Jakiego węzła użyć do przywiązania krętlika do uchwytu sterówki?
- mucha
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Jakiego węzła użyć do przywiązania krętlika do uchwytu sterówki?
Kupiłem krętliki do sterówek bo mi się skręcają.
Do przywiązania linki sterówki do krętlika używamy cumowniczego żeglarskiego?
A Jakiego węzła użyć do przywiązania krętlika do uchwytu sterówki?
Do przywiązania linki sterówki do krętlika używamy cumowniczego żeglarskiego?
A Jakiego węzła użyć do przywiązania krętlika do uchwytu sterówki?
Pozdrawiam Tomek Muszyński
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Przelotowiec
Re: Jakiego węzła użyć do przywiązania krętlika do uchwytu sterówki?
Masz tutaj http://www.animatedknots.com/bowline/in ... crollPoint
Po polsku to ratowniczy, skrajny tarzański, i jakiś tam jeszcze. Sugeruję wersję z zabezpieczeniem (rys z podpisem Bowline with Stopper to Line). Tak przywiązuję sterówki (z krętlikiem lub bez) prawie odkąd latam (a będzie to latanie na paralotni już pełnoletnie) i nigdy nie miałem problemów. Na samym początku, na drugim etapie kursu sterówka rozwiązała mi się podczas lotu - tam był jakiś inny węzeł zawiązany chyba przez przez sprzedającego. Od tego czasu wiąże jak opisałem i nie mam problemów.
Pozdrowienia
Marek
Po polsku to ratowniczy, skrajny tarzański, i jakiś tam jeszcze. Sugeruję wersję z zabezpieczeniem (rys z podpisem Bowline with Stopper to Line). Tak przywiązuję sterówki (z krętlikiem lub bez) prawie odkąd latam (a będzie to latanie na paralotni już pełnoletnie) i nigdy nie miałem problemów. Na samym początku, na drugim etapie kursu sterówka rozwiązała mi się podczas lotu - tam był jakiś inny węzeł zawiązany chyba przez przez sprzedającego. Od tego czasu wiąże jak opisałem i nie mam problemów.
Pozdrowienia
Marek
- mucha
Świetne te opisy węzłów, dzięki, i do linki sterówek pewnie użyję tego bowline, problem mam tylko z tym, że ja muszę jeszcze drugą stronę krętlika jakoś kawałkiem linki do uchwytu sterówki przywiązać, i tam będę miał pętlę lub dwie przeprowadzoną przez krętlik i uchwyt sterówki i zostaną mi dwa krótkie końce linki do zabezpieczenia.
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
mucha pisze:Świetne te opisy węzłów, dzięki, i do linki sterówek pewnie użyję tego bowline, problem mam tylko z tym, że ja muszę jeszcze drugą stronę krętlika jakoś kawałkiem linki do uchwytu sterówki przywiązać, i tam będę miał pętlę lub dwie przeprowadzoną przez krętlik i uchwyt sterówki i zostaną mi dwa krótkie końce linki do zabezpieczenia.
A to nie wiem, może zobacz czy nie możesz linki poprowadzić przez uchwyt sterówki.
A może się nie bawić tylko kupić: http://www.centrumparalotniowe.pl/kup/a ... d_420.html
(nie mam nic wspólnego z centrum - wrzuciłem w google sterówki z krętlikiem).
pozdrowienia
Marek
- mucha
No takie uchwyty załatwiłyby sprawę. Spróbuję zaszyć ten kawałek linki bo węzły za bardzo wystają.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Zaszyj linkę która łączy krętlik ze sterówką. Ja linki sterówkowe przywiązuje węzłem zderzakowym. Nie rozwiązuje się a jest łatwiejszy do regulacji. Niestety jeśli chodzi o ilustracje to mogę odesłać do mojej książki bo nie wiem gdzie w internecie są wskazówki jak to zrobić. A poza tym wszystkim to krętliki nie działają jeśli chodzi o skręcanie się linek.
Zbyszek Gotkiewicz
- Marcin Kawula
Cześć. Przy okazji tego tematu mam pytanie czy ktoś zna nazwę węzła który po owinięciu się liną wiąże się jedną ręką. Węzeł zapobiega zaciskaniu się liny. Szczególnie przydatny na drzewie. Uczyłem się go kiedyś na kursie pierwszej pomocy ale wyleciała mi nazwa z głowy.
Marcin
Marcin
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Chyba to jest węzeł ratowniczy. On tez się nie zaciska.
