Deflacja Inflacja Stagnacja taka sytuacja
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
Re: Deflacja Inflacja Stagnacja taka sytuacja
Mam pytanie do wszystkich dyskutantów o lewicowej wrażliwości na drugiego człowieka. Wczoraj byłem świadkiem tego zdarzenia: https://bielsko.biala.pl/nasygnale/aktu ... itala-foto
Nie widziałem na oczy samego momentu potrącenia ale będąc 30 metrów od tego miejsca usłyszałem głośny, głuchy huk. Gdy dobiegłem na miejsce samochód stał 15 metrów za przejściem na prawym pasie a ofiara, leżała oparta plecami o krawężnik. Wbrew zdjęciom za dużo się tej 15 latce nie stało, chodź oczywiście standardowo pojechała do szpitala na badania. Pomimo tego, co niektórzy by o mnie pomyśleli, w cale nie lżyłem jednej że potrąciła pieszą ani drugiej, że wtargnęła gwałtownie na pasy. To by tu nic nie dało, bo sprawca odpalała papierosa od papierosa a ofiara spazmowała i ogólnie była oszołomiona całym zajściem. Stało się, trudno, dobrze że tylko tyle i że nikt nie zginął.
Nagle od strony ronda nadjechało stare BMW na Wadowickiej rejestracji. W środku banda knurów, którym z twarzy patrzyło wiele a na pewno nie jakikolwiek intelekt, rozum i wiedza. W wulgarnych słowach i gestach sugerowali usunięcie stojącego na awaryjnych światłach samochodu z prawego pasa. Ogólnie zwyzywali i kazali spierdalać, bo im ta scena wypadku przeszkadza. Może więc Marek, Kuba Mendys i inne osoby o lewicowej wrażliwości mi wyjaśnią w jaki sposób mam nie czuć nienawiści i pogardy do tego typu chwastów społecznych? A może porozmawiamy o waszej idolce Ochojskiej i jej wyskokach przy granicy PL-BY? Jak daleko mi do PiS, tak uważam że lepiej że ten mur powstał, pomimo niezliczonych ilości wałów na nim ukręconych. Do tego uważam, że Ochojską, pożytecznego proputinowskiego idiotę należło by za jej wyskoki i słowa aresztować, poddać śledztwu a następnie surowo i przykłądnie ukarać. Nie może być mowy, żeby w sytuacji wojny hybrydowej a następwnie bezprawnej agresji Rosji na Ukraine, takie lewicowe pseudo - elity jątrzyły jeszcze od środka.
Nie widziałem na oczy samego momentu potrącenia ale będąc 30 metrów od tego miejsca usłyszałem głośny, głuchy huk. Gdy dobiegłem na miejsce samochód stał 15 metrów za przejściem na prawym pasie a ofiara, leżała oparta plecami o krawężnik. Wbrew zdjęciom za dużo się tej 15 latce nie stało, chodź oczywiście standardowo pojechała do szpitala na badania. Pomimo tego, co niektórzy by o mnie pomyśleli, w cale nie lżyłem jednej że potrąciła pieszą ani drugiej, że wtargnęła gwałtownie na pasy. To by tu nic nie dało, bo sprawca odpalała papierosa od papierosa a ofiara spazmowała i ogólnie była oszołomiona całym zajściem. Stało się, trudno, dobrze że tylko tyle i że nikt nie zginął.
Nagle od strony ronda nadjechało stare BMW na Wadowickiej rejestracji. W środku banda knurów, którym z twarzy patrzyło wiele a na pewno nie jakikolwiek intelekt, rozum i wiedza. W wulgarnych słowach i gestach sugerowali usunięcie stojącego na awaryjnych światłach samochodu z prawego pasa. Ogólnie zwyzywali i kazali spierdalać, bo im ta scena wypadku przeszkadza. Może więc Marek, Kuba Mendys i inne osoby o lewicowej wrażliwości mi wyjaśnią w jaki sposób mam nie czuć nienawiści i pogardy do tego typu chwastów społecznych? A może porozmawiamy o waszej idolce Ochojskiej i jej wyskokach przy granicy PL-BY? Jak daleko mi do PiS, tak uważam że lepiej że ten mur powstał, pomimo niezliczonych ilości wałów na nim ukręconych. Do tego uważam, że Ochojską, pożytecznego proputinowskiego idiotę należło by za jej wyskoki i słowa aresztować, poddać śledztwu a następnie surowo i przykłądnie ukarać. Nie może być mowy, żeby w sytuacji wojny hybrydowej a następwnie bezprawnej agresji Rosji na Ukraine, takie lewicowe pseudo - elity jątrzyły jeszcze od środka.
