Dlaczego nie warto chwalić się paralotniarstwem na FB

Przeróżne dyskusje niezwiązane ściśle z paralotniarstwem.
marekvolsky
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Dlaczego nie warto chwalić się paralotniarstwem na FB

Postautor: marekvolsky » 18 lutego 2021, 13:32

Paralotniarze i w ogóle ludzie, którzy uprawiają jakieś sporty, lubią wrzucać swoje filmiki z latania na FB, YT i do innych miejsc w necie.
Ja też tak robiłem od czasu do czasu.
Efekt jest taki, że dostałem pozew o podwyższenie alimentów. Żądanie byłej żony to 2400zł. Uzasadn8a to tak, że skoro stać mnie na uprawianie bardzo drogiego sportu, to powinienem mieć pieniądze na takie alimenta. W pozwie ma zawarte wszystko co się da z mojego latania,...fotki, zrzuty z filmów, z FB, YT, a nawet tabelki z rozpiską moich lotów z XC Portalu. Jest tam wszystko, gdzie latałem , ile, na czym, wyjazdy zagraniczne. Ogólnie lipa. Adwokat powiedział mi, że ciężko mi będzie się z tego hobby wytłumaczyć przed sądem.
Także panowie...nie polecam przechwałek w sieci odnośnie swojego latania, bo w razie czego możecie się zdziwić

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Dlaczego nie warto chwalić się paralotniarstwem na FB

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 18 lutego 2021, 13:43

Słyszałem już o takich sytuacjach, więc nie jesteś jedyny.
Z drugiej strony mam nadzieję, że Twoje dziecko nie cierpi na brak środków do życia.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 18 lutego 2021, 14:09

13-latek ma czesciowa zdolnosc do czynnosci prawnych, czyli moze samodzielnie okreslic u ktorego rodzica chce mieszkac. Malo ktora byla zona bierze pod uwage, ze to ona bedzie musiala placic alimenty. Moja np sie mocno zdziwila. Wg mnie dziecko powyzej 10 lat nie powinno byc wychowywane przez matke. One sie zwyczajnie do tego nie nadaja.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 18 lutego 2021, 14:38

Nastolatkowie powinni pracować a nie marnować się w szkołach które nic nie uczą. Nauka powinna być dla tych, którzy do tego się nadają. Dla większości jest to strata czasu, a tak to by mogły wcześniej uczyć się samodzielnego życia.
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 18 lutego 2021, 16:08

Panowie. Trzeba obiektywnie spojrzeć na sprawę. Pomijam, że ile by nie było to i tak za mało bo te które wołają wiecznie nie mają oporów i im potrzeby nie kończą się nigdy. Są też takie, które wszystko biorą na siebie i mają w głębokim poszanowaniu swoich byłych. Wszystko zależy czy chodzi o hienę czy kurdupla (wg. Pawła Śląskiego). Pamiętajmy jednak, że rodzic wychowujący dziecko musi swoje życie podporządkować do takiej sytuacji, a drugi rodzic jeśli w tym czasie realizuje wyłącznie swoje życiowe cele to już nie jest tak fajnie. Porażka nie odpowiedniego partnera to niestety wspólne obciążenie.
Jeśli natomiast chodzi o szkołę to dobrze było by uczyć w niej młodych ludzi właśnie takich rzeczy które pozwalały by na ocenę przydatności przyszłego partnera, przyszłej pracy czy odpowiedzialności za decyzje czegokolwiek by miały dotyczyć, a nie doktryn politycznych czy religijnych bo wiedza ogólna to akurat przyda się każdemu, żeby wiedział chociaż gdzie jest Afryka i że Ziemia jednak płaska nie jest.
Podsumowując. Wstaw na FB zdjęcia i filmy z momentów kiedy to Ty organizujesz dziecku czas i pozwalasz mu odkrywać Świat wg. Twoich horyzontów i w sądzie będziesz miał argumenty nie do podważenia. Co więcej poprosisz swoją byłą o dopłatę do wyjazdów bo przecież na co dzień płacisz, a to działanie extra...
Mariusz Kilian

Bumat
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Bumat » 18 lutego 2021, 16:57

marekvolsky pisze:Paralotniarze i w ogóle ludzie, którzy uprawiają jakieś sporty, lubią wrzucać swoje filmiki z latania na FB, YT i do innych miejsc w necie.
Efekt jest taki, że dostałem pozew o podwyższenie alimentów. Żądanie byłej żony to 2400zł. Uzasadn8a to tak, że skoro stać mnie na uprawianie bardzo drogiego sportu, to powinienem mieć pieniądze na takie alimenta.
Także panowie...nie polecam przechwałek w sieci odnośnie swojego latania, bo w razie czego możecie się zdziwić

Można być "youtuberem" ale trzeba mieć łatę na zewnętrznych gaciach, korki od wina w sterówkach, 15 letnie vario i bałagan na kokpicie ... i latac bezroszczeniowo 20 lat ...

