zakres obciążenia powierzchni pg/ppg
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
zakres obciążenia powierzchni pg/ppg
Z czego wynikają różne zakresy masy startowej/obciążenia powierzchni skrzydeł dla lotu bez napędu / z napędem / trajką ?
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: zakres obciążenia powierzchni pg/ppg
Z racji optimum osiągów. Skrzydła do latania swobodnego praktycznie nie latają powyżej 4,5 kg bo nie da się wykręcać termiki za to skrzydła napędowe są użytkowane w zakresach obciążeń najczęściej powyżej 4,5 kg/m kwadratowy. Chodzi głównie o prędkość, bo opadaniem nikt w napędach się nie martwi. Napędowy nie używają tego pojęcia. Liczy się tylko prędkość, zwrotmość i ewentualnie ekonomia.
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Po pierwsze, do latania swobodnego i PPG uzywamy tego samego skrzydla klasycznego, a naped wazy, wiec zakres pod PPG musi byc wiekszy.
Po drugie, niemiaszki upieraja sie przy swojej durnej klasyfikacji, ale ona obowiazuje tylko do 4,5 kg/m kw. Jesli firma nie ma ochoty boksowac sie z klasyfikacja, to podnosi gorna granice wagi powyzej 4,5 kg i i robi atest ULM
Po drugie, niemiaszki upieraja sie przy swojej durnej klasyfikacji, ale ona obowiazuje tylko do 4,5 kg/m kw. Jesli firma nie ma ochoty boksowac sie z klasyfikacja, to podnosi gorna granice wagi powyzej 4,5 kg i i robi atest ULM
- Marcus Biesioroff
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Jak swojego czasu pisał JJR, iloraz inteligencji u pilotów statków powietrznych spada wprost proporcjonalnie wraz ze wzrostem mocy. Analogicznie jest z zapotrzebowaniem powierzchni nośnej. Im silniejszy napęd, tym mniejsza powierzchnia jest wymagana a co za tym idzie, tym większe dopuszczalne jej obciążenie.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Moc napędów jest już tak duża, że można z dwóch napędów zbudować pojazd unoszący się bez skrzydła. Czyli tak może wyglądać przyszłość tych pilotów ppg, którzy są zafascynowani mocą
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Ok uriuk o to mi chodziło, teraz doczytałem, że jest inna certyfikacja. Prędkości, opadanie, zwrotność etc. To niema znaczwnia przecież skrzydło nie wie czy dodatkowe 30kg to jest napęd, czy np. brzuch
Dlatego mnie zastanawiały te dwa odrębne zakresy. Nje wszyscy podają na stronke, że to już inna klasyfikacja/certyfikacja jest
Dlatego mnie zastanawiały te dwa odrębne zakresy. Nje wszyscy podają na stronke, że to już inna klasyfikacja/certyfikacja jest
Łukasz Prokop
- matmax
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Uczeń
Rozumiem konsekwencje przeciążenia... a czy "niedociążenie" sprawi że będzie mi łatwiej w termice ? Co spowoduje np 10kg poniżej zakresu ?
Ps. Jeszcze nie latam i nie potrafię. Ale mam zamiar w przyszłości.
Ps. Jeszcze nie latam i nie potrafię. Ale mam zamiar w przyszłości.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Cały rozdział poświęciłem na ten temat. Nie będzie Ci się lepiej latało.
Zbyszek Gotkiewicz
Wróć do „Wejście dla początkujących”