Cena lic FAI- AP s...syny

Latanie bezsilnikowe
JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Re: Cena lic FAI- AP s...syny

Postautor: JaroXS » 03 marca 2023, 21:47

pwarzybok pisze:A ile kosztuje składka w jakimś aeroklubie lokalnym ?
Bo np w Warszawskim 960zl w tym roku..
to u nas jest nadal drogo czy nie ?

A co dostajesz za te 960 PLN ?
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
pepperoni
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: pepperoni » 03 marca 2023, 22:20

JaroXS pisze:
pepperoni pisze:
JaroXS pisze:

Tak dokładnie tak. Jak ktoś fauluje non stop to się z nim nie gra. AP fauluje tak że czerwona się należy. LKZ sp zoo nie likwiduje faulowania ale pozwala na kolejne faule. Tym samym LKZ sp zoo jest tak samo dla mnie winne jak AP. LKZ sp zoo to kolejny SLUP od wyciągania kasy dla AP bo tutaj nie ma żadnych oszczędności jeżeli licencja jest 8x droższa. Możecie się z tym nie zgadzać ale takie jest moje zdanie. Składka tu, składka tam, składka kij wie gdzie jeszcze, aby kolejny melonik komuś na konto zebrać. Składki płacę po to aby mnie ktoś reprezentował i rozwiązywał pewne problemy a nie mówił ciągle "wiesz Jaro nie da się, albo weź Jaro zrób sam jaki taki mądry jesteś, napisz do AP". Spróbujcie trochę myśleć inaczej na miłość boską. Ja mogę pisać do AP ale to jest w obowiązku PSP które powinno protestować wysyłać pisma grozić sądami europejskimi ;) kij wie czym jeszcze bo to jest chore aby paralotniarze w Polsce mieli 8x droższe FAJKI niż w krajach sąsiednich. PSP w końcu ma tylu członków i oszczędności na koncie aby prawnicy mogli się wykazać. Tutaj masz też konflikt interesów bo Mirek jest w komisji AP ale i też PSP no i jest też prezesem LKZ sp zoo. To po której stronie gra Mirek?

I co znowu kogoś obsmarowałem? Mówię jak to wygląda z zewnątrz. Jest słabo i strasznie drogo.

Pozdrawiam,

Nie wiem kim jest Mirek i co robi. Wiem, że Ty masz zasięgi w mediach społecznościowych większe niż cała komisja paralotniowa w AP i pół PSP razem wzięte i zamiast zrobić coś pozytywnego dla środowiska, napisać do AP, nagrać filmik, wysłać jakieś pismo do ministerstwa, do FAI, zjednoczyć ludzi żeby się przeciwstawili takiej sytuacji, to Ty zużywasz całą energię na szukanie innych osób, które tak samo jak Ty nic nie zrobiły, przy okazji dzieląc społeczeństwo.

Brawo, świetna, obywatelska, prospołeczna postawa.

Mirek jest prezesem PSP, prezesem LKZ sp zoo ale i członkiem wysokiej komisji AP. Wiele osób go szanuje, ja również, ale uważam że jest beznadziejnym prezesem organizacji PSP która ma tak wielu członków. Uważam że należy go wymienić na kogoś kto potrafi rozmawiać z ludźmi i chce coś zrobić. Mirek siedzi na stołku już długo bo wszyscy twierdzą że nikogo lepszego nie ma albo nikt nie chce wejść na jego miejsce. Ja na ten stołek się nie pcham żebyś mnie źle tutaj nie zrozumiał. Jest wielu młodych lepszych pełnych ambicji którzy by mogli coś zrobić, wystarczą tylko chęci.

