Kokony

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Kokony

Postautor: uriuk » 09 stycznia 2022, 00:45

Sie zdecyduj, czy nauka tego nie ogarnia, czy ty

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 stycznia 2022, 00:52

Nauka daje możliwość sprawdzenia hipotezy. Religia nie. Różnica jest taka, że wiara religijna opiera się na starych mechanizmach które formowały nasz gatunek a które teraz nazywamy wartościami. Wartości są nie do podważenia a każda próba wywołuje agresję. Intelekt dla ludzi nigdy nie był wartością. Była nią Wolność, dziecko, rodzina, nadzieja, bezpieczeństwo. Niestety bajki o porządku świata dyktowanych przez jakieś nieludzkie byty doskonale wpasowują się w ten system wartości. I rozum nie ma do niego dostępu. Co doskonale widać po twoich wpisach.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
wlaskow
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: wlaskow » 09 stycznia 2022, 07:03

Dwa ostatnie wpisy jak w soczewce ogniskują pewne charakterystyczne zabarwienie tego forum, które porównałbym do zadufania w sobie XIX-stowiecznych fizyków.

Granice poznania #1 - wykład | prof. Krzysztof Meissner

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 stycznia 2022, 09:20

Naukowcy mają więcej pokory niż mistycy. Naukowiec powie wiem że nic nie wiem. Mistyk powie ze wszystko to tajemnicza siła której natury nigdy nie poznamy ale w celach komercyjnych wyjaśni nam wszystkie aspekty jej działania bo ta tajemnicza siła mu się objawiła.
Dlatego naukowcy wskazują drogę a mistycy w żadna drogę nie wyruszają bo już wszystko wiedzą.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
micro
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: micro » 09 stycznia 2022, 09:32

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nauka daje możliwość sprawdzenia hipotezy. Religia nie. Różnica jest taka, że wiara religijna opiera się na starych mechanizmach które formowały nasz gatunek a które teraz nazywamy wartościami.

Natomiast "nauka" na nowych mechanizmach.
Np. teoria ewolucji, to tylko teoria, a twierdzi się, że to fakt.
Teoria ewolucji to metafizyczny program badawczy!.

Nie czarujmy się, obie doktryny są religią!.
Roman Michalak

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 09 stycznia 2022, 09:37

uriuk pisze:Sie zdecyduj, czy nauka tego nie ogarnia, czy ty

no my chyba oboje
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 stycznia 2022, 09:45

Teorią w nauce nazywamy hipotezę udowodnioną. Tak więc na wszystkie naukowe teorie są dowody. Natomiast na hipotezę Boga, UFO, syren, polskiej ziemi itp. nie ma żadnych dowodów mimo tego, że te hipotezy są bardzo atrakcyjne. Co ciekawe jeśli są dowody na obalenie takich hipotez to jedynie wzmacnia wiarę w ich słuszność :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 09 stycznia 2022, 11:56

Jest wiele zjawisk, które fizyka bardzo dobrze opisuje ( *człowiek opisuje ), mimo, że nie wie jak coś wygląda czy w jaki sposób działa a mimo to "potrafimy" bardzo dokładnie coś wyliczyć. Na siłę nośną jest teorii co najmniej kilka, ale można olać jak ona działa i stworzyć bardzo dobre sprzęty latające na podstawie tego co o niej wiemy. potrafimy obliczyć siłę nośną drzwi od stodoły.
Teorie względności, mechanika kwantowa są dopiero zawiłe i "kontrowersyjne" a jednak doskonale potrafimy je wykorzystać w praktyce mimo, że "nie wiemy" jak działają. Wykorzystywanie statystyki w obliczeniach dot. Mechaniki kwantowej wydaje się niedorzeczne a jednak ta metoda się sprawdza z niewyobrażalną precyzją. To, że naukowcy coś tam narysują (np. atom w podręczniku szkoły podstawowej ) to nie znaczy, że on tak wygląda, ale jest to wystarczające do dalszej pracy.

Mimo ogromnej wiedzy jaką posiadamy nadal natrafiamy na "proste" przypadki, z którymi nauka puki co sobie nie potrafi poradzić, nie znaczy, że sobie nie poradzi ;).

trzmiel.png
trzmiel.png (401.46 KiB) Przejrzano 3398 razy
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 09 stycznia 2022, 12:03

micro pisze:Np. teoria ewolucji, to tylko teoria, a twierdzi się, że to fakt.
Teoria ewolucji to metafizyczny program badawczy!.

