KUPIE BGD MAGIC L

SandokanPL
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Uczeń

KUPIE BGD MAGIC L

Postautor: SandokanPL » 06 kwietnia 2021, 15:05

Tak jak w temacie kupię BGD Magic rozmiar L. Rozważę również oferty innych firm skrzydła max 2 lata z aktualnym przegladem Kontakt priv pozdrawiam

7van.krzysztof
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: KUPIE BGD MAGIC L

Postautor: 7van.krzysztof » 07 kwietnia 2021, 13:17

Ja mam dwa skrzydła, oba są dwuletnie. Jedno z nich chcę sprzedać. Do wyboru: Dudek Optic2 rozm.28, lub Apco Lift EZ rozm. M

SandokanPL

Postautor: SandokanPL » 07 kwietnia 2021, 14:49

Dudka nie chce bo to nie lata. A Apco za małe... ;(

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Marcus Biesioroff » 07 kwietnia 2021, 14:55

SandokanPL pisze:Dudka nie chce bo to nie lata.

A to dość osobliwa konkluzja :D muszę powiedzieć kolegom, którzy porobili na Opticu grube przeloty, że im się zdawało :D Swoją drogą określ jaka klasa Cię interesuje. Na podstawie Twoich doświadczeń powiedziałbym, że szukasz czegoś w klasie EN-A, ew. dolne EN-B, Optic do górne EN-B i raczej unikałbym na start, bo będzie zbyt dynamiczne.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 07 kwietnia 2021, 15:12

Kilka godzin na Optic-u wisiałem i jednoznacznie stwierdzam, że lata. Ma troszkę inną charakterystykę niż inne skrzydła, ale lata i to nieźle. Jak dla mnie ma ono inny rozkład obciążenia. Chodzi mi o to, że odnosiłem wrażenie, że więcej był obciążony centropłat, a mniej końcówki. Skutkowało to tym, że na początku dostawałem znacznie więcej migaczy niż na innych skrzydłach. Po jakimś czasie nauczyłem się wyprzedzać to zjawisko i latało się bardzo przyjemnie. Jak już to wyprzedzanie weszło mi w BIOS-a to Optic zrobił się bardziej potulny i chętny do współpracy. Trzeba go tylko zrozumieć, a odpłaci w dwójnasób. Fajnoś tego skrzydła polega właśnie na jego indywidualnym charakterze. Przynajmniej dla mnie. Ktoś kto lata z reguły na Dudkach nie jest w stanie tego zauważyć, a ktoś kto na nich w ogóle nie lata uważa, że nie są dobre bo nie chce ich zrozumieć.
Optic na początek nie nadaje się zdecydowanie.
Mariusz Kilian

SandokanPL

Postautor: SandokanPL » 07 kwietnia 2021, 15:17

Marcus Biesioroff pisze:
SandokanPL pisze:Dudka nie chce bo to nie lata.

A to dość osobliwa konkluzja :D muszę powiedzieć kolegom, którzy porobili na Opticu grube przeloty, że im się zdawało :D Swoją drogą określ jaka klasa Cię interesuje. Na podstawie Twoich doświadczeń powiedziałbym, że szukasz czegoś w klasie EN-A, ew. dolne EN-B, Optic do górne EN-B i raczej unikałbym na start, bo będzie zbyt dynamiczne.

Masz dokładnie racje :) szukam jakiegoś EN A ale takiego które będzie latało. A nie oszukujemy się PPG dudkowe są wybitne ale PG a tym bardziej EN A wybitne nie sa

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 kwietnia 2021, 15:30

To weź Nemo 4. Nemo 4 i Nemo XX latają.
Zbyszek Gotkiewicz

SandokanPL

Postautor: SandokanPL » 07 kwietnia 2021, 15:35

Zbyszek Gotkiewicz pisze:To weź Nemo 4. Nemo 4 i Nemo XX latają.

