Dzisiaj będzie super warun !

Znajomość meteorologii jest wymagana do bezpiecznego latania, ale jest też ciekawa sama w sobie. W tym forum możesz zamieszczać wszystko co związane z pogodą, zarówno w ujęciu paralotniowym jak i w ogólnym
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Dzisiaj będzie super warun !

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 czerwca 2016, 22:16

Marcin. pisze:Moglibyście napisać na jakiej wysokości były te chmury ze zdjęć?

Lotniarze coś mówili o 1900 ale nie mam pewności czy to z tego dnia zapamiętałem co było robione zdjęcie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Marcin.
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Marcin. » 20 czerwca 2016, 22:38

Zbyszek Gotkiewicz pisze:

Lotniarze coś mówili o 1900 ale nie mam pewności czy to z tego dnia zapamiętałem co było robione zdjęcie.

Aha , myślałem ,że niżej :) A tak z ciekawości - to jak najniżej miałeś Cumulusy?

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 20 czerwca 2016, 22:49

Kurcze chłopaki SZACUNEK - strzelacie niesamowite wykłady jak na wyższej uczelni meteorologii :) a ja tylko spytałem po czym poznajecie warun :) Mimo że bardzo dużo sensu od strony fizycznej jest w energii ukrytej w parze to jednak nie jest jednak łatwo o źródło danych do zaprognozowania czy warun bydzie czy nie bydzie.... a on i tak bydzie albo ni... ale za to fotki chmurek z interpretacją przemawiają, proszę o więcej - które zapowiadają dobry warun a które nie...

Marcin. pisze:

Aha , myślałem ,że niżej :) A tak z ciekawości - to jak najniżej miałeś Cumulusy?

Mi też wyglądają strasznie nisko...

Jeszcze jedno pytanko - przy jakim wietrze najlepiej się lata po trójkącie?
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2016, 22:58 przez prokopcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 20 czerwca 2016, 22:57

prokopcio pisze:Jeszcze jedno pytanko - przy jakim wietrze najlepiej się lata po trójkącie?

Hehe :p
Przy takim by z wiatrem lecieć wszystkie punkty :)

W praktyce w górach bez wiatru po nasłonecznionych stokach.

Jak jest wiatr na płaskim to tak rozplanować by nie lecieć nigdy z wiatrem w pysk.
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 czerwca 2016, 23:06

Marcin. pisze:

Najniżej to chyba przeloty robiłem przy podstawach na 1200. Czyli miałem jakieś 900 metrów do gleby. Zgodnie z moja zasadą ze połowę wydostać mogę poświęcić na przeskok a drugą połowę juz kręcę wszystko loo kominy trzeba kręcić co dwa kilometry. Jeśli się je znajduje.
Zbyszek Gotkiewicz

Krzycha

Postautor: Krzycha » 21 czerwca 2016, 15:59

Albo tak, by ostatnie ramię trójkąta lecieć z wiatrem. Ale właściwie to siła wiatru powinna być jedynie symboliczna (mówię o lataniu na płaskim).

Tomasz Trębiński

Postautor: Tomasz Trębiński » 21 czerwca 2016, 21:38

Tak wygląda chwiejne, ale bezpieczne latanie:

DSCF1517.JPG
DSCF1517.JPG (96 KiB) Przejrzano 9723 razy

chmury niby straszą, ale profil z tego dnia:

Bez tytułu1.png
Bez tytułu1.png (74.62 KiB) Przejrzano 9723 razy

zacny.
Rześko nosi do 3500-4000m, a potem sufit, jak malowany.

Za to dzisiaj w Kijowie:

Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (72.68 KiB) Przejrzano 9723 razy

bezimienna zgroza.

Cud noszenia do 1300m, potem niby sufit. Ale sufit lichutki, a nisko nad nim, od 3000m CAPE 2300!

Efekt:
Bez tytułu2.png
Bez tytułu2.png (1.01 MiB) Przejrzano 9723 razy

Ogromne komórki burzowe, które powstały w 15 minut.

pozdro

Tomek

Tomasz Trębiński

Postautor: Tomasz Trębiński » 24 czerwca 2016, 09:07

@ prokopcio

Przykład szybkiej prognozy z wykorzystaniem sondaży(chociaż ciągle nie te jedna-dwie godziny wcześniej, których byś chciał)

cudblacha.png
cudblacha.png (73.61 KiB) Przejrzano 9675 razy

Nocny sondaż nad Wrocławiem pokazuje mocną inwersję na 1600 metrach. Wyżej gwałtownie spada wilgotność.

W efekcie noszenia w ciągu dnia będą sięgały niewiele wyżej, niż te 1600 z nocy. Kłaczki, o ile powstaną, będą słabiutkie. Będą też szybko odparowywać w kontakcie z suchym powietrzem wyżej.

