Cześć.
Nie wiem kto zrobił ta stone dla Polski ale jest to kawal dobrej roboty - brawo.
Jeżeli kilku zdolnych by się postarało i udoskonaliło ten projekt to mielibyśmy świetne jak nie najlepsze narządzie pogodowe dla pilotów swobodnych i nie tylko.
Jako ciekawostkę Wam powiem ze sam Sebastian Kawa oraz najlepsi piloci (szybownicy, paralotniarze, lotniarze, piloci balonów) w Europie korzystają z tego modelu pogodowego.
Został stworzony o ile dobrze pamiętam w USA i domyślam się ze twórca był "Dr Jack".
Co do wspomnianej przeze mnie strony to trzeba tam poprawić nazewnictwo parametrów i praktycznie mamy ze tak powiem wypasiona stronę z pogodą. Wypada tez zrobić helpa odnośnie używania samego Rasp i o czym dokładnie mówi dany parametr.
Oględnie wiec RASP mówi nam o :
- warunie, gwiazdki 0 - nie ma waruna , 5 - bedzie slicznie (Stars)
- wiatr i jego siła oraz kierunek, wiatr i kierunek na poszczególnych wysokościach
- prędkość, siła, wysokość do jakiej się tworzą prądy termiczne danego dnia o danej godzinie.
- rodzaje chmur oraz ich podstawy na danej wysokości
- konwergencja jej występowanie i moc noszenia
- przewidywanie opadów i burz tzw. Rain i Cape
- pokazuje "albedo terenu" danego dnia i o danej godzinie (siłę z jaka się nagrzewa dany teren)
- punkt rosy, ciśnienie na poziomie morza i wszystkie parametry temperaturowe.
- wiele innych parametrów pozwalających na naprawdę bardzo dobre przewidywanie warunków pogodowych
wady modelu RASP :
- nie gotuje i nie sprząta, nie przyniesie browara a tak na serio to zależy od rozdzielczości.
https://www.fcst.pl/history/
RASP Polska
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
RASP Polska
Pozdrawiam Pawel Cypel
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
Re: RASP Polska
Jeśli ci się tak bardzo podoba, to "postaw im kawę"a najlepiej kilka. To najlepszy sposób wyrażenia wdzięczności.
Ja tak już jakiś czas temu zrobiłem.
-
der pisze:Jeśli ci się tak bardzo podoba, to "postaw im kawę"a najlepiej kilka. To najlepszy sposób wyrażenia wdzięczności.
Jak tylko się nadarzy okazja chętnie to zrobię. Pozdrawiam
Pozdrawiam Pawel Cypel
- Marcus Biesioroff
Dziubdzius pisze:Jak tylko się nadarzy okazja chętnie to zrobię. Pozdrawiam
Okazja jest permanentna w tym przypadku, klknij ikonkę z serduszkiem a dowiesz się kto wspiera projekt a także znajdziesz link do postawienia autorom kawki, konkretnie ten: https://ko-fi.com/rasp_poland
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują
-
Marcus Biesioroff pisze:Dziubdzius pisze:Jak tylko się nadarzy okazja chętnie to zrobię. Pozdrawiam
Okazja jest permanentna w tym przypadku, klknij ikonkę z serduszkiem a dowiesz się kto jest autorem a także znajdziesz link do postawienia im kawki, konkretnie ten: https://ko-fi.com/rasp_poland
Dziękuję znalazłem. Myślałem ze serducho to ulubione miejsca a tych jeszcze nie zachowywałem. Już kawusia leci Pozdrowienia
Pozdrawiam Pawel Cypel
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Dziubdzius pisze:Cześć.
Nie wiem kto zrobił ta stone dla Polski ale jest to kawal dobrej roboty - brawo.
Jeżeli kilku zdolnych by się postarało i udoskonaliło ten projekt to mielibyśmy świetne jak nie najlepsze narządzie pogodowe dla pilotów swobodnych i nie tylko.
Jako ciekawostkę Wam powiem ze sam Sebastian Kawa oraz najlepsi piloci (szybownicy, paralotniarze, lotniarze, piloci balonów) w Europie korzystają z tego modelu pogodowego.
Został stworzony o ile dobrze pamiętam w USA i domyślam się ze twórca był "Dr Jack".
Co do wspomnianej przeze mnie strony to trzeba tam poprawić nazewnictwo parametrów i praktycznie mamy ze tak powiem wypasiona stronę z pogodą. Wypada tez zrobić helpa odnośnie używania samego Rasp i o czym dokładnie mówi dany parametr.
Ja wiem kto to wystrugal.
Szybownik z Wroclawia. Alek G.G.