Szkoła albatros Wojciecha owczarza

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
glogo
Doświadczenie: Uczeń

Szkoła albatros Wojciecha owczarza

Postautor: glogo » 10 maja 2018, 18:40

Witam, czy ktoś ma informacje na jakim poziomie szkoły (instruktora) bo nie potrafię nigdzie znaleźć nic na ten temat, wszyscy piszą o drugiej szkole w miedzybrodziu zywieckim czyli szkole Tamary Dudek Alti.

Pozdrawiam

szymon.strus
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Szkoła albatros Wojciecha owczarza

Postautor: szymon.strus » 10 maja 2018, 19:06

ale jakie jest pytanie?

Szkolilem sie w Albatrosie lata temu i krzywdy Ci nie zrobia, do zdania agzaminu przygotuja a latac i tak bedziesz musial nauczyc sie sam. Czyli taka srednia rynkowa. Sprzet byl nowy, zawsze 2, 3 instruktorow, teoria przekazana w calosci, praktyka w sumie tez. Kolega byl w zeszlym roku na jedynce, w tym zamierza kontynuowac wiec chyba nadal szkolenie jest w porzadku.
pzdr,
/Szymon

glogo
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: glogo » 10 maja 2018, 19:23

Chodzi mi właśnie o to czy dobrze uczą i czy potem pomagają w doskonaleniu sie

Grzegorz Pelikan

Postautor: Grzegorz Pelikan » 10 maja 2018, 23:33

Jakieś 10-lat temu byłem po egzaminie i dołączyłem do nich do wyjazdu na 2-gi etap do Meduno. Kursanci pod koniec wyjazdu nieźle sobie radzili w powietrzu, Wojtkowi poza tym żeby kursańci ukończyli program szkolenia zależało też chyba na tym aby nauczyli się latać, mnie pomagał ze startem, miałem wtedy problem z alpejką. Potem byłem z nimi jeszcze raz w Meduno z trochę bardziej zaawansowaną grupą i też byłem zadowolony. Utkwiło mi w pamięci to, że Wojtek często przed wypuszczeniem ludzi w powietrze sam startował, badał warun po czym lądował na startowisku. Jeśli go zapytałeś o coś to odpowiadał.Tak przynajmniej było 10 lat temu.
Samo Meduno też jest bardzo dobrym miejscem na początek latania, duże startowisko, duże lądowisko, mało latających i możliwość walki o wysokość niemal do poziomu lądowiska.
Pzdr.
Grzegorz

Marcin Chorzepa
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: Marcin Chorzepa » 11 maja 2018, 14:39

Robiłem kurs paralotniowy w sierpniu 2014 w Albatrosie. Jestem zadowolony z kursu, dużo się nauczyłem. Polecam

Awatar użytkownika
max
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: max » 12 maja 2018, 00:33

Robiłem tam kurs zakończony egzaminem w 2014r. Szkolenie jak to szkolenie - co miało być to było. Jestem zadowolony i jeżeli nic do tego czasu się nie zmieniło to śmiało polecam. Chyba w 2016 kupiłem od Wojtka skrzydło ( i zapas) i latam na nim do dzisiaj. W mojej opini kurs to tylko zapoznanie z podstawami. Później liczy się tylko doświadczenie zbierane wraz z wylatanymi godzinami.

Xanax
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Xanax » 13 maja 2018, 23:23

Fajna ekipa, bardzo duzo można się od nich dowiedzieć, chętnie odpowiadają na każde pytanie.
Siedzą na żarze, to zawsze można przy okazji zagadać jak się przyjdzie na latanie.
Co do bezpieczeństwa też nie można się chyba do niczego przyczepić, jak będziesz robił co mówią to krzywdy sobie na kursie nie zrobisz.

Jak to wygląda w porównaniu z innymi szkołami, to trudno powiedzieć bo u nikogo innego się nie szkoliłem ale ogólnie mogę polecić

Janek Samołek

Postautor: Janek Samołek » 14 marca 2019, 18:33

Nie polecam tej szkoły. Robiłem 1 etap w Albatrosie 2 lata temu i bardzo dobrze że później zmieniłem szkołę na inną. Końca końców wyeliminowałem błędy których "nauczyłem" się na kursie w Albatrosie :lol: :lol: :lol:
Janek Samołek

fotolot
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: fotolot » 14 marca 2019, 19:54

Janek Samołek pisze:Nie polecam tej szkoły.... Końca końców wyeliminowałem błędy których "nauczyłem" się na kursie w Albatrosie :lol: :lol: :lol:
Janek Samołek

Skoro jest to ostrzeżenie... to napisz coś konkretnego o tych Twoich błędach ?

