Zawody na celność lądowania - Żar 2016
- ogrodowy
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Zawody na celność lądowania - Żar 2016
Dziękuję organizatorom za te zawody. Jako że, to były moje pierwsze a może i ostatnie zawody paralotniowe czuję potrzebę zdania i subiektywnej relacji. Zawody zostały przeniesione z 7,8 na 14,15 października...Zaczęło się od tego że formalnie się zarejestrowałem na stronie online polisch accurency. Ankieta, dane osobowe, ubezpieczyciel...Potem okazuje się że podobną ankietę muszę wypełnić przed zawodami. Polacy nie gęsi też papierowe druki mają. Nim jednak wypełniłem ankietę miałem szczęście być na szczycie gdzie wiał SE (4-5m/s) i piękne inwersyjne mgły rozciągały się nad Międzybrodziem i Żywcem. Potemjedziemy kolejką, gadamy o tandemach. Taki piękny dzień...Pierwsze lądowanie co mi wyszło chyba najlepiej nie pisze się w rejestr. Że numerek mam przedostatni to czekam i pocę bieliznę termoaktywną, cała kolejka trwa godzinę. Prawie bezwietrznie, idealna pogoda do startów i lądowań. Tak traktuję te zawody, jako trening przygotowania, startów i lądowań. Paralotniarze zachowują się podobnie jak na startowiskach ale wszystko idzie dość sprawnie. Nad porządkiem czuwa Leonia i wszystko idzie jak po maśle, w powietrzu masło-warun. Moja kolejka niestety niedokończona bo przez chwilę powiał wschód.Wieje dużo mniej niż w zeszłym roku ale kolega z Częstochowy jak zobaczył klapę u poprzedniego pilota, na 1/10 skrzydła stwierdza że to się nie nadaje do latania. Komisja bezpieczeństwa postanawia najbezpieczniejsze rozwiązanie...Jeden kolega jednak leci z samej góry bo nie zakumkał że nie ma zwózki na dół a reszta zeszła Niezadowolony z tego że dałem się zmanipulować większości cieszę się z nowej obsługi w szybowcowej knajpce. Drugiego dnia się spóźniam ale przez radio(częstotliwość 158.250) dowiaduję się że brifing o 12. Przez chwilę przemyka mi autor sumy błędów i mówi że na górze pizga. Na szczęście analizowałem przez 2 poprzednie godziny prognozę i wiem że będzie warun do startów i lądowań przez następne trzy godziny. O godzinie 12.05 jestem rozłożony i czekam. Okazuje się że kolega Zupa nie ma się gdzie rozłożyć i ustępuję mu miejsca. Trochę się uśmiecham pod nosem bo widzę że choć startowisko zryte przez dziki to dzików obecnie nie ma i miejsca jest dużo. Lecę jako drugi bo reszta pilotów(oprócz Piotra) nie zdążyła się wyszpeić przez poprzednie 3 h. Obserwuję kolejkę na dole. Wszystkim idzie dużo lepiej niż poprzedniego dnia. Warunki świetne. Kto nie skorzystał z tego okna pogodowego ten trąba. Wiara czyni cuda. Warun do zlotów cudo. Podchodzimy do lądowania od hangarów. Przelatuję nad startującym szybowcem...W powietrzu ruch. Pełen relaks. Jak za drugim razem(nie trafiam) ląduję 2 m przez kółkiem myślę sobie że z tego mleka masła nie będzie. Udaję się na zasłużony wypoczynek na murku. Fasolka - świetna. Podziwiam lądujących paralotniarzy. Jakiś glajt od 2 h wisi na topoli przed hangarem, ktoś inny przeciąga skrzydło. Wszystko dzieje się tak cicho i niezauważalnie jak w obrazie Upadek Ikara Bruegla. Taki to sport. Piękny, cichy i bywa niebezpieczny. Jadę zmyć to całe powietrze z siebie. Z internetu dowiaduję się o zwycięzcach. Zasłużyli. Dziękuję za zabawę. Do zo u góry
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
Re: Zawody na celność lądowania - Żar 2016
Weź proszę jeszcze udział. Proszę. Choćby dla tych relacji warto
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Szkoda ze się drugiego dnia spóźniłeś. Był bardzo ładny pokaz jak zachowuje się skrzydło w rotorach.
