Swing system RAST jak się spisuje

Latanie bezsilnikowe
Pit
Doświadczenie: Były Pilot

Swing system RAST jak się spisuje

Postautor: Pit » 02 października 2020, 18:16

Witam. Czy mógłbym prosić o opinię pilotów, którzy latali na paralotniach z systemem RAST i jak on faktycznie się spisuje w turbulentnych warunkach. Czytałem już posty gdzie pisano, że to wymyślono na potrzeby certyfikacji i że ogólnie to system marketingowy. Ale czy faktycznie Swing zadawałby sobie tyle trudu skoro wcześniej też certyfikował bez problemu skrzydła? Dlatego prośba o opinie osób, które faktycznie ten system "przećwiczyły" i mogą się obiektywnie wypowiedzieć.

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Swing system RAST jak się spisuje

Postautor: prokopcio » 05 października 2020, 16:13

Nie wiem jak rast ale ogólnie te wszytkie systemy wg mnie więcej pilotowi szkodzą niż pomagają. W Apco dodali ich na przestrzeni lat kilka, żeby się nie przeciągało, żeby pilot był zawsze pod glajtem itd. Co to w ogóle znaczy żeby się nue przeciągało, czy żeby pilot był pod glajtem? Jak nie miałem tych systemó to też byłem pod nim i też mi się nie przeciągało. Podkreślę, że nie jestem dobrym pilotem. Niedługo wymyślą system automatycznego wykręcania kominów.
Rozumiem że w szkolnych skrzydłach trzeba zadbać o bezpieczeństwo kogoś kto pierwszy raz w życiu dotyka sterówek.... Ale np apco force 2 nie jest do szkolenia więc pi co tyle systemów zabezpieczających przed idiotyzmem.
Mam wrażenie, że chodzi tylko i wyłącznie o marketing.
Łukasz Prokop

rg
Latam: Tylko Swobodnie
Kontakt:

Postautor: rg » 06 października 2020, 10:58

Kolega lata na skrzydle z tym systemem, nie jestem pewien jak mu to w powietrzu pomaga bo tam dużo zależy od reakcji i aktywnego pilotażu, jednak bardzo sobie ten system chwali. Natomiast rzecz rzucająca się mocno w oczy to zdecydowanie spokojniejsze wstawanie skrzydła w mocnym wietrze.
Obrazek
--
Najlepszą formą docenienia mojej pracy nad leonardo.pgxc.pl jest POLECENIE i wgrywanie logów.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 października 2020, 11:10

Ja spotkałem dwóch pilotów którzy kupili swingi właśnie ze względu na ten system. Według nich likwidował on wszystkie problemy ze skrzydłem. No i niestety nie likwidowal. Na pierwszym wyjeździe jeden pilot podarł swoje skrzydło przy starcie a drugi przy lądowaniu. Myślenie jest proste. Nie umiem latać to muszę mieć cudowne systemy
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 06 października 2020, 11:20

rg pisze:rzecz rzucająca się mocno w oczy to zdecydowanie spokojniejsze wstawanie skrzydła.

Ale to zaleta czy wada? ;)
Łukasz Prokop

rg
Kontakt:

Postautor: rg » 06 października 2020, 11:23

prokopcio pisze:
rg pisze:rzecz rzucająca się mocno w oczy to zdecydowanie spokojniejsze wstawanie skrzydła.

Ale to zaleta czy wada? ;)

Zaleta, bo przy słabym wietrze wstaje podobnie. Przy mocnych podmuchach ma mniej stresu.
Obrazek
--
Najlepszą formą docenienia mojej pracy nad leonardo.pgxc.pl jest POLECENIE i wgrywanie logów.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 06 października 2020, 11:36

pytam, bo zapewne system zmienia również reakcję w powietrzu a nie tylko podczas wstawania. Pytanie czy na lepsze.
Łukasz Prokop

rg
Kontakt:

Postautor: rg » 06 października 2020, 11:38

Pewnie Walter będzie w stanie najdokładniej odpowiedzieć jak bardzo duża różnica jest w zachowaniu się skrzydła podczas przelotu.
Obrazek
--

janek.kowalski
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: janek.kowalski » 06 października 2020, 11:45

Czy bardziej doświadczeni koledzy mogą powiedzieć czy normalna paralotnia (bez tego systemu) tak szybko powróciłaby do normalnego stanu?

I tutaj znalazłem jeszcze jeden filmik - bardziej propagandowy :)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 października 2020, 11:55

W pierwszym filmiku nie widać działania rast. Klapa jak klapa, dość częsty widok. W drugim filmiku za to widać duże wysiłki pilota żeby skrzydło ładnie wychodziło z podwinięcia.
Zbyszek Gotkiewicz

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 06 października 2020, 11:57

janek.kowalski pisze:Czy bardziej doświadczeni koledzy mogą powiedzieć czy normalna paralotnia (bez tego systemu) tak szybko powróciłaby do normalnego stanu?

