Ułożenie koperty zapasu w kieszeni
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Ułożenie koperty zapasu w kieszeni
Szukałem ale nie się nie doszukałem:
Uprząż z zapasem pod deską/dupą.
Czy jak montuję zapas w kopercie to linki z koperty powinny wychodzić w kierunku górnym, czy w dół ?
Nie za bardzo widzę żeby to miało większe znaczenie ale wolę się dopytać, do tej pory jakoś mnie to nie zastanawiało.
Czy jak montuję zapas w kopercie to linki z koperty powinny wychodzić w kierunku górnym, czy w dół ?
Nie za bardzo widzę żeby to miało większe znaczenie ale wolę się dopytać, do tej pory jakoś mnie to nie zastanawiało.
Łukasz Prokop
- tooosh
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Ułożenie koperty zapasu w kieszeni
Nie mówi o tym instrukcja od uprzęży?
- prokopcio
tooosh pisze:Nie mówi o tym instrukcja od uprzęży?
nie, albo przeoczyłem. W pierwszej kolejności tam sprawdzałem.
Łukasz Prokop
- marek mastalerz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
prokopcio pisze:Szukałem ale nie się nie doszukałem:
Nie obraź się, ale twoje pytanie brzmi podobnie do takiego:
Chciałem pojechać tym pociągiem po 17-tej, ale nie wiem z którego peronu odjeżdża. Czy jak pójdę na drugi to będzie ok?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ja rozumiem pytanie, ale nie wiem jak odpowiedzieć. Jeśli linki są na dole to jest szansa, że pętle będą leżały stabilniej gdy są poza kopertą i zachodzi mniejsze prawdopodobieństwo, że pospadają gumki albo powstanie inny bałagan. Koperta z zapasem powinna dociskać linki swoim ciężarem. Przy luźnym zapasie który może się przemieszczać w kontenerze to może mieć znaczenie a linki umieszczone na zapasie w kopercie mogą mieć wtedy większą tendencję do przemieszczania się wewnątrz kontenera.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Akrobata
marek mastalerz pisze:prokopcio pisze:Szukałem ale nie się nie doszukałem:
Nie obraź się, ale twoje pytanie brzmi podobnie do takiego:
Chciałem pojechać tym pociągiem po 17-tej, ale nie wiem z którego peronu odjeżdża. Czy jak pójdę na drugi to będzie ok?
No w tym przapadku to pociag przyjedzie na dwa perony
Jarek Borowiec | www.flyordie.info
- marek mastalerz
- Kontakt:
Gdyby było wiadomo jaki to spadochron i jaka uprząż to można by się pokusić o jakieś sensowne rady.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- prokopcio
- Załączniki
-
- 173704-10352161.jpg (50.06 KiB) Przejrzano 5672 razy
Łukasz Prokop
- prokopcio
marek mastalerz pisze:
Nie obraź się, ale twoje pytanie ....
Trudno mnie obrazić
Tak, wiem, moje pytania są często dziwnie zadane, orientuje się dopiero po przeczytaniu
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Ja rozumiem pytanie, ale nie wiem jak odpowiedzieć. Jeśli linki są na dole to jest szansa, że pętle będą leżały stabilniej gdy są poza kopertą i zachodzi mniejsze prawdopodobieństwo, że pospadają gumki albo powstanie inny bałagan. Koperta z zapasem powinna dociskać linki swoim ciężarem. Przy luźnym zapasie który może się przemieszczać w kontenerze to może mieć znaczenie a linki umieszczone na zapasie w kopercie mogą mieć wtedy większą tendencję do przemieszczania się wewnątrz kontenera.
Ma to jakiś sens.
Czyli włożyłem "mniej dobrze" bo linkami do góry.
JaroXS
Rozumiem, że wg Ciebie nie ma to większego znaczenia ....
Wg. Mnie też. Nie wiem skąd takke pytanie mi się urodziło
Może przez to, że przeraża mnie statystyka nieotwieralbości.
Ok.spadam polatać... oby w razie potrzeby się szybko otworzył
Łukasz Prokop
- prokopcio
Ok. Znalazłam... zostawiam tla tych z podobnymi dylematami
Zrobilem dokładnie jak na tym filmiku, czyli linkami do gory :
Zrobilem dokładnie jak na tym filmiku, czyli linkami do gory :
Łukasz Prokop
- marek mastalerz
- Kontakt:
Hej
O pakowaniu spadochronu do kontenerów pod tyłkiem można by napisać spory artykuł najlepiej z obrazkami.
Ale mocno skracając wygląda to tak.
Pilot bardzo często wyciagając paczkę spod deski ciągnie ją w bok i do góry, czasem nawet tylko do góry. To twierdzenie stawiam na podstawie analizy filmów z treningów rzucania spadochronu.