Ostatnio zmieniony 10 lutego 2023, 15:21 przez SP8EBC, łącznie zmieniany 1 raz.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Mateusz, mam nadzieję, że masz jeszcze tyle wrażliwości żeby zauważyć znak równości pomiędzy zachowaniami buraków w BMW i twoimi wypowiedziami. Im coś przeszkadza, więc lżą bez zwracania uwagi na okoliczności i ty robisz to samo. Nie ma lewactwa. to tylko łatka przypięta wrogom politycznym w twierdzy PIS. A ty przejmujesz tą retorykę jak własną wyrażając jednocześnie niezadowolenie z rządów PIS. Ciebie też nazwą lewakiem i co im zrobisz? Przecież pisałeś, że nie lubisz starych ludzi. A skoro nie lubisz, to byłbyś za jakimś sposobem pozbycia sie tego problemu. Podobnie jak biedoty i matek z dziećmi. Toż to lewactwo czystej wody
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Mateusz, mam nadzieję, że masz jeszcze tyle wrażliwości żeby zauważyć znak równości pomiędzy zachowaniami buraków w BMW i twoimi wypowiedziami. Im coś przeszkadza, więc lżą bez zwracania uwagi na okoliczności i ty robisz to samo.
Nie zgodzę się co do nie zwracania uwagi na, bądź braku okoliczności. Buractwo w BMW jest być może denerwujące ale nic poza tym. Wyborcy PiS doprowadzili ten kraj na krawędź upadku i nie można tego im zapomnieć. Wyborcy PiS, to nie ludzie w średnim wieku z dużych miast. To w większości właśnie wielodzietna biedota, i/lub emeryci i/lub mieszkańcy wsi i polski powiatowej. Ja też się poniekąt z czegoś takiego wywodzę. W odróżnieniu jednak od reszty ja się wziąłem do roboty a nie czekania na socjal i użalania się jak to wszyscy dookoła są winni, tylko nie ja. Potem ten motłoch nazywa mnie złodziejem, oszustem, cwaniakiem (cytat z VATeuszka) bo pracuję na B2B i mi się Polski Wał nie podoba! Zbyszek jak Cię bardzo proszę. Możesz myśleć o mnie jak najgorzej, możesz mnie równać do tych chwastów z BMW, tylko ja przynajmniej swoje fryustrację i nienawiści jestem w jakiś logiczny sposób uzasadnić.
Wielu obecnych na tym forum gardzi mną serdecznie i nienawidzi z całych sił. Mi są oni obojętni. Ja żyje w swojej skromnej bańce towarzyskiej i zadaje się z ludźmi, którzy pasują mi światopoglądem, przekonaniami religijnymi i politycznymi. Przebywanie w towarzystwie skrajnej lewicy nie sprawia mi żadnej przyjemności, tak jak zadawanie się z własnej woli z gorliwymi katolikami, policjantami, politykami itp. Każdy ma swoje towarzystwo a ja rzadko gdzieś pasuje i spoko. Jak się gdzieś, kiedyś rozwalę na lataniu (z czego pewnie wielu się ucieszy), to nie ma obowiązku przychodzić na mój pogrzeb.
Zbyszek Gotkiewicz pisze: Nie i/lu ma lewactwa. to tylko łatka przypięta wrogom politycznym w twierdzy PIS.
Absolutnie się z tym nie zgadzam! Neoliberalna lewica przyprawiona komunizmem, to obecnie rak toczący ten świat! Która opcja polityczna stoi chociażby za głupawym zakazem produkcji samochodów spalinowych w UE od 2035 roku? Jaka opcja polityczna budowała NS ? Jaka opcja polityczna wtrąca się do sprawy krajowej energetyki i chcę zablokować budowę elektrowni atomowej ui nas ?