Tak, ale w tym filmiku nie chodziło im o szybkość reakcji, a o to że klapa nie załamała całej długości skrzydła, tylko tył nadal pozostał wypełniony zmniejszając zmianę kierunku. Klapa była ale jej efekt był mniejszy.

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 06 października 2020, 12:02

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Myślenie jest proste. Nie umiem latać to muszę mieć cudowne systemy

Niektórzy nie umieją latać i potrzebne im systemy 3 rzędów linek zamiast dwóch, i system długich dróg sterowania? Niektórzy nie umieją zakładać uszu i potrzebne im oddzielone taśmy A do uszu?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 października 2020, 12:16

Widziałem jak piloci nie umiejacy zakładać uszu ciągnęli za wszystkie taśmy oprócz tych wydzielonych. Czyli rozwiązania konstrukcyjne nie zastąpią umiejętności. A wracając do pierwszego filmiku z klapą, to jest normalna klapa i wmawianie że mogła by wyglądać na bardziejszą jest jak w tym dowcipie o Stalinie który potrzymał dziecko na rękach i oddał matce. A mógł zabić.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 października 2020, 12:21

matgaw pisze:
janek.kowalski pisze:Czy bardziej doświadczeni koledzy mogą powiedzieć czy normalna paralotnia (bez tego systemu) tak szybko powróciłaby do normalnego stanu?

Tak, ale w tym filmiku nie chodziło im o szybkość reakcji, a o to że klapa nie załamała całej długości skrzydła, tylko tył nadal pozostał wypełniony zmniejszając zmianę kierunku. Klapa była ale jej efekt był mniejszy.

Głębokość klapy zależy od profilu zastosowanego w skrzydle, od energii rotoru i od obciążenia powierzchni. Mogę co wyprodukować serię takich samych klap jak na filmie na skrzydłach bez rast. Wszystko zależy od siły z jaką pociągnę rząd A i kierunku ciągnięcia.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 06 października 2020, 12:52

Bujać to my ale nie nas.

Ta NIBY KLAPA z pierwszego filmu jest prowokowana przez pilota. Tak długo "była" jak długo ją trzymał. A nie trzymał jej niemal wcale, pociągnął i puścił.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 października 2020, 13:15

der pisze:Bujać to my ale nie nas.

Ta NIBY KLAPA z pierwszego filmu jest prowokowana przez pilota. Tak długo "była" jak długo ją trzymał. A nie trzymał jej niemal wcale, pociągnął i puścił.

Też mi to tak wyglądało, ale nie chciałem pisać bo jak ktoś jest przekonany do tego rozwiązania to bym.mógł wywołać najwyżej agresję.
Zbyszek Gotkiewicz

klazor

Postautor: klazor » 06 października 2020, 13:17

Hmm... Czyli wypowiadają się autorytatywnie osoby które widziały to skrzydło a właściwie system na filmach. Ja mam Nyosa z systemem RAST i nie wypowiem się z bardzo bo wylatałem na nim w tym sezonie zaledwie niespełna 30 godzin. Faktycznie przy silniejszym wietrze kiedy mamy ochotę polatać w turbożaglu na Teneryfie mniej wyrywa z butów przy starcie a i bywało , że tylko ja startowałem bo inni nie dali rady. Na klifach latam Na skrzydle z wydłużeniem 6,5 wiec wiem jak startuje ( a właściwie wstaje) inne skrzydło w podobnych warunkach. w sierpniu w Bassano w dostałem klapę (niestety nie powiem jak dużą ) ale efekt był taki, że skrzydło nie za bardzo zeszło z kierunku lotu i leciało jakby na założonym jednym uchu.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 października 2020, 14:37

Klazor. Problem w tym, że piloci dla których jest to rozwiązanie stworzone nie są w stanie ocenić jego działania, a tacy którzy mogą coś powiedzieć na ten temat już go nie potrzebują. Ja dostaję jakieś odczuwalne podwinięcie raz na kilka lat, więc i tak by mi było trudno powiedzieć czy z rastem byłoby jakoś inaczej. Nie mam nic przeciwko takim rozwiązaniom a wręcz przeciwnie. Jestem ich entuzjastycznym zwolennikiem. Chodzi jedynie o to, aby danym rozwiązaniom piloci nie przypisywali cudownych właściwości oraz nie czuli się zwolnieni z opanowania podstaw pilotażu bo mają jakiś system reklamowany przez producenta.
Zbyszek Gotkiewicz

JakubM

Postautor: JakubM » 06 października 2020, 15:10

Moim zdaniem to czy paralotnia schodzi z kierunku czy nie bardziej zależy od reakcji pilota niż od systemów takich jak RAST.
Na moim Swifcie jak dostaję solidna klapę to skrzydło dociążone do zdrowej strony potrafi zakręcić w jej kierunku.
Na tym filmie widać co się dzieje z kierunkiem lotu gdy mi zdmuchnęło całą połówkę i walczyłem prawie 10 sekund zanim klapa wyszła:

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 października 2020, 15:16

No właśnie nic się nie dzieje :)
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PG”