Witam!
Szukam ubezpieczenia w zakresie OC, NNW + KL (koszty leczenia głównie dla wyjazdów zagranicznych) obejmujące sporty ekstremalne, w szczególności paralotniarstwo i wszelkie odmiany sportów latawcowych (kitesurfing, snowkiting, landkiting).
Czy możecie coś polecić?
Za chwilę potrzebuję polisę na zimowy wyjazd zagraniczny, ale jeśli to ma sens, to wolałbym polisę całoroczną.
Pozdrawiam,
Kuba
Jakie ubezpieczenie?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Jakie ubezpieczenie?
Ja od wielu lat korzystam z ubezpieczenia w PSP. Jest to ubezpieczenie grupowe, czyli trzeba się zapisać do stowarzyszenia, ale i tak się opłaca. Drugi problem to jest taki, że ubezpieczenie zaczyna się gdzieś w marcu i jest na okres roku, czyli teraz to już nie bardzo się opłaca je kupować.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Podepnę się bo też niebawem trzeba pomyśleć.
Znajomy Polak na motorku miał wypadek w Polsce. Zapłacił kilkanaście tysi za serwis okolic obojczyka u dobrego chirurga. Kochane ASO...tfu znaczy NFZ zaproponowali mu oczekiwanie w kolejce przez rok. Takie czekanie zrobiłoby z niego inwalidę. Tymczasem poskładali go prywaciarze i chłop może śmigać po miesiącu. Do rzeczy: jest jakieś ubezp KL działające w PL w taki sposób aby można było się leczyć w wybranej klinice?
Znajomy Polak na motorku miał wypadek w Polsce. Zapłacił kilkanaście tysi za serwis okolic obojczyka u dobrego chirurga. Kochane ASO...tfu znaczy NFZ zaproponowali mu oczekiwanie w kolejce przez rok. Takie czekanie zrobiłoby z niego inwalidę. Tymczasem poskładali go prywaciarze i chłop może śmigać po miesiącu. Do rzeczy: jest jakieś ubezp KL działające w PL w taki sposób aby można było się leczyć w wybranej klinice?
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Odświezam temat ubezpieczeń w kontekście oferty AXA (http://www.flugschulen.at/axa/english/). Za 90 euro za rok dają OC na 1.5mln euro, i ratownictwo na 10tys euro (nie ma kosztów leczenia). W bonusie prawo latania w Austrii (ze względu na wysoką sumę OC wymaganą tamże).
Ćwiczył ktoś to ubezpieczenie? A może macie inne, nowe, ciekawe propozycje?
JakubM pisze:Odświezam temat ubezpieczeń w kontekście oferty AXA (http://www.flugschulen.at/axa/english/). Za 90 euro za rok dają OC na 1.5mln euro, i ratownictwo na 10tys euro (nie ma kosztów leczenia). W bonusie prawo latania w Austrii (ze względu na wysoką sumę OC wymaganą tamże).
Miałem to ubezpieczenie, choć szczęśliwie nie musiałem z niego korzystać. Obsługa jest bardzo sprawna (po angielsku). Wysoka suma ubezpieczenia spełnia wymogi niektórych krajów typu Szwajcaria, natomiast warto zwrócić uwagę na "loss liability (without prior damage to property)" w OWU opisany jako "legal liability for financial losses of third parties arising from a loss event" ograniczony do 12 tyś EUR. Czyli straty czysto finansowe są ograniczone dość mocno. Nie mam ochoty zastanawiać się podczas latania co jest stratą czysto finansową a co nie, czy też ile kosztuje wyłączenie linii przesyłowej na Żarze

Drugą potencjalną upierdliwością wiążąca się z tym ubezpieczeniem jest konieczność przypisania ubezpieczania do numerów seryjnych glajta (max 3).
Niestety nie znalazłem żadnej polskiej alternatywy z sumą na podobnym poziomie.