Piękne te paralotnie ale czemu od góry ?

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
Awatar użytkownika
micro
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Piękne te paralotnie ale czemu od góry ?

Postautor: micro » 16 września 2017, 16:17

To chyba ułańska fantazja, rozbiję się, ale nie ustąpię :).
A pilotka może w szpilkach leciała :) .
Roman Michalak

ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 16 września 2017, 16:48

Myślę, że on nie wiedział, że się nie zmieści. Nie ocenił tego, a jego osobowość nie rozciągnęła się do wielkości całego statku. O pierwszeństwie tak pier...ił bo wtedy jego wina jakby trochę mniejsza...
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 września 2017, 17:42

Sytuacja była taka, że wleciał od tyłu w paralotnię krążącą w kominie a jak twierdził to ta paralotnia powinna mu ustąpić pierwszeństwa gdyż gdy dolatywał do komina to paralotnia w kominie była przez chwilę skierowana na wprost niego czyli miała stok po lewej stronie. Niby logiczne, bo w ten sposób wielu pilotów interpretuje przepisy antykolizyjne. Poza tym pewnie lecąc w duszeniu nie wziął poprawki że w kominie zacznie się wznosić i separacja w pionie będzie mniejsza niż sobie założył.
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot

Postautor: ciacholot » 16 września 2017, 17:54

Nie wiem nie byłem nie widziałem, ale jeden Pan jak mi wyjechał przed maskę to mi powiedział że on skalkulował że zdąży a ja napewno jechałem za szybko, a że byłem jeszcze młody i porywczy to Pan pałucił kopa w dupę. Teraz mi za to wstyd, ale cóż mógł i to zagrożenie skalkulować.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 16 września 2017, 18:35

Ktoś już pisał mądre słowa, że na cmentarzu leży wielu tych co pierwszeństwo mieli.
Łukasz Prokop

ciacholot

Postautor: ciacholot » 16 września 2017, 19:49

prokopcio pisze:Ktoś już pisał mądre słowa, że na cmentarzu leży wielu tych co pierwszeństwo mieli.

Obok nich, niezastąpieni :lol:
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 września 2017, 20:03

Czyli mamy już cmentarz z tymi co mieli pierwszeństwo, niezastąpionym i zdziwionymi .
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 16 września 2017, 20:45

Łukasz Prokop

Gość

Postautor: Gość » 17 września 2017, 21:15

A ja się pochwale ze będziemy jedyni którzy robią full grafikę na skrzydle bez żadnych naklejek nie wpływając na wartości materiału :) prawdopodobnie jeden z producentów zastosuje naszą technikę na swoich skrzydłach :) jak narazie dmucham i chucham :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
JarekJx
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Kontakt:

Piękne te paralotnie ale czemu od góry ?

Postautor: JarekJx » 17 września 2017, 21:15

A ja się pochwale ze będziemy jedyni którzy robią full grafikę na skrzydle bez żadnych naklejek nie wpływając na wartości materiału :) prawdopodobnie jeden z producentów zastosuje naszą technikę na swoich skrzydłach :) jak narazie dmucham i chucham :)
Będzie kolejna rewolucja ;)

JarekJx #ParaSofa #TryFly

sirmariano

Postautor: sirmariano » 18 września 2017, 23:28

prokopcio pisze:https://youtu.be/KJdN39Mnyvc

Nienawidze tej reklamy. Równie dobrze można zrobić reklamę dla kobiet: zakładaj spodnie, bo w spódniczce kusisz gwałciciela a przecież on ma wtedy chwile słabości, więc sobie chłop skorzysta.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 września 2017, 00:16

Ciekaw jestem czy ktoś uczciwie wykazał że ograniczenie prędkości ma wpływ na spadek ilości wypadków.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 19 września 2017, 08:51

Gdyby pewien jegomość dostosował się do ograniczenia prędkości być może mój wuj by żył. A tak zmarł rozjechany przez ciężarówkę wyrzuconą w zakręcie siłą odśrodkową . Ojciec szóstki dzieci. Dla mnie to wystarczający argument.
Co dziennie wyjeżdzam przez skrzyżowanie z drogą krajową, na której jest ograniczenie do 70km/h odwożąc dzieci do szkoły . Co dziennie z duszą na ramieniu, czy zdążę. Jeśli ktokolwiek jedzie zgodnie z ograniczeniem to nie ma z tym problemu. Sęk w tym, że jest to niezmiernie rzadko. A zabudowania nie poprawiają widoczności. Odkąd pamiętam, na tym skrzyżowaniu zginęło kilka osób, a wypadki zdarzają się co najmniej jeden na miesiąc. Przestańcie pierdolić o spódniczkach i i potwierdzeniu zasadności ograniczeń. Bo to po prostu jest słabe. I odróżniajcie reklamy od kampanii społecznych.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 września 2017, 10:49

