Zamienię uprząż DUDEK SOUL

Awatar użytkownika
Domin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Zamienię uprząż DUDEK SOUL

Postautor: Domin » 28 maja 2016, 19:55

Zamienię uprząż DUDEK SOUL XL na rozmiar mniejszą czyli L. Moja uprząż wyprodukowana w 2014 roku i do tej pory tylko przeze mnie użytkowana jest właściwie w stanie idealnym.
Dominik Kapica
https://fastcamper.eu - Szybkie kampery od paralotniarzy dla paralotniarzy.

MaQ
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Zamienię uprząż DUDEK SOUL

Postautor: MaQ » 28 maja 2016, 23:15

Podłączę się do wątku. Rownież wymienię uprząż w rozmiarze M na S. Moja wersja jest z marca tego roku i nie spędziła w powietrzu więcej niż 20h. Niestety źle się zmierzyłem przed złożeniem zamówienia i mam teraz za długi kokon :-/
Ewentualnie mogę sprzedać uprząż za rozsądne pieniądze.

MM
Pozdrawiam, MaQ

Malpi

Postautor: Malpi » 29 maja 2016, 08:29

Cześć,
Napisz proszę jakiego wzrostu jesteś skoro chcesz zmienić XL na L.
Ja się przymierzam powoli do tej uprzęży i sam się zastanawiam jaki rozmiar powinienem wybrać, a mam 194 cm.

Proszę napiszcie o swoich wrażeniach na temat tej uprzęży.

Piotrek

Awatar użytkownika
Domin
Kontakt:

Postautor: Domin » 29 maja 2016, 10:23

Malpi pisze:Cześć,
Napisz proszę jakiego wzrostu jesteś skoro chcesz zmienić XL na L.(...)
Piotrek

Mam 187cm wzrostu i 85kg wagi. Gdybym miał duży tyłek to XL byłaby OK. Na tą uprząż przesiadłem się z uprzęży siedzącej z podnóżkiem Dudek Bronco 2 w rozmiarze L i w tamtej uprzęży taśmy ramienne miałem odrobinkę za krótkie przez co niekomfortowo zaczynałem się czuć po paru godzinach lotu. Wygląda na to, że w Soul'u taśmy mają większy zakres regulacji.

Poprawnie rozwiązane zapinanie taśm i kokonu, w odpowiednich miejscach zastosowane grubsze materiały pomagają nabrać zaufania do tej uprzęży. Nie do końca sztywna deska pod tyłkiem daje miłe wrażenia gdy wlatuję w kominy - to jest jakby dodatkowy amortyzator nadający nieco subtelności tym chwilom podczas lotu. ;-) Już w pierwszych lotach w Dudek SOUL uśmiech nie schodził mi z twarzy. W porównaniu z moją poprzednią uprzężą łatwiej lata się aktywnie dzięki czemu loty mogą być bezpieczniejsze, należy tylko pamietać, że w razie draki nogi są "bardziej oddalone" od środka obrotu na co receptą jest szybkie ich schowanie pod tyłek ale ta właściwość jest przecież prawdziwa dla wszystkich uprzęży z kokonem. Mógłbym wymieniać wiele pozytywnych odczuć ale napiszę tylko, że latanie w tej uprzęży jest po prostu fajne. Wsród moich znajomych, dużo latających w tych uprzężach cross country, opinie są zbieżne.

Okazało się właśnie, że mój kolega (Grzesiek piszący na tym forum) po kilku godzinach lotu w swojej nowej uprzęży DUDEK SOUL L chciałby ją zamienić na rozmiar M - wygląda na to, że również przestrzelił z rozmiarem swojego tyłka :lol:
Dominik Kapica

Krisek

Postautor: Krisek » 30 maja 2016, 08:44

Witam,
mam 181cm wzrostu i 82kg wagi latam od 2015 roku w Soulu w rozmiarze M, przed zakupem nie przymierzałem uprzęży lecz sugerowałem się http://www.dudek.eu/images/stories/plik ... zmiaru.pdf .
Wg tego przewodnika pasował na mnie wymiar M i L, ale kiedyś gdzieś wyczytałem w necie, że lepiej wziąć rozmiar mniejszy jeśli pasują dwa rozmiary. I wybrałem mniejszy i to była bardzo słuszna decyzja. Pasuje idealnie.
Co do samej uprzęży to nie mam żadnych zastrzeżeń, wygodna i bardzo komfortowo mi się w niej lata. Bez problemu można ją wyregulować. Dzięki niej waga mojego szpeju zmniejszyła się grubo ponad 3kg, wcześniej miałem Velveta 2. Oczywiście ilość miejsca w plecaku też się zwiększyła przez co wymieniłem plecak na mniejszy przy okazji zmiany glajta.
Jedyną rzeczą którą dorobiłem do uprzęży to przywiązałem około 30-40cm gumkę taką z oplotem z sznurka (taką jaką można spotkać np. w plecakach turystycznych) do pętelki przy desce pod nogi - w ten sposób skończyły mi się problemu po starcie z założeniem kokonu. Na końcu tej gumki zrobiłem pętelkę, którą zakładam na haczyk w bucie ten gdzie przechodzą sznurówki.
Po włożeniu nóg do kokonu, pętelka sama spada z buta i gumka sobie gdzieś w kokonie na dnie leży i nie przeszkadza w niczym podczas lotu i lądowania.
Uff, mam nadzieję że te wypociny pomogą w podjęciu decyzji komuś i rozwiązaniu problemu z wsiadaniem do uprzęży.
Pozdrawiam
Krzysiek.