Zbyszek Gotkiewicz
- ogrodowy
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Szkoda ze się drugiego dnia spóźniłeś. Był bardzo ładny pokaz jak zachowuje się skrzydło w rotorach.
Bywam na Żarze regularnie i wielokrotnie obserwowałem tam rotory. Dlatego przed pojechaniem analizuję lokalne prognozy a nie jak ta owca... Oglądanie rotorów niesie za sobą ryzyko urazów psychicznych i braku obiektywnej oceny.(unikam
Nawet jak nie będę brał udziału to będę je relacjonował
Tu z zawodów w 2014
a tu w 15
generalnie to było słabo jak na Zawody i wszystko przebiegło bardzo bezpiecznie...
- tooosh
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Szkoda ze się drugiego dnia spóźniłeś. Był bardzo ładny pokaz jak zachowuje się skrzydło w rotorach.
Artik 3, 24,5m2, zakres 75-95, zwykle latam z 6kg balastu ze startową 91kg, przy 87kg jest już za miękki i podatny na klapienie, a wczoraj miałem 84kg startowej. To dodało trochę dramaturgii
- ogrodowy
Ten lot zmienił los zawodów "A Wizard Is Never Late "To dodało trochę dramaturgii
A w sobotę to było tak. Po drodze na Żar już od przełęczy Kotelnica godz 10 wiało czyste południe ok 1 m/s. Wchodzę na szczyt SSE tam 2m/s
Na półce godz 12.00 2m/s SSE. Piloci siedzą i mówią że nie latają bo nikt nie lata. Pogoda w górach jest zmienna a z Żarem i tak nigdy nic nie wiadomo. Zatem lepiej samemu to przeanalizować niż mieć pretensje do niedoważonej lub przeważonej jaskółki
"Najważniejszą rzeczą jest znajomość meteorologii. Nie skrzydło, nie parametry tego skrzydła. Najistotniejsze jest by wiedzieć, kiedy latać. Dobry pilot to nie ten, który wie, gdzie lecieć. Dobry pilot to ten który wie gdzie nie lecieć. Znajomość meteorologii, przewidywania i rozumienia zjawisk pogodowych pozwoli niejednemu uratować nogi i bezpiecznie się rozwijać. Paralotniarstwo jest sportem niesamowicie energetycznym i każdy kto zaczyna jest tak zachłyśnięty że przestaje zważać na zagrożenia"(...) Marcin Gorayski Vario 17)
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
tooosh pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:Szkoda ze się drugiego dnia spóźniłeś. Był bardzo ładny pokaz jak zachowuje się skrzydło w rotorach.
Artik 3, 24,5m2, zakres 75-95, zwykle latam z 6kg balastu ze startową 91kg, przy 87kg jest już za miękki i podatny na klapienie, a wczoraj miałem 84kg startowej. To dodało trochę dramaturgii
Komentarze i tak były ok. Na moją uwagę, że jak na takie warunki to skrzydło i tak zachowuje się wyjątkowo grzecznie, to usłyszałem że to nie zasługa skrzydła, a pilota. W sumie racja
Zbyszek Gotkiewicz
- ogrodowy
A to film z zawodów
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Bardzo podoba mi się ten filmik. Zwięzły, ma klimat, ciekawy itd.
Naprawdę fajny.
Naprawdę fajny.