Tak latają jak jest się takim kozakiem jak Ty Zbyszku. W moim przypadku Nemo4 opadało jak kamień VKing opada jak ołów... Zraziłem się do Dudka ;( mam focha!

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 07 kwietnia 2021, 15:36

SandokanPL pisze:A nie oszukujemy się PPG dudkowe są wybitne ale PG a tym bardziej EN A wybitne nie sa

Wybacz mu panie albowiem nie wie co gada :D w kat. A dudkowe Nemo xx albo 4 zyskały opinię wśród instruktorów zbyt dobrze (szybko w tym wypadku) latających skrzydeł. Wspomniany wcześnej Optic to równiez dobra maszyna, choć bardziej wymagająca. W wyższych kategoriach jak najbardziej można również znaleźć coś dla siebie, więc ta opinia o nie lataniu Dudka jest mocno przesadzona. Faktem jest, że robią lepsze skrzydła do PPG kosztem PG, a także, że kilka konstrukcji PG lubiło nie latać, ale nie używałbym zbyt obiegowej opinii bez samodzielnego polatania na konkretnym modelu.

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 07 kwietnia 2021, 15:39

SandokanPL pisze:

Tak latają jak jest się takim kozakiem jak Ty Zbyszku. W moim przypadku Nemo4 opadało jak kamień VKing opada jak ołów... Zraziłem się do Dudka ;( mam focha!

Słowenia, Lijak, kilka lat temu, 50 chłopa na żyletach w klasie C lub D jak kamień w wodę, jedna przerażona dziewczyna na Nemówce XX podczas pierwszych lotów szkolnych 2go etapu przez godzinę błagała instruktora przez radio, by jej powiedział jak zrobić, żeby już nie ciągnęło do góry :D tak było, nie zmyślam. ;) Przez swoje proporcje i wolne tempo lotu skrzydła szkolne lepiej wykorzystują słabą termę. Skrzydła zawodnicze wygrywają na przeskokach pomiędzy kominami, gdzie liczy się prędkość.

SandokanPL

Postautor: SandokanPL » 07 kwietnia 2021, 15:44

Marcus Biesioroff pisze:
SandokanPL pisze:A nie oszukujemy się PPG dudkowe są wybitne ale PG a tym bardziej EN A wybitne nie sa

Wybacz mu panie albowiem nie wie co gada :D w kat. A dudkowe Nemo xx albo 4 zyskały opinię wśród instruktorów zbyt dobrze (szybko w tym wypadku) latających skrzydeł. Wspomniany wcześnej Optic to równiez dobra maszyna, choć bardziej wymagająca. W wyższych kategoriach jak najbardziej można również znaleźć coś dla siebie, więc ta opinia o nie lataniu Dudka jest mocno przesadzona. Faktem jest, że robią lepsze skrzydła do PPG kosztem PG, a także, że kilka konstrukcji PG lubiło nie latać, ale nie używałbym zbyt obiegowej opinii bez samodzielnego polatania na konkretnym modelu.
SandokanPL pisze:

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 07 kwietnia 2021, 15:55

Nemo samo w sobie nie topi (bardziej niż inne, porównywalne skrzydła). Wspomniana koleżanka była w połowie wagi certyfikowanej. Być może dostałeś na szkoleniu za małe skrzydło, nie wiem, tylko zgaduję. Kupując jakieś skrzydło w miarę możliwości przeczytaj opinie w necie a najlepiej umów się na jakiś lot testowy (może być trudno w naszych realiach).

fireman.uns
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: fireman.uns » 07 kwietnia 2021, 15:57

W sprawie skrzydeł BGD skontaktuj się najlepiej z Waldkiem Janiszewskim (Aquila paralotnie). Jest dystrybutorem tych skrzydeł. Może zostały mu jakieś demówki z zeszłego sezonu.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 kwietnia 2021, 16:49

SandokanPL pisze:

