Treść ofert. Oczekiwania a rzeczywistość.

Przeróżne dyskusje niezwiązane ściśle z paralotniarstwem.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Sprzedam glajta Davinci Funky 70-95 kg

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 listopada 2020, 12:31

Nikt tu nikogo nie griluje. Chodziło o dowiedzenie się od sprzedawcy podstawowej informacji o sprzedawany sprzęcie i wtedy odezwały się głosy że jak kupującemu zależy, to znajdzie sobie tą informację w Internecie. Nie ma w tym ani chęci współpracy, ani życzliwości ani empatii. Jest za to sporo arogancji. Pewnie stąd taka ożywiona dyskusja.
Zbyszek Gotkiewicz

rg
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: rg » 06 listopada 2020, 13:11

Ja bym w ogłoszeniu chętnie prócz wydłużenia zobaczył jeszcze informację jaką powierzchnię ma to skrzydło. Podejrzewacie niekompetencje sprzedawcy, a na prawdę może być całkiem dobry w te klocki - nie podając pewnych danych może prowokować googlowanie marki/modelu niezbyt popularnej marki glajtów, a klikanie w wyniki wyszukiwania strony producenta długofalowo wpływa pozytywnie na pozycję w wyszukiwarce.

Sprzedawca i tak spoko w porównaniu z Januszami biznesu z pod znaku "cena na priv".
Obrazek
--
Najlepszą formą docenienia mojej pracy nad leonardo.pgxc.pl jest POLECENIE i wgrywanie logów.

Awatar użytkownika
qbaepp11
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: qbaepp11 » 06 listopada 2020, 13:40

="7van.krzysztof" A dla mnie jako przyszłego kupca nowej paralotni wydłużenie to absolutna podstawa. Od tego parametru w ogóle zaczynam rozważanie kupna danego modelu skrzydła. Tak więc najpierw wydłużenie, a dopiero potem inne bajery.

A że tak spytam, to jak już się dowiesz o wydłużeniu, to wiesz o glajcie znając ten parametr?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 listopada 2020, 13:48

Qba, wydłużenie to podstawowy parametr mówiący o osiągach, wymaganym obciążeniu powierzchni i wymaganym doświadczeniu pilota. Skąd u Ciebie takie pytanie? Przecież jako pilot jesteś starszy od węgla ;)
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr Domański
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Treść ofert. Oczekiwania a rzeczywistość.

Postautor: Piotr Domański » 06 listopada 2020, 14:19

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nikt tu nikogo nie griluje. Chodziło o dowiedzenie się od sprzedawcy podstawowej informacji o sprzedawany sprzęcie i wtedy odezwały się głosy że jak kupującemu zależy, to znajdzie sobie tą informację w Internecie. Nie ma w tym ani chęci współpracy, ani życzliwości ani empatii. Jest za to sporo arogancji. Pewnie stąd taka ożywiona dyskusja.

To ciekawy przykład jak można dwojako zinterpretować zwykłe ogłoszenie o sprzedaży. Ogłoszeniodawca podał wszystkie dane które są ważne dla sprzedawanego egzemplarza, cała reszta danych jest dostępna od ręki w necie a kręci się na forum awanturę o...? No właśnie o co? Nie widzę arogancji w tym żeby nazywać pewne rzeczy po imieniu nawet jak jest się sprzedawcą.

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 06 listopada 2020, 14:55

quote="Zbyszek Gotkiewicz"]Qba, wydłużenie to podstawowy parametr mówiący o osiągach, wymaganym obciążeniu powierzchni i wymaganym doświadczeniu pilota. Skąd u Ciebie takie pytanie? Przecież jako pilot jesteś starszy od węgla ;)[/quote]
Używałem kiedyś dwóch tandemów równocześnie, oba miały podobne wydłużenie, obciążenie powierzchni czy ilość komór. Jeden z nich był zupełnie do kitu w porównaniu z tym drugim.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 listopada 2020, 14:56

Co to znaczy zupełnie do kitu?
Zbyszek Gotkiewicz

Jarek

Postautor: Jarek » 06 listopada 2020, 15:01

Piotr Domański pisze:quote="Zbyszek Gotkiewicz"]...Jeden z nich był zupełnie do kitu w porównaniu z tym drugim.

Dlatego właśnie podałem przykład dwóch skrzydeł o identycznym wydłużeniu i powierzchni. Producenci sugerują, że to różne skrzydła. Ja nie jestem w stanie tego stwierdzić.

