Wymagania co do ubezpieczeń w Austrii

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
Gosia
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Wymagania co do ubezpieczeń w Austrii

Postautor: Gosia » 20 kwietnia 2020, 10:36

Czy ktoś jest w posiadaniu rzetelnych informacji na temat ubezpieczeń paralotniowych wymaganych w Austrii? Czy poza OC na minimum €1,5m są jakieś wytyczne co do akcji ratunkowej?

Pytanie numer dwa - czy ktoś wykupił w ostatnim czasie ubezpieczenie na pojedynczy wypad do Austrii, nie od razu na cały rok? Z informacji na jakie się natknęłam w standardzie są ubezpieczenia roczne co nie bardzo mnie interesuje :)

https://www.flugschulen.at/axa/english/

kstepien74
Doświadczenie: Przelotowiec

Re: Wymagania co do ubezpieczeń w Austrii

Postautor: kstepien74 » 20 kwietnia 2020, 16:36

Gosia pisze:Czy ktoś jest w posiadaniu rzetelnych informacji na temat ubezpieczeń paralotniowych wymaganych w Austrii? Czy poza OC na minimum €1,5m są jakieś wytyczne co do akcji ratunkowej?
/

Czesc,

w Austrii wymagane jest jedynie OC. Minimalna kwota ubezpieczenia wynosi 500.000 SZR (ok. 700.000 EUR).

Zrodlo: https://www.jusline.at/gesetz/lfg/paragraf/151
"(2) Für Schäden, die durch einen Hängegleiter, Paragleiter, Fallschirm oder durch selbständig im Fluge verwendbares Luftfahrtgerät mit einem Gewicht von weniger als 20 kg verursacht werden, haftet der Halter für jeden Unfall bis zu einem Betrag von 500 000 SZR."

W praktyce minimalna kwota odszkodowania dostepna w praktyce na rynku (przynajmniej w DE i AT) zaczyna sie na poziomie 1 mln. ew. 1,5 mln EUR.

Ubezpieczenia akcji ratunkowej oraz kosztow leczenia nie jest obowiazkowe.
Po moim ub. rocznym doswiadczeniu radzilbym sie jednak ubezpieczyc na wypadek akcji ratunkowej z udzialem smiglowca oraz kosztow leczenia a nie polegac na ubezpieczeniu w polskiej kasie chorych.

15 min. akcja z udzialem smiglowcem (czyli bardzo krotka) kosztowala mnie 5.000 EUR.
Podejrzewam, ze kasa chorych w PL nie rekompensuje (badz w niewielkim stopniu) kosztow smiglowca oraz zwraca niewielka czesc kosztow hospitalizacji, ktore w AT sa z pewnoscia znacznie wyzsze niz w PL. Jestem ubezpieczony za granica, wiec u mnie rozliczenie przebiegalo nieco inaczej.

Tutaj mala uwaga - jesli doznasz wypadku nie zagrazajacemu zyciu i przyleci helikopter, a nie jestes pewna, czy ubezpieczyciel zwroci koszty, powiedz ekipie ratunkowej, ze bola Cie plecy. W przeciwnym wypadku na fakturze znajdzie sie adnotacja, ze koszty smiglowca nie podlegaja pod unijne warunki rekompensaty (nie pamietam dokladnie brzmienia tego zapisu). Tak bylo w kazdym razie w moim przypadku.

Pozdrawiam
Kamil

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 kwietnia 2020, 16:55

Dodam tylko, że kasa chorych ubezpiecza nas zgodnie z regulacjami typowymi dla kraju w którym się leczymy. W Polsce śmigło jest finansowane z kasy chorych, ale na przykład w Czechach już nie i latając na Straniku czy Czernej Horze trzeba już mieć ubezpieczenie kl obejmujące także akcję ratowniczą oraz transport śmigłowcem. Nie wiem w których krajach oprócz Polski transport śmigłem i akcja poszukiwaczo ratownicza jest pokrywana z obowiązkowych ubezpieczeń zdrowotnych.
Zbyszek Gotkiewicz

maticus

Postautor: maticus » 20 kwietnia 2020, 21:28

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie wiem w których krajach oprócz Polski transport śmigłem i akcja poszukiwaczo ratownicza jest pokrywana z obowiązkowych ubezpieczeń zdrowotnych.

Ze słoweńskiej ulotki: "Rescue service for saving life and preventing injuries is free of charge". Pytanie co, gdy okaże się że już ogarnąłeś zejście z drzewa we własnym zakresie, a tutaj nieopodal ląduje śmigło bo ktoś wezwał pomoc.

Z drugiej strony czasem nawet mają ubezpieczenie jest ciężko, bo "To nie była akcja poszukiwawcza" patrz: https://lotnie.pl/forum/O-lataniu-na-lo ... ia-na-2019 oraz https://groups.google.com/forum/#!topic ... IJH65C3A4g

Toosh pisał o swojej akcji: "Wypadek mało poważny i prosty do obsłużenia. Kosztowało to 17 000 PLN" w tym poście: viewtopic.php?f=21&t=2899&p=26490#p26490

Wiem, miało być o Austrii... ale jak masz pecha i padniesz gdzieś dalej, to i może mieszkanie trzeba sprzedać (mnie to nie grozi bo wynajmuję ;-) ), vide wypadek w Kirgistanie, gdzie kwota transportu medycznego do PL wyszła ok 80 kEUR.
https://www.goryonline.com/pomagamy-ani ... 527,i.html
https://zrzutka.pl/bg6bfn

Tak czy inaczej, standardowe 8kEUR KPiR w jednodniowych ubezpieczeniach w PSP to trochę bida. Głupie Alpenverein dla górołazów ma KR 25kEUR. Może taka specyfika sportu - większe ryzyko to i ubezpieczalnie dają mniejsze limity.

