Problem ze wzrokiem po wylądowaniu

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Problem ze wzrokiem po wylądowaniu

Postautor: Chrzaszczu » 14 lipca 2018, 08:35

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie latam w okularach. Nie mam problemów ze wzrokiem. Nie używam kremów.

Zbyszku, uważam, że jako autorytet paralotniowy nie powinieneś takich rzeczy mówić. To jak chwalenie się lataniem bez kasku. Nie znam przechuja, który jest w stanie robić przeloty w szczególności w wyższych górach bez okularów. Może i można to zrobić bez problemów ze wzrokiem wieczorem na ppg czy w pochmurny dzień na żaglu lecz sam problem wpadających much jest powodem by je mieć na nosie.
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lipca 2018, 10:04

Właśnie na ppg okulary są bardziej potrzebne bo lata się nisko tam gdzie owadów i zanieczyszczeń jest dużo. Przez trzydzieści lat nic mi do oka nie wpadło i w związku z tym mogę przypuszczać że okulary w lataniu to głównie lans a nie ochrona wzroku. Sytuacje ekstremalne jak latanie w wysokich górach pomijam, bo mało kogo to dotyczy. Mnie okulary jedynie przeszkadzały gdy próbowałem w nich latać.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 14 lipca 2018, 11:09

Mimo, że latam praktycznie zawsze w okularach to wyciągam muchy spod oprawek. Nie trzeba latać w wysokich górach, żeby w kilkugodzinnym locie nabawić się zapalenia spojówek od promieniowania UV nie wspominając wysuszania, syfu, wiatru i związanych z nimi podrażnień. Kilkugodzinny lot w czystym powietrzu przy chmurach nawet w Polsce nie jest bez znaczenia dla oczu większości z pilotów. Uważam, że latanie bez ochrony oczu to głównie lans, a jestem przekonany, że okulista nazwał by to nawet głupotą.
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 14 lipca 2018, 11:13

Dodatkowo zawsze gdy próbuje latać przeszkadza mi kask i mimo, że od początku mojego latania nie uderzyłem głową w glebę to kask zakładam. W sumie to też jest lans, trudno na czoło nakleić naklejki adwasa czy gopro.
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
calhal
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: calhal » 14 lipca 2018, 11:44

Ja tam po akcji w Macedonii to w ogóle się zastanawiam nad lataniem w masce narciarskiej - praktycznie zerowe ryzyko oberwania czymś w oko.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 lipca 2018, 18:08

Jeżdżąc rowerem czy motorowerem też nigdy nie miałem potrzeby używać okularów. Motorem dopiero powyżej 60 km/h okulary były mi potrzebne.
Zbyszek Gotkiewicz

rk

Postautor: rk » 16 lipca 2018, 10:54

Moim zdaniem, wszystko zależy od długości lotu, siły wiatru, pory roku i nasłonecznienia, a nawet koloru oczu (im jaśniejsze, tym bardziej zagrożone ze strony słońca).
Na żaglu, często lata się w silnym wietrze i przez większość czasu oczy wystawione są niemal wprost na wiatr, czyli suszenie non stop.
Zauważyłem,że przy lotach termicznych i lataniu w okularach, moje jasne oczy bolały mnie od wysuszenia, ale chyba bardziej od "prześwietlenia" (brak filtowania UV, a efekt to jakby jasne błyski przed oczami i ulga w ciemności).
Metodą prób i błędów, wyszło mi, że najlepsze są jednak gogle narciarskie, ale nie byle jakie, tylko co najmniej klasy ciemności 3 i co może nawet ważniejsze UV400 (nie znalazłem wyższego filtra, ale jak trafię odpowiednie, to pewnie kupię).
Jeśli na goglach/okularach jest napisane "filtr UV" to na pewno nie oznacza UV400, tylko co najwyżej 100, więc ostrożnie z kupowaniem.
Gogle zawsze kupuję tak, żeby maksymalnie wypełniły otwór w kasku, co chroni również przed opalaniem.
Dodatkową zaletą, jest ochrona oczu w razie drzewowania, lub zaliczenia krzaczorów, np. przy zabawie na klifie w ostrym warunie...

Co do jazdy rowerem/motorowerem/motocyklem, to podziwiam za odwagę.
Ja przez lata obrywałem w twarz/szyję już wszystkimi możliwymi owadami i nawet nie chciałbym myśleć o wyniku oberwania np. szerszeniem w okolice oka.
Pszczołą oberwałem z boku szyi, z daleka od tchawicy, a i tak ciężko oddychałem. Słyszałem o gościu, który nie miał tyle szczęścia i się udusił...

Podsumowując z przymrużeniem oka, jeśli ktoś już wszystko w życiu widział, to może latać bez ochrony oczu :-)

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 16 lipca 2018, 12:03

Ogólnie to zgadzam się z Tobą, ale gdzieś pomiędzy mały błąd Ci się wkradł :)

rk pisze:Moim zdaniem, wszystko zależy od długości lotu, siły wiatru[...]
Na żaglu, często lata się w silnym wietrze i przez większość czasu oczy wystawione są niemal wprost na wiatr, czyli suszenie non stop.

Pozdrawiam!
Paweł Chrząszcz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 16 lipca 2018, 12:14

Skad dana paralotnia wie, ze leci na zaglu i pod wiatr? Ona sobie leci z predkoscia trymowa, okolo 38 km/h, o ile pilot nie zaciaga sterowek. Oczy pilota tez leca zawsze z taka predkoscia jak paralotnia.
Rybka w akwarium wiezionym Pendolio z predkoscia 180 km/h plywa w wodzie stojacej, czy prad wody jej pletwy z dupy wyrywa?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 lipca 2018, 12:30

Bo jak się się stoi na klifie gdy mocno wieje to się wydaje że po starcie też będzie mocno wiało :) A tak swoją drogą to wychodząc z domu gdy wieje wiatr i świeci słońce nasze oczy są w takim samym stopniu narażone na uszkodzenie. Ja nie wiem jaj zwierzęta sobie radzą bez okularów przeciwsłonecznych. Na przykład wróble. Bo kretów ten problem nie dotyczy.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
CichyBart
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: CichyBart » 16 lipca 2018, 12:48

Niby tak, lecz gdy tylko jest jaśniej (nie musi być nawet słońca), muszę mrużyć oczy, więc chodzę w okularach... to samo moje 3-letnia córka. Za to żonka i 5-letnia córka także bez okularów sobie radzą. Kwestia oka / oczu...
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 lipca 2018, 13:21

Jeśli ktoś ma wrażliwe oczy czy skórę to oczywiście powinien je chronić, ale wie o tym zanim zacznie latać.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PG”