Czy ktoś się zastanawia jakie koszty społecznei gospodarcze wiąża się z tym zakazem od 2035? Nikt. Dla nich ważna jest wyłącznie fanatyczna, lewicowa, lewacka ideologia.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:. A skoro nie lubisz, to byłbyś za jakimś sposobem pozbycia sie tego problemu. Podobnie jak biedoty i matek z dziećmi. Toż to lewactwo czystej wody
Metoda jest prosta. Pierwszym zabrać prawo głosu (tak wiem, ngidzie na świecie to nie przejdzie) a drugim zabrać socjal. Jeszcze do rządów PiS było absolutnie nie do pomyślenia, żeby od tak rozdawać każdemu gratis 500+ na dziecko. Polacy wolą jednak populistyczną partię, która daje im ich własne pieniądze, niszcząc przy okazji gospodarkę.
Długo będziemy jeszcze się pruli dlaczego ja mam wiecznie problemy z ludźmi dookoła? Nie zauważyłeś tego Zbyszek jeszcze?
Mateusz Lubecki
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Żadna lewacka, prawicowa, proekologiczna czy jakakolwiek ideologia nie stoi za zakazami czy nakazami.
Zawsze stoi za tym czyiś interes. A interes może być dwojaki, wrodzona chorobliwa skłonność do władzy nad innymi ludźmi lub robienie na kimś biznesu. Bardzo często jedno i drugie idzie w parze. Nie da się osiągnąć ani jednego ani drugiego samemu. Zawsze trzeba skorzystać z pomocy innych lub rękoma innych w utrzymaniu tego stanu się wyręczać. A tych kupuje się w podobny sposób, oferowaniem władzy lub/i pieniędzy.
Elektryfikacja komunikacji idealnie wpisuje się w tę zasadę.
Zamiast komuś utrudniać możliwość głosu, jestem za tym by tę możliwość jak najbardziej rozszerzać. Głosowania robić kilkudniowe z możliwością oddawania głosów także internetowo przez profil zaufany.
Bo czymże się różni odbieranie głosu biedocie od odbierania głosu Polonii za granicą ? To jest ta sama pokręcona retoryka.
Zawsze stoi za tym czyiś interes. A interes może być dwojaki, wrodzona chorobliwa skłonność do władzy nad innymi ludźmi lub robienie na kimś biznesu. Bardzo często jedno i drugie idzie w parze. Nie da się osiągnąć ani jednego ani drugiego samemu. Zawsze trzeba skorzystać z pomocy innych lub rękoma innych w utrzymaniu tego stanu się wyręczać. A tych kupuje się w podobny sposób, oferowaniem władzy lub/i pieniędzy.
Zamiast komuś utrudniać możliwość głosu, jestem za tym by tę możliwość jak najbardziej rozszerzać. Głosowania robić kilkudniowe z możliwością oddawania głosów także internetowo przez profil zaufany.
Bo czymże się różni odbieranie głosu biedocie od odbierania głosu Polonii za granicą ? To jest ta sama pokręcona retoryka.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Tylko, że twoja frustracja to twój problem choć psuje on także atmosferę w twoim otoczeniu. Ja jak widzę problem to albo próbuję go rozwiązać albo ignoruję. Widzę problem z naszą polityką, gospodarką i ogólną bylejakością państwa ale albo zacznę z tym walczyć albo będę to ignorował. Nie idzie sie na wojnę nie będąc pewnym zwycięstwa, dlatego wole realizować się w dziedzinach dających mi więcej satysfakcji niż naprawianie kraju. Ograniczam sie jedynie do chodzenia na wybory i prezentowania swoich poglądów a to co robie na swoim małym poletku jest jak sądzę dobrym przykładem dla budowania swoich małych ojczyzn. Poglady mam libertariańskie, ale uważam też, że nie można zapominać o tych, którzy z różnych powodów nie radzą sobie w życiu. Jednak, żeby to było dobrze realizowane, to powinno być przekazane małym społecznościom gdzie ludzie sie znają i wiedzą komu jest potrzebna pomoc. Robienie tego odgórnie za pomocą wypłat pieniężnych to zwyczajna kiełbasa wyborcza która umożliwia politykom rozkradanie kraju na dużo większą skalę niż te trzynastki, czternastki i pięćset plus.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
der pisze:Żadna lewacka, prawicowa, proekologiczna czy jakakolwiek ideologia nie stoi za zakazami czy nakazami.
Też uważam, że wszystkie głosowania powinny być prowadzone przez internet. Wtedy sie okaże, że niepotrzebni sa pośrednicy do reprezentowania woli ludu. Wyobrażasz to sobie? Taki system nazwałem Eklezja.