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 06 listopada 2020, 15:19

No nie wiem, porównał bym to może do gówna i tiramisu:) Brutalnie brzmi ale te dwa skrzydła bardzo podobne do siebie tak bardzo się od siebie różniły, były to Airea fat willy i Airwave Duplex. Zresztą skrzydeł udanych i nieudanych jest cała masa.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 listopada 2020, 15:22

Mniej więcej wiem czym się różni Głowno od tiramisu. Natomiast nie wiem czym się różni dobre skrzydło od takiego zupełnie do dupy. Zresztą Airea nie miała żadnego dobrego skrzydła.
Zbyszek Gotkiewicz

szymon.strus

Postautor: szymon.strus » 06 listopada 2020, 15:40

uczepiliscie sie tego pojedynczego parametru jakim jest wydluzenie a jest sporo innych ktore rowniez maja znaczenie (dla jednego wieksze, dla drugiego mniejsze) jak waga (bo duzo lazi z plecakiem), material, rodzaj lin (bo sie placza bardziej albo mniej, trym trzymaja lepiej albo gorzej), usztywnienia w glajcie (bo lepiej sie pakuje albo gorzej) itp itd.... przepisywanie calej instrukcji jest moim zdaniem bez sensu. istotne informacje nt tego konkretnego egzeplarza sa zawarte. pozostale cechy modelu sa dla potencjalnego kupujacego powszechnie dostepne w internetach.
pzdr,
/Szymon

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 06 listopada 2020, 16:02

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Zresztą Airea nie miała żadnego dobrego skrzydła.

Czyli dobrnęliśmy do tego samego brzegu:)

Awatar użytkownika
max
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: max » 06 listopada 2020, 17:11

Nie ma co roztrząsać tematu. Sprzedający sprzedaje jedno skrzydło (chyba, że jest handlarzem), kupujący przegląda dziesiątki skrzydeł.
To czy oferta będzie atrakcyjna i przyciągnie uwagę kupującego zależy od sprzedającego. Różnice są drobne więc nie jest to towar "samosprzedający się". komu więc powinno bardziej zależeć?
Sam jestem przed zmianą skrzydła i takie ogłoszenie zwyczajnie bym pominął. Chciałbym mieć podane na tacy tyle informacji ile się da. Nie wyobrażam sobie dzwonić z każdym ogłoszeniem albo szukać danych po necie. Z takim podejściem sukcesu nie wróżę :)

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 06 listopada 2020, 17:26

max pisze:Nie ma co roztrząsać tematu. Sprzedający sprzedaje jedno skrzydło (chyba, że jest handlarzem), kupujący przegląda dziesiątki skrzydeł.
To czy oferta będzie atrakcyjna i przyciągnie uwagę kupującego zależy od sprzedającego. Różnice są drobne więc nie jest to towar "samosprzedający się". komu więc powinno bardziej zależeć?
Sam jestem przed zmianą skrzydła i takie ogłoszenie zwyczajnie bym pominął. Chciałbym mieć podane na tacy tyle informacji ile się da. Nie wyobrażam sobie dzwonić z każdym ogłoszeniem albo szukać danych po necie. Z takim podejściem sukcesu nie wróżę :)

No ale to jest tylko forum dyskusyjne a nie salon samochodowy, no i ten ciężar przerzucony przez sprzedającego na potencjalnego klienta chyba nie jest znaczący bo potencjalny klient raptem "musi" poświęcić kilkadziesiąt sekund aby dotrzeć do wielu informacji których zwyczajowo nie zamieszcza się w ogłoszeniach.
Nie róbmy kosmosu z prozaicznych spraw.

Xanax

Postautor: Xanax » 06 listopada 2020, 18:43

szukanie skrzydła faktycznie jest męczące.
Sprzedający najczęściej podają tylko markę i model a Ty sobie potem sprawdzaj jak głupi czy to B,C czy D
do tego dochodzi zamieszanie z rozmiarami, bo sporo osób nie podaje zakresu wagowego i po przeglądnięciu kilku ofert ja mam zwykle dośc...

Zamiast wyłozyć wszystkie parametry w jak najbardziej przystępny dla potencjalnego klienta sposób, to zamieszczają je na 10 zdjęciu marnej jakości, ogólnie moim zdaniem dramat :D

Awatar użytkownika
micro
Kontakt:

Postautor: micro » 06 listopada 2020, 21:34

Piotr Domański pisze:
max pisze:... potencjalny klient raptem "musi" poświęcić kilkadziesiąt sekund aby dotrzeć do wielu informacji...

