Paravlog - Tips & Tricks 14 - Kiedy na SIV? Dla kogo SIV? Co może się wydarzyć?

Latanie bezsilnikowe
JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Paravlog - Tips & Tricks 14 - Kiedy na SIV? Dla kogo SIV? Co może się wydarzyć?

Postautor: JaroXS » 06 maja 2021, 22:36

Jarek Borowiec | www.flyordie.info

rg
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Paravlog - Tips & Tricks 14 - Kiedy na SIV? Dla kogo SIV? Co może się wydarzyć?

Postautor: rg » 07 maja 2021, 07:26

Kolejny bardzo dobry film. Dzięki za poświęcenie czasu/energii na wymyślanie/wyszukiwanie tematów a następnie nagrywanie, montowanie i upublicznianie filmów.
Obrazek
--
Najlepszą formą docenienia mojej pracy nad leonardo.pgxc.pl jest POLECENIE i wgrywanie logów.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Paravlog - Tips & Tricks 14 - Kiedy na SIV? Dla kogo SIV? Co może się wydarzyć?

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 maja 2021, 09:17

Na treningach bezpieczeństwa powinno uczyć pilotów jedynie wyczuwania punktu przeciągnięcia. Robienie fullsztala bym zostawił tylko akrobatom bo jest zbyt nieprzewidywalny gdy się go robi na początku.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 07 maja 2021, 11:14

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Na treningach bezpieczeństwa powinno uczyć pilotów jedynie wyczuwania punktu przeciągnięcia. Robienie fullsztala bym zostawił tylko akrobatom bo jest zbyt nieprzewidywalny gdy się go robi na początku.

Myślę, że to nie jest tak jak mówisz. Instruktor powinien dobierać po prostu zestaw figur do umiejętności kursanta. Jeżeli kursant jest dobry to idzie dalej. Jak mu coś nie idzie, to nie idzie i szlifuje figury niższej kategorii. To nie jest tak że nie ma sensu go ćwiczyć bo nie zostanie wykorzystany. Umiejętność wykonania full stalla poprawia bodźce i podnosi pilotaż na wyższy poziom. To tak jakby powiedzieć nie trenuj startowania COBRĄ bo nigdy Ci się nie przyda. Już samo zrozumienie COBRY a jej przetrenowanie pozwala osiągnąć wyższy poziom umiejętności który wpływa na bezpieczeństwo pilota na starcie.

Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 maja 2021, 13:17

To dłuższa dyskusja jest potrzebna, ale sytuacja jest podobna do besztala, którego się można użyć, ale który nie daje żadnych korzyści a może być niebezpieczny.
Zbyszek Gotkiewicz

Grzegorz Pelikan
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Grzegorz Pelikan » 07 maja 2021, 15:17

Cześć,
Dzięki Jarku za czas poświęcany robieniu wszystkich jakże przydatnych filmów.
Zrobienie kilku fullstalli na SIV-ie (stare dobre czasy kiedy Jarek był instruktorem na SIV-ie:) pozwoliło mi zrozumieć, że dotychczas
z dwóch dużych klap wyszedłem przez przeciągnięcie. Do czasu SIV-a uważałem, że wystrzał skrzydła poniżej linii horyzontu po dużej
klapie to rzecz normalna. Dopiero na SIV-ie skojarzyłem, że wypełnione skrzydło nad głową z dwoma małymi klapkami oznacza spokojnego
fullstalla czy też spadochronowanie i po klapach nie należy zbyt długo trzymać rąk nisko.
Tak więc mnie fullstalle na SIV-ie nauczyły jak skrzydła nie przeciągać i co ewentualnie robić jeśli już do tego dojdzie.
Zgadzam się zatem z Jarkiem, że fullstall jest przydatny na SIV-ie.
Pozdrawiam,
Grzesiek

Wróć do „PG”