Zapas splątany ze skrzydłem

Latanie bezsilnikowe
AdamCee
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Zapas splątany ze skrzydłem

Postautor: AdamCee » 15 maja 2018, 12:36

Pytanie:

jeżeli w wyniku rzucenia zapasu, jego początkowego wpadnięcia w skrzydło i liny, zapas wychodzi i się otwiera ale jest przewleczony przez liny,
to odstrzelenie skrzydła przy użyciu karabinków quickout:
a) doprowadzi do zupełnie niczego,
b) może doprowadzić do czegoś złego z czaszą spadochronu,
c) na 99.99 proc doprowadzi do czegoś złego.

Pozdrawiam

Andrzejt
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Zapas splątany ze skrzydłem

Postautor: Andrzejt » 16 maja 2018, 19:22

Moim zdaniem może więcej złego niż dobrego zrobić. Liny idąc w stronę czaszy rozszerzają się, a te od glajta im na to nie pozwolą, jeszcze większe napięcia powstaną i w końcu któreś linki puszcza, przetrą się, przepalą. Oby to były tylko linki glajta ;-) A jak nie puszcza to jeszcze bardziej zdeformuje się czasza zapasu.
Ale to są tylko moje domysły, może jest zupełnie inaczej ;-)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 maja 2018, 19:40

Najpierw zanim zaczniemy analizować taką sytuację proponuję poznać statystykę wypadków tego typu. Czyli na ile użyć zapasu dochodzi do splątania i jakie są tego konsekwencje. Ja wiem o jednym wypadku gdzie po zderzeniu dwóch trajek jeden zapas splątał się z linami a drugi pilot nie mógł sięgnąć do swojego zapasu.
Zbyszek Gotkiewicz

AdamCee

Postautor: AdamCee » 16 maja 2018, 23:05

Statystyka?
Sądząc po liczbie odpowiedzi w tym wątku, statystyka jest poniżej poziomu błędu.
Ale przydaje się, jeśli ktoś nie chce napisać wprost, że nie ma pojęcia co się stanie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: der » 16 maja 2018, 23:14

Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie.
Jeśli nie wiadomo na jakiej wysokości od karabinka przeleciał przez liny zapas i w jak dużej deformacji jest skrzydło.
Zakładam, że pijesz do zdarzenia Janika. Czyżby to był powód dla którego nie próbował zwijać skrzydła przed upadkiem ?

AdamCee

Postautor: AdamCee » 16 maja 2018, 23:23

Nie pytałem Irka dlaczego nie zwijał. Reszta się zgadza.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 maja 2018, 23:34

AdamCee pisze:Statystyka?
Sądząc po liczbie odpowiedzi w tym wątku, statystyka jest poniżej poziomu błędu.
Ale przydaje się, jeśli ktoś nie chce napisać wprost, że nie ma pojęcia co się stanie.

Pozdrawiam

No dobra. Nie mam pojęcia czy to dobry pomysł odrzucać skrzydło gdy splącze się z zapasem. System odrzucania jest dość skomplikowany i nie wiem czy warto w niego inwestować z powodu bardzo rzadkich zagrożeń z trudnymi do przewidzenia konsekwencjami. Ja wożę nóż hakowy dzięki któremu też można pozbyć się problemu.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: der » 16 maja 2018, 23:48

Jestem przekonany, że odstrzelenie skrzydła spowoduje jego wpadnięcie w czaszę zapasu, niezależnie czy odstrzeli się "zdrową", "chorą" czy obie taśmy. Skrzydło w czaszy zapasu nie wróży niczego dobrego. I tu znów kwestia, jakiego typu zapas to jest. Jeśli to klasyczne rsh pokroju np globe i frukająca szmata zatka jego komin, to jeśli ten jakimś cudem nadal będzie się znajdował nad głową to z pewnością straci na sprawności i drastycznie wzrośnie opadanie.
Przy sterowalnym może nie będzie tak źle. Przestanie być sterowalny, ale już nie będzie tak niebezpieczny.
Dlatego w takiej sytuacji bym co najwyżej zwijał zaczynając od zdrowej taśmy glajta ale nie odstrzeliwał skrzydła.

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 17 maja 2018, 10:11

Zwijanie zapasu nie zawsze jest tak proste jak się to wydaje słuchając instruktora na kursie. W moim przypadku mimo, że miałem kilka minut spaliłem rękawiczki i przed ziemią zdecydowałem się na trzymanie glajta za taśmy b. Inna sprawa to miałem pakę starego typu i spadałem jak kamień, a glajt był splątany w rzadko spotykany sposób.
Dyskusje grupowych speców dlaczego Irek nie zwinął zapasu są na poziomie analizy wypadku przez będącą tam policje.
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 17 maja 2018, 10:37

Chrzaszczu pisze:Zwijanie zapasu nie zawsze jest tak proste jak się to wydaje słuchając instruktora na kursie. W moim przypadku mimo, że miałem kilka minut spaliłem rękawiczki i przed ziemią zdecydowałem się na trzymanie glajta za taśmy b.

Hej
Dobrze że na to zwróciłeś uwagę, że przeciągniecie skrzydła taśmami B jest czasem jedyną metodą na to żeby skrzydło nie latało po całej okolicy destabilizując spadochron. Jeśli nie da się zwinąć skrzydła w momencie jak ono spada i nie ma prędkości (zaraz po wyrzuceniu paczki), to potem może to byc już niemożliwe i wtedy besztal jest jedynym rozwiązaniem.

pozdrawiam
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Wróć do „PG”