Nawiązując do tego co napisałeś to nie masz pojęcia o czym mówisz. Ja mogę napisać do AP, z resztą mogę Ci na bank teraz powiedzieć że to zrobię, bo ja nie jestem człowiekiem który sobie tylko gada o lataniu albo przyszedł tylko gównoburzę zrobić. Owszem mogę też nagrać film o AP i wylać żale podobnie jak to było z PKBWL gdzie ktoś potem nagle mi zadzwonił i wyspowiadał się do telefonu z Warszawy. Tutaj jednak to jest za mało, tutaj trzeba angażować prawników i eliminować ten złodziejski system. Sorry ale tego członek komisji AP nie zrobi bo niby jak? Głupio mu będzie względem kolegów z AP.

Możesz napisać że nie mam postawy prospołecznej i w związku z jakimś internetowym zasięgiem czy rozpoznawalnością robię więcej złego niż pożytecznego. Ale zadaj sobie też pytanie co Ty zrobiłeś albo Twoi koledzy oprócz dyskusji tutaj? Póki co to wszyscy piszą "weź zrób sam, napisz, nie da się, to najlepsze wyjście będzie taniej bo tak to by było jeszcze drożej". Jeżeli do PSP płacimy to też musimy wymagać WYNIKÓW ! A nie że tylko się użalamy jak w loży szyderców.

Nie pisałem Ci, że nic nie robisz dopóki Ty nie zacząłeś obwiniać całego świata, że jest odpowiedzialny za tę sytuację.

Moim zdaniem to podszedłeś do tematu od d. strony. Najpierw powinieneś napisać do AP skąd wynika taka drastyczna podwyżka (być może jest jakiś rzeczywisty powód, nie wiem) i dlaczego wykorzystują pozycję monopolisty, potem wystosować oficjalne pisma do różnych instytucji krajowych i zagranicznych, a potem ewentualnie pochwalić się w internecie co zrobiłeś i jakie przyniosło to skutki. A Ty zacząłeś od zwykłego hejtu i kolejnych insynuacji. Nie mam zamiaru bronić PSP, nie wiem kim jest "Mirek" i jakie ma powiązania, ale jak ktoś pisze "oni kradną, nie mam dowodów, ale na pewno kradną", to mnie jako czytelnika uwiera taka retoryka i dlatego zająłem głos w tej sprawie.

Twoja wizja też nie jest do końca spójna, bo raz chcesz tanio i nie godzisz się na wysokie składki, żeby za chwilę mówić, że Zefir ma zatrudnić sztab prawników i biegać po sądach europejskich. Nikt pro bono nie będzie występował w sądach, a takie procesy międzynarodowe mogą pochłonąć dziesiątki jak nie setki tysięcy złotych.

Trochę mi się dalej nie chce przepychać z Tobą w tej sprawie. Napisz jakąś petycję, pismo do AP, ministerstwa, czy FAI. Chętnie podpiszę. Możesz też dalej godzinami obrzucać na forum tego i tamtego, ale ja odpadam z dyskusji. Dobrej nocy.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 03 marca 2023, 22:27

Ale ja nie obwiniam całego świata, mówię tylko że PSP nic nie robi w tej sprawie i nic nie zrobiło. Płacimy PSP i powinni nas reprezentować. Widziałeś jakieś pisma od PSP w tej sprawie? Hejt jest uzasadniony bo kasa zbierana jest latami a wyników nie ma. Takie mam podejście, wybacz.

Nikt nie napisał że kradną. Nie przeinaczaj.

Oszczędności jakieś PSP za te lata ma. Albo je zmarnujesz albo przynajmniej jednego prawnika zapłacisz aby wysłał jakieś pismo.

I dlaczego mi mówisz co ja mam zrobić, napisać petycję itd. Weź Ty sam napisz petycję a ja ją podpiszę? Dasz radę? Czekam...

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Blazej
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 03 marca 2023, 22:37

Tomasz P. pisze:
Blazej pisze:Szwecja, 100 SEK zapłaciłem za swoją. Ważność 01.01.2021-31.12.2025

Dodam, że od tamtej pory kwota się nie zmieniła.

Blazej, a trzeba byc jakos formalnie zwiazny ze Szwecja, zeby wystapic tam o licencje?

