Sezonowy Ranking Klifowy - 2019
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Sezonowy Ranking Klifowy - 2019
Wczoraj zadziałało Chłapowo, zapraszam więc do zabawy wszystkich lubiących relaksować się na żaglu.
Zasady: http://pgxc.pl/2018/05/sezonowy-ranking-klifowy/
Link do tabeli z wynikami: https://leonardo.pgxc.pl/rankingi/202.2 ... l,club:all
Pozdrawiam,
Robert
Zasady: http://pgxc.pl/2018/05/sezonowy-ranking-klifowy/
Link do tabeli z wynikami: https://leonardo.pgxc.pl/rankingi/202.2 ... l,club:all
Pozdrawiam,
Robert
-
- Kontakt:
Re: Sezonowy Ranking Klifowy - 2019
Jeśli ktoś zastanawiałby się, gdzie na klifach jest warun to połączyłem LeonardoXC z mechanizmami analizującymi prognozy:
http://pgxc.pl/2019/07/integracja-z-raportem-pogodowym/
A tutaj strona ze startowiskami na Polskich Klifach:
https://leonardo.pgxc.pl/strona/area_show&areaID=1
Pozdrawiam i zachęcam do wgrywania lotów
http://pgxc.pl/2019/07/integracja-z-raportem-pogodowym/
A tutaj strona ze startowiskami na Polskich Klifach:
https://leonardo.pgxc.pl/strona/area_show&areaID=1
Pozdrawiam i zachęcam do wgrywania lotów
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
A dało by się wprowadzić mechanizm ogłaszający alarm przelotowy? Najlepiej w postaci komunikatu tu na forum
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Kontakt:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:A dało by się wprowadzić mechanizm ogłaszający alarm przelotowy? Najlepiej w postaci komunikatu tu na forum
Warun przelotowy jest trochę trudniejszy do wypatrzenia bazując na danych jakie są dostępne w prognozach modelu GFS27km. Jakbyś był w stanie opisać czego trzeba wypatrywać w prognozach pokroju windguru to prócz mechanizmów analizujących wyniki prognoz mógłbym spróbować stworzyć np. automat publikujący w jakimś temacie na forum raz dziennie informacje o tym gdzie jest warun przelotowy Gdybym miał dostęp do danych z płatnych modeli to pewnie już dawno taki mechanizm bym przygotował.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Chodzi na początek o latanie na klifach. Tam wystarcza wiatr gradientowy 3-5 m/s siły stałej, bez podmuchów które z reguły się nie sprawdzają i odchyłka + - 30stopni oraz brak opadów.
Co do latania termicznego, to jest stronka pokazująca prawdopodobieństwo zdobienia przelotu. Nie korzystam z niej, ale inicjatywa ciekawa. Apka nazywa się Paraglidable.
Co do latania termicznego, to jest stronka pokazująca prawdopodobieństwo zdobienia przelotu. Nie korzystam z niej, ale inicjatywa ciekawa. Apka nazywa się Paraglidable.
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
jakiego rzędu to są kwoty ?rg pisze:Gdybym miał dostęp do danych z płatnych modeli to pewnie już dawno taki mechanizm bym przygotował.
Wydaje mi się, że znajdzie się ktoś kto to zasponsoruje.
Łukasz Prokop
-
- Kontakt:
Sponsoring nie wchodzi w rachubę. Nie chciałbym aby projekt był podatny na jakiekolwiek wpływy i wizje - naciski że nie jest tak jakby opłacający to sobie widział A jeśli już nawet ktoś byłby chętny do zasponsorowania to musiałby się liczyć z długoterminowym sponsoringiem (+5 lat?) gdyż nie chciałbym poświęcać sporej ilości czasu na rozwijanie funkcjonalności, której działanie będzie zależne od czyjegoś kaprysu. Ceny zależą od źródła.
Tu właśnie taki parametry brane są pod uwagę - pora dnia, kierunek wiatru, moc, opady lub ich brak. Myślałem, że pisząc o warunie przelotowym miałeś na myśli jakąś analizę uwzględniającą dodatkowo czynniki bardziej termicznie jak np stopień zachmurzenia, wysokość podstaw/wierzchołków chmur, ciśnienie, indeks cape itd. Paraglidable nie znam, ale w wolnym czasie podejrzę.
Chodzi na początek o latanie na klifach. Tam wystarcza wiatr gradientowy 3-5 m/s siły stałej, bez podmuchów które z reguły się nie sprawdzają i odchyłka + - 30stopni oraz brak opadów.
Tu właśnie taki parametry brane są pod uwagę - pora dnia, kierunek wiatru, moc, opady lub ich brak. Myślałem, że pisząc o warunie przelotowym miałeś na myśli jakąś analizę uwzględniającą dodatkowo czynniki bardziej termicznie jak np stopień zachmurzenia, wysokość podstaw/wierzchołków chmur, ciśnienie, indeks cape itd. Paraglidable nie znam, ale w wolnym czasie podejrzę.
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
Jeśli już o naszych klifach mowa to czy istnieje możliwość w razie dobrego warunku ( co się zdarza rzadko ) wypożyczenie gdzieś sprzętu do polatania ( Trzęsacz ) ? Jutro jadę rodzinnie i nie za bardzo mam miejsce upchać glajta - ze trzy razy po 7-10dni byłem z paralotnią i nie było warunków mimo obiecujących prognoz co troszkę odbiera optymizmu
Łukasz Prokop
-
- Kontakt:
prokopcio pisze:Jeśli już o naszych klifach mowa to czy istnieje możliwość w razie dobrego warunku ( co się zdarza rzadko ) wypożyczenie gdzieś sprzętu do polatania ( Trzęsacz ) ? Jutro jadę rodzinnie i nie za bardzo mam miejsce upchać glajta - ze trzy razy po 7-10dni byłem z paralotnią i nie było warunków mimo obiecujących prognoz co troszkę odbiera optymizmu
Nie wiem jak w Trzęsaczu bo to daleko ode mnie, ale gdybym był w takiej sytuacji to uderzałbym z pytaniem prosto do lokalnych szkół paralotniowych.