Zbyszek Gotkiewicz
- marek mastalerz
- Latam: Tylko Swobodnie
- Kontakt:
Mateusz. Na twoje mierne zaczepki zaczepki nie będę nawet reagował. Zauważę tylko, że dzieląc ludzi na lewo i prawo robisz to samo co twój "ukochany" PIS.
Też jestem, od czasu do czasu, użytkownikiem forum i razi mnie przyzwolenie na to żeby takie teksty jak te pisane przez Mateusza pojawiały się w tym forum. Godząc się na to, godzimy się na upadek tego forum i sprowadzenie go do bezwartościowej pyskówki. Ludzi zainteresowanych paralotniami zniechęca to do zaglądania tutaj.
Przypominam, że to forum moderowane powstało po to, żeby uniknąć szamba jakie wpłynęło na pl.rec.paralotnie.
Co do treści na forum mam propozycję żeby osoby odpowiedzialne za funkcjonowanie i moderowanie ustaliły zasady jakich treści nie dopuszczamy na forum i w jasny sposób zapisały te zasady. A potem wystarczy się ich trzymać. Wspólnota polega na tym że ustalamy razem na jakich zasadach chcemy funkcjonować i się tego trzymamy tak żeby wszyscy byli w miarę zadowoleni. To jest oczywiste, się mam wrażenie że niektórzy tego nie rozumieją.
Zbyszek, zgadzam się z jednym z twoich wpisów powyżej. Ludzie (niestety) nie umieją korzystać z wolności. Szczególnie widać to teraz w naszym kraju, ale nie tylko. Niektórym wydaje się że nasranie komuś na głowę (choćby werbalne) jest przejawem postawy wolnościowej i będą bronić prawa jak niepodległości.
Czyścimy tę stajnię czy wstęp tylko w kaloszach?
Też jestem, od czasu do czasu, użytkownikiem forum i razi mnie przyzwolenie na to żeby takie teksty jak te pisane przez Mateusza pojawiały się w tym forum. Godząc się na to, godzimy się na upadek tego forum i sprowadzenie go do bezwartościowej pyskówki. Ludzi zainteresowanych paralotniami zniechęca to do zaglądania tutaj.
Przypominam, że to forum moderowane powstało po to, żeby uniknąć szamba jakie wpłynęło na pl.rec.paralotnie.
Co do treści na forum mam propozycję żeby osoby odpowiedzialne za funkcjonowanie i moderowanie ustaliły zasady jakich treści nie dopuszczamy na forum i w jasny sposób zapisały te zasady. A potem wystarczy się ich trzymać. Wspólnota polega na tym że ustalamy razem na jakich zasadach chcemy funkcjonować i się tego trzymamy tak żeby wszyscy byli w miarę zadowoleni. To jest oczywiste, się mam wrażenie że niektórzy tego nie rozumieją.
Zbyszek, zgadzam się z jednym z twoich wpisów powyżej. Ludzie (niestety) nie umieją korzystać z wolności. Szczególnie widać to teraz w naszym kraju, ale nie tylko. Niektórym wydaje się że nasranie komuś na głowę (choćby werbalne) jest przejawem postawy wolnościowej i będą bronić prawa jak niepodległości.
Czyścimy tę stajnię czy wstęp tylko w kaloszach?
-
- Kontakt:
marek mastalerz pisze:Zauważę tylko, że dzieląc ludzi na lewo i prawo robisz to samo co twój "ukochany" PIS.
A lewica nie robi teraz tego samego? Nie mówię już o upośledzonej umysłowo Grecie i tym całym "How dare You", bardziej o tych wyskokach na granicy PL-BY. Chcesz to uznać jako coś normalnego i w porządku? Ja poczułem się upokorzony i podzielony przez głupie babsko na kursie górskim, które chciało mnie zmusić do jedzenia diety wegetariańskiej, której osobiście nie toleruje. Tak samo jak nie tolerują zmuszanie mnie do tego, co mam myśleć.
Wczoraj tylko ja i jakaś babka podeszła do ofiary tego potrącenia, zęby zobaczyć co się stało i jakiej pomocy trzeba udzielić. Reszta stała i się patrzyła.