Szczerze mówiąc to nie wiem. Nie słyszałem i nie znam przypadku kiedy ktoś konwertował swoją nie mieszkając i nie latając w Szwecji. Licencja jest odnawiana co roku i jest bezpośrednio powiązana z opłaceniem dedykowanego ubezpieczenia. Aby ją przedłużyć o kolejny rok musisz wylatać limity odpowiadające poziomowi, który aktualnie posiadasz. Jeśli poprzedni sezon nie latałeś automatycznie schodzisz o poziom niżej. Wiem, że czasami loty w elektronicznym logbooku bywają sprawdzane.

pwarzybok
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: pwarzybok » 03 marca 2023, 23:16

Z całym szacunkiem Jarek, ale znów bzdury opowiadasz. Wymagać to możesz sobie od siebie czy swojego pracownika, którego zatrudniasz na etat i za coś mu płacisz wynagrodzenie.
Psp jest nonprofit i wszystko co robimy - robimy we własnym zakresie i w ramach swojego wolnego czasu (kosztem naszych rodzin i naszej pracy etatowej). Nie znam w Polsce żadnego stowarzyszenia paralotniowego, które ma etatowego pracownika z wypłacaną pensją.
A Ty myślisz, że jak wpłaciłeś 40zl to możesz teraz wymagać i masz prawo oczekiwać wyników.
Z całym szacunkiem - ale chyba się pozamieniałeś na głowy z czymś..
Zatem jeszcze raz - psp to nie jest szmata którą możesz sobie całe zło wycierać.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 04 marca 2023, 06:47

pwarzybok pisze:Z całym szacunkiem Jarek, ale znów bzdury opowiadasz. Wymagać to możesz sobie od siebie czy swojego pracownika, którego zatrudniasz na etat i za coś mu płacisz wynagrodzenie.
Psp jest nonprofit i wszystko co robimy - robimy we własnym zakresie i w ramach swojego wolnego czasu (kosztem naszych rodzin i naszej pracy etatowej). Nie znam w Polsce żadnego stowarzyszenia paralotniowego, które ma etatowego pracownika z wypłacaną pensją.
A Ty myślisz, że jak wpłaciłeś 40zl to możesz teraz wymagać i masz prawo oczekiwać wyników.
Z całym szacunkiem - ale chyba się pozamieniałeś na głowy z czymś..
Zatem jeszcze raz - psp to nie jest szmata którą możesz sobie całe zło wycierać.

To jest powtarzane caly czas. Jestesmy non profit nie mozesz nic zlego o nas powiedziec, w zasadzie to nie mozesz niczego wymagac. Moze czas na zmiany wlasnie bo tak to paralotniarze za chwile beda placic 600 za fajke. Obecna organizacja, struktura sie kompletnie nie sprawdza bo nie ma pozytywnych rezultatow dla srodowiska. Wiesz dlaczego Czesi zalozyli federacje? Dlatego ze stowarzyszenia non profit nie byly w stanie osiagnac tego czego ludzie potrzebuja czyli pozbycia sie nadzoru panstwowego jakim jest np. ULC w Polsce. I owszem skoro pelna geba sie ktos nazywa przez duze polskie P to sie oczekuje jakiejs odpowiedzialnosci a nie ze Ci ktos bedzie mowil nie mozesz niczego ode mnie wymagac albo sam se zrob. To jest kompletnie bez sensu taka zabawa. Wiesz dobrze ze od zawsze bylem spolecznikiem, chodziles nawet na imprezy non profit w Lodzi ktore ja organizowalem. Takze zdajesz sobie sprawe ze potrafie ocenic wysilki ludzi ich prace bo sam sie w wielu tematach angazowalem. Obecnie PSP w takiej formie jakiej istnieje jest bez sensu bo Ty nie masz czasu a Mirek to juz sie zapisal wszedzie gdzie mogl ;)

JaroXS

Postautor: JaroXS » 04 marca 2023, 07:06

Wiesz co Sultan to moze zmiencie nazwe stowarzyszenia ;) Wtedy bedzie bardziej klarownie ale liczba czlonkow na pewno spadnie.