Mariusz Kilian
- Domin
- Kontakt:
ogrodowy pisze:Ten lot zmienił los zawodów "A Wizard Is Never Late "To dodało trochę dramaturgii
A w sobotę to było tak. Po drodze na Żar już od przełęczy Kotelnica godz 10 wiało czyste południe ok 1 m/s. Wchodzę na szczyt SSE tam 2m/s
Na półce godz 12.00 2m/s SSE. Piloci siedzą i mówią że nie latają bo nikt nie lata. Pogoda w górach jest zmienna a z Żarem i tak nigdy nic nie wiadomo. Zatem lepiej samemu to przeanalizować niż mieć pretensje do niedoważonej lub przeważonej jaskółki
W sobotę wiatromierz na startowisku pokazywał porywy 6,1-7,5m/s z kierunku SSE. Gdy na dłuższą chwilę się osłabiło to komisja bezpieczeństwa rozważała zalecenie kontynuowania konkurencji. Wtedy wystartował Toosh. Pomijając nawet kwestię bezpiecznych startów z półki przy wschodniej odchyłce to regulamin zawodów pozwala rozgrywać konkurencje poniżej 7m/s
Pozdrawiam, Domin
- Domin
- Kontakt:
ogrodowy pisze:A to film z zawodów
Ten filmik zdaje się nakręcił Tomek Chodyra - http://www.alohaaviation.pl i obrazuje on rzeczywistą atmosferę tych zawodów. Zawodnicy dawali z siebie wszystko, niektórzy zrobili nawet po 10 zlotów, do tego Peciu podpowiadał słabszym jak celniej lądować a wieczorami wszyscy razem miło się bawili.
Ale, ale największe uznania dla organizatorów za to, że im się chciało i za to, że im się udało stworzyć taką fajną imprezę na Żarze.
Pozdrawiam, Domin
- baton
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Rewelacja! Naprawdę przyjemnie się ogląda i czyta.
Cieszy, że takie imprezy odbywają się bez spin i kłótni. Nawet nikt nikogo na pl.rec nie zwyzywał od debili w wątku o zawodach.
Już nie mogę się doczekać uczestnictwa w takich spotkaniach w następnym roku!
Cieszy, że takie imprezy odbywają się bez spin i kłótni. Nawet nikt nikogo na pl.rec nie zwyzywał od debili w wątku o zawodach.
Już nie mogę się doczekać uczestnictwa w takich spotkaniach w następnym roku!
Bartosz Wawrzacz
- ogrodowy
Jak słodko.To pomarudzę. Mnie brakowało kateringu na zawodach. No i nie wiedziałem że to takie męczące... (warto pamiętać o jedzeniu) Z restauracji bałem się skorzystać że mi kolejka ucieknie.
Na przerwy w oczekiwaniu na warun przydały by się jakieś glajtowe warsztaty. (paka, jak złożyć pakę, jak latać na Ż)
Jak widać po filmiku takie zawody mogły by być ciekawe do transmisji TV Szkoda też że nie było większej informacji przed i w czasie zawodów.
Jeszcze taka refleksja że warunki w górach są bardzo zmienne(a ocena subiektywna) i kierowanie się innymi pilotami może źle się skończyć.
Na przerwy w oczekiwaniu na warun przydały by się jakieś glajtowe warsztaty. (paka, jak złożyć pakę, jak latać na Ż)
Jak widać po filmiku takie zawody mogły by być ciekawe do transmisji TV Szkoda też że nie było większej informacji przed i w czasie zawodów.
Jeszcze taka refleksja że warunki w górach są bardzo zmienne(a ocena subiektywna) i kierowanie się innymi pilotami może źle się skończyć.
- micro
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
Informacji o zawodach, też jakoś w tym roku nie zauważyłem .
Udało mi się jednak obejrzeć parę startów, z kamery na Żarze, choć transmisja cięła i tnie się niemiłosiernie .
Myślałem, że to jakaś szkółka ropoczęła szkolenie na dolnej półce, a później się okazało , że to zawody .
Udało mi się jednak obejrzeć parę startów, z kamery na Żarze, choć transmisja cięła i tnie się niemiłosiernie .
Myślałem, że to jakaś szkółka ropoczęła szkolenie na dolnej półce, a później się okazało , że to zawody .
Roman Michalak