Nie czarujmy się, obie doktryny są religią!.

Mylisz teorie z hipoteza.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 stycznia 2022, 12:36

Jeśli chodzi o trzmiele, to uświadamia nam, że jeszcze nie wiemy wszystkiego o powstawaniu siły nośnej. Mamy dość dobrze rozpoznane działanie profilu aerodynamicznego w ograniczonym zakresie kątów natarcia. Natomiast to, co się dzieje wokół skrzydeł owadów jest zupełnie nieznane. Widziałem filmik gdzie naukowcy próbowali modelować te zjawiska. Okazało się, że skrzydła owada wytwarzają mnóstwo wirów a następnie te wiry wykorzystują do wzmacniania siły nośnej. Temat jest dopiero liźnięty przez naukę a dało to już takie ciekawe odpowiedzi jak na przykład dlaczego ptaki latają w kluczach albo rozwiązania techniczne w postaci skrzydeł pasmowych. W zadaszyć temat wiry a siła nośna wymaga osobnego opracowania, ale wiedza na ten temat jest albo za mała albo wykorzystywana przy projektowaniu samolotów myśliwskich a przez to niezbyt dostępna. W Kasperwingu wir pojawiający się nad skrzydłem po przeciągnięciu przykleja opływ do górnej powierzchni co umożliwia temu wynalazkowi stabilne opadanie w spadochronowaniu. Dlatego jeśli czegoś nie rozumiemy to należy zjawisko badać a nie przerzucać odpowiedzialność za zjawisko na Boga, kosmitów czy inteligentne jaszczury.
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 09 stycznia 2022, 12:42

Wiara zawsze zaczyna się tam gdzie kończy się wiedza...
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 stycznia 2022, 12:46

To jest na przykład badanie jak działa profil przy bardzo małych liczbach Reynoldsa.

Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 stycznia 2022, 13:04

A tu jest bardzo dobry wykład o tym, że specjaliści z NASA mają ograniczone horyzonty a cały świat to powtarza. Napisy po Polsku.

Zbyszek Gotkiewicz

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 09 stycznia 2022, 13:43

prokopcio pisze:Jest wiele zjawisk, które fizyka bardzo dobrze opisuje ( *człowiek opisuje ), mimo, że nie wie jak coś wygląda czy w jaki sposób działa a mimo to "potrafimy" bardzo dokładnie coś wyliczyć. Na siłę nośną jest teorii co najmniej kilka, ale można olać jak ona działa i stworzyć bardzo dobre sprzęty latające na podstawie tego co o niej wiemy. potrafimy obliczyć siłę nośną drzwi od stodoły.
Teorie względności, mechanika kwantowa są dopiero zawiłe i "kontrowersyjne" a jednak doskonale potrafimy je wykorzystać w praktyce mimo, że "nie wiemy" jak działają. Wykorzystywanie statystyki w obliczeniach dot. Mechaniki kwantowej wydaje się niedorzeczne a jednak ta metoda się sprawdza z niewyobrażalną precyzją. To, że naukowcy coś tam narysują (np. atom w podręczniku szkoły podstawowej ) to nie znaczy, że on tak wygląda, ale jest to wystarczające do dalszej pracy.

Mimo ogromnej wiedzy jaką posiadamy nadal natrafiamy na "proste" przypadki, z którymi nauka puki co sobie nie potrafi poradzić, nie znaczy, że sobie nie poradzi ;).

trzmiel.png

Zgadzam się w 100 %.

Wiec musimy pamiętać że nauka może również zawierać błędy w swoich założeniach oraz to że potrafimy opisywać i obliczać zjawiska chociaż ich nie rozumiemy a nazywamy to nauką.

Przykładem może być prawo powszechnego ciążenia.

Zawsze działało (jabłka spadały na ziemię długo przed Newtonem). Niestety do dzisiaj nie wiemy na jakiej zasadzie działa to prawo ale potrafimy przewidywać i opisywać skutki tego prawa z wielką dokładnością.
Ostatnio odkryliśmy fale grawitacyjne które to mają być odpowiedzialne za to zjawisko.

Pozdrawiam
Pozdrawiam Pawel Cypel

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 09 stycznia 2022, 13:49

Zbyszek Gotkiewicz pisze:To jest na przykład badanie jak działa profil przy bardzo małych liczbach Reynoldsa.

Zajefajne

Dziękuje za linka.

