Licencja kótkofalowca

Przeróżne dyskusje niezwiązane ściśle z paralotniarstwem.
Awatar użytkownika
Cezar100
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Licencja kótkofalowca

Postautor: Cezar100 » 19 stycznia 2016, 17:49

Cześć,
w czasach kiedy krótkofalarstwo było mniej dostępne dla zwykłego zjadacza chleba (stany wojenne itp. sprawy) bardzo miałem chęc zainteresować sie tematem ale nic z tego nie wyszło-słomiany zapał. Dzisiaj, sprawa dostępna chyba dla każdego, ceny sprzętu wręcz śmieszne i coraz bardziej nabieram przekonania aby się sprawą zainteresowac. Mateusz pewnie wiesz w tym temacie najwięcej z forumowiczów i dlatego pytanie do Ciebie- od czego zacząc, pierwsze kroki do zdobycia licencji, gdzie się ruszyć.
Pozdrawiam, Cezar100

Michał T
Latam: Tylko Swobodnie

Re: Licencja kótkofalowca

Postautor: Michał T » 19 stycznia 2016, 21:36

http://www.pzk.info.pl/start.php
Trzeba poświęcić kilka dni/tygodni(zależnie od dotychczasowego stanu swojej wiedzy) na wkucie pytań testowych. http://www.pzk.info.pl/infusions/test_e ... taniaA.php
Znaleźć termin, zapisać się i zdać.

Rozmawiałem ostatnio ze znajomymi próbując ustalić po co takie szczegółowe, specjalistyczne pytania. Żaden wniosek oprócz tego, że trzeba odsiać osoby będące jednocześnie leniem i elektronicznym laikiem. .... "no, ale dlacego....plose pana"

Awatar użytkownika
aRBi
Kontakt:

Postautor: aRBi » 19 stycznia 2016, 21:38

Pytanie nie było do mnie ale podam coś do siebie...
Pytania egzaminacyjne jednokrotnego wyboru (losowane 20 z kilkuset możliwych)
Tu masz losowanie i ocenianie jak na egzaminie -> http://www.pzk.info.pl/infusions/test_examination/examination.php
Terminy i miejsca egzaminów ogłaszane są tu -> http://www.pzk.info.pl/viewpage.php?page_id=18 ale na ten rok chyba nie są jeszcze ustalone, bo na stronie jeszcze się nie pokazały.

Pozdrawiam SQ4KDG
U mężczyzn nie ma bałaganu jest tylko Feng Shui

Awatar użytkownika
aRBi
Kontakt:

Postautor: aRBi » 19 stycznia 2016, 21:48

Michał T pisze:...... po co takie szczegółowe, specjalistyczne pytania......

Krótkofalowcy mogą sobie sami budować sprzęt nadawczo odbiorczy którego nie muszą dopuszczać do użytku oficjalnymi i drogimi badaniami państwowymi a to znaczy że muszą swój sprzęt zrobić porządnie, żeby nie nakładać się harmonicznymi na inne zakresy oraz nie uprzykrzać życia sąsiadom.
Żeby zrobić sprzęt porządnie trzeba mieć porządną wiedzę. Tyle w teorii bo w praktyce 3/4 krótkofalowców i tak kupuje gotowe TRX'y a we własnym zakresie dorabia sobie do nich co najwyżej jakieś duperele.

Awatar użytkownika
Cezar100

Postautor: Cezar100 » 19 stycznia 2016, 21:55

[Dzięki Panowie.
widzę, że to nie takie proste. :shock:
Pozdrawiam, Cezar100

Awatar użytkownika
Cezar100

Postautor: Cezar100 » 19 stycznia 2016, 21:57

nie miałem pojęcia, że jest Was tu przynajmniej kilku krótkofałowców.
Pozdrawiam, Cezar100

Michał T

Postautor: Michał T » 19 stycznia 2016, 23:35

Jak ktoś nietechniczny to pytania przytłaczają.
Ale nawet dla humanisty jest to do wykucia na pamięć.