I teraz spróbuj to przemnożyć np. przez 50 albo i więcej...
Jakby nie patrzeć syty głodnego nie zrozumie ;) .
Roman Michalak

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 07 listopada 2020, 03:52

Jak widać każdy ma inne potrzeby i wymagania. Dla jednych najważniejszy jest kolor, a dla innych wydłużenie.
Co ciekawe kolor skrzydła podawany jest prawie w każdym ogłoszeniu. Oczywiście zachwalanie jakie to skrzydło jest super, to normalka. Ale podanie podstawowych parametrów w ogłoszeniu, to już jest jakaś wielka łaska...niech klient sam sobie poszuka, bo jak nie, to jest leń.
Sorry, ale w samym tylko segmencie skrzydeł B jest ich tak dużo, że można jajo znieść przy wyszukiwaniu tych wszystkich najważniejszych danych.
W moim przekonaniu jest tak, że niepodawanie w ogłoszeniach wydłużenia i zakresu wagowego, to jest dokładnie tak samo jakbym sprzedawał auto i nie podał pojemności i mocy silnika.

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 07 listopada 2020, 04:18

qbaepp11 pisze: A że tak spytam, to jak już się dowiesz o wydłużeniu, to wiesz o glajcie znając ten parametr?

Napiszę w skrócie. Jeśli mam do wyboru dwa skrzydła. Jedno ma wydłużenie 5,2, natomiast drugie 5,7. To ja, z moim dość niewielkim doświadczeniem pierwsze skrzydło 5,2 kupię bardzo chętnie, ale na 5,7 to już latałbym z pewnymi oporami (latałem i wiem jaka jest różnica we właściwościach lotnych takich skrzydeł). A oba są przecież w jednym segmencie B. Nie bez powodu producenci mają w swojej ofercie po dwa skrzydła, które klasyfikują się do B (dolne i górne), bo każdy wie, że ich właściwości w locie są zupełnie różne. Dlatego bez znajomości wydłużenia w ogóle nie zaczynam się interesować skrzydłem. Ten parametr muszę znać w pierwszej kolejności.

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 07 listopada 2020, 04:26

szymon.strus pisze:uczepiliscie sie tego pojedynczego parametru jakim jest wydluzenie

Bo jest to najważniejszy parametr, który znać trzeba. Wydłużenie i zakres masy startowej.
A zresztą... co ja "se bede" podnosił kortyzol. Jak ktoś nie wie jaka jest różnica w zachowaniu skrzydła na dwóch różnych wydłużeniach, to niech sobie zrobi SIV na obu i się przekona. Ja robiłem. I za rok też zrobię, a jako uczciwy facet, to w ogłoszeniu, oprócz wydłużenia, podam od razu, że moje skrzydło jest po SIVie i nikt niczego nie będzie musiał szukać.

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 07 listopada 2020, 07:35

7van.krzysztof pisze:Jak widać każdy ma inne potrzeby i wymagania. Dla jednych najważniejszy jest kolor, a dla innych wydłużenie.
Co ciekawe kolor skrzydła podawany jest prawie w każdym ogłoszeniu. Oczywiście zachwalanie jakie to skrzydło jest super, to normalka. Ale podanie podstawowych parametrów w ogłoszeniu, to już jest jakaś wielka łaska...niech klient sam sobie poszuka, bo jak nie, to jest leń.
Sorry, ale w samym tylko segmencie skrzydeł B jest ich tak dużo, że można jajo znieść przy wyszukiwaniu tych wszystkich najważniejszych danych.
W moim przekonaniu jest tak, że niepodawanie w ogłoszeniach wydłużenia i zakresu wagowego, to jest dokładnie tak samo jakbym sprzedawał auto i nie podał pojemności i mocy silnika.

Tyle że auta bardzo często w obrębie jednego modelu występują w różnych wersjach silnikowych i to jest informacja konieczna tak jak jest koniecznie podanie rozmiaru skrzydła czy właśnie koloru bo to są cechy konkretnego egzemplarza. Nie jest to wielka łaska ale też nie widzę powodów aby w ogłoszenia wklejać tabelki ze specyfikacją, no chyba że nie są te informacje ogólnodostępne. Nikt nie twierdzi że informacja o wydłużeniu nie jest istotna ale jest ogólnodostępna w przeciwieństwie do rozmiaru, koloru, stanu, ceny czy miejsca w którym możemy obejrzeć sprzęt.

Wróć do „Szwarc, mydlo i powidlo”