Pozdrawiam Wiesiek

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 marca 2019, 21:57

Pierwszy etap to nauka absolutnych podstaw. Start klasykiem, utrzymanie kierunku na starcie, wsiadanie w uprząż, delikatne zakręty, lądowanie bez umiejętności planowania. Trudno tu zrobić jakieś większe błędy szkoleniowe, których nie dało by się poprawić na drugim etapie. Przydał by się jakiś szerszy opis tych błędów jakie są zarzucane instruktorowi.
Zbyszek Gotkiewicz

Vais

Postautor: Vais » 17 marca 2019, 14:41

Porażka to ta łąka o małym nachyleniu. Źle to wspominam . Na przeciwko ,na Jaworzynce wszyscy latają ,a my 4 dzień biegamy góra dol...
Nie polecam...

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 17 marca 2019, 14:46

Bieganie nie jest takie złe, bo uczy prawidłowych startów. Oczywiście w ramach programu szkolenia nawet pierwszy etap zobowiązuje instruktora do wykonania określonego programu. Miałeś okazję zapoznać się z programem?
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 17 marca 2019, 17:02

Vais pisze:Porażka to ta łąka o małym nachyleniu. Źle to wspominam . Na przeciwko ,na Jaworzynce wszyscy latają ,a my 4 dzień biegamy góra dol...
Nie polecam...

No to ja mojej szkoły też nie powinienem polecać, a polecam bardzo (Prevol, Saint-Hilaire). Biegaliśmy prawie dwa całe pierwsze dni podstawowego kursu (Init), pozostałe to po dwa zloty, a potem bieganie praktycznie cały dzień plus teoria. Staż uzupełniający (Perfectionnement 1) - biegaliśmy i biegaliśmy. W ogóle to schudłem 10kg na kursie :P

Ci co jeszcze nie skumali: nauka latania na glajcie wymaga bardzo dużej ilości biegania (po płaskim też) z glajtem i groundhandlingu. Najlepiej z tym glajtem na którym się lata na codzień, a nie jakimś 20 czy 15 letnim wytrzepie. A nie, że trzymam w szafie, żeby dobrze sprzedać i tylko dwa razy w roku na wyjazd wyciągam do latania. Jak ktoś ma takie podejście, to IMHO powinien się przerzucić na ping ponga, szachy albo jeszcze lepiej bierki, bo jest niebezpieczny i dla siebie i dla otoczenia.

Srogie pozdro

Vais

Postautor: Vais » 17 marca 2019, 18:00

calhal pisze:Ci co jeszcze nie skumali: nauka latania na glajcie wymaga bardzo dużej ilości biegania (po płaskim też) z glajtem i groundhandlingu. Najlepiej z tym glajtem na którym się lata na codzień, a nie jakimś 20 czy 15 letnim wytrzepie. A nie, że trzymam w szafie, żeby dobrze sprzedać i tylko dwa razy w roku na wyjazd wyciągam do latania. Jak ktoś ma takie podejście, to IMHO powinien się przerzucić na ping ponga, szachy albo jeszcze lepiej bierki, bo jest niebezpieczny i dla siebie i dla otoczenia.

O czym Ty piszesz. Mówimy tu o pierwszych dniach,gdzie pierwszy raz widzimy na oczy skrzydło z bliska...Jaki glait w szafie,jakie latanie na co dzień...
Piszemy o kursie... pierxszy etap- 15 lotów niskich 5 średnich ,chyba taki był plan. Na tej górce koło szkoły szybowcowej ,nie do osiagniecia w czasie przewidzianym
Chyba,ze te 15 osób na moim kursie to byli sami ..."niekumaci"
Wystarczyło pojechać na Matyske i nagle cała grupa lata (zlatuje)...dziwne ? Nie...wystarczyło odpowiedni stok.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 17 marca 2019, 19:15

