Gradient Golden 4

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Gradient Golden 4

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 stycznia 2018, 20:54

Artax. Nie wiem czemu traktujesz Iotę jako punkt odniesienia dla tej kategorii? Jeśli już, to bym jako punkt odniesienia stawiał Mentora. A z tego co pamiętam Iota okazała się skrzydłem które dla niektórych pilotów było za trudne, więc tym bardziej nie powinno być punktem odniesienia.
Zbyszek Gotkiewicz

artax
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: artax » 26 stycznia 2018, 21:00

piszę o Iota 2 .Poczytaj testy Ziada.Zapytaj pilota dlaczego Iota 1 jemu tak reagowała.On najlepiej wie...
Jesli latałeś na M5 i na Iota 2 to możesz porownać...

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 stycznia 2018, 21:15

Dajmy spokój. Wątek rzeczywiście jest o Goldenie, więc dyskutowanie tu o skrzydłach z półki wyżej jest nie na miejscu. Jak chcesz to możemy to robić w nowym wątku, ale wydaje mi się że problem jest trochę rozdmuchany i nie wiem czy wart dyskusji.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
tom.beluzi
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: tom.beluzi » 31 stycznia 2018, 15:53

artax pisze:Gość się napracował i dlatego warto podać link (porownanie większości B)
https://public.tableau.com/profile/ziad ... omparision

Tak, ta tabela jest bardzo ciekawa ale obawiam się że niestety tylko wzmacnia tezę o minimalnych różnicach w ramach tej samej klasy skrzydła.
Poza tym jest całkowicie subiektywna, więc można się nią tylko sugerować, niczego nie dowodzi.

Mój wniosek jest taki: fani marki zawsze będą uważać że ich jest lepsza od innych. Im więcej zapłacą tym bardziej się to pogłębia :)
Skrzydła kosztują tyle ile ludzie za nie zapłacą.
Pozdrawiam,
Tomasz B.

Awatar użytkownika
calhal
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: calhal » 01 lutego 2018, 09:24

Sorry za off topic, ale jeśli mówimy o Ziadzie, to osobiście mnie trochę wkurza, że ludzie zaczynają traktować jego recenzje i tabele jako wyrocznię.
Umówmy się na początku, że nie mam nic przeciwko Ziadowi ani jego testom. Tylko jeszcze raz - to, że ludzie myślą, że jak Ziad coś napisze to tak musi być.

Gość nie prowadzi żadnych badań w naukowym rozumieniu tego słowa. Po prostu oblatuje i pisze co ON SAM myśli o danym modelu w danym rozmiarze, oblecianym przy danej wadze i w konkretnej uprzęży. To jest bardzo subiektywne. W dodatku identyczne warunki atmosferyczne się nie zdarzają. Do tego dochodzi też samopoczucie i nastawienie psychiczne pilota, które też są zmienne jak poglądy polityka.

W dodatku pewne skrzydła lepiej gadają z jednymi uprzężami, a inne z innymi.

Poza tym, to, co pasuje w danym skrzydle Ziadowi, niekoniecznie podpasuje 100% pilotów.
Srogie pozdro

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 lutego 2018, 10:19

To jest to samo zjawisko jak kiedyś odsyłanie klientów do wyników testów EN. Sprzedawca mówił: skrzydło jest dla ciebie bo ma test B. A to jest jeszcze fajniejsze i popatrz tu: jak nie będziesz wciskał speeda to jest bezpieczne B czyli możesz nas nim spokojnie latać. Fajnie że do testów EN ktoś w końcu dorzuca miękką ocenę subiektywną z tych cech których w testach się nie bada. I jak zwykle jest problem z umiejętnością korzystania z takich ocen oraz nadużywania ich przez niektórych sprzedawców.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PG”