Marcin. pisze:Moglibyście napisać na jakiej wysokości były te chmury ze zdjęć?
Lotniarze coś mówili o 1900 ale nie mam pewności czy to z tego dnia zapamiętałem co było robione zdjęcie.
Marcin. pisze:Moglibyście napisać na jakiej wysokości były te chmury ze zdjęć?
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Marcin. pisze:Moglibyście napisać na jakiej wysokości były te chmury ze zdjęć?
Lotniarze coś mówili o 1900 ale nie mam pewności czy to z tego dnia zapamiętałem co było robione zdjęcie.
Marcin. pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:Marcin. pisze:Moglibyście napisać na jakiej wysokości były te chmury ze zdjęć?
Aha , myślałem ,że niżejA tak z ciekawości - to jak najniżej miałeś Cumulusy?
prokopcio pisze:Jeszcze jedno pytanko - przy jakim wietrze najlepiej się lata po trójkącie?
Marcin. pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:Marcin. pisze:Moglibyście napisać na jakiej wysokości były te chmury ze zdjęć?
Aha , myślałem ,że niżejA tak z ciekawości - to jak najniżej miałeś Cumulusy?
Cybiak pisze: przeszło tornado(...)
(wygląda, że dało by się wystartować z ziemi)(...)
Tomasz Trębiński pisze:Na diagramie widać (od dołu):
torba z mgłą.png
- nocna inwersja (wzrost temperatury wraz z wysokością) do wysokości 600m. W wychłodzonym powietrzu przy ziemi zaznaczyłem mgłę, która tam powstała.
- do wysokości 1400 warstwa powietrza w którym temperatura spada powoli (równowaga obojętna)
- wyżej, temperatura leci na pysk i robi się bardzo chwiejnie.
- w warstwie pomiędzy 5600, a 7200 wilgotność przekracza 90%. Tu mógł być plaster delikatnego stratusa, ale się zakładał nie będę. Metody pomiaru nie są doskonałe.
Ze startem z ziemi byłoby kiepsko, ale po kilku godzinach, jak się mgła przepaliła, to skończyło się burzami.
Drugi temat to tornado. Do powstania tornada musi być w powietrzu uskok kierunków wiatru i odpowiednia różnica prędkości tegoż. Im większa, tym lepiej. Zwykłe burze , a nawet congestusy są w stanie wytworzyć tornado same z siebie, ale są to wiry z tych mniej niszczycielskich.
z Twitter Tomka Wasilewskiego.jpg
Duże tornada potrzebują dużej prędkości wiatru. Na profilu, który znalazłeś, tuż nad ziemią wiatr przekracza 100 km/h, a na 5000m skręca o jakieś 45 stopni. A to dobry powód , żeby sprowokować duże tornado.
Jak chcesz się pozachwycać profilami z dużych tornad, to poczekaj jeszcze z miesiąc i zacznij oglądać profile z Alei Tornad.
aleja tornad.png
Tu masz, co trzeba. Jest CAPE i uskok wiatru. W sierpniu CAPE będzie znacznie większe, uskoki wiatru też będą większe i tornada będą większe...
Jak to w Ameryce![]()
Morał:
JAK JEDZIESZ LATAĆ I WIDZISZ TORNADO, TO MOCNO, ALE TO NAPRAWDĘ MOCNO JEB... SIĘ W PROGNOZACH!
pozdro
Tomek
Tomo pisze:Na podstawie sondażu nie, bo sondaż jest 2x w ciągu doby - o północy i w południe.
RASP pokazuje coś a'la sondaż, tzn. wykres co godzinę, zbudowany na prognozowanych parametrach.
Dlatego, tak jak inne prognozy, sondaż trzeba traktować jako uzupełnienie zestawu meteo, nie jako wyrocznię.
T.
Marcin. pisze:Tomo pisze:Na podstawie sondażu nie, bo sondaż jest 2x w ciągu doby - o północy i w południe.
RASP pokazuje coś a'la sondaż, tzn. wykres co godzinę, zbudowany na prognozowanych parametrach.
Dlatego, tak jak inne prognozy, sondaż trzeba traktować jako uzupełnienie zestawu meteo, nie jako wyrocznię.
T.
Z jednej strony ,to jest plus ,że nie ma stuprocentowych prognoz , bo czasem ,gdy nie mamy czasu wykresy pokazują fajne warunki.
A z kolei czasem człowiek kładzie lage na sport ,bo pokazują deszcz itp. ,Tymczasem okazuje się inaczej i na spontanie wychodzi fajny dzień
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość