tom.beluzi pisze:No ale to przecież jest A+C/D cały czas...
Ja z powyższymi metodami doświadczenie mam tylko takie, że przy porywistym wietrze (nie laminarnym) to trzymam skrzydło na ziemi "za twarz" właśnie za tylne taśmy, obiema rękami. Z tego da się postawić skrzydło właśnie popuszczając mu tyle ile trzeba (kucharz by powiedział "do smaku"
) i ciągnąc całym ciałem by je poderwać. A dotykać nie trzeba i to jest ta pierwsza metoda.
A klasycznie A+C/D (druga przedstawiona w tym poście metoda) nie umiem i nie używam, wolę normalnie sterówkami - no chyba że z butów wyrywa, to wtedy tak jak opisałem.
A jeśli chodzi o start przy silnym wietrze to moim zdaniem większe znaczenie ma podbiec pod skrzydło niż je powoli stawiać zahamowane za tylne taśmy, bo jak nie podbiegniemy to i tak nas pociągnie i tak.
Tomek, nikt na filmie nie neguje że kluczem do startu jest podbiegnięcie i bez tego ani rusz. Ja to rozumiem tak, że D facet trzyma za taśmy C/D, żeby:
- nie podrywało go do góry kiedy już jest pod skrzydłem,
- mógł ocenić warunki zanim podejmie dezycję o oderwaniu się od ziemi i w razie czego jednym pociągnięciem zgasić skrzydło.
Trzymanie za taśmy D ma duży efekt na siłę pociągnięcie / prędkość z jaką trzeba podbiec, ale chyba nie dlatego proponuje tę metodę.
(Gdyby ktoś miał wątpliwości jaką siłę ciągu generuje skrzydło stojące w miejscu od skrzydła poruszającego się to proponuję wziąć do ręki latawiec z wyposażony w hamulce lub depower. Pilnując za pomocą hamulców/depowera by skrzydło wstawało powoli można je bezpiecznie postawić do zenitu nawet przy stosunkowo silnym wietrze. Puszczenie skrzydła wolno i pozwolenie mu na rozpędzenie się potrafi wyrwać z butów nawet przy stosunkowo słabym wietrze.)
Przy samym sterówkach zabiera go pierwszy podmuch i praktycznie doprowadza do przeciągnięcia żeby start przerwać.
Czy to jest A+C/D cały czas można prowadzić dyskusje akademickie. Dla celów tej dyskusji możemy wprowadzić następujące rozróżnienie:
- A+C/D - w jednej ręce obie taśmy A, w drugiej obie taśmy C/D
- samo D - w lewej ręce jedna, lewa taśma D, w drugie prawa taśma D.
Facet na filmie także negatywnie wypowiada się o metodzie A+C/D.