Ha! I żadnych meteofusów! :D

Oczywiście, trzeba spojrzeć też w normalne prognozy. Sondaż pokazuje pomiar tylko w konkretnym punkcie i czasie. Ale można całkiem sporo z niego wyczytać.

pozdro

Tomek

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 24 czerwca 2016, 12:18

niestety ja nic z tych Twoich wykresów nie kumam :(, za to wiem po wczorajszym dniu, że całkowicie bez chmur też działają kominy :)
Łukasz Prokop

Tomo
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: Tomo » 24 czerwca 2016, 21:00

tak, gdy nie ma chmur to wykresy są daleko od siebie :) albo odwrotnie... gdy wykresy są daleko od siebie to nie należy spodziewać się chmur

T.

Cybiak

Postautor: Cybiak » 25 czerwca 2016, 00:09

Dzisiaj po przeczytaniu, że w Chinach w pobliżu miasta Yancheng przeszło tornado, wlazłem od razu na stronę
Wyoming i zassałem ten diagram. Co prawda z Sheyang ale to dość blisko . Chciałem zobaczyć jakie warunku muszą być spełnione do zaistnienia tego zjawiska.
Diagram jest zupełnie odwrotny od dzisiejszego z Wrocka jest wąski ( duża wilgotność), i duża różnica temperatur przy glebie
Między cząstką powietrza a otoczeniem i Jest jeszcze to nieszczęsne CAPE. Czy ktoś mógłby to zinterpretować dokładniej.
Chodzi mi głównie o tą najniższą część. (wygląda, że dało by się wystartować z ziemi) :) Chyba, że coś pokiełbasiłem.
Załączniki
torba powietrzna w chinach.gif
torba powietrzna w chinach.gif (36.68 KiB) Przejrzano 9616 razy

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam

Postautor: Lucjan Piekutowski » 25 czerwca 2016, 00:59

Cybiak pisze: przeszło tornado(...)
(wygląda, że dało by się wystartować z ziemi) :)(...)

A nie widziałeś na filmie? Jak przechodzi tornado, z ziemi startują samochody, domy, drzewa, nawet ludzie bez glajtów startują i się wykręcają...:(

Tomasz Trębiński

Postautor: Tomasz Trębiński » 25 czerwca 2016, 10:33

Na diagramie widać (od dołu):

torba z mgłą.png
torba z mgłą.png (74.55 KiB) Przejrzano 9601 razy

- nocna inwersja (wzrost temperatury wraz z wysokością) do wysokości 600m. W wychłodzonym powietrzu przy ziemi zaznaczyłem mgłę, która tam powstała.
- do wysokości 1400 warstwa powietrza w którym temperatura spada powoli (równowaga obojętna)
- wyżej, temperatura leci na pysk i robi się bardzo chwiejnie.
- w warstwie pomiędzy 5600, a 7200 wilgotność przekracza 90%. Tu mógł być plaster delikatnego stratusa, ale się zakładał nie będę. Metody pomiaru nie są doskonałe.

Ze startem z ziemi byłoby kiepsko, ale po kilku godzinach, jak się mgła przepaliła, to skończyło się burzami.

Drugi temat to tornado. Do powstania tornada musi być w powietrzu uskok kierunków wiatru i odpowiednia różnica prędkości tegoż. Im większa, tym lepiej. Zwykłe burze , a nawet congestusy są w stanie wytworzyć tornado same z siebie, ale są to wiry z tych mniej niszczycielskich.

z Twitter Tomka Wasilewskiego.jpg
z Twitter Tomka Wasilewskiego.jpg (38.11 KiB) Przejrzano 9601 razy

Duże tornada potrzebują dużej prędkości wiatru. Na profilu, który znalazłeś, tuż nad ziemią wiatr przekracza 100 km/h, a na 5000m skręca o jakieś 45 stopni. A to dobry powód , żeby sprowokować duże tornado.

Jak chcesz się pozachwycać profilami z dużych tornad, to poczekaj jeszcze z miesiąc i zacznij oglądać profile z Alei Tornad.

aleja tornad.png
aleja tornad.png (73.96 KiB) Przejrzano 9601 razy

Tu masz, co trzeba. Jest CAPE i uskok wiatru. W sierpniu CAPE będzie znacznie większe, uskoki wiatru też będą większe i tornada będą większe...

Jak to w Ameryce ;)

Morał:

JAK JEDZIESZ LATAĆ I WIDZISZ TORNADO, TO MOCNO, ALE TO NAPRAWDĘ MOCNO JEB... SIĘ W PROGNOZACH!

pozdro

Tomek

Tomo
Kontakt:

Postautor: Tomo » 25 czerwca 2016, 18:58

ino ten uskok trochę słaby, nie tyle w kierunku co w prędkości i w zakresie wysokości na jakich występuje

T.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 25 czerwca 2016, 19:08

a np. realtime jesteście w stanie powiedzieć czy teraz da się polatać w danym miejscu ?
Łukasz Prokop

Tomo
Kontakt:

Postautor: Tomo » 25 czerwca 2016, 19:16

Na podstawie sondażu nie, bo sondaż jest 2x w ciągu doby - o północy i w południe.
RASP pokazuje coś a'la sondaż, tzn. wykres co godzinę, zbudowany na prognozowanych parametrach.