Uważam że zakazy i ograniczenia i nas są nadużywane co doprowadza do ignorowania tych ograniczeń które są istotne. Próbowałeś jechać 40 km/h w miejscach gdzie jest takie ograniczenie na prostej drodze?
Zbyszek Gotkiewicz

Sław(ny)
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: Sław(ny) » 19 września 2017, 12:16

Panowie! poruszacie niewątpliwie ważne tematy, ale nie mające nic wspólnego z tematem tego wątku.
Gdzie jest strażnik forum?
Sław(ny)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 września 2017, 15:55

Sławek. Masz uprawnienia? Ja nie będę miał pretensji jak wywalisz jakiś mój post który odbiega od tematu.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 19 września 2017, 17:25

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Uważam że zakazy i ograniczenia i nas są nadużywane co doprowadza do ignorowania tych ograniczeń które są istotne. Próbowałeś jechać 40 km/h w miejscach gdzie jest takie ograniczenie na prostej drodze?

Owszem, zwykle wtedy się rozglądam na boki i widzę, Szkołę, Przedszkole, zakład produkcyjny czy przetwórczy z którego potrafią wyjeżdżać ciągniki albo ... głęboki las. Ewentualnie substytut drogi, który na mokrym jest jak nóż w rękach dziecka.
Odwiedził mnie dziś znajomy, który zignorował ograniczenie do 50tki na pewnej pięknej prostej.
Sarna zrobiła mu z przodu jesień średniowiecza. Sama zdychając zapewne w cierpieniach.

W instrukcji obsługi paralotni również można znaleźć wiele nakazów, zakazów, choć wbrew nim jednemu czy drugiemu udaje się przeżyć.
Sławek, napisz coś o kolorach, nie krępuj się, my, ze Zbyszkiem już swoją normę wyrobiliśmy ;)

ciacholot

Postautor: ciacholot » 19 września 2017, 17:45

Dalej odbiegając od tematu to wystarczy odpowiednio zbudować drogi i problem nadmiernej prędkości redukuje się o połowę, ale do tego potrzebna jest kasa i mądry inżynier ruchu. Przy czym, po takiej drodze dojedzie się szybciej.Nie zmienia to faktu, że z dróg korzystają też idioci. Najwięcej jest jednak takich co to jadą bezpiecznie. Cały czas 8 dych, obojętnie gdzie...
Za to jak kiedyś próbowałem jechać przepisowo tak na 100% to najpierw od innych uczestników ruchu dowiedziałem się, że moje imię jest na literę H, moja orientacja seksualna jest inna niż myślałem(chociaż niby dlaczego miała by to być obraza), moja inteligencja nie mieści się w słowniku literackiej polszczyzny, a moja mama nie była księgową tylko uprawiała najstarszy zawód świata. Policja też nie wierzyła, że ze mną wszystko ok bo ruch tamowałem jadąc 40 przez kilka kilometrów bo roboty były...
Jak ktoś nie wierzy to niech sprawdzi.
O pogardliwych spojrzeniach nie wspomnę i o podejrzliwych, że pijany chyba...acha zapomniałem jeszcze, że mi machali porozumiewawczo wystawionym jednym palcem dłoni i nie był to kciuk.
Mamy jeszcze CB radio. Służy ono do wycykania glin tak aby przez wieś przepierdzielić "bezpiecznie" ponad 100.
I jak tu żyć?
Temat szkolenia do zdania egzaminu na "kierowcę" to już zupełnie inna sprawa...
Mariusz Kilian

ciacholot

Postautor: ciacholot » 19 września 2017, 17:47

JarekJx pisze:A ja się pochwale ze będziemy jedyni którzy robią full grafikę na skrzydle bez żadnych naklejek nie wpływając na wartości materiału :) prawdopodobnie jeden z producentów zastosuje naszą technikę na swoich skrzydłach :) jak narazie dmucham i chucham :)
Będzie kolejna rewolucja ;)

Jarek?
Jak sobie kupię nowe skrzydło to za ile zrobisz mi z niego takiego Ikrana z Awatara?
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 września 2017, 18:14

To ja dodam jeszcze że z tymi ograniczeniami prędkości jest tak samo jak z podatkami u nas. Sa wysokie bo ściągalność była niska a budżet trzeba napełnić. Przedsiębiorcy też się na to zgadzali korzystając z luk w prawie podatkowym. A teraz luki się likwiduje a podatki nadal są wysokie. Ten sam sposób myślenia jest przy stawianiu ograniczenia do 30, bo wszyscy wiedzą że kierowcy będą tam jechać 50. I co się dzieje gdy zaczynamy egzekwować złe prawo? Na drogach mamy korki a w gospodarce bankructwa firm. Tylko co to obchodzi ustawodawcę?
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Wejście dla początkujących”