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 18 lutego 2021, 17:17

Bumat pisze:
marekvolsky pisze:Paralotniarze i w ogóle ludzie, którzy uprawiają jakieś sporty, lubią wrzucać swoje filmiki z latania na FB, YT i do innych miejsc w necie.
Efekt jest taki, że dostałem pozew o podwyższenie alimentów. Żądanie byłej żony to 2400zł. Uzasadn8a to tak, że skoro stać mnie na uprawianie bardzo drogiego sportu, to powinienem mieć pieniądze na takie alimenta.

Można być "youtuberem" ale trzeba mieć łatę na zewnętrznych gaciach, korki od wina w sterówkach, 15 letnie vario i bałagan na kokpicie ... i latac bezroszczeniowo 20 lat ...

To wszystko przejściowe. Skończyło się płacenie na dzieci trzeba zacząć płacić na wnuki.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
ugryzek

Postautor: ugryzek » 18 lutego 2021, 18:34

Zachciało się podróży i jakichś sportów, zamiast siedzieć na dupie przed telewizorem jak prawdziwy Polak ;)

zdzicho
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: zdzicho » 18 lutego 2021, 18:47

ciacholot pisze: Podsumowując. ...

No i 100% w punkt :)
Wiekszość "zdalnych" tatusiów nie ma kontrargumentów na takie dictum, niestety. Nieprawdaż?
(Ja też nie, niestety)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 18 lutego 2021, 20:01

Temat w naszym środowisku dość gorący, gdyż paralotniarze dzieła się na tych którzy są przed rozwodem i na tych po rozwodzie.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: fotolot » 18 lutego 2021, 21:54

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Temat w naszym środowisku dość gorący, gdyż paralotniarze dzieła się na tych którzy są przed rozwodem i na tych po rozwodzie.

I taka niestety bywa cena, pierwszego kuszącego kontaktu z tym niebezpiecznym (zwłaszcza w PL) , zniewalającym narkotykiem...(np. ku uciesze stręczycieli i dilerów "glejtów...)
Jakiś czas temu poznałem, uzależnioną parę i w pierwszych słowach, zwróciłem im na to uwagę, że dla związku to chyba lepiej, że razem w to wdepneli...?. Podobnie jest jak np. para alkoholików, może być wzajemnie wystarczalna i motywujaca. Od alkoholizmu może i łatwiej byłoby sie komuś uwolnić, jak od fruwania?. Ale podobno najsilniej zniewala, mamonowe ciułactwo. To tak dla podtrzymania, różnych stron konfliktów na duchu, bo ponoć nic tak rodaków z doła nie podnosi, jak świadomość, dodatkowej niedoli u innych...

rg
Kontakt:

Postautor: rg » 19 lutego 2021, 08:08

Efekt jest taki, że dostałem pozew o podwyższenie alimentów. Żądanie byłej żony to 2400zł. Uzasadn8a to tak, że skoro stać mnie na uprawianie bardzo drogiego sportu, to powinienem mieć pieniądze na takie alimenta. W pozwie ma zawarte wszystko co się da z mojego latania,...fotki, zrzuty z filmów, z FB, YT, a nawet tabelki z rozpiską moich lotów z XC Portalu. Jest tam wszystko, gdzie latałem , ile, na czym, wyjazdy zagraniczne. Ogólnie lipa. Adwokat powiedział mi, że ciężko mi będzie się z tego hobby wytłumaczyć przed sądem.

Gdyby problemem był tylko FB, to warto zapoznać się z "ustawieniami prywatności", bez problemu można ustawić tak, że była nie dowie się o nowym drogim hobby. No chyba że wrzucałeś więcej fotek aby jej gul skakał że tak fajnie sobie bez niej żyjesz :)
Obrazek
--
Najlepszą formą docenienia mojej pracy nad leonardo.pgxc.pl jest POLECENIE i wgrywanie logów.

SławekP

Postautor: SławekP » 19 lutego 2021, 10:07

Współczuję.
Podejrzewam że tak naprawdę nie chodzi o pieniądze, tylko o zemstę.
Baby są nieprzejednane.
Niemiecka jednostka GSG 9, w przypadku konfrontacji z terrorystami ma priorytet odpalenia w pierwszej kolejności wszystkich kobiet - potem można rozpocząć jakiekolwiek negocjacje...

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 lutego 2021, 10:16

W Guantanamo bazy wojskowej pilnują kobiety. Oczywiście od strony Kuby :)
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 19 lutego 2021, 11:17

SławekP pisze:Podejrzewam że tak naprawdę nie chodzi o pieniądze, tylko o zemstę.

Jest mało prawdopodobne aby nie chodziło tu właśnie o pieniądze, proporcjonalne do wydawanych na manifestowany, poziom swobody życia....

