Forsowanie Odry wałem pomorskim

Znajomość meteorologii jest wymagana do bezpiecznego latania, ale jest też ciekawa sama w sobie. W tym forum możesz zamieszczać wszystko co związane z pogodą, zarówno w ujęciu paralotniowym jak i w ogólnym
Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Forsowanie Odry wałem pomorskim

Postautor: uriuk » 08 lipca 2021, 23:09

Starzy piloci wiedza, ze duze rzeki stanowia powazna przeszkode dla cebekow. Rzadko sie zdarza, zeby przelazl taki na druga strone. Przewaznie sztachnie sie wilgocia i zesika. Tylko superkomorki albo chlodne fronty jakos sobie radza. Wlasnie mam nad glowa superkomorke burzowa i obserwuje jak jej idzie. Nie kibicuje jej za bardzo, bo martwie sie o przeedsionek od przyczepy na lotnisku. Na razie Odra trzyma sie prawie jak w czterdziestym piatym :)

odra.jpg
odra.jpg (220.11 KiB) Przejrzano 5014 razy

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Forsowanie Odry wałem pomorskim

Postautor: prokopcio » 18 lipca 2021, 19:20

Będac aktualnie w Bukowinie gdzie przechodzą intensywne burze, tak sobie je obserwuję i jedna z nich męczy się i męczy od ponad godziny z prztargnięciem przez niewielką rzekę Rabę i zbiornik dobczycki - wygląda na to, że się jej to nie uda. To działa jak ściana. Wcześniej na to nie zwracałem uwagi. Ciekawe :). Na animacjach wygląda to zajebiscie....

[attachment=0]Screenshot_20210718-191619_Windy.jpg[/attachmen
Załączniki
Screenshot_20210718-191619_Windy.jpg
Screenshot_20210718-191619_Windy.jpg (802.16 KiB) Przejrzano 4810 razy
Łukasz Prokop

Wróć do „Meteorologia”