A brałeś pod rozwagę także inne ewentualności? Czyli że skoro tylu pilotów niezłe sobie radzi na tych skrzydłach to może przyczyną twojego słabego latania było coś innego? Nie chce nic sugerować, ale akurat do Nemo nie trzeba być kozakiem żeby na nim polatać.
Zbyszek Gotkiewicz

SandokanPL

Postautor: SandokanPL » 07 kwietnia 2021, 17:36

Ja już sam nie wiem może jestem przewrażliwiony... Ale mam wrażenie, że moje loty na VKingu to tylko złoty... W tym czasie inni latają i latają... Mimo, że hole są niskie bo max do 300m a pora jest raczej pózna... To oni są w powietrzu po kilka/kilkanaście min a moje loty trwają max 3 min i zero noszenia...ot typowo szkolny lot ;( ehhhh

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 07 kwietnia 2021, 17:42

Nie znam lepszego skrzydla do krecenia termiki niz V-KIng. Przeskokow to on bardzo nie lubi, ale kominy uwielbia. Jakbys napisal, ze nie potrafiles nim zrobic przelotu, to mialoby rece i nogi. Ale na razie to szukasz w skrzydle przyczyny swoich niepowodzen. Zareczam ci, ze BGD tez uznasz za kiepskie skrzydlo, bo na nim tez bedziesz latal po 3 minuty.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 07 kwietnia 2021, 17:46

I jeszcze jedno. V-King faktycznie topi, jak lata sie na nim z odpuszczonych sterowkach. To wynika z jego biegunowej. Kazde skrzydlo ma jakas instrukcje i charakterystyke. No ale zeby to wiedziec, to trzeba byc pilotem.

SandokanPL

Postautor: SandokanPL » 07 kwietnia 2021, 17:48

uriuk pisze:I jeszcze jedno. V-King faktycznie topi, jak lata sie na nim z odpuszczonych sterowkach. To wynika z jego biegunowej. Kazde skrzydlo ma jakas instrukcje i charakterystyke. No ale zeby to wiedziec, to trzeba byc pilotem.

Uriuk czy istnieje możliwość pogadania z Tobą bo Ty jako jedyny używałeś tego glajta, a mam wrażenie że mógłbyś mi pomóc.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 07 kwietnia 2021, 17:50

792874856

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 kwietnia 2021, 18:14

SandokanPL pisze:Ja już sam nie wiem może jestem przewrażliwiony... Ale mam wrażenie, że moje loty na VKingu to tylko złoty... W tym czasie inni latają i latają... Mimo, że hole są niskie bo max do 300m a pora jest raczej pózna... To oni są w powietrzu po kilka/kilkanaście min a moje loty trwają max 3 min i zero noszenia...ot typowo szkolny lot ;( ehhhh

Szkoliłeś się na V-kingu i wyrobiłeś sobie zdanie o innych skrzydłach Dudka :)))). Niezłe. Nie latalem na tym skrzydle więc opieram się jedynie o dane ze strony Dudka. Cytuję niektóre stwierdzenia:
V-King jest idealnym uzupełnieniem walizkowych napędów
Pamiętaj jednak, że jeśli rozpocząłeś swoją przygodę z paralotniarstwie zaczynając od konstrukcji jednopowłokowych nie pozwala Ci to na samodzielną naukę latania na standardowych dwupowłokowcach.
V-King wzbudził zainteresowanie instruktorów latania. Łatwość napełniania się i starów sprawia, że kandydaci na pilotów sprawnie podnoszą swe umiejętności.
V- King przeszedł testy EN-B

A teraz dane techniczne:

Wydłużenie 4,8
Największy rozmiar to 23,5 metra.

Myślę, że powinieneś porozmawiać ze swoim instruktorem, żeby dał Ci szansę polatać na jakimś normalnym skrzydle i dopiero potem będziesz mógł się wypowiadać gdyż szkolenie przeszedłeś na dość nietypowej konstrukcji.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Kupię”