SP8EBC
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 04 marca 2023, 07:29

JaroXS pisze: Obecnie PSP w takiej formie jakiej istnieje jest bez sensu bo Ty nie masz czasu a Mirek to juz sie zapisal wszedzie gdzie mogl ;)

W tej całej naparzance wszyscy macie rację i jednocześnie jej nie macie. W zarządzie organizacji jaką jest PSP przetrwałem 3 różnych prezesów i mam ogląd jak to wyglądało na przestrzeni lat.

:arrow: Tak, Paweł Warzybok ma rację pisząc, że nie można wymagać od zarządu organizacji non-profit pełnoetatowej pracy na jej rzecz.
:arrow: Tak, Jarosław Borowiec ma rację, że jak się nie ma kompletnie czasu na pracę dla organizacji, to trzeba po prostu zrezygnować i nie kandydować do zarządu. Myślę Paweł, ze doskonale pamiętasz ile razy musiałem Ciebie ponaglać żeby zrobić jeden prosty przelew do UKE a i tak z UKE przychodziły wezwania z powodu braku tej płatności. Jest to przykład jeden z wielu.
:arrow: Mają rację wszyscy, którzy piszą że ponad 300pln za licencję sportową rocznie to rozbój w biały dzień. Do tego bowiem trzeba jeszcze ekstra doliczyć koszta lekarza lotniczego. To wydatek lekko 500pln raz na kilka lat. Jest to patologia, która nie powinna mieć miejsca.

I wszystko było by w porządku, gdyby nie ta siatka politycznych koligacji stworzonych przez członkostwo w różnych zarządach. Mamy bowiem sytuację, w której prezes LKS Zefir sp. z o. o. oraz Polskiego Stowarzyszenia Paralotniowego, organizacji która powinna zawalczyć ws opłat za licencję jest jednocześnie członkiem zarządu AP, czyli bezpośrednio brał udział w podnoszeniu tych opłat. Oczywiście możemy tylko spekulować nad faktyczną skalą jego udziału, gdyż nie wiemy jak M. Górski głosował. Na pewno jednak ten ewidentny konflikt interesów raczej nie będzie pomagał a wręcz przeciwnie. Z jednej strony działając na rzecz członków PSP, będzie działał na szkodę AP (zmniejszając jej przychody). Jest to zresztą wymóg samej ustawy o sporcie, która w artykule 9, paragraf 5a pisze:

5a. Członek zarządu i członek organu kontroli wewnętrznej polskiego
związku sportowego są obowiązani powstrzymać się od wszelkiej działalności
sprzecznej z interesami polskiego związku sportowego.

Tak samo jest z KLIP, w którym oprócz Pawła Warzyboka jest jeszcze chociażby Paweł Faron, obecnie członek zarządu Beskidzkiego SP i jednocześnie vice-przewodniczący tegoż KLIP. Nota bene człowiek, który publicznie pomówił mnie o taki sam konflikt interesów w przeszłości. Kilka lat temu oskarżył mnie podczas walnego zebrania Beskidzkiego SP, że moja obecność jednocześnie w zarządzie PSP oraz BSP jest problemem i nie powinna mieć miejsca, gdyż powoduje właśnie takowy konflikt. Oczywiście nie był w stanie podać żadnych dowodów na swoje publiczne oskarżenie, co jednak po czasie nie przeszkazało mu wstąpić do KLIP, czyli jak by nie patrzeć komisji specjalnościowej AP. Jemu można to jednak wybaczyć, bo jak go znam, to na następny dzień nie pamiętał już o co mu tak naprawdę chodziło, a po dwóch tygodniach pewnie całkiem zapomniał, że ta sytuacja miała miejce.

