Okulary korekcyjne

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
tenTamted

Okulary korekcyjne

Postautor: tenTamted » 18 stycznia 2023, 14:23

Cześć, czy okulary korekcyjne i ogólnie wada wzroku w czymś przeszkadza przy kursie i późniejszym egzaminie?

matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Re: Okulary korekcyjne

Postautor: matgaw » 18 stycznia 2023, 17:05

Nie - chyba że ci okulary zdmuchnie w locie

Gość

Postautor: Gość » 18 stycznia 2023, 21:12

Wystarczy zadbać, żeby okulary nie spadły w locie, bo przy jakiejkolwiek istotnej wadzie nie wypatrzysz słupów / kabli z powietrza wybierając miejsce do lądowania. Poza tym - nie ma problemu.

Chrab
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Chrab » 18 stycznia 2023, 22:41

Okulary muszą być dopasowane, do tego najlepiej mieć sznurek.
Na co dzień i do latania używam solano sport z nakładkami i polecam.

Michal8719

Postautor: Michal8719 » 18 stycznia 2023, 22:45

Chrab pisze:Okulary muszą być dopasowane, do tego najlepiej mieć sznurek.
Na co dzień i do latania używam solano sport z nakładkami i polecam.

Fajne rozwiązanie okularów solano, nakładki są bardzo praktyczne, ale warto je dodatkowo zabezpieczyć bo przy spirali pożegnałem się z nimi.

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 19 stycznia 2023, 13:44

Do aktywności sportowych używam soczewek. Uważam, że to dobre rozwiązanie. Wygodne i można sunglassy używać. Trzeba się tylko nauczyć dłubania w oczach i patrzenia przez to. Mózg po pewnym czasie akceptuje takie coś i zaczyna być w miarę normalnie.
Myślę jednak, że nie chodziło pytającemu jak i co używać bo z tym pewnie sobie radzi skoro nosi okulary. Chodzi jak rozumiem o zasadę.
Tutaj jest normalnie jak wszędzie. Nie trzeba sprawności kosmonauty tak jak kiedyś do szybowców...;) Poziom kierowcy amatora wystarcza.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 stycznia 2023, 13:56

Za to w okularach wygląda się yntelygentniej ;)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
pepperoni
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: pepperoni » 24 stycznia 2023, 21:42

Mam dużą wadę, wcześniej miałem okulary korekcyjne przyciemniane, teraz mam fotochromowe. Oba rozwiązania są spoko, choć fotochromy wygodniejsze, bo nie trzeba drugiej pary nosić i gubić jej ciągle. Minus to koszt, dobre soczewki na zamówienie z fotochromem ze 2,5 kafla kosztują.

W lataniu okulary nie przeszkadzają w ogóle.

tenTamted

Postautor: tenTamted » 25 stycznia 2023, 09:16

Dziękuję za odpowiedzi. Chodziło mi głównie czy wada wzroku nie jest przeszkodą z formalnego punktu widzenia. Z tym jak utrzymać okulary na głowie sobie poradzę :lol:

jand
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: jand » 29 sierpnia 2023, 18:18

tak jak wspominają koledzy wyżej - musisz się zatroszczyć o to aby nie spadły i aby bezpiecznie i wygodnie się w nich poruszać. może warto rozważyć soczewki ? u nas to fajnie się sprawdza

Gosc

Postautor: Gosc » 01 września 2023, 09:15

Generalnie okulary nie przeszkadzają, ale nie rozumiem jak można przejść badania lotnicze do licencji sportowej mając poważną wadę wzroku? Słyszałem, ze wiele osób po prostu nie idzie na badania lekarskie do licencji i deklaruje, ze je przeszło? Czy ktoś może mi napisać jak jest naprawdę - naprawdę można bez badań lekarskich uzyskać licencje sportowa? Lub można mając poważną wadę wzroku PRZEJSC POZYTYWNIE takie badania?

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 02 września 2023, 18:52

Jeżeli w okularach wadę masz bardzo dobrze skompensowaną - to badania na klasę 2 normalnie przechodzisz i dostajesz ograniczenie VDL - czyli musisz latać w okularach.

"Poważna wada wzroku" to dość pojemne pojęcie... Niektóre wady jak najbardziej przechodzą, a niektóre nie.

Wróć do „Wejście dla początkujących”