Filmik szkoleń z nami - zapraszam do obejrzenia

Latanie bezsilnikowe
PrzemKam
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk
Kontakt:

Filmik szkoleń z nami - zapraszam do obejrzenia

Postautor: PrzemKam » 01 grudnia 2021, 14:29

Czym paralotniarstwo jest dla nas?
Na to i inne pytania łapcie odpowiedź w filmie

Dołącz do ekipy pilotów, zapisz się na nasz kurs, spędź aktywny urlop na Kaszubach i zacznij latać z nami

Dostępne terminy na nowy sezon na naszej stronie http://www.szkolenieparalotniowe.pl
oraz na
https://www.facebook.com/SzkolenieParalotniowe

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Filmik szkoleń z nami - zapraszam do obejrzenia

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 grudnia 2021, 14:49

Ta dobra adrenalina nazywa się dopomina:)
Adrenalina jest zła, bo wydziela się gdy jesteśmy zagrożeni. Przygotowuje do walki lub ucieczki. I chce się do toalety lub w krzaki. I zabiera całą przyjemność. Adrenaliny trzeba unikać.
Zbyszek Gotkiewicz

PrzemKam
Doświadczenie: Sympatyk
Kontakt:

Postautor: PrzemKam » 01 grudnia 2021, 15:20

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Ta dobra adrenalina nazywa się dopomina:)
Adrenalina jest zła, bo wydziela się gdy jesteśmy zagrożeni. Przygotowuje do walki lub ucieczki. I chce się do toalety lub w krzaki. I zabiera całą przyjemność. Adrenaliny trzeba unikać.

NIe przesadzaj ;P wlasnie czytam o tym i "dzięki swoim cennym właściwościom, potrafi w bardzo krótkim czasie zmobilizować cały organizm i postawić go w stan gotowości. Pomaga między innymi sercu szybciej pompować krew, ułatwia oddychanie oraz błyskawiczne, intuicyjne podejmowanie decyzji"

;P

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 grudnia 2021, 15:53

PrzemKam pisze:

NIe przesadzaj ;P wlasnie czytam o tym i "dzięki swoim cennym właściwościom, potrafi w bardzo krótkim czasie zmobilizować cały organizm i postawić go w stan gotowości. Pomaga między innymi sercu szybciej pompować krew, ułatwia oddychanie oraz błyskawiczne, intuicyjne podejmowanie decyzji"

;P

Ja u siebie zauważyłem zatrucie adrenaliną. Czyli gdy spodziewałem się zagrożenia to nie było u mnie radości i ekscytacji ale jedynie napięcie i dyskomfort. Dlatego usunąłem adrenalinę ze swojego latania. Są pewnie piloci, którym sztachnięcie się adrenaliną poprawia komfort życia ale ja do nich nie należę. No, może nie do końca :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
agnesky
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: --Wybierz-z-listy--

Postautor: agnesky » 01 grudnia 2021, 17:37

Adrenalina będzie mobilizująca w małych dawkach. W tych pierwszych krokach, w moim przypadku, jej poziom mógł być wyższy niż dopaminy :) ale masz rację, mogłam mówić tu o dopaminie, tylko szkło mnie trochę zestresowało i adrenalina przejęła kontrolę. Dobrze, że nie zwiałam z planu :)

Awatar użytkownika
micro
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: micro » 01 grudnia 2021, 18:09

No cóż, kto był w Borsku i nie poleciał, to tak jakby w Rzymie był i Papieża nie widział :D .
Roman Michalak

Piotr Domański
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Piotr Domański » 01 grudnia 2021, 18:14

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Ja u siebie zauważyłem zatrucie adrenaliną. Czyli gdy spodziewałem się zagrożenia to nie było u mnie radości i ekscytacji ale jedynie napięcie i dyskomfort. Dlatego usunąłem adrenalinę ze swojego latania. Są pewnie piloci, którym sztachnięcie się adrenaliną poprawia komfort życia ale ja do nich nie należę. No, może nie do końca :)

Adrenalina nie we wszystkich przpadkach działa w sposób porządany, powiedziałbym, że w 70% zdarzeń powoduje więcej szkód niż pożytku dopiero w sytuacjach naprawdę krytycznych pozwala zachować funkcje życiowe i jest przydatna, ewolucja nie nadąża za rozwojem cywilizacyjnym i w bardziej skomplikowanych sytuacjach trzeba działać w sbosób mniej impulsywny niż to fizjologia nakazuje.

7van.krzysztof
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: 7van.krzysztof » 01 grudnia 2021, 19:15

Jest jeszcze taki hormon stresu jak kortyzol. https://www.medonet.pl/badania,kortyzol--hormon-stresu----norma-badania,artykul,1570192.html
Fajnie Przemek zrobiliście ten film.
agnesky pisze: tylko szkło mnie trochę zestresowało i adrenalina przejęła kontrolę. Dobrze, że nie zwiałam z planu :)
Wypadłaś świetnie na planie Borsk

Wróć do „PG”