Z perspektywy czasu zgadzam się jednak, że w przypadku takich organizacji jak BSP, czy PSP istotnie powinno się wymagać aby osoby z zarządu nie były związane uczestnictwem w innych zarządach organizacji, zajmujących się tym samym sportem. Jeżeli ktos chce być w AP, to niech nie będzie w PSP. Jak ktoś chce być w KLIP, to niech nie będzie w BSP. Dla samej przejrzystości działań, aby nie prowokować takiej dyskusji jaka miała miejsce chociażby na tamtym walnym Beskidzkiego SP, czy nie prowokować sytuacji takiej jak ta teraz.

Macie więc szanowni piloci przegląd przez to, jak wygląda brudna polityka w Polskich Związkach Sportowych. Sieć koligacji polityczno-towarzysko-biznesowych i grupa ludzi ""trzymających wladzę"" i nie chcących oddać tą władzę za wszelką cenę, z przeróżnych powodów. Nie piszę tu jednak wyłącznie o AP, bo podobne problemy są w prawie wszystkich dyscyplinach Smutna prawda jest taka, że nie nic z tym nie zrobicie. Możecie pisać skargi tutaj: https://www.gov.pl/web/sport/departamen ... yczynowego , możecie pisać skargi do FAI ale jedna i druga strona pewnoe powie, że nie za wiele może tu zrobić. AP jest wprawdzie PZSem ale jest to zwykłe stowarzyszenie KRSowe. Samo sie rządzi i samo sobie wybiera zarząd. Opłaty za LS mogą wynosić nawet i 1000pln i wszystko będzie w porządku, bo przecież FAI tylko zaleca a nie wymaga aby koszta LS pokrywały wyłącznie koszta administracyjne.

To, że PZSy żerują na pasji ludzi, którzy chcą daną dyscyplinę uprawiać i bardzo wiele jej poświęcą jest niestety powszechne. Jedni doskonale wiedzą, że drudzy i tak zapłacą te sumy, bo kierują się tu sportowymi ideałami i chęcią rywalizacji, która przysłania im widok na to, że są tak naprawdę goleni na pieniądze.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: der » 04 marca 2023, 07:41

Co tam PSP, co tam BSP, LKS, co tam AP. Rozpierdolmy FAI!
Po co komu te całe licencje. Bez niego nie będzie potrzebna cała reszta. Jarek, masz na to jakiś pomysł?

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 04 marca 2023, 07:42

der pisze:Co tam PSP, co tam BSP, co tam AP. Rozpierdolmy FAI!
Po co komu te całe licencje. Jarek, masz na to jakiś pomysł?

Czyli uważasz, że jest wszystko spoko w tym, że w PL nalezy płącić kilka razy więcej niż w DE gdzie średnia zarobków jest, jak by nie patrzeć >>trochę<< wyższa.
Mateusz Lubecki

benedykt
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: benedykt » 04 marca 2023, 07:53

https://powiat-nowosolski.pl/drogo-droz ... o-zglosic/

Czas epidemii koronawirusa może powodować, że wielu sprzedawców będzie chciało podwyższyć ceny swoich towarów. Okazuje się, że niektórzy zawyżają je nawet wielokrotnie.

Prezes Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów powołał specjalny zespół do monitorowania cen na rynku.

– Monitorowaniem cen w sklepach internetowych zajmują się pracownicy UOKiK, natomiast sklepy stacjonarne są monitowane przez pracowników Inspekcji Handlowej – wyjaśnia Katarzyna Kwiatkowska, Powiatowy Rzecznik Konsumentów w Starostwie Powiatowym w Nowej Soli.