Mateusz Lubecki
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Marek. Wypowiedzi Mateusza nie są drastyczne. Nikt nie dał mu minusa, wiec czytający nie są oburzeni. Chłopak ma problem co zresztą jest jego cechą widoczną od początku gdy go poznałem. Mam wrażenie, że te wypowiedzi sa mało angażujące czytających. Tworzenie regulaminów z takiego błachego powodu spowoduje, że sami sobie ograniczymy wolność czego ja bym nie chciał. Na preclu dyskusje były różnorakie, bardzo często nie dotyczące latania. Najdłuższy wątek w historii precla miał ponad tysiąc wpisów i dotyczył Boga A to forum zostało założone nie z powodu dryfowania dyskusji na preclu, ale z powodu chamstwa którego nie dało się okiełznać. Społeczność korzystająca z precla nie reagowała na ataki personalne. A co to za społeczność, której nie przejawia zasad moralnych. Taka społeczność sama skazuje się na upadek cbdu.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
SP8EBC pisze:marek mastalerz pisze:Zauważę tylko, że dzieląc ludzi na lewo i prawo robisz to samo co twój "ukochany" PIS.
A lewica nie robi teraz tego samego? Nie mówię już o upośledzonej umysłowo Grecie i tym całym "How dare You", bardziej o tych wyskokach na granicy PL-BY. Chcesz to uznać jako coś normalnego i w porządku? Ja poczułem się upokorzony i podzielony przez głupie babsko na kursie górskim, które chciało mnie zmusić do jedzenia diety wegetariańskiej, której osobiście nie toleruje. Tak samo jak nie tolerują zmuszanie mnie do tego, co mam myśleć.
Wczoraj tylko ja i jakaś babka podeszła do ofiary tego potrącenia, zęby zobaczyć co się stało i jakiej pomocy trzeba udzielić. Reszta stała i się patrzyła.
Mam nadzieję, że powiedziałeś to wszystko temu głupiemu babsku i teraz tylko zawracasz nam głowy a nie jest to terapia zastępcza. Co do pomocy ludziom w wypadkach to nie wina polityki a natury ludzkiej. Po to sa organizowane kursy pierwszej pomocy, żeby ludzie wiedzieli co należy robić w razie wypadku. Jeśli nie mają tego przećwiczonego, to będa stali jak sparaliżowani co może wyglądać jak obojętność. A to jedynie wyraz bezradności.
Zbyszek Gotkiewicz
- der
Zasady forum od dawna dają możliwość skierowania na urlop wypoczynkowy autora, który przelewa treści nieakceptowalne dla czytelników.
Wystarczy odpowiednia ilość łapek w dół za tę samą wypowiedź.
Gdyby rzeczywiście gorzkie żale wylewane przez Mateusza powodowały takie publiczne oburzenie, tak jak niejednokrotnie fotolot już odpoczywałby po pierwszym poscie. A tu, zdziwienie, kolejny w podobnym tonie i niemal zero negatywnej reakcji. Zamiast cichego protestu, chęć głośniej dyskusji, strach przed byciem tym pierwszym z kamieniem, albo ... ignorancja. Zastanawiające, nieprawdaż ?
Nie podoba mi się forma w jakiej Mateusz wyraża swoje emocje. Jest żenująca. Da się wyrazić własne zdanie, nie obrażając przy tym wszystkich dookoła. Natomiast w każdej wypowiedzi znajdę gdzieś ziarenko prawdy, z którą się zgodzę. Niestety te ziarenko zasypuje masa nienawiści, złośliwości, frustracji i przerostu własnego ego pomieszane z utwierdzeniem własnej nieomylności, nieśmiertelności i niezmienności okoliczności oraz środowiska w jakim się egzystuje.
Wystarczy odpowiednia ilość łapek w dół za tę samą wypowiedź.
Gdyby rzeczywiście gorzkie żale wylewane przez Mateusza powodowały takie publiczne oburzenie, tak jak niejednokrotnie fotolot już odpoczywałby po pierwszym poscie. A tu, zdziwienie, kolejny w podobnym tonie i niemal zero negatywnej reakcji. Zamiast cichego protestu, chęć głośniej dyskusji, strach przed byciem tym pierwszym z kamieniem, albo ... ignorancja. Zastanawiające, nieprawdaż ?
