Witam, chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób mogę zdobyć licencję IPPI (SP3) aby moc latać w Niemczech gdzie aktualnie mieszkam.
Nasuwają się trzy pytania
1. czy faktycznie będzie potrzebne IPPI aby móc polatać za granica? W jaki sposób jest to przestrzgane i czy loty bez licencji są problematyczne?
2. Jeśli jestem po kursie, swiezak, kilka lotów zaglowych i dupo-zloty, według regulaminu IPPI bez udokumentowanego nalotu w termice nie da się wyrobić licencji? Bo Punkt pierwszy regulaminu jest spełniony po śK?
3. Skoro bez licencji teoretycznie nie da się latać poza Polską czy nalot w termice do SP3 muszę wylatać w Polsce?
PS. Jak go udokumentować aby nie budził zastrzeżeń?
Z góry dziękuję za pomoc.
Licencja IPPI na loty poza Polską
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Licencja IPPI na loty poza Polską
Samo ŚK daje uprawnienia na poziomie IPPI 3.
Do latania w większości krajów potrzebujesz minimum IPPI 4.
Kartę IPPI wydaje Aeroklub Polski na podstawie książki lotów które są potwierdzone przez instruktora.
Jeśli będziesz miał stały pobyt w Niemczech to mogą wymagać żebyś sobie wyrobił ich uprawnienia.
Do latania w większości krajów potrzebujesz minimum IPPI 4.
Kartę IPPI wydaje Aeroklub Polski na podstawie książki lotów które są potwierdzone przez instruktora.
Jeśli będziesz miał stały pobyt w Niemczech to mogą wymagać żebyś sobie wyrobił ich uprawnienia.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Wysłałem Ci wiadomość na priv. Wszystko Ci wytłumaczę co i jak...
Cześć,
Rozszerzając wątek: jak wygląda kwestia latania w Czechach?
Potrzebna jest IPPI czy wystarczy nasze ŚK?
Rozszerzając wątek: jak wygląda kwestia latania w Czechach?
Potrzebna jest IPPI czy wystarczy nasze ŚK?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Akurat Czechy to jeden z niewielu krajów w których dopuszcza się loty samodzielne z IPPI 3, więc nikt nie będzie wymagał od Ciebie dokumentu IPPI. Lepiej jest tylko we Francji, gdzie nie wymagają żadnych dokumentów choć ubezpieczenie paralotniowe warto mieć i w Czechach i we Francji.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Dzięki za odpowiedź. Powiedz mi proszę czy pisząc "ubezpieczenie paralotniowe" miałeś na myśli standardowe OC paralotniowe (np. z finansowej chaty) czy jakieś dodatkowe?
Chcę doprecyzować, żeby mieć pewność jaki jest minimalny wymagany zestaw dokumentów pozwalający na latanie w Czechach.
Chcę doprecyzować, żeby mieć pewność jaki jest minimalny wymagany zestaw dokumentów pozwalający na latanie w Czechach.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
OC w różnych krajach jest różne. Trzeba trochę ogarnąć temat. Do tego potrzebne jest odpowiednie ubezpieczenie KL z akcją ratowniczą. Można z Finansowej Chaty lub z Polskiego Stowarzyszenia Paralotniowego.
Zbyszek Gotkiewicz
Wróć do „Wejście dla początkujących”