Pozdrawiam
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 09 stycznia 2022, 13:56

Dziubdzius pisze:nauka może również zawierać błędy w swoich założeniach
Dokładnie, założenie, że prąd płynie od plusa do minusa ( nie dało się kiedyś tego sprawdzić ) jest przeciwne niż rzeczywistość i w niczym przez długie lata to nie przeszkadzało ( i w 99,99% przypadków nadal nie przeszkadza i jest ogólnie przyjęte mimo, że wiemy że to nie prawda ).
Łukasz Prokop

Łukasz_

Postautor: Łukasz_ » 09 stycznia 2022, 14:02

OZONE wstawili bardzo ciekawy film o kulisach powstania nowej uprzęży:

https://fb.watch/aqBhoJfA4h/

Art

Postautor: Art » 10 stycznia 2022, 17:41

Art pisze:czekałem, czekałem i się doczekałem :)
Wysłałem zapytanie odnośnie wpływu uprzęży do takiej firmy jak OZONE
chyba tez się podobnie jak ADVANCE nie znają na projektowaniu bo ich odp jest praktycznie taka jak ADVANCE:

po raz ostatni podejmuję temat , by te informacje jakie dostałem również i Wam przekazać. Mam nadzieję, że moja dociekliwość sprostała Waszemu głodowi wiedzy :) A dla tych co chcą więcej na dole będzie link, gdzie jest więcej o tym.
Cała korespondencja jest u mnie - nie będę jej zamieszczał, jednak, gdyby pojawiły się wątpliwości, jestem w stanie podesłać to, co mam, by uciąć spekulacje

Zatem.... na moje pytanie ( które zamieszczam w informacjach- pogrubione)jak to możliwe, by ZMIENJSZAJĄC opory uprzęży ( przez co zmieniam AoA) paralotnia nie leciała WOLNIEJ dostałem taką odpowiedź:

By reducing the drags of the harness, the AoA changes
That’s a wrong statement.
how is it possible that speed does not change, as You wrote, but glide grows?”
It’s possible because AoA is regulated by airstream vector, not by the horizon or gravity. Pitch and glide angle does change. Maybe you get confuse between pitch angle, glide angle and angle of attack."

Następnie Luc zaproponował mi zakład :) kto będzie szybszy. mam zmierzyć się z pilotem który będzie w pozycji na Jezusa i ja w uprzęży full race. To chyba przykład Maćka, czyż nie?? :) :

On a calm winter morning, record on GPS a top to bottom glide race with your friend, with similar wings, no speed bar restriction on both harnesses, same total weight (adjusted by ballast if necessary). You take a full race harness, good speed arms, excellent position while your friend takes a standup harness legs and arms fully extended. In this condition, his drag should be about 4 times higher than yours, and if you have a similar wing, you’ll see a significant difference in vertical speed (at least 40 cm/s). Before applying speed bar, try to position side by side. You can try to start about 10m below your friend in order to anticipate the glide difference. During the race, you may observe some speed difference, but you don’t know yet if it’s from the wing or something else. On the landing, you can offer your friend a bet: Will you be slower after both of you exchange harness (but not wing) ? check and adjust total weight again as the harness change may have changed it. If you trust me, bet a lot ! Your friend will try to fly as fast as possible but he will not be able to cheat the result. Be sure to record on GPS and Gopro looking at risers and speed system position.

Pociągnąłem ten temat....:

According to several instructors, to increase the speed of the paraglider, enough to increase the drags of the pilot by flying with his arms and legs spread extended. Or using a G- parachute . Is it really true?

Or maybe only the Flight path will change but the horizontal speed will decrease?”

In theory, by increasing the drag of the harness, and because the variation of drag is applied very slightly below CG (about 15cm below the CG), the top speed will be slightly faster. But not significantly. On the other hand, if you don’t approximate the COS of the glide angle this effect is compensated by the fact the total force coefficient will be slightly higher. In total, the theoretical speed difference is smaller than the resolution of our instruments. The measurable change is pitch angle and glide angle.

Don’t you want to make the experiment I was describing ?

Na koniec podesłał mi link , może i Wam się przyda:

https://www.skynomad.com/articles/flying_forward.htm

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 2022, 17:45 przez Art, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 10 stycznia 2022, 17:44

Очень мило, просто объясни нам, почему ты не пишешь по-польски?

Bulba
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Bulba » 10 stycznia 2022, 17:48

Nemůže. Čeká, až to přeložíme.

Wróć do „PG”