Zbyszek Gotkiewicz
- Marcin Kawula
Dzięki Panowie, po nazwie znalazłem i nawet sobie poćwiczyłem.
Pozdrawiam
Marcin
od 2:20
Pozdrawiam
Marcin
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Tu masz zderzakowy, o którym mówi Zbyszek http://www.dudek.eu/instrukcje/wiazanie ... czych.html
Łatwy i trzyma.
Sprawdziłem u siebie też mam takim węzłem zawiązane sterówki. A tak przy okazji jeśli chcesz szyć linkę, to może kup kawałek taśmy taki żeby się zmieścił w oczko krętlika i zanieś do szewca lub krawcowej, żeby to doszyć do sterówki, można to też przeszyć na zwykłej maszynie, jeśli ma się odpowiednie nici. u mnie jest też krętlik ale cała taśma sterówki jest przez niego puszczona a zszyta razem w miejscu gdzie jest usztywnienie z rurki, dodatkowo zaraz pod krętlikiem też jest zszyte, żeby krętlik był na miejscu. W sumie nie wydaje się to skomplikowana operacja dla kogoś kto umie szyć.
Łatwy i trzyma.
Sprawdziłem u siebie też mam takim węzłem zawiązane sterówki. A tak przy okazji jeśli chcesz szyć linkę, to może kup kawałek taśmy taki żeby się zmieścił w oczko krętlika i zanieś do szewca lub krawcowej, żeby to doszyć do sterówki, można to też przeszyć na zwykłej maszynie, jeśli ma się odpowiednie nici. u mnie jest też krętlik ale cała taśma sterówki jest przez niego puszczona a zszyta razem w miejscu gdzie jest usztywnienie z rurki, dodatkowo zaraz pod krętlikiem też jest zszyte, żeby krętlik był na miejscu. W sumie nie wydaje się to skomplikowana operacja dla kogoś kto umie szyć.
-
Węzeł ratowniczy, znany również jako skrajny tatrzański i raczej nie nadaje się on do łączenia krętlika z linką sterówki, jak ktoś wcześniej sugerował. Na krętliku węzeł powinien się zaciskać, skrajny jest niebezpieczny do takich zastosowań.
- mucha
Lucjan Piekutowski pisze:Tu masz zderzakowy, o którym mówi Zbyszek http://www.dudek.eu/instrukcje/wiazanie ... czych.html
Łatwy i trzyma.
Sprawdziłem u siebie też mam takim węzłem zawiązane sterówki. A tak przy okazji jeśli chcesz szyć linkę, to może kup kawałek taśmy taki żeby się ...
No właśnie widziałem że fabryczne sterówki z krętlikiem są zamocowane do uchwytu z pomocą taśmy a nie linki.
Ale ja już zeszyłem kawałek linki 3mm tak że końce idą równolegle, podwójnie zeszyte na długości ponad 1cm.
Wrzucę jakieś zdjęcia może się to kiedyś komuś przyda.
-
- Doświadczenie: Sympatyk
mucha pisze:abryczne sterówki z krętlikiem są zamocowane do uchwytu z pomocą taśm
fotki please.....
- mucha
Słowo się rzekło, kobyłka u płota
https://goo.gl/photos/PD9jjMRShFoBL6FCA
Szycie nie za bardzo widać niestety i do końca nie wiem czy
nie można było lepiej zeszyć, ale jest mocne.
Na koniec, na zewnątrz jeszcze owijka, a zeszyty kawałek schowany w taśmie uchwytu sterówki.
Myślę że nic się złego nie będzie się działo, ale będzie pod baczną obserwacją
przez pierwsze pięć lat
https://goo.gl/photos/PD9jjMRShFoBL6FCA
Szycie nie za bardzo widać niestety i do końca nie wiem czy
nie można było lepiej zeszyć, ale jest mocne.
Na koniec, na zewnątrz jeszcze owijka, a zeszyty kawałek schowany w taśmie uchwytu sterówki.
Myślę że nic się złego nie będzie się działo, ale będzie pod baczną obserwacją
przez pierwsze pięć lat
- Lucjan Piekutowski
- Latam: Nie latam
U mnie to tak wygląda https://goo.gl/photos/LxUEpxPswv2fjPUUA Węzła użyłem zderzakowego, sterówka jest wykonana z pojedynczego kawałka taśmy przepuszczonego przez krętlik i zszytego na usztywnieniu uchwytu, dodatkowo przeszyta pod krętlikiem.