Nie podoba mi się forma w jakiej Mateusz wyraża swoje emocje. Jest żenująca. Da się wyrazić własne zdanie, nie obrażając przy tym wszystkich dookoła. Natomiast w każdej wypowiedzi znajdę gdzieś ziarenko prawdy, z którą się zgodzę. Niestety te ziarenko zasypuje masa nienawiści, złośliwości, frustracji i przerostu własnego ego pomieszane z utwierdzeniem własnej nieomylności, nieśmiertelności i niezmienności okoliczności oraz środowiska w jakim się egzystuje.
-
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:SP8EBC pisze:marek mastalerz pisze:Zauważę tylko, że dzieląc ludzi na lewo i prawo robisz to samo co twój "ukochany" PIS.
Mam nadzieję, że powiedziałeś to wszystko temu głupiemu babsku i teraz tylko zawracasz nam głowy a nie jest to terapia zastępcza.
Podałem kontrargument do zarzutów Marka, który twierdził, żę takie dzielenie to tylko fenomen PiS czy (pewnie) szerzej, prawicy. Tak, powiedziałem to jej na samo zakończenie na parkingu. Jej komentarz na temat posiadania przeze mnie samochodu (12 letni Fiat Doblo) i rzekomo wynikającego z niego wysokiego statusu materialnego był tak żenujący, że uciąłem rozmowę w pół słowa. Wsiadłem i pojechałem do siebie.
Mateusz Lubecki
-
- Doświadczenie: Akrobata
trochę humorystycznie ale...
Warto obejrzeć a potem się zastanowić... Moim zdaniem należy edukować własne dzieci aby nie być zdziwionym do czego to później doszło. W ogóle to uważam że trzeba mieć dzieci aby w nas powstała pewna doza mobilizacji do walki ze systemem.
@Marek - jeżeli o wspólnocie wspomniałeś to ja jako część wspólnoty jestem zdania że postów Mateusza nie powinno się kasować bo w mojej ocenie w tym wątku nikogo bezpośrednio nie obraża mimo że komuś się jego wypowiedzi nie podobają. Ja chętnie wysłucham co ma do powiedzenia, z resztą wątek jest w kategorii mydło i powidło, to niby komu to ma przeszkadzać. Kurwy nie lecą, a w wątku z PSP były, ehhh nuda...
Jarek Borowiec | www.flyordie.info
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Taka drobna uwaga. PiS jest partią lewicową z tendencjami faszystowskimi, więc ja bym staranniej dobierał określenia dotyczące czyjejś orientacji politycznej.
Zbyszek Gotkiewicz
-
SP8EBC pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:SP8EBC pisze:
Mam nadzieję, że powiedziałeś to wszystko temu głupiemu babsku i teraz tylko zawracasz nam głowy a nie jest to terapia zastępcza.
Podałem kontrargument do zarzutów Marka, który twierdził, żę takie dzielenie to tylko fenomen PiS czy (pewnie) szerzej, prawicy. Tak, powiedziałem to jej na samo zakończenie na parkingu. Jej komentarz na temat posiadania przeze mnie samochodu (12 letni Fiat Doblo) i rzekomo wynikającego z niego wysokiego statusu materialnego był tak żenujący, że uciąłem rozmowę w pół słowa. Wsiadłem i pojechałem do siebie.
Chciałem odpowiedzieć a przypadkim kliknąłem ci plusa;) Mateusz, zachowaj więcej dystansu i spokoju w relacjach z ludźmi a zaczniesz zauważać w nich więcej pozytywnych cech niż tych negatywnych. Swoim negatywnym nastawieniem do otoczenia wywołujesz demony, które Cie dopadają i przeszkadzają lubić ludzi. Lubienie ludzi (za wyjątkiem mieszkania na bezludnej wyspie) znacznie pomaga przejść przez życie w radosnym nastroju.
-
- Kontakt:
Dziękuję za porady o zachowanie większej ilości spokoju i szukaniu w ludzi dobrych cech. Obawiam się jednak, że po prostu wywodzimy się z różnych kręgów i okoliczności. Ktoś, kto nigdy w życiu żadnego dużęgo nieszczęścia nie doświadczył może pozwolić sobie na funkcjonowanie w przeświadczeniu, że wszyscy są dobroduszni, kierują się jakimś wewnętrznym poczuciem dobra, są uczciwi i w ogóle cudo - orzeszki z karmelem. Nie. W większości nie są.