MaQ

Postautor: MaQ » 30 maja 2016, 17:40

To może ja wypunktuję subiektywnie plusy i minusy, przy czym zaznaczam że jest to mój pierwszy kokon:
PLUSY:
+ cena,
+ wykonanie, wykończenie i zasotowane materiały na najwyższym światowym poziomie,
+ bardzo wygodna,
+ przemyślany system zapięć - zminimalizowana liczba wszystkich sprzączek (bardzo im się to podoba bo prawie do zera minimalizuje ryzyko wypadnięcia z uprzęży po starcie),
+ idealnie ustawiony kokpit,
+ lekka i dobrze pakowalna pomimo dość sporego protektora (plecak 100l spokojnie wystarcza),
+ montaż zapasu wzbudza moje zaufanie - wyciągnięcie klamki powoduje jego uwolnienie bez konieczności wyrzucania (oczywiście to teoria ale wyciągane spod tyłka szuflady w ogóle mnie nie przekonują),
+ przemyślany bażnik z kilkoma kieszeniami (na bukłak z wodą, zapinana kieszonka na dokumenty/klucze) + dwie spore kieszenie zewnętrzne oraz otwory w bagażniku dla wyprowadzenia camel baga.

MINUSY:
- kokpit - trzeba go zabezpieczać w trakcie pakowania żeby sie nie pogniótł bo straci kształt, no i raczej ie da się z niego po locie zrobić saszetki z elektroniką,
- lekki kokon ciężko złapać nogą po starcie (o ile w ogóle jest to możliwe) - za każdym razem pomoagam sobie ręką,
- upierdliwa regulacja położenia kokonu poprzez supełki (węzły zderzakowe),
- mam 176 cm wzrostu i M'ka ma za długi kokon :( - tabelka z doborem rozmiaru pokazuje że moje 117cm (długość od kolan do karku) jest w środku rozmiaru M, a w kokonie z braku odpowiedniego naprężenia robi mi się "szpara" :(.

Pozdrawiam, MaQ

Awatar użytkownika
Domin
Kontakt:

Postautor: Domin » 02 czerwca 2016, 22:14

Krisek pisze:gumka sobie gdzieś w kokonie na dnie leży.

Co Wy macie z tymi gumkami? Ja nie lubię.
Dominik Kapica

Malpi

Postautor: Malpi » 03 czerwca 2016, 19:35

Cześć,

Czyli jeśli mam 194 cm i 95 kg to XL powinna być dla mnie w sam raz?
Jeśli rozważasz sprzedarz a nie tylko wymianę to odezwij się na priv.

Piotrek

Awatar użytkownika
Domin
Kontakt:

Postautor: Domin » 03 czerwca 2016, 19:50

Malpi pisze:Cześć,

Czyli jeśli mam 194 cm i 95 kg to XL powinna być dla mnie w sam raz?
Jeśli rozważasz sprzedarz a nie tylko wymianę to odezwij się na priv.

Piotrek

Jestem pewien, że XL to Twój rozmiar. Wiadomość wysłałem na Priv.

PS. Dodam jeszcze, że może moja uprząż jest inna od pozostałych, bo gumki używać nie potrzebuję. :)
Dominik Kapica

Malpi

Postautor: Malpi » 06 czerwca 2016, 18:13

Proszę odpisz na Priv, w sprawie uprzęży.

Piotrek

Michał T

Postautor: Michał T » 06 czerwca 2016, 22:31

Przymierzałem wczoraj na Rudnikach. Odniosłem wrażenie że nie mam w domu nic wygodniejszego. No może łóżko...
Lekka , ale jakaś jakby sztywniejsza( plus) od tej z kontenerem(techno czy jakoś) Łatwo przenieść ciężar na jedną stronę.
Fajne zapięcia.
Mam jakiegoś statego Velveta wiec troche nie ta półka do porównania, ale piszę jak jest...

Awatar użytkownika
Domin
Kontakt:

Postautor: Domin » 03 lipca 2016, 07:44

Domin pisze:Zamienię uprząż DUDEK SOUL XL na rozmiar mniejszą czyli L(...)

Ogłoszenie nieaktualne.
Dominik Kapica

Wróć do „Zamienię”