Dlatego ważne jest żeby sobie obejrzeć paczkę i zobaczyć jak wszyta jest tasiemka z pętelką do podłączenia uchwytu spadochronu.
Jeśli pętelka jest na bocznej powierzchni paczki, to nie ma znaczenia jak zapakujesz (rys 1.).
Ale często, i m.in. Sky tak robi, pętelka jest przy krawędzi paczki (rys 2 i 3).
I wtedy, dobrze żeby ta krawędź była na górze a nie na dole, bo spadochron łatwo się wyślizguje nawet jeśli ciągnie się go w górę (rys 2.).
Jeśli pętelka jest na dole, a pilot ciągnie spadochron w górę to on będzie się obracał i miał tendencję do klinowania (rys. 3.). Wyjdzie, ale z oporami i być może dłużej to potrwa.
Dlatego niektórzy producenci uprzęży, np. Advance, dają swoje koperty i oznaczają dużą kropką stronę która ma iść do góry.
Położenie linek ma tu niewielkie znaczenie, a w przypadku Sky-a (których składam dużo, głównie Sky System) lepiej kiedy linki są na dole, bo tam pętelka do podłączenia uchwytu jest na krawędzi a nie na środku ścianki bocznej koperty.
Tak więc dla sposobu wkładania główne znaczenie ma budowa koperty. Instrukcja uprzęży będzie przydatna jeśli ta uprząż ma własną kopertę zintegrowaną z uchwytem. Jeśli nie ma to na instrukcji ktoś montuje jakiś tam zapas, a ty masz inny i to już może wymagać innego ułożenia.
Pozdrawiam
O pakowaniu spadochronu do kontenerów pod tyłkiem można by napisać spory artykuł najlepiej z obrazkami.
Ale mocno skracając wygląda to tak.
Pilot bardzo często wyciagając paczkę spod deski ciągnie ją w bok i do góry, czasem nawet tylko do góry. To twierdzenie stawiam na podstawie analizy filmów z treningów rzucania spadochronu.
Dlatego ważne jest żeby sobie obejrzeć paczkę i zobaczyć jak wszyta jest tasiemka z pętelką do podłączenia uchwytu spadochronu.
Jeśli pętelka jest na bocznej powierzchni paczki, to nie ma znaczenia jak zapakujesz (rys 1.).
Ale często, i m.in. Sky tak robi, pętelka jest przy krawędzi paczki (rys 2 i 3).
I wtedy, dobrze żeby ta krawędź była na górze a nie na dole, bo spadochron łatwo się wyślizguje nawet jeśli ciągnie się go w górę (rys 2.).
Jeśli pętelka jest na dole, a pilot ciągnie spadochron w górę to on będzie się obracał i miał tendencję do klinowania (rys. 3.). Wyjdzie, ale z oporami i być może dłużej to potrwa.
Dlatego niektórzy producenci uprzęży, np. Advance, dają swoje koperty i oznaczają dużą kropką stronę która ma iść do góry.
Położenie linek ma tu niewielkie znaczenie, a w przypadku Sky-a (których składam dużo, głównie Sky System) lepiej kiedy linki są na dole, bo tam pętelka do podłączenia uchwytu jest na krawędzi a nie na środku ścianki bocznej koperty.
Tak więc dla sposobu wkładania główne znaczenie ma budowa koperty. Instrukcja uprzęży będzie przydatna jeśli ta uprząż ma własną kopertę zintegrowaną z uchwytem. Jeśli nie ma to na instrukcji ktoś montuje jakiś tam zapas, a ty masz inny i to już może wymagać innego ułożenia.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2022-08-07 121649.jpg (57.15 KiB) Przejrzano 5634 razy
- tooosh
marek mastalerz pisze:Tak więc dla sposobu wkładania główne znaczenie ma budowa koperty.
Pół biedy jak pętelki są wszyte z boku paczki. Ostatnio na startowisku zwracałem uwagę komuś, kto pętelkę w kopercie miał wszytą na środku dłuższego boku paczki (oś liter ź i A na 3 rysunku) i wkładał paczkę odwrotnie.
- marek mastalerz
- Kontakt:
tooosh pisze:
Pół biedy jak pętelki są wszyte z boku paczki. Ostatnio na startowisku zwracałem uwagę komuś, kto pętelkę w kopercie miał wszytą na środku dłuższego boku paczki (oś liter ź i A na 3 rysunku) i wkładał paczkę odwrotnie.
Hej. To jakiś rzadki przypadek. Nie przypominam sobie żebym składał spadochron, który ma tylko jedną pętelkę na środku koperty. Pamiętasz co to było?
Pozdrawiam.
- prokopcio
może chodzi, że tam była przyczepiona klamka a nie że to było jedyna pętelka.