Z drugiej strony próbowałem kiedyś znaleźć wypadki dot. paralotniarstwa gdzie KPiR wyszłoby powyżej 10kEUR, ale nie byłem w stanie znaleźć nic poza teoretycznymi rozważaniami n.t. poszukiwania przez dwa śmigłowce, pułk wojska i koty tropiące... Może taka specyfika sportu - albo padamy w prostym (ratowniczo) terenie albo giniemy na miejscu.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 kwietnia 2020, 21:43

Jeśli śmigłowiec wyląduje a nie potrzebujesz pomocy to proponuję żebyś jednak gorzej się poczuł, dostał zawrotów głowy i poleciał tym śmigłowcem do szpitala. Jeśli tego nie zrobisz, to dostaniesz rachunek za przylot śmigłowca a twój ubezpieczyciel ci odmówi zapłaty za śmigło bo go nie potrzebowałeś.
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 20 kwietnia 2020, 21:51

A tym czasem w Suwałkach:
Mariusz Kilian

Krzych@

Postautor: Krzych@ » 21 kwietnia 2020, 00:04

No ale może ktoś by odpowiedział na pytanie ?
Jakie najlepiej kupić ubezpieczenie razem z KL i kosztami ratownictwa( śmigło )

matgaw

Postautor: matgaw » 21 kwietnia 2020, 00:18

Jeżeli chodzi o leczenie i ratownictwo, to kupuję w polskim "AXA Assistance" per wyjazd. Jako chyba jedyni mają ratownictwo do sumy ubezpieczenia, czyli już w najtańszym pakiecie 200 k zł, w tym średnim 600 k zł. Czytałem OWU i wyglądało bardzo dobrze.

W kwestii OC na sumy lepsze niż w PL to sam się chętnie dowiem, bo poza austriackim AXA nic nie znam.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 kwietnia 2020, 09:18

Ja ubezpieczam się w PSP na rok. Wykupuje tylko OC w którejś wysokiej stawce i KL z kosztami ratownictwa i śmigłowcem w średniej stawce co powinno pokryć ewentualne koszty. I tak już od wielu lat.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Gosia

Postautor: Gosia » 21 kwietnia 2020, 19:03

Hej,

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. KL z akcją ratunkową na €16k na cały świat wykupuję corocznie w PSP - nad tym akurat się już nie zastanawiam - faktycznie w Austrii nie ma wytycznych co do minimum ubezpieczenia na akcję ratunkową.

Bardziej nurtuje mnie kwestia OC - w PSP mam obecnie wersję do 1,2m PLN. Więc pytanie zasadniczo brzmi - czy jest jakaś ubezpieczalnia która oferuje ubezpieczenie OC:
- na dni a nie na cały rok z góry
- opiewające na tak wysoką kwotę jak €1,5m --> ewentualnie €700k jak to poinformował kolega wyżej (to sobie muszę jeszcze sprawdzić)

Dzięki, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 kwietnia 2020, 19:22

Powiem Ci szczerze, że nie spotkałem się nigdy z tym, żeby ktoś egzekwował wysokość ubezpieczenia OC. Nie spotkałem się też z wypłatami odszkodowań za granicą z OC. Można oczywiście wymyślać fantastyczne scenariusze w których narobisz milionowych szkód, jednak w rzeczywistości możliwości destrukcyjne masz podobne jak podczas jazdy rowerem. To taka moja ostrożna podpowiedź.
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 21 kwietnia 2020, 21:15

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Powiem Ci szczerze, że nie spotkałem się nigdy z tym, żeby ktoś egzekwował wysokość ubezpieczenia OC. Nie spotkałem się też z wypłatami odszkodowań za granicą z OC. Można oczywiście wymyślać fantastyczne scenariusze w których narobisz milionowych szkód, jednak w rzeczywistości możliwości destrukcyjne masz podobne jak podczas jazdy rowerem. To taka moja ostrożna podpowiedź.

https://groups.google.com/forum/#!topic ... p7SfqOQLK4 no i jeszcze ta nieszczęsna Szwajcaria w której góry takie piękne.
Zamknąć wyciąg czy wyłączyć prąd w fabryce to rowerem ciężko;) ale ogólnie zgoda, że robienie z paralotni samolotu jest głupie.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 kwietnia 2020, 21:24

Niech każdy robi jak uważa. Ponieważ były czasy, że nie dało się kupić ubezpieczenia wymaganego w niektórych krajach, to wszyscy nasi piloci kupowali najwyższe możliwe u nas i jakoś świat się nie zawalił. Od tego czasu przestałem się przejmować tymi wymaganiami. A tam, gdzie piloci już powiesili się na linach kolejki jest już zakaz przelatywania nad kolejką :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 13 czerwca 2020, 22:20

kstepien74 pisze:Minimalna kwota ubezpieczenia wynosi 500.000 SZR (ok. 700.000 EUR)

Niech mnie ktoś oświeci, co to jest SZR?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 13 czerwca 2020, 23:13

Zapewne chodziło o SDR.
Zbyszek Gotkiewicz

kstepien74

Postautor: kstepien74 » 13 czerwca 2020, 23:15

calhal pisze:
kstepien74 pisze:Minimalna kwota ubezpieczenia wynosi 500.000 SZR (ok. 700.000 EUR)

Niech mnie ktoś oświeci, co to jest SZR?

Chodzilo o SDR, czyli specjalne prawo ciagniecia, czyli w normalnym jezyku o sztuczna waluta stosowana w rozliczeniach pomiedzy instytucjami finansowymi. SZR to wersja niemieckojezyczna.

Kamil

Wróć do „PG”