Współczuć należy wszystkim rozbitkom, a szczególnie, rozdarcia niewinnych dzieciaków z takich związków, które podobne newsy o latających po świecie, ukochanych tatusiach, przez załzawione oczy oglądają...
Może się zdarzyć, że na pożniejsze roszczenia, mogą mieć też wpływ np. relacje z teściową ?. Jak by nie było, zawsze warto wiele poświęcić dla polubownego dogadywania się z byłą partnerką.
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2021, 15:14 przez fotolot, łącznie zmieniany 2 razy.

marekvolsky

Postautor: marekvolsky » 19 lutego 2021, 13:03

Ja tylko chciałem was uświadomić, że jeśli jesteście w niepewnych związkach i macie dzieci, to lepiej nie pokazywać się za bardzo publicznie ze swoimi dobrami, motocyklami, napędami PPG, skrzydłami, wyjazdami po całej Europie, bo możecie mieć kłopot z wytłumaczenia się z tej pasji.
Moja, gdy się poznaliśmy, to zachwycała się tym, że uprawiam taki wspaniały sport, chwaliła się przed znajomymi i w ogóle. A teraz wykorzystuje moje latanie przeciwko mnie w sądzie. Wszystkiego sobie odmawiam żeby mieć kasę na latanie, żrę w kółko jakieś gówniane parówki i pasztet z cebulą, nie mam nawet telewizora, bo co odłożę, to przeznaczam na latanie. Teraz płacę 700zł alimentów, ale jak mi dowalą choćby połowę z tych żądanych 2400zł, to mogę się pożegnać z wyjazdami i lataniem.

tadd
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: tadd » 19 lutego 2021, 15:13

weź się koleś ogarnij, płać ile możesz, nawet jakbyś miał zrezygnować z latania. to twoje przecież dziecko a nie sąsiada.
masakra!

benmali

Postautor: benmali » 19 lutego 2021, 15:32

"Może się zdarzyć, że na pożniejsze roszczenia, mogą mieć też wpływ np. relacje z teściową ?. Jak by nie było, zawsze warto wiele poświęcić dla polubownego dogadywania się z byłą partnerką."

W wiekszosci konfliktow malzenskich winne sa dwie strony: zona lub ....tesciowa.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 lutego 2021, 15:59

Proponuję porozmawiać z żoną jak z kimś bliskim. Wiem, że to trudne, bo facet jak jest atakowany odpowiada agresją co w tej sytuacji doprowadza jedynie do eskalacji. Sąd to ostateczność w sytuacji, gdy ludzie nie mogą się dogadać. Jestem przekonany, że jesteś w stanie omówić ten problem z matką twojego dziecka.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 19 lutego 2021, 17:03

Znam kobiety paskudnie wystawione do wiatru razem z dziecmi, znam pary ktore daaly rade rozwiesc sie polubownie, ale znam tez pary w ktorych jedna strona robi wzystko, zeby zniszczyc bylego patnera nawet ksztem dobra dziecka. Dziwnym zbiegiem okolicznosci znam wylacznie takie przypadki, w ktorych osoba mszczaca sie jest kobieta. Ale moze sa przypadki odwrotne, tyle ze ja o nich nie slyszalem. Mechanizm wyglada nastepujaco:
Ojciec dziecka prowadzi jakas dzialnosc. Dajmy na to ze bedzie to transport ciezarowy (tak bedzie latwiej wytlumaczyc). Facet po rozwodzie zgadza sie na dosc wysokie alimenty, bo chce, zeby jego dziecku bylo dobrze, a w koncu troche zarabia. Niestety silnik w jego ciezarowce znienacka sie rozlatuje. Przez jakis czas nie bedzie jezdzil, a na dodatek wszystkie zaskorniaki wydaje na remont auta. Nastepuje spadek dochodow i facet zaczyna zalegac z (wysokimi) alimentami. Byla zona uruchamia komornikow, wpisuje go do BIKu, i doprowadza do zlicytowania ciezarowki. Facet staje sie zadluzonym bezrobotnym. Czy jest to dzialanie w interesie dziecka? Nie, chodzilo o trwale doprowadznie ojca do bankructwa i wpadniecie w spirale niewyplacalnosci. Mamusia dostaje alimenty od panstwa, a facet zaczyna byc scigany za alimenty. Jednym z pierwszych restrykcji jest... zatrzymanie prawa jazdy. W efekcie dziecko traci ojca i przyszla schede po nim. A takze ryzykuje w przyszlosci placenie alimentow na ojca ktory nie jest w stanie sie utrzymac (bo np zostanie bezdomnym). W normalnej rodzinie tez zdarzaja sie takie klopoty i w czasie kiedy przychody spadaja, rodzina ogranicza po prostu wydatki, a nie rujnuje malzonka. Jak widac nie kazdy "alimenciarz" to kawal chuja ktory nie chce placic na wlasne dzieci. Czasem chujem okazuje sie kobieta.

Wróć do „Szwarc, mydlo i powidlo”