Problemy przy starcie i lądowaniu.

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
Dziubdzius
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Problemy przy starcie i lądowaniu.

Postautor: Dziubdzius » 09 czerwca 2021, 19:08

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Znalazłem filmik z żurawiami japońskimi. Warto popatrzeć jak ćwiczą na ziemi. I stawiają długie kroki. I nie patrzą na skrzydła ;)

Hey.

Skąd ta pewność ze ćwiczą w ten sposób. Żeby poprawnie wentylować wszystkie płuca jakie poosiadają musza trzepotać skrzydłami. Możliwe również jest tez ze poprawiają krążenie krwi w kończynach.
Teorie naszych biologów nie do końca są zawsze prawdziwe bo jeżeli ćwiczą na mrozie i to całkiem intensywnie, to dlaczego nie wykonują podobnych ćwiczeń w wysokich temperaturach lub wykonują je sporadycznie. My również zacieramy ręce na mrozie ale tylko po to żeby poprawić krążenie krwi a nie poćwiczyć umiejętność pocierania dłonią. Co do patrzenia na skrzydła to niestety ale większość ptaków zawsze widzi swoje skrzydła wynika to z anatomii ich czaszki.
Po za paroma wyjątkami prawdopodobnie takimi jak sowy.

https://docplayer.pl/6892605-Scenariusz ... obego.html

Pozdrawiam
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 czerwca 2021, 19:31

Te ich ćwiczenia wyglądają bardziej na jakieś rytuały godowe. Czyli ustalają kto ma dłuższego. Lepszymi przykładem rzeczywiście byłyby młode ćwiczące machanie skrzydłami na gnieździe. A co do patrzenia na skrzydło to ptaki nie muszą tego robić, bo je doskonale czują.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 czerwca 2021, 22:23

Flamingi są lepszym przykładem, bo zdaje się że mają większe obciążenie powierzchni. Tu można popatrzeć jak lądują. Nie mogę znaleźć startu, ale już przy samym lądowaniu widać, że muszą długo prędkość machając skrzydłami i biegnąc.
Zbyszek Gotkiewicz

Dziubdzius
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Dziubdzius » 09 czerwca 2021, 23:49

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Te ich ćwiczenia wyglądają bardziej na jakieś rytuały godowe. Czyli ustalają kto ma dłuższego. Lepszymi przykładem rzeczywiście byłyby młode ćwiczące machanie skrzydłami na gnieździe. A co do patrzenia na skrzydło to ptaki nie muszą tego robić, bo je doskonale czują.

Rytuały godowe to ma sens. No i czucie oczywiście tez. Oglądałem ostatnio jeden z odcinków programu naukowego na YouTube gdzie omawiano zagadnienie przepływu powietrza przez pióra. Podobno obracają się w okól własnej osi podłużnej podczas wznoszenia się skrzydła powodując przepływ powietrza.

Pozdrawiam
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 10 czerwca 2021, 00:02

Każde pióro jest unerwione i poruszane przez mięśnie. Dlatego ptak nie tylko czuje powietrze które go opływających, ale mizerne też aktywnie gasić odrywające się strumienie powietrza i przywracanie prawidłowego opływu.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 10 czerwca 2021, 00:22

Na tym filmie widać to wszystko co pisałem o ptakach. I widać jeszcze coś, o czym zapominają piloci. Ptaki robią wszystko tak, jakby od tego zależało ich życie. Start i lądowanie to coś, co wymaga maksimum koncentracji, wysiłku, uwagi. Nie ma nic na odpierdol.
Zbyszek Gotkiewicz

SandokanPL
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: SandokanPL » 27 czerwca 2021, 14:22

Panowie więc tak dziś starty i lądowanie szły mi już o wiele lepiej poza tym po radach Uriuka wykręciłem swój pierwszy komin :D co prawda niziutko bo max miałem niespełna 450m a hole mamy na 200 ale te 250m kręcenia to była bajka :D

Awatar użytkownika
micro
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: micro » 27 czerwca 2021, 16:29

SandokanPL pisze:...wykręciłem swój pierwszy komin :D co prawda niziutko bo max miałem niespełna 450m a hole mamy na 200 ale te 250m kręcenia to była bajka :D

Dawaj film, bez filmu się nie liczy :D .
Roman Michalak

SandokanPL
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: SandokanPL » 27 czerwca 2021, 17:03

Za namową instruktora odpialem kamerę przed startem ;D jak to stwierdził bez tej elektroniki polecę lepiej i miał rację :D

Wróć do „Wejście dla początkujących”