-
- Kontakt:
Ostatnio miałem okazję przekonać się, że porozumienie wypracowane przez GCG w sprawie lotów w strefie EPOK działa bardzo dobrze dlatego przygotowałem opis startowiska paralotniowego Gdynia Orłowo, być może zachęci kogoś do odwiedzenia okolic Trójmiasta
Niestety na razie prócz dzisiejszego Orłowa w prognozach na klify waruna niewiele (można go wypatrywać np na klifowej tabeli warunowej).
Niestety na razie prócz dzisiejszego Orłowa w prognozach na klify waruna niewiele (można go wypatrywać np na klifowej tabeli warunowej).
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Chodzi na początek o latanie na klifach. Tam wystarcza wiatr gradientowy 3-5 m/s siły stałej, bez podmuchów które z reguły się nie sprawdzają i odchyłka + - 30stopni oraz brak opadów.
Koledzy
Po co robić coś co już jest i działa całkiem przyzwoicie
Aplikacja Windy + ustawianie alertów
Używam od 2 lat i działa OK
Poniżej kilka zrzutów ekranowych pokazujących możliwości parametrów dla alarmu, wg mnie są wystarczające.
Pozdrawiam
Grzegorz Szyszka
Grzegorz Szyszka
-
- Kontakt:
Kefir pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:Chodzi na początek o latanie na klifach. Tam wystarcza wiatr gradientowy 3-5 m/s siły stałej, bez podmuchów które z reguły się nie sprawdzają i odchyłka + - 30stopni oraz brak opadów.
Koledzy
Po co robić coś co już jest i działa całkiem przyzwoicie
Aplikacja Windy + ustawianie alertów
Używam od 2 lat i działa OK
Poniżej kilka zrzutów ekranowych pokazujących możliwości parametrów dla alarmu, wg mnie są wystarczające.
Myślę, że jak ktoś wybiera się w nowe miejsca to nie zawsze ma chęci, siły i czas na wklepanie kilkunastu punktów w apkę i ustawienie odpowiednich alertów, zaznaczanie sobie ważnych odnośników, gromadzenie filmików z miejscówek, łączenia opisów z kilku stron itd. Raporty zrobiłem głównie z myślą o tym, aby na wypadek pojawienia się nieoczekiwanych wolnych dni nie musiał siedzieć 5 godzin analizując prognozy i kierunki na które wystawione są startowiska w danym rejonie, lokalne zasady itd. IMHO Fanie to działa, więc dzielę się ze społecznością paralotniową. Są pozytywne informacje zwrotne, więc chyba się ludziom podoba
Raporty pogodowe na Leonardo w przejrzysty sposób pokazują gdzie w najbliższych dniach są szanse na lotne dni z możliwością filtrowania ze względu na kraje lub zdefiniowane rejony (w sumie dodałem tam już prawie 200 startowisk, z czasem pewnie będzie więcej). Oczywiście mógłbym równie dobrze wklepać to w apkę na telefonie i trzymać dla siebie
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
rg pisze:Myślę, że jak ktoś wybiera się w nowe miejsca to nie zawsze ma chęci, siły i czas na wklepanie kilkunastu punktów w apkę i ustawienie odpowiednich alertów, zaznaczanie sobie ważnych odnośników, gromadzenie filmików z miejscówek, łączenia opisów z kilku stron itd.
Nic nie musisz wstukiwać.
Przyjrzyj się tej apce
Na mapie masz pozaznaczane miejsca do latania na całym świecie, klikasz na miejsce, wybierasz ustaw alert i gotowe.
Te skreeny które wkleiłem wcześniej to autoamtycznie utworzone parametry alertu dla Lijaka.
Nic nie musiałem sam ustawiać, mogę zmodyfikować jeśli mam taką potrzebę.
W innych miejscach, np żagiel na klifie apka wie że ma dobrać inaczej siłę wiatru bo latanie żagłowe.
Do tego prognozy w kliku modelach , kamerki z danej miejscówki i bardzo przydatny Airgam czyli prognopza z siłą i kierunkiem wiatru i temp zależnie od wysokości.
Wszystko za darmo
Dla mnie to jest wystarczające, czytelne i proste w użyciu.
Oczywiście nie chcę krytykować Twojej pracy, każda inicjatywa jest cenna, szczególnie jak ktoś bezinteresownie wkłada swój praywatny czas a inne osoby są tym zainteresowane i w czyms im to pomaga;)
Pozdrawiam
Grzegorz Szyszka
Grzegorz Szyszka
-
- Kontakt:
Kefir pisze:Te skreeny które wkleiłem wcześniej to autoamtycznie utworzone parametry alertu dla Lijaka.
Nic nie musiałem sam ustawiać, mogę zmodyfikować jeśli mam taką potrzebę.
Windy znam i korzystam czasem w przeglądarce, ichni rasp widziałem i jest to bardzo fajna sprawa ale aplikacji nie instalowałem - dobrze wiedzieć że ma takie udogodnienia, może się to kiedyś przydać.
-
- Kontakt:
Krótkie podsumowanie Klifów 2019: http://pgxc.pl/2020/01/sezonowy-ranking ... sumowanie/
Pozdrawiam,
Robert
Pozdrawiam,
Robert