Przepraszam Kuba. Powiedz najbliższej rodzinie alkoholika albo narkomana, który zamienił ich życie w ciągłą gechennę, że ich oprawca zasługuje na szacunek. Powiedz ofierze gwałtu, że jej gwałciciel zasługuje na jakikolwiek szacunek i ludzkie uczucia. Powiedz to samo rodzinie tego 15 letniego chłopaka zabitego przez staruszka na pasach. Powiedz mi, który jako dziecko i nastolatek przez lata był w domu i w szkole wyszydzany, oraz doświadczał przemocy fizycznej, że mam szanować ludzi, którzy mi to robili. Powiedz w końcu Ukraińcom, że orkowie ze wschodu zasługugą na cokolwiek innego niż ogień z broni automatycznej. Zwłaszcza po tych wszystkich zbrodniach przeciwko ludzkości, których dokonali.
JakubM pisze:Powiem tylko krótko: z moim odczuci każdy zasługuje na szacunek, choć mniej ci którzy szacunku odmawiają innym.
Przepraszam Kuba. Powiedz najbliższej rodzinie alkoholika albo narkomana, który zamienił ich życie w ciągłą gechennę, że ich oprawca zasługuje na szacunek. Powiedz ofierze gwałtu, że jej gwałciciel zasługuje na jakikolwiek szacunek i ludzkie uczucia. Powiedz to samo rodzinie tego 15 letniego chłopaka zabitego przez staruszka na pasach. Powiedz mi, który jako dziecko i nastolatek przez lata był w domu i w szkole wyszydzany, oraz doświadczał przemocy fizycznej, że mam szanować ludzi, którzy mi to robili. Powiedz w końcu Ukraińcom, że orkowie ze wschodu zasługugą na cokolwiek innego niż ogień z broni automatycznej. Zwłaszcza po tych wszystkich zbrodniach przeciwko ludzkości, których dokonali.
Mateusz Lubecki
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ofiarom należy się współczucie i pomoc.
Oprawcom należy się osądzenie i pogarda.
Wszystkim pozostałym należy się równowaga i umiejętność odróżnienia jednych od drugich.
Ludzie ogólnie są dobrzy choć czasami wykazują się podłością. Co mnie nie przeszkadza obdarzać wszystkich kredytem zaufania. Ci, którzy pozbawią się tego kredytu zapisują sie w pamięci, ale są to jednostki a ludzi w swoim życiu spotkałem tysiące. Czyli według mnie twoje podsumowanie kondycji ludzkiej jest oparte na złej statystyce.
Oprawcom należy się osądzenie i pogarda.
Wszystkim pozostałym należy się równowaga i umiejętność odróżnienia jednych od drugich.
Ludzie ogólnie są dobrzy choć czasami wykazują się podłością. Co mnie nie przeszkadza obdarzać wszystkich kredytem zaufania. Ci, którzy pozbawią się tego kredytu zapisują sie w pamięci, ale są to jednostki a ludzi w swoim życiu spotkałem tysiące. Czyli według mnie twoje podsumowanie kondycji ludzkiej jest oparte na złej statystyce.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Na pogardzie jeszcze nic dobrego nie zbudowano, za to wiele złego uczyniono.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Pogarda jest często jedyną zapłatą za niegodziwość. Masz pewnie na myśli pogardę która ma usprawiedliwiać agresję bo dużo łatwiej zabija się zawszawionych brudasów rytualnie zabijających dzieci albo wykształciuchów niż kogoś podobnego do nas lub lepszego. Taką pogardę musi stworzyć agresor nazywając swoje ofiary faszystami, narkomanami, sługami szatana. A mnie chodzi o taką pogardę jaką mam do całego narodu niemieckiego i rosyjskiego za poparcie jakie udzielą swojej władzy czy to teraz czy 90 lat wcześniej. Uczucie pogardy jest potrzebne żeby oddzielić dobro od zła. Bez tego czeka nas pełen relatywizm i przyzwolenie na łajdactwo co widać po postawach wielu społeczeństw.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Akrobata
Tak latwo jest gardzic innymi a tak ciezko jest przeprosic. Bardzo latwo mozna postawic sie do roli "sedziego" gardzac innymi, nie majac jednak takiego prawa. Czasami wystarczy wiecej dystansu aby zrozumiec ze nie trzeba gardzic innymi jezeli sie ich nie rozumie.
Jarek Borowiec | www.flyordie.info
Wróć do „Szwarc, mydlo i powidlo”