Dzisiaj będzie super warun !

Znajomość meteorologii jest wymagana do bezpiecznego latania, ale jest też ciekawa sama w sobie. W tym forum możesz zamieszczać wszystko co związane z pogodą, zarówno w ujęciu paralotniowym jak i w ogólnym
Cybiak
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Dzisiaj będzie super warun !

Postautor: Cybiak » 25 czerwca 2016, 20:02

Cybiak pisze:
Marcin. pisze:
Tomo pisze:Na podstawie sondażu nie, bo sondaż jest 2x w ciągu doby - o północy i w południe.
RASP pokazuje coś a'la sondaż, tzn. wykres co godzinę, zbudowany na prognozowanych parametrach.

Dlatego, tak jak inne prognozy, sondaż trzeba traktować jako uzupełnienie zestawu meteo, nie jako wyrocznię.

T.

Z jednej strony ,to jest plus ,że nie ma stuprocentowych prognoz , bo czasem ,gdy nie mamy czasu wykresy pokazują fajne warunki :? .
A z kolei czasem człowiek kładzie lage na sport ,bo pokazują deszcz itp. ,Tymczasem okazuje się inaczej i na spontanie wychodzi fajny dzień :)

Racja. Dobrym przykładem niech będzie dzisiejszy diagram z Wrocka. Cape ponad 2000 sondaż robiony o 12 a burze formują się teraz
Załączniki
burzaWrocław25-06-2016.PNG
burzaWrocław25-06-2016.PNG (1.06 MiB) Przejrzano 8932 razy

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 25 czerwca 2016, 20:33

Tu jest opis dotyczący czytania radiosondażu tego typu. Choć sam nie czaję tego do końca to wrzucam linka ;)
http://lowcyburz.pl/download/radiosondaze.pdf

Tomo
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: Tomo » 25 czerwca 2016, 20:45

prokopcio pisze:dlatego pytam czy jest "wyrocznia" RealTime inna niż widok nieźle windującego się glajta.

Tak, przekonać się samemu :)

Szkoda brutalnie rozprawiać się z fajnym wątkiem ale odpowiedź na pytanie 'czy dziś jest warun na XXX km' przychodzi dopiero na koniec dnia, nie przed.

T.

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 25 czerwca 2016, 21:03

Tomo pisze:
prokopcio pisze:dlatego pytam czy jest "wyrocznia" RealTime inna niż widok nieźle windującego się glajta.

Tak, przekonać się samemu :)

Szkoda brutalnie rozprawiać się z fajnym wątkiem ale odpowiedź na pytanie 'czy dziś jest warun na XXX km' przychodzi dopiero na koniec dnia, nie przed.

T.

Myślę , że brutalnie rozprawia fakt ,iż opierając się na tym co powyżej nie ma faktycznie tej odpowiedzi. Ale Piloci przez duże ''P" wraz ze swoją wiedzą i talentem plus to co powyżej na pewno wiedzą czy się faktycznie szykować ,czy iść na te przysłowiowe piwo ;)

Tomasz Trębiński

Postautor: Tomasz Trębiński » 25 czerwca 2016, 22:47

Niestety, Tomo ma rację.
Był wątek o CAPE, który część forumowiczów chciała obwołać lekiem na całe zło. Nie da się.
Teraz na tapecie są sondaże. To samo: warto je znać i umieć czytać, ale to nie wyrocznia. Nie da się.

To co?

EOT?

A na otarcie łez:

Rano widać odparowujące szczątki tatrzańskiej burzy z poprzedniego dnia.
Po południu impreza, jak kraj długi i szeroki.

pozdro

Tomek

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: der » 25 czerwca 2016, 23:31

Zupełnie nie rozumiem po co ciągle powracasz do tego "leku na całe zło" skoro to stwierdzenie mija się z prawdą.
To w pierwszym poruszonym poście zawierającym w swojej treści CAPE przedstawiono korelację między wskaźnikiem a możliwymi noszeniami, a kilka osób po tym ze mną włącznie próbowało przestawić dowody na to, że za wiele wspólnego to jednak nie ma. Podobnie z resztą jak owe CAPE na tworzenie się chmur.

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 11 września 2016, 15:45

Apropo tematu "Dzisiaj będzie super warun!" to dziś była kompletna kicha, od rana niby miało grzać i grzało/grzeje ale niebo pokrywa bardzo delikatne "mleko", niestety nie rozpoznaję aż tak dobrze chmur czy to stratus czy inna podobna bo ciężko mi określić wysokość, w każdym bądź razie niby słońce przez nie świeci ( uff jak gorąco ) ale jakby przez cieniutką "folię chmur". Mimo to postanowiliśmy się poholować - po kilku próbach odpuściliśmy, kompletny brak termiki, w całkowicie bezchmurne dni u nas termika pracuje bardzo przyjemnie.