Co do argumentacji dotyczącej samodzielnego budowania to nie przekonuje mnie to. Prawo jazdy nie pozwala na budowę samochodów, meldunek na budowę domów. Kto chce budować radiostacje to niech se buduje z papierem w kieszeni.
Syfu w eterze można narobić seryjnym ręczniakiem i dla użytkowników tych ostatnich powinien być osobny dekalog, istotne zapisy a nie wiedza o tym czy kod taki czy inny użyto w 1908roku.
Działania takie mają na celu odsiewanie plebsu od KF. Mamy się bawić tylko w PMR.

zocha24
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: zocha24 » 20 stycznia 2016, 02:38

Ja proponuje się udać do najbliższego klubu. Pogadać z ludźmi, spróbować popracować trochę na radiu klubowym. Jeśli już będziesz przekonany na 100% to na miejscu znajdziesz odpowiednią pomoc aby uzyskać odpowiednie uprawnienia.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Cezar100

Postautor: Cezar100 » 20 stycznia 2016, 06:22

Myślałem o wizycie w klubie, kiedyś nawet u nas taki był ale ponoc wszystko padło. Trzeba te pytania ogarnąc i tyle, z zawodu jestem elektrykiem, interesowałem sie elektroniką -damy radę ;)
Pozdrawiam, Cezar100

Michał T

Postautor: Michał T » 20 stycznia 2016, 16:15

:-)
Skończy się na tym że będziesz miał papier i nie będziesz nadawał , bo zdasz sobie sprawe jakie to wzniosłe grono. :-) i nie wolno Ci gadać z byle kim, kto papiera nie ma.
Ja odnoszę wrażenie że wielu KFowców ma papiery nie po to by używać radia tylko po to by bić rekordy zasięgu.

Awatar użytkownika
aRBi
Kontakt:

Postautor: aRBi » 20 stycznia 2016, 17:03

Michał T pisze:... Prawo jazdy nie pozwala na budowę samochodów, meldunek na budowę domów. Kto chce budować radiostacje to niech se buduje z papierem w kieszeni....

W latach 90' PAR wydawał pozwolenia na CB. Własnego radia nie mogłeś zbudować ale mogłeś nadawać z tych fabrycznych. Jest jakaś analogia do tego co napisałeś.
Michał T pisze:...Mamy się bawić tylko w PMR.

W PMR i w CB ;)
Do tej pory trzymam karty QSL z łączności między innymi z Australią i Nowa Zelandią przeprowadzonych na CB z mocą 21W. Tak więc można się bawić w dalekie łączności nie będąc krótkofalowcem.

Licencję krótkofalarską zrobiłem z kolegą tylko na wypadek draki (nie było jeszcze naszych paralotniowych częstotliwości a radia 2/70 mogły by wzbudzić zainteresowanie "organów"), ale jak się ustabilizuję to wejdę w eter na KF bo to fajne hobby :)
Michał T pisze:Ja odnoszę wrażenie że wielu KFowców ma papiery nie po to by używać radia tylko po to by bić rekordy zasięgu

Ja odnoszę wrażenie że wielu paralotniarzy ma papiery nie po to by używać paralotni tylko po to by bić rekordy zasięgu ;)

Pozdrawiam aRBi

Awatar użytkownika
Cezar100

Postautor: Cezar100 » 20 stycznia 2016, 18:00

Cześć, czasy CB radia ( początki) doskonale pamiętam, oczywiście posiadałem i gadałam:) A gęsto było w eterze strasznie. O papierach krótkofalarstwie myślałem od dawna, zobaczymy jak czas pozwoli to może sie wezmę za te pytania konkretnie. Przeglądałem i nie jest jednak źle. Wszystko do zrobienia. Dziękuje Wam za linki.
Pozdrawiam, Cezar100

Wróć do „Szwarc, mydlo i powidlo”