Prędkość minimalna paralotni

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Prędkość minimalna paralotni

Postautor: prokopcio » 04 lutego 2020, 19:46

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Prokopcio. Rozrysuj pochylony od pionu wektor siły nośnej na dwie składowe: pionową i poziomą. Ta składowa poziomą będzie tym wektorkiem napędzającym.
Tak masz rację, nawet ja ten temat zarzuciłem - dlaczego paralotnia porusza się do przodu...
Ale siła nośna jest dopiero następstwem poruszającego się profilu. Jakoś trzeba go napędzić.
Z tamtego tematu wynikło, że szybująca paralotnia pochylona jest trochę "w dół" - więc siła grawitacji również ją napędza podobnie jak wszytko co jedzie z górki.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
krislerta
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Prędkość minimalna paralotni

Postautor: krislerta » 06 lutego 2020, 13:58

ciacholot pisze:Mi chodzi o to, że gdyby nie dało się spaść to nie dało by się też szybować czyli spadanie pozwala lecieć na profilu. Taki pizdryk "stwórca" sobie umyślił, a ile zabawy...
;)
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Wróć do „Wejście dla początkujących”