Vais. Myślę, że niepotrzebnie się odnosisz do dygresji. Głównym pytaniem jest jak szkoła zrealizowała program pierwszego etapu. Czyli czy wykonałeś 20 lotów niskich (do 150 metrów nad ziemią) ucząc się przy okazji rozłożenia skrzydła, podpięcia do uprzęży, jej regulacji, procedur przedstartowych, checklisty, podniesienia skrzydła klasykiem, utrzymania i korekt kierunku na rozbiegu, prawidłowego napędzenia skrzydła do startu, oderwania, wsiadania w uprząż, wysiadania, prawidłowych zakrętów ciałem i sterówką w ograniczonym zakresie, podejścia po prostej do lądowania, zaciągnięcia sterówek przed przyziemieniem, obrotu do skrzydła, położenia na ziemi, zebranie w różyczke albo inny kalafior i spakowanie sprzętu, to dostałeś wszystko za co zapłaciłeś na pierwszym etapie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 18 marca 2019, 09:24

Vais pisze:O czym Ty piszesz. Mówimy tu o pierwszych dniach,gdzie pierwszy raz widzimy na oczy skrzydło z bliska...Jaki glait w szafie,jakie latanie na co dzień...
Piszemy o kursie... pierxszy etap- 15 lotów niskich 5 średnich ,chyba taki był plan. Na tej górce koło szkoły szybowcowej ,nie do osiagniecia w czasie przewidzianym

OK moją dygresję nadal podtrzymuję, bo dużo osób po kursie trzyma glajta w szafie.
Niemniej to co piszesz zmienia nieco postać rzeczy. Ciągle zapominam.
We Francji nie ma napinki na papier i na wymogi liczbowe lotów niskich, wysokich, etc.

Jędrek QŃ

Postautor: Jędrek QŃ » 18 marca 2019, 09:44

Vais pisze:Piszemy o kursie... pierxszy etap- 15 lotów niskich 5 średnich ,chyba taki był plan. Na tej górce koło szkoły szybowcowej ,nie do osiagniecia w czasie przewidzianym
Chyba,ze te 15 osób na moim kursie to byli sami ..."niekumaci"
Wystarczyło pojechać na Matyske i nagle cała grupa lata (zlatuje)...dziwne ? Nie...wystarczyło odpowiedni stok.

To chyba żeczywiście mieliście "samych niekumatych" Ja ku mojemu wielkiemu zdziwieniu wykonałem kilkudziesięcio-metrowy zlot już przy pierwszej próbie- mimo zapewnień kolegów ,że na początku to będziemy doskonalić "styl FOKI" :D :D :D
Bierzesz pod uwagę ,że niektórzy instruktorzy dobierają górkę tak ,żeby wiatr wiał "pod stok"??
My też tęsknie patrzyliśmy na Jaworzynkę gdzie kursanci "latali"-Dowiedzieliśmy się ,że oni zaczeli kurs o 2 dni wcześniej oraz ,że my jeszcze nie nadajemy się takich lotów. Trzeciego dnia na Jaworzynkę po jednego z kursantów przyleciało "śmigło" i jakoś mniej tęsknie spoglądaliśmy na tamtą górkę.
Dodam jeszcze,że w trakcie kursu lekko skręciłem kostkę przy lądowaniu i odpuściłem jeden dzień "lotny" Przy podsumowaniu kursu Wojtek powiedział mi ,że skoro brakuje mi 5 zaliczonych lotów mam uzupełnić braki na dowolnym kursie w pasującym mi terminie i wpisał mi to do książki lotów.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 18 marca 2019, 10:15

Uważam, że traktowanie pierwszego etapu jako pełnego i kompletnego kursu to duży błąd. Kurs powinien być traktowany całościowo, a pilot po kursie powinien umieć dużo więcej, niż obecnie dostaje na pierwszym etapie. Poza tym pierwszy etap to zabawa na jeden weekend jeśli jest pogoda. Jeśli komuś się wydaje, że daje mu to jakieś umiejętności, to jest w dużym błędzie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
micro
Kontakt:

Postautor: micro » 18 marca 2019, 16:42

Hmmm... jeśli to dziesięc z"lotów" w drugim etapie to cudów nie można oczekiwać :( .
Roman Michalak

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 18 marca 2019, 17:00

micro pisze:Hmmm... jeśli to dziesięc z"lotów" w drugim etapie to cudów nie można oczekiwać :( .

Wczoraj skonczylem puszczanie takich "zlotow". Kazdy trwal 10-30 min. Powiedzmy srednia 20 min. To razem 200 minut czyli zusammen do kupy ponad 3 h w powietrzu.

Wróć do „Wejście dla początkujących”