Dla żółtodziobów "takich jak ja" zrobiłem fotkę żeby nie powtarzać błędów - jak chmury tak wyglądają to próżno szukać termiki ;)... lepiej jak człowiek uczy się na cudzych błędach ;)
Załączniki
IMG_20160911_153415[1].jpg
IMG_20160911_153415[1].jpg (861.01 KiB) Przejrzano 8718 razy
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 września 2016, 16:07

Dla mnie winna jest masa powietrza i ewentualnie wysokie ciśnienie jeśli takie teraz jest.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 11 września 2016, 16:39

1018 wg prognozy bo nie mam "ciśniomierza" jak to mówi moja córka. Dużo czytałem i nic z tego tak naprawdę nie wiem - w jaki sposób przewidzieć czy będzie warun czy nie, tym bardziej co jest przyczyną jego braku, CAPO to dla mnie nadal pojęcie obce ale jak widzę niekonieczne... po to ten temat założyłem żeby ktoś mi organoleptycznie pokazał że niema sensu dziś się holować. Teraz długo będę miał przed oczami chmurki które widzę aktualnie przez okno - przy takich raczej nie będę próbował latać bo mnie mocno zniechęciły a na chłopski rozum gdyby były kominy to raczej by musiały naruszyć strukturę tego mleka.... przynajmniej ja tak teraz to rozumuję.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 11 września 2016, 17:26

prokopcio pisze:1018 wg prognozy bo nie mam "ciśniomierza" jak to mówi moja córka. Dużo czytałem i nic z tego tak naprawdę nie wiem - w jaki sposób przewidzieć czy będzie warun czy nie, tym bardziej co jest przyczyną jego braku, CAPO to dla mnie nadal pojęcie obce ale jak widzę niekonieczne... po to ten temat założyłem żeby ktoś mi organoleptycznie pokazał że niema sensu dziś się holować. Teraz długo będę miał przed oczami chmurki które widzę aktualnie przez okno - przy takich raczej nie będę próbował latać bo mnie mocno zniechęciły a na chłopski rozum gdyby były kominy to raczej by musiały naruszyć strukturę tego mleka.... przynajmniej ja tak teraz to rozumuję.

Wyż to opadanie mas powietrza i sprężanie ich. Kręci się to w prawo na naszej półkuli. Towarzyszą temu inwersje. Zachmurzenie jest gaszone przez to opadanie powietrza. Tak że chyba termika jest gaszona. A plus do tego jak Zbyszek napisał ,że masa powietrza która napłynęła może być ciepła ,więc noszeń nie ma. http://www.meteo.pl/komentarze/index1.php

Poza tym jeszcze chyba śledzić dolną ,środkową i może górną troposferę ,bo te warstwy też mogą mieć wpływ na prognozowanie warunu. Tak mi się wydaje.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 września 2016, 17:50

prokopcio pisze:Apropo tematu "Dzisiaj będzie super warun!" to dziś była kompletna kicha, od rana niby miało grzać i grzało/grzeje ale niebo pokrywa bardzo delikatne "mleko", niestety nie rozpoznaję aż tak dobrze chmur czy to stratus czy inna podobna bo ciężko mi określić wysokość, w każdym bądź razie niby słońce przez nie świeci ( uff jak gorąco ) ale jakby przez cieniutką "folię chmur". Mimo to postanowiliśmy się poholować - po kilku próbach odpuściliśmy, kompletny brak termiki, w całkowicie bezchmurne dni u nas termika pracuje bardzo przyjemnie.

Dla żółtodziobów "takich jak ja" zrobiłem fotkę żeby nie powtarzać błędów - jak chmury tak wyglądają to próżno szukać termiki ;)... lepiej jak człowiek uczy się na cudzych błędach ;)

Noszenia są, ale słabe i rzadkie. Nawet na twoim zdjęciu widać cumulusy. A te chmury równomiernie odbierające błękit niebu to chyba cirrus.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam

Postautor: Lucjan Piekutowski » 11 września 2016, 19:55

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
Noszenia są, ale słabe i rzadkie. Nawet na twoim zdjęciu widać cumulusy. A te chmury równomiernie odbierające błękit niebu to chyba cirrus.

Możliwe że strefa inwersji przebiega nisko ?

Tu macie fotkę z "nad" a właściwie ze środka tego.

