Początek drogi - trening po pierwszym etapie i latanie w okolicach Warszawy

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Początek drogi - trening po pierwszym etapie i latanie w okolicach Warszawy

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 04 września 2018, 20:10

Janowiec uważam za miejsce dla desperatów :) Sam tam latałem i znam potencjał tego krawężnika. Okno wiatrowe dość wąskie zarówno jeśli chodzi o kierunek, a także o prędkość. Do tego krzaki i przedpole, które może zaskoczyć bąblem. Dawno tam nie byłem. Może coś się zmieniło na lepsze? A co do widoków, to rzeczywiście miejsce ładne i warto zobaczyć.
Zbyszek Gotkiewicz

JakubM
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: JakubM » 04 września 2018, 20:15

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Janowiec uważam za miejsce dla desperatów :) Sam tam latałem i znam potencjał tego krawężnika. Okno wiatrowe dość wąskie zarówno jeśli chodzi o kierunek, a także o prędkość. Do tego krzaki i przedpole, które może zaskoczyć bąblem. Dawno tam nie byłem. Może coś się zmieniło na lepsze? A co do widoków, to rzeczywiście miejsce ładne i warto zobaczyć.

Byłem tam na wiosnę tego roku i fajnie polatałem. Startowisko południowe jest faktycznie trochę stresujące ze względu mało miejsca na postawienie skrzydla (leśna droga) i na ostre krzaki poniżej, ale tragedii nie ma. Startowisko wschodnie to już pełen luksus - kawał łąki w miejscu startu i krzaków niżej znacznie mniej. A bąble na przedpolu są i mają się dobrze, ale jest tam tyle miejsca, że nie stanowią moim zdaniem problemu. Sam chętnie tam wrócę przy okazji.

kamylkut
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: kamylkut » 06 września 2018, 11:18

ile czasu trwa kurs na paralotnie i mniej więcej koszta.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 września 2018, 11:24

Minimalny czas to tydzień. Maksymalna kwota to około 3 tysiące jeśli ma to być wyjazd zagraniczny
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Wejście dla początkujących”