisiaj. A papier to urzędasy wielbią bo urząd musi mieć podstawy do życia i uzasadnienia bytu. Taki fajny kraj....
Władysław Peter

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 stycznia 2022, 20:29

Dlatego, że paralotniarzy włączono w poczet personelu lotniczego i od tego czasu podlegamy pod ustawę prawo lotnicze. Korzyści z tego żadne ale urzędnicy europejscy tak sobie wyobrażają porządek. Co do Francji, to tam też są naciski aby piloci mogli być kontrolowani przez urzędników. Taka jest moja diagnoza. Ustawę może zmienić jedynie Sejm a my nie stanowimy żadnej siły politycznej czy społecznej aby mieć wpływ na decyzje polityków. Można rozporządzeniami zmienić sporo na naszą korzyść ale do tego trzeba rozmawiać z ULC. Podobno chęć dialogu że strony urzędu jest. W końcu do urzędników dotarło, że Pomarański nie jest przedstawicielem środowiska paralotniowego a to był ich jedyny kontakt z problemami naszego środowiska. Czas to zmienić i wprowadzić zdrowe zasady.
Zbyszek Gotkiewicz

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 08 stycznia 2022, 21:02

Spójrz na to Zbyszek z innej strony. W żeglarstwie jest tak, że bez patentu możesz pływać łodzią do 7m długości w dzień, po wodach śródlądowych i to pod warunkiem, że ktoś Ci takową w ogóle pożyczy albo masz swoją. Żeby pływać w nocy po śródlądziu dowolnie dużym jachtem żaglowym musisz mieć patent. Żeby pływać po morzach i oceanach łodzią do podajże 12m musisz mieć Jachtowego Sternika Morskiego a do tego musisz mieć 200 godzin wypływane. Do pływania bez ograniczeń i wszystkim trzeba mieć Kapitana Jachtowego a tego zrobić trudno jeżeli ktos się tym nie zajmuje zawodowo albo poświęca absolutnie każdą chwilę na żagle.

Nie wierz, że ktokolwiek, gdziekolwiek pozwoli paralotniarzom na nieskrępowany i co ważne, nielimitowany dostęp do przestrzeni powietrznej bez żadnego kwitka. Nawet w USA jest kilka kruczków o których się czasami nie mówi.
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 stycznia 2022, 21:53

Warto to przedyskutować. Mamy przestrzeń G, mamy ubezpieczenia, mamy już świadomość potrzeby szkolenia się. Instruktorzy pewnie nie będą chcieli ryzykować likwidowania przymusu szkolenia. Dlatego uważam, że na początek wystarczy powalczyć aby zlikwidować przepisy, które nie działają, patologie i fikcje. Szczególnie te, które patologie za sobą koszty, odpowiedzialność czy obowiązki.
Zbyszek Gotkiewicz

berias
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: berias » 08 stycznia 2022, 22:01

Zbyszku,
Pewnie znasz temat znacznie lepiej niż większość czytających to forum. Powiedz, serio myślisz że 'niedoskonałość' przepisów jest winą tylko tego, że Arek to diabeł w ludzkiej skórze? Czy przypadkiem nie jest tak, że to wspmniane środowisko ma trudność z wyartykułowaniem wspólnego sensownego stanowiska?
Łatwo tłumaczyć własne słabości niechęcią, np urzędu.

Mateusz, sugerujesz że 'bezlicencyjnych' nie uświadczysz w Szwajcarii, Niemczech itp? Do tego potrafią wychować najlepszych zawodników na świecie. Strach pomyśleć, jaki poziom osiągnęli by po przepuszczeniu ich przez nasz system szkolenia.

Pozdrawiam
Robert

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 stycznia 2022, 22:16

Chyba nie ma sensu dyskutować o szkodliwej działalności SILP. Zmiany trzeba wprowadzić, instruktorzy z którymi rozmawiałem są zainteresowani wypracowaniem wspólnego stanowiska. Na razie nikt nie firmuje tej akcji. Instruktorom nie zależy na walce z urzędami, bo wolą się skupić na swojej pracy. Dlatego albo zostanie coś zrobione do końca lutego, albo sezon znowu odsunie takie działania o rok.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Wiadomości”