Dziękuję chłopaki za wyjaśnienie tematu.
Jak widać nie tak oczywistego
Dziękuję chłopaki za wyjaśnienie tematu.
Jak widać nie tak oczywistego
Łukasz Prokop
-
Witam wszystkich,
Chciałbym się podpiąć pod temat.
Kupiłem zapas Dudka - Globe 90, który chciałem wpakować do
uprzęży woody valley light 2 (pod dupę). Uprząż posiada dedykowaną
kopertę z klamką. Zapas oczywiście jest zapakowany w osłonce.
PYTANIE: zapas w osłonce należy włożyć do dedykowanej koperty,
czy raczej trzeba go wyjąć z osłonki i przełożyć do koperty?
W instrukcji zapasu piszą, że zapas wraz z osłonką idzie do koperty (sic!)
Dzwoniłem do firmy Dudek i otrzymałem info, że należy go wsadzić
bez osłonki do koperty. Instruktor też mówił, że raczej trzeba go przełożyć.
To co, instrukcja jest zła?
pozdrawiam
Piotr
Chciałbym się podpiąć pod temat.
Kupiłem zapas Dudka - Globe 90, który chciałem wpakować do
uprzęży woody valley light 2 (pod dupę). Uprząż posiada dedykowaną
kopertę z klamką. Zapas oczywiście jest zapakowany w osłonce.
PYTANIE: zapas w osłonce należy włożyć do dedykowanej koperty,
czy raczej trzeba go wyjąć z osłonki i przełożyć do koperty?
W instrukcji zapasu piszą, że zapas wraz z osłonką idzie do koperty (sic!)
Dzwoniłem do firmy Dudek i otrzymałem info, że należy go wsadzić
bez osłonki do koperty. Instruktor też mówił, że raczej trzeba go przełożyć.
To co, instrukcja jest zła?
pozdrawiam
Piotr
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Zdecydowanie bez. I raczej zlec to jakiemus zawodowcowi, bo małe szanse żebyś nie namieszał.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Sprawdziłem w instrukcji Dudka i czytam, że zapas "dostarczany jest w osłonce i w tym stanie pakowany jest do pokrowca zintegrowanego z uprzężą". Czyli tłumacząc na ludzki język, nalezy go wpakowac do kontenera uprzęrzy razem z majtkami.
Nic nie pisza, zeby oslonke (koperte) pakowac do koperty.
Kolejny argument za tym, zeby powaznymi sprawami nie zajmowali sie amatorzy.
-
uriuk pisze:Sprawdziłem w instrukcji Dudka i czytam, że zapas "dostarczany jest w osłonce i w tym stanie pakowany jest do pokrowca zintegrowanego z uprzężą". Czyli tłumacząc na ludzki język, nalezy go wpakowac do kontenera uprzęrzy razem z majtkami.
To prawda, pisanie instrukcji to rzadka umiejetnosc.
- tooosh
uriuk pisze:Kolejny argument za tym, zeby powaznymi sprawami nie zajmowali sie amatorzy.
Czy ogólnodostępna instrukcja pisana dla amatorów nie powinna być pisana tak, aby składanie paki było jasne i eliminowało błędy?
Niektóre instrukcje, a zwłaszcza zdjęcia w nich zawarte są słabe.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Instrukcja jest jasna. Oslona czaczy od jakichs 80 lat nazywa sie osloną czaszy. Pokrowiec zintegrowany z uprzężą jest w miarę jasnym określeniem. I teraz ktoś wymyślił, żeby zapas w oslonie (zwanej potocznie kopertą), wpakować do koperty. Nie wiem jak tego dokonal, ale uwiecznil to na pismie.
Powstaje pytanie, dlaczego producent nie uzyl slowa "koperta". Przypuszczalnie dla tego, ze potocznie koperta jest jedna z wielu odmian oslony czaszy, ale nie kazda oslona czaszy jest od razu koperta. Precyzyjniej byloby napisac "majtki", ale diabli wiedza gdzie wtedy wetknalby ten zapas uzytkownik z umiarkowana umiejetnoscia czytania ze zrozumieniem.
Pisalem juz, że w szkole jest za duzo lekcji religii a za malo zajec z fizyki i logiki?
Powstaje pytanie, dlaczego producent nie uzyl slowa "koperta". Przypuszczalnie dla tego, ze potocznie koperta jest jedna z wielu odmian oslony czaszy, ale nie kazda oslona czaszy jest od razu koperta. Precyzyjniej byloby napisac "majtki", ale diabli wiedza gdzie wtedy wetknalby ten zapas uzytkownik z umiarkowana umiejetnoscia czytania ze zrozumieniem.
Pisalem juz, że w szkole jest za duzo lekcji religii a za malo zajec z fizyki i logiki?
Wróć do „Wejście dla początkujących”