telefon+słuchawka

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
wojtmax
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

telefon+słuchawka

Postautor: wojtmax » 21 października 2019, 14:48

witam,czy Waszym zdaniem jest dopuszczalne takie właśnie latanie?tzn nie mam wariometru i wykorzystuję telefon z app xctrack+słychawka w uchu.próbowałem tego po raz pierwszy wczoraj i było całkiem spoko,ale nie wiem czy do końca bezpiecznie.jestem dopiero po kursie i na tym etapie umiejętności nie biorę pod uwagę żadnych kombajnów z bajerami,bo ich nie wykorzystam.myślę bardziej o zestawie pikawka+telefon.bardzo spodobała mi się syride one,ale coś krucho z dostępnością

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: telefon+słuchawka

Postautor: uriuk » 21 października 2019, 15:13

Jesli telefin ma czujnik baro, to powinno dzialac. Nie wiem tylko po co sluchawka, chyba ze latasz napedowo.
I nie widze zwiazku z bezpieczenstwem. Latanie bez zadnego vario tez jest mozliwe :)

elyaneck
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: telefon+słuchawka

Postautor: elyaneck » 21 października 2019, 15:17

Cześć,

Dokładnie tak latam w PPG. Przy lataniu swobodnym nie trzeba nawet słuchawki, wystarczy telefon w słyszalnym miejscu. Działa to bardzo dobrze pod warunkiem że masz barometr w telefonie. Też używam xctrack.
Janusz Kruszelnicki

Wróć do „Wejście dla początkujących”