Termika na sucho - super sprawa

Latanie bezsilnikowe
ArturK
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Termika na sucho - super sprawa

Postautor: ArturK » 07 stycznia 2022, 18:33

Hej,

Niemcy to jednak dobrzy programiści. Najpierw Terravision (do oglądnięcia na NetFli.) a teraz to:

https://thermik.pumpt.net/

Super zabawka jak dla mnie tylko próbki mam wrażenie wyłącznie w alpach. Na Słowacji coś tam działa ale słabo.
Pewnie działa też w innych częściach świata ale nie sprawdzałem.

Tutaj jest przykład jak to działa - niby po niemiecku - ale można sobie przetłumaczyć (automatycznie).
https://lu-glidz.blogspot.com/2021/03/r ... karte.html

Miłej zabawy ;)
Pozdr.,
Artur

ArturK

Re: Termika na sucho - super sprawa

Postautor: ArturK » 07 stycznia 2022, 19:49

Jakby im udostępnić dane z polskich portali takich jak np. xcportal itp. to może by się coś pokazało w Beskidach.
Albo brakuje im pokrętła czułości czy coś podobnego bo pewnie jakieś dane są.
Pozdr.,
Artur

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 07 stycznia 2022, 21:37

a czym to się różni od https://thermal.kk7.ch/ będące dostępnym od hmmm, może z 10 lat ??

ArturK

Postautor: ArturK » 07 stycznia 2022, 22:03

Ano filtracją lotów i wyszukiwaniem noszeń w lotach - widzisz tylko to co cię interesuje - poczytaj przykład po niemiecku fajnie pokazuje, że jak startujesz rano to widać gdzie znaleźć termikę (przeważnie poniżej zaraz po starcie) to przez odpowiednie filtrowanie lotów w oparciu o wybraną pozycje/date/godzinę.

Np. w thermal.kk7.ch nie zobaczysz jaką musisz mieć wysokość i która musi być godzina żeby zrobić przeskok bo wszystko zlewa się razem.

Nie wiem czy to jest jasne - ja też to dopiero odkrywam ale naprawdę fajnie im to wyszło.

Popróbuj przy Embergel Alm tam jest dużo lotów.
Pozdr.,
Artur

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 08 stycznia 2022, 00:29

Oj, chyba nie umiesz używać https://thermal.kk7.ch/
Masz tam wszystko. Od pór dnia (rozdrabnianie się co godzinę nie ma sensu), przez kwartały lotne dzień po dniu to zbytek, drogi powietrzne,hotspoty, po strefy lotów.
A to wszystko możesz zobaczyć na mapie topo, terenu czy satelity. A na koniec zrzucić w postaci punktów w formacie kml do swojej nawigacji by mieć je w trakcie lotu.

"Np. w thermal.kk7.ch nie zobaczysz jaką musisz mieć wysokość i która musi być godzina żeby zrobić przeskok bo wszystko zlewa się razem."

To o jakiej porze dnia i z jakiej wysokości możesz zrobić przeskok, przekonasz się dopiero w dniu, w który będziesz leciał. Bo zależeć to będzie przede wszystkim od kierunku i siły wiatru oraz tego co spotkasz po drodze.

Do podejrzenia cudzego lotu po załadowaniu a przy okazji wyznaczenia swojej trasy na bazie cudzej masz https://flyxc.app

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 stycznia 2022, 09:21

Widzę że to taki paralotniowy Tinder. Ja wolę randki w ciemno :)
Zbyszek Gotkiewicz

ArturK

Postautor: ArturK » 08 stycznia 2022, 09:36

der pisze:Oj, chyba nie umiesz używać https://thermal.kk7.ch/
Masz tam wszystko. Od pór dnia (rozdrabnianie się co godzinę nie ma sensu), przez kwartały lotne dzień po dniu to zbytek, drogi powietrzne,hotspoty, po strefy lotów.
A to wszystko możesz zobaczyć na mapie topo, terenu czy satelity. A na koniec zrzucić w postaci punktów w formacie kml do swojej nawigacji by mieć je w trakcie lotu.

"Np. w thermal.kk7.ch nie zobaczysz jaką musisz mieć wysokość i która musi być godzina żeby zrobić przeskok bo wszystko zlewa się razem."

To o jakiej porze dnia i z jakiej wysokości możesz zrobić przeskok, przekonasz się dopiero w dniu, w który będziesz leciał. Bo zależeć to będzie przede wszystkim od kierunku i siły wiatru oraz tego co spotkasz po drodze.

Do podejrzenia cudzego lotu po załadowaniu a przy okazji wyznaczenia swojej trasy na bazie cudzej masz https://flyxc.app

A wystarczyło zapytać. Miałem przyjemność używać tych narzędzi.
Pozdr.,
Artur

ArturK

Postautor: ArturK » 08 stycznia 2022, 10:06

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Widzę że to taki paralotniowy Tinder. Ja wolę randki w ciemno :)

Jeżeli twoja randka w ciemno to = rzeczywiste latanie to ja też to wole.
Wiadomo że wszystkie te aplikacje są poglądowe bo tak jak napisał "der" ze dany dzień określa dopiero warunki lotu.

Jednak ci co latają często w jakiejś okolicy mogą sprawdzić czy ta aplikacja wskazuje dobrze na miejsca gdzie najczęściej generują się kominy.
Pozdr.,
Artur

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 stycznia 2022, 10:14

Jak trochę polatasz w termice to miejsca gdzie wychodzi termika zaczną być na tyle oczywiste, że nie będzie to problemem. To zwykła fizyka i wszędzie działa tak samo, choć zasady w górach I na płaskim trochę się różnią.
Zbyszek Gotkiewicz

ArturK

Postautor: ArturK » 08 stycznia 2022, 10:48

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jak trochę polatasz w termice to miejsca gdzie wychodzi termika zaczną być na tyle oczywiste, że nie będzie to problemem. To zwykła fizyka i wszędzie działa tak samo, choć zasady w górach I na płaskim trochę się różnią.

W zeszłym sezonie latałem ile się dało żeby nie urazić uczuć rodzinnych i nie zaniedbać pracy ale i tak nie wyszło rewelacyjnie.
Pogoda też była średnia. Jedynie zauważyłem że w mocny dzień nie mam już dużych problemów ze znalezieniem kominów.
Pozdr.,
Artur

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 stycznia 2022, 11:57

To jest to, co powtarzam od lat. Latanie jest umiejętnością. Wiedzą jedynie tłumaczy nam istotę zjawisk. Dobrze jest wiedzieć jaka jest przyczyną, bo dzięki temu możemy przewidywać, ale samo przewidywanie bez umiejętności jest nic nie warte.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PG”