Dlatego, tak jak inne prognozy, sondaż trzeba traktować jako uzupełnienie zestawu meteo, nie jako wyrocznię.

T.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 25 czerwca 2016, 19:22

dlatego pytam czy jest "wyrocznia" RealTime inna niż widok nieźle windującego się glajta.
Łukasz Prokop

Cybiak

Postautor: Cybiak » 25 czerwca 2016, 19:39

Tomasz Trębiński pisze:Na diagramie widać (od dołu):

torba z mgłą.png

- nocna inwersja (wzrost temperatury wraz z wysokością) do wysokości 600m. W wychłodzonym powietrzu przy ziemi zaznaczyłem mgłę, która tam powstała.
- do wysokości 1400 warstwa powietrza w którym temperatura spada powoli (równowaga obojętna)
- wyżej, temperatura leci na pysk i robi się bardzo chwiejnie.
- w warstwie pomiędzy 5600, a 7200 wilgotność przekracza 90%. Tu mógł być plaster delikatnego stratusa, ale się zakładał nie będę. Metody pomiaru nie są doskonałe.

Ze startem z ziemi byłoby kiepsko, ale po kilku godzinach, jak się mgła przepaliła, to skończyło się burzami.

Drugi temat to tornado. Do powstania tornada musi być w powietrzu uskok kierunków wiatru i odpowiednia różnica prędkości tegoż. Im większa, tym lepiej. Zwykłe burze , a nawet congestusy są w stanie wytworzyć tornado same z siebie, ale są to wiry z tych mniej niszczycielskich.

z Twitter Tomka Wasilewskiego.jpg

Duże tornada potrzebują dużej prędkości wiatru. Na profilu, który znalazłeś, tuż nad ziemią wiatr przekracza 100 km/h, a na 5000m skręca o jakieś 45 stopni. A to dobry powód , żeby sprowokować duże tornado.

Jak chcesz się pozachwycać profilami z dużych tornad, to poczekaj jeszcze z miesiąc i zacznij oglądać profile z Alei Tornad.

aleja tornad.png

Tu masz, co trzeba. Jest CAPE i uskok wiatru. W sierpniu CAPE będzie znacznie większe, uskoki wiatru też będą większe i tornada będą większe...

Jak to w Ameryce ;)

Morał:

JAK JEDZIESZ LATAĆ I WIDZISZ TORNADO, TO MOCNO, ALE TO NAPRAWDĘ MOCNO JEB... SIĘ W PROGNOZACH!

pozdro

Tomek

To wiele wyjaśnia, dzięki takim opisom człowiek szybciej się uczy rozpoznawać figury na tej szachownicy. Mi by to zajęło
mnóstwo czasu, żeby dojść do tego co dla ciebie jest oczywiste.

Pozdro

Awatar użytkownika
Marcin.

Postautor: Marcin. » 25 czerwca 2016, 19:48

Tomo pisze:Na podstawie sondażu nie, bo sondaż jest 2x w ciągu doby - o północy i w południe.
RASP pokazuje coś a'la sondaż, tzn. wykres co godzinę, zbudowany na prognozowanych parametrach.

Dlatego, tak jak inne prognozy, sondaż trzeba traktować jako uzupełnienie zestawu meteo, nie jako wyrocznię.

T.

Z jednej strony ,to jest plus ,że nie ma stuprocentowych prognoz , bo czasem ,gdy nie mamy czasu wykresy pokazują fajne warunki :? .
A z kolei czasem człowiek kładzie lage na sport ,bo pokazują deszcz itp. ,Tymczasem okazuje się inaczej i na spontanie wychodzi fajny dzień :)

Cybiak

Postautor: Cybiak » 25 czerwca 2016, 19:57

Marcin. pisze:
Tomo pisze:Na podstawie sondażu nie, bo sondaż jest 2x w ciągu doby - o północy i w południe.

T.

Z jednej strony ,to jest plus ,że nie ma stuprocentowych prognoz , bo czasem ,gdy nie mamy czasu wykresy pokazują fajne warunki :? .
A z kolei czasem człowiek kładzie lage na sport ,bo pokazują deszcz itp. ,Tymczasem okazuje się inaczej i na spontanie wychodzi fajny dzień :)

Racja. Dobrym przykładem niech będzie dzisiejszy diagram z Wrocka. Cape ponad 2000 sondaż robiony o 12 a burze formują się teraz
Załączniki
burzaWrocław25-06-2016.Diagram.gif
burzaWrocław25-06-2016.Diagram.gif (37.77 KiB) Przejrzano 9591 razy

Wróć do „Meteorologia”