Pytanie o egzamin ŚK pilota paralotni

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
topeklc
Doświadczenie: Uczeń

Pytanie o egzamin ŚK pilota paralotni

Postautor: topeklc » 11 listopada 2020, 11:57

Cześć, wiecie może gdzie można sprawdzić kto, gdzie i kiedy organizuje egzamin ŚK pilota paralotni?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Pytanie o egzamin ŚK pilota paralotni

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 listopada 2020, 12:07

Ja swoich kursantów odsyłam do Tamary że szkoły Alti w Międzybrodziu Żywieckim, żeby się z nią umawianie na egzamin. A gdzie mieszkasz?
Zbyszek Gotkiewicz

topeklc

Postautor: topeklc » 11 listopada 2020, 13:27

Małopolska. Rozumiem, że szkoły same organizują egzaminy i same podają kiedy taki kurs się odbędzie. Nie ma możliwości sprawdzić na jakiejś stronie która szkoła kiedy oragnizuje?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 listopada 2020, 13:38

Jest kilku egzaminatorów i różnie to działa. Albo szkoła organizuje egzamin jak ma dużo papierów do wydania i zaprasza egzaminatora, albo egzaminator posiadający szkołę organizuje co jakiś czas egzaminy.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 11 listopada 2020, 14:30

Właśnie zakończył się egzamin w Borowej. 10 min temu.

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 11 listopada 2020, 14:35

Zbyszek Gotkiewicz pisze:".. różnie to działa. Albo szkoła organizuje egzamin jak ma dużo papierów do wydania i zaprasza egzaminatora, albo egzaminator posiadający szkołę organizuje co jakiś czas egzaminy."

Zbyszek , czy nie możnaby tego dla wygody klientow w prosty sposób usprawnić, tak byś np. Ty oraz każdy posiadający szkołę, mógł zostać (wolnorynkowym) egzaminatorem?

topeklc

Postautor: topeklc » 11 listopada 2020, 14:51

Dzięki za odpowiedzi. Pozostaje mi śledzić fanpage szkół lub może szkoła, w której robiłem kurs się odezwie.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 listopada 2020, 15:24

fotolot pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:".. różnie to działa. Albo szkoła organizuje egzamin jak ma dużo papierów do wydania i zaprasza egzaminatora, albo egzaminator posiadający szkołę organizuje co jakiś czas egzaminy."

Zbyszek , czy nie możnaby tego dla wygody klientow w prosty sposób usprawnić, tak byś np. Ty oraz każdy posiadający szkołę, mógł zostać (wolnorynkowym) egzaminatorem?

Mam pismo z ULC w którym urząd odmawia mi możliwości zostania egzaminatorem. Prywatnie to Leszek Mańkowski mi się przyznał, że on stał za tą decyzją.
Zbyszek Gotkiewicz

Jarko_147
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Jarko_147 » 11 listopada 2020, 16:33

topeklc pisze:Dzięki za odpowiedzi. Pozostaje mi śledzić fanpage szkół lub może szkoła, w której robiłem kurs się odezwie.

Możesz napisać maila do kilku szkół z pytaniem o egzamin. Nawet, jak obecnie nie będą planować, to czasem zdarza się, że pamiętają o chętnych i sami dają znać.

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 11 listopada 2020, 19:22

Zbyszek Gotkiewicz pisze: Mam pismo z ULC w którym urząd odmawia mi możliwości zostania egzaminatorem. Prywatnie to Leszek Mańkowski mi się przyznał, że on stał za tą decyzją.

Dostałeś w tym piśmie jakieś uzasadnienie odmownej decyzji? Jeśli dostałeś to kto za tym stał ma drugorzędne znaczenie, jeśli nie dostałeś to sprawa jest co najmniej poważna.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 listopada 2020, 19:24

Uzasadnienie było takie że to oni decydują kto ma zostać egzaminatorem.
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 11 listopada 2020, 19:39

Serio? Wyobrażam sobie coś typu "aktualnie posiadamy dostateczną ilość egzaminatorów i nie potrzebujemy/planujemy zatrudnić nowych" lub coś podobnego. Personalnie raczej tego rozegrać nie mogli bo za jaja mógł byś ich za takie działania z łatwością powiesić. Przez długi czas był ograniczony dostęp do tych konfitur. Bylem na jednym egzaminie towarzysko i ten słoiczek wyglądał naprawdę smacznie i był całkiem pełen teraz chyba ta patologia nieco została ukrócona.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 listopada 2020, 19:53

To uzasadnienie usłyszałem przez telefon. W piśmie było napisane, że nie przewiduje się wykonywania takich egzaminów. Z egzaminami na instruktora było podobnie. Mimo oficjalnego braku szkoleń kilku instruktorów zostało przeegzaminowanych. Za to jeden z instruktorów, który próbował zdać egzamin w Polsce bo mają zagraniczne papiery od dłuższego czasu dotyka się z poważnymi utrudnieniami że strony ULC. Inspiratorem takich działań urzędu jest prawdopodobnie Pomarański. Byłem przy tym jak dzwonił do instruktora który doszkolił tego instruktora do naszych wymogów i słyszałem jak Pomarański groził temu instruktorowi, że nagle na niego p kontrolę oraz prokuraturę. I tego co wiem taki sposób zastraszania był stosowany wobec kilku instruktorów. Zresztą o tym wszyscy od dawna wiedzą, bo chłopakom z SILP bardzo pasuje żeby instruktorzy się ich bali.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 11 listopada 2020, 23:25

Piotr Domański pisze:Przez długi czas był ograniczony dostęp do tych konfitur. Bylem na jednym egzaminie towarzysko i ten słoiczek wyglądał naprawdę smacznie i był całkiem pełen teraz chyba ta patologia nieco została ukrócona.

