Gdzie pogoda na latanie w przyszłym tygodniu?

Znajomość meteorologii jest wymagana do bezpiecznego latania, ale jest też ciekawa sama w sobie. W tym forum możesz zamieszczać wszystko co związane z pogodą, zarówno w ujęciu paralotniowym jak i w ogólnym
JakubM
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Gdzie pogoda na latanie w przyszłym tygodniu?

Postautor: JakubM » 06 lipca 2017, 10:59

Szukam wróżki, albo kogoś doświadczonego w meteorologii i typowych warunkach w Alpach szerokorozumianych. Jutro (piątek) ruszam w drogę, sobotę chcę spędzić w wiedniu, a dalej wypadałoby ustalić dokąd jechać.

Początkowo obstawiałem Austrię i Graifenburg ale w prognozach zapowiadają tam codziennie burze, choć przewidywalnośc prognoz określana jest jako średnia.

Lepiej wygląda Słowenia (Tolmin, Bohinj) - słonecznie, gorąco i prognozy z przewidywalnością określoną jako wysoka.

W zasięgu jest też Bassano, z niezłymi prognozami, ale może znajdzie się coś bliżej.

Będę wdzięczny za pomoc w wyborze destynacji pod aktualne prognozy meteo, a jeszcze bardziej zobowiązany jeśli ktoś objaśni jak to takiego wyboru się zabrać (moje umiejętności ograniczają się do wstukiwania w meteoblue kolejnych miejsc na mapie).

PS Nie mam nic przeciwko zmianie miejsca w trakcie pobytu.

Wróć do „Meteorologia”