P.S. Moim zdaniem Cirrostratus.
Załączniki
vlcsnap-2016-01-23-20h41m50s369.png
vlcsnap-2016-01-23-20h41m50s369.png (1.46 MiB) Przejrzano 8676 razy

Tomo
Kontakt:

Postautor: Tomo » 11 września 2016, 20:19

Cu nie oznacza, że się wykręcisz bo porcja rozgrzanego powietrza, przebijając po drodze inwersję, może wznosić się wolniej niż opada glajt. Chmura owszem, będzie ale niedostępna. Do tego właśnie przydają się sondaże - pokazują czego się spodziewać a nie co będzie. Bo sondaż pokazuje "tu i teraz" i to zaledwie 2x na dobę i z opóźnieniem na opublikowanie danych. A wszystko pomiędzy publikacjami to jest to co spotkamy w powietrzu :)

I jeszcze jedno. Nocny sondaż w tej samej masie powietrza różni się od dziennego, zwłaszcza w dolnej części, np do wysokości 200m może być okrutna inwersja, inne będą temp pkt rosy itd. O tym też trzeba pamiętać sprawdzając wykres z godz. 0:00 UTC przed wyjazdem na latanie o 7 rano.

T.

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 11 września 2016, 20:45

Lucjan Piekutowski pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:

Możliwe że strefa inwersji przebiega nisko ?

Tu macie fotkę z "nad" a właściwie ze środka tego.

P.S. Moim zdaniem Cirrostratus.

:D To nie może być Cirrostratus ,bo on zaczyna się od 7 tysięcy. To może być Stratus albo zamglenie/zmętnienie. Mi się wydaje że linia inwersji może przebiegać dowolnie nisko od gruntu - zawsze wieczorem dymy z ognisk fajnie się układają płasko i nisko tworząc niesamowite widoczki. Teraz na jesieni szczególnie.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 11 września 2016, 20:48

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Noszenia są, ale słabe i rzadkie. Nawet na twoim zdjęciu widać cumulusy.
Tak, bardzo słabe noszenia (zerka) i jakieś mało symetryczne, czasami szpilki, niepozwalające w żaden sposób podróżować w kierunku widocznych cumulusów odległych ponad 5-10km. Nie odpowiadaj Zbyszku - szkoda niszczyć Twoją liczbę postów :)
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 11 września 2016, 20:52

Marcin. pisze:...linia inwersji może przebiegać dowolnie nisko od gruntu - zawsze wieczorem dymy z ognisk fajnie się układają płasko i nisko tworząc niesamowite widoczki. Teraz na jesieni szczególnie.

racja
Wczoraj ktoś wieczorem palił liście i mogłem być głową nad dymem a nogami pod dymem :), świetny efekt
Łukasz Prokop

PSP.Mariusz
Kontakt:

Postautor: PSP.Mariusz » 12 września 2016, 13:08

prokopcio pisze:Apropo tematu "Dzisiaj będzie super warun!" to dziś była kompletna kicha, od rana niby miało grzać i grzało/grzeje ale niebo pokrywa bardzo delikatne "mleko",

A dla odmiany wczoraj tj. w tym samym dniu, tylko w Łękach Koscielnych bardzo fajnie polatalismy.
Przy czym u nas pomimo przegrzania, powstawały piękne Cumulusy z podstawami powyżej 2 000 m.

Moje doswiadczenia z pogoda taka jaka pokazałes na zdjeciu sa raczej dobre.

Cos podobnego mielismy kilka lat temu na PLP w Michałkowie. Jeden z kolegow jak zobaczyl podobny warun to stwierdzil ze jest cirrus, nie bedzie latania i pojechal do domu. Wiekszosc pilotow w tym dniu zrobila metę oddalona kilkadziesiąt kilometrów dalej. Przy czym zaczelismy okolo 13.
Wczoraj pierwszy start był również minimalnie przed 13.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 12 września 2016, 13:34

i bądź to mądry
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
micro
Kontakt:

Postautor: micro » 12 września 2016, 13:55

prokopcio pisze:i bądź to mądry

Nie ma co narzekać, a latać (w końcu masz własną wyciągarkę) :). Narzekać będziemy jak zacznie padać :D .
Roman Michalak

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 12 września 2016, 15:35

micro pisze:
prokopcio pisze:i bądź to mądry

Nie ma co narzekać, a latać (w końcu masz własną wyciągarkę) :). Narzekać będziemy jak zacznie padać :D .

Wyciągarka na brak termiki nie pomoże ale za to w piątek zadziałało wg moich marzeń... wyglądam na zewnątrz, piekny warun na moje oko wiec wyciagarka do bagaznika i polatane... :)
Łukasz Prokop

Wróć do „Meteorologia”