A komu teraz mogłoby zależeć na jej ukroceniu? Może dopiero jakimś wdowom po niedoszkolonych nieborakach by się to udało.
Tak jak to kiedyś bezproblemowo, pewne zacne Damy w czerni, udowodniły handlarzom szybkich kwitów na mikroloty?. Co jest bardzo proste, bo w paralotniarstwie(oraz lotniarstwie)świadków procederu egzaminacyjnego, mogą być razem setki albo i tysiące . I żaden z faktycznych "konfiturowych pasibrzuchow", nie ma najmniejszej szansy w razie jakiejkolwiek draki i dochodzenia, aby (nawet grożbami)nakłonić każdego "przeegzaminowanego" do karalnego składania fałszywych zeznań .

fotolot

Postautor: fotolot » 12 listopada 2020, 01:13

Zbyszek Gotkiewicz pisze:".. jeden z instruktorów, ... od dłuższego czasu dotyka się z poważnymi utrudnieniami że strony ULC. Inspiratorem takich działań urzędu jest prawdopodobnie Pomarański. Byłem przy tym jak dzwonił do instruktora który doszkolił tego instruktora do naszych wymogów i słyszałem jak Pomarański groził temu instruktorowi, że nagle na niego p kontrolę oraz prokuraturę. I tego co wiem taki sposób zastraszania był stosowany wobec kilku instruktorów. Zresztą o tym wszyscy od dawna wiedzą...

Zbyszek czy z tego co tu napisałeś o utrudnianiu ze strony ULC. możnaby się domyślać że Pomerański ma również w garści obecnego Prezesa ULCu Pana Samsona? :shock: Było by to dla mnie bardzo smutne, :roll: Ponieważ w czasie klarowania sie przepisów dla UL70 i 115 ,zrobiłem wstępny wywiad i wg. opinii z jego poprzedniej pracy w LOT-ie wynikało że jest to do rzeczy "spoko Gość" . Jak najbardziej godny zaufania oraz piastowanego obecnie stanowiska(choć może nie dla Ciebie skoro w imię ojca i syna wyznajesz uwielbienie Tuska.. ;) ).
Czy Pomerański straszył nasłaniem jakiejś ULCowej kontroli? Bo skoro by takie audyty odbywały się na jego posyłki to warto z obecnym Prezesem tej instytucji bliżej poznać ich skład i cele działań ? Ta szkoła w której egzaminator nie sprzedałby wszystkim jej uczniom kwitów- tym sposobem, mogłaby iść do odstrzału...w imię "państwa" (z trybunałami prostytucyjnymi)w niby wolnej i niepodległej RP
:shock:

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 12 listopada 2020, 08:12

Nikt nikogo nie ma w garści, raczej w dupie. Ulc paralotniarzy. Nie ma z tego zaszczytów, pieniedzy, tylko problemy. Najlepiej oddać to pod nieformalne władanie tworowi pokroju SILP i mieć to ze łba. A kto to SILP? I wszystko jasne.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 12 listopada 2020, 09:50

SILP w postaci prezesa jest ciałem społecznym podpowiadającym urzędnikom właściwe rozwiązania dla naszego środowiska. Akurat prezesem SILP jest teraz Pomarański. Jest to człowiek bardzo pracowity, bo jest w stanie stworzyć zupełnie nowy zestaw pytań egzaminacyjnych dla instruktora. Oczywiście urzędnicy z radością przyjmują taką inicjatywę i potem jak kogoś nie lubimy to dostaje zestaw pytań w rodzaju: w którym roku powstała psychoanaliza. Gdy Mańkowski odchodził na emeryturę to zadzwonił do mnie i powiedział, że już nie będzie blokował mojego zostania egzaminatorem. Ludzkie panisko :) A prezes ULC zapewne nie ma pojęcia, że istnieje ktoś taki jak Pomarański.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 12 listopada 2020, 10:15

Ty się na egzaminatora nie nadajesz, zepsułbyś system czasami kogoś nie przepuszczając.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 12 listopada 2020, 10:25

Czasem? Kogoś? Większość by miała problem. Poza tym jak widzę jaki to cyrk to nie mam ochoty brać w tym udziału.
Zbyszek Gotkiewicz

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 12 listopada 2020, 11:58

topeklc pisze:Cześć, wiecie może gdzie można sprawdzić kto, gdzie i kiedy organizuje egzamin ŚK pilota paralotni?

Zapytaj w Fly2Live. Jeszcze robią kurs w tej chwili, więc bardzo możliwe że niedługo zorganizują egzamin.

Wróć do „Wejście dla początkujących”