Urząd na bieżąco analizuje dochodzące od konsumentów sygnały, stąd jeśli konsument zauważy niepokojący, znaczny wzrost cen może ten fakt zgłosić:

drogą elektroniczną monitoring@uokik.gov.pl

JaroXS

Postautor: JaroXS » 04 marca 2023, 07:56

Uwazam ze trzeba zdymisjonowac Gorskiego i dac sie innym wykazac. Sultan jak nie ma czasu niech spedza wiecej czasu z rodzina itd. Musisz zrobic czystke i rozstawic ponownie szachownice, i dac sie innym wykazac. Zgadzam sie w 100% z Mateuszem z jego powyzszym postem. Niech sie Mirek gdzies wypisze. W sumie to jeszcze do SILPu by sie mogl zapisac ;) Na pewno przy takiej liczbie funkcji ktore pelni ma czas na non profit reprezentowanie srodowiska ;)

Awatar użytkownika
Michał Adamczuk

Postautor: Michał Adamczuk » 04 marca 2023, 08:26

Troll internetowy? Proponuję pójść i zostać prezesem dowolnej organizacji non-profit i pokazać. A nie czekaj, fajniej jest "działać" w sieci.

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 04 marca 2023, 08:41

SP8EBC pisze:
der pisze:Co tam PSP, co tam BSP, co tam AP. Rozpierdolmy FAI!
Po co komu te całe licencje. Jarek, masz na to jakiś pomysł?

Czyli uważasz, że jest wszystko spoko w tym, że w PL nalezy płącić kilka razy więcej niż w DE gdzie średnia zarobków jest, jak by nie patrzeć >>trochę<< wyższa.

Uważasz, że jest wszystko spoko z organizacją która niczemu nie służy, a dla karmienia samej siebie wymyśla zasady dowolności, dzięki którym karmią się ci którzy ją karmią .
Ryba psuje się zawsze od głowy, ale niektórzy zdaje się o tym zapominają i chcą koniecznie upierdolić ogon myśląc tym samym, że to wyleczy zgnity łeb.

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 04 marca 2023, 08:45

der pisze:Uważasz, że jest wszystko spoko z organizacją która niczemu nie służy, a dla karmienia samej siebie wymyśla zasady dowolności, dzięki którym karmią się ci którzy ją karmią .

Jak najbardziej się zgadzam i jak najbardziej uważam, że nie jest spoko ;) Po prostu zwróciłem uwagę, że z pewnych powodów obecnie ogon jest z głową silnie związany ;)
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 04 marca 2023, 08:52

Zupełnie nie rozumiem po co plankton koniecznie chce pływać na rybie. Ta ryba nie jest do niczego mu potrzebna.
Dopóki plankton tego nie zrozumie, dopóty będzie się czepiał ogona i płakał, że głowa nim macha tak jak chce, bo ten czuje się poniewierany w morskich odmętach. A ogon robi tylko to co sobie głowa wymyśli a tułów przekaże.
Sęk w tym, że można pływać niezależnie od ryby, ale 100 lat nieprzerwanego powtarzania, że to jedyny wartościowy sposób na konkurencję między sobą już tak zakorzenił głupiemu planktonowi w głowie, iż ten myśli, że inaczej się nie da.

To nie jest tak, że chciałbym, byśmy płacili 20zł, chciałbym, by nagle wszyscy musieli płacić 1000zł. Albo i więcej niezależnie od narodowości. Może by wtedy do wszystkich dotarło, że z tytułu posiadania owej licencji właściwie nie ma żadnych korzyści. Bo ta federacja nie robi absolutnie nic, poza zbieraniem haraczu za firmowanie imprez swoim logo.

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 04 marca 2023, 09:24

Tak, ale obecnie nie masz innej opcji jeżeli chcesz zostać np. mistrzem polski albo brać udział w zawodach FAI 2 czy FAI 1. Można powiedzieć, ze olewamy sport i latamy dla przyjemności. Jest w tym bardzo dużo sensu i po części się z tym zgadzam ale jednak takie myślenie nie służy rozwojowi dyscypliny.
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 04 marca 2023, 11:09

Rozwojowi nie służy zaściankowa mentalność i nic ponadto.
ktoś sobie uzurpuje prawo do zlepku dwóch słów a inni myślą, że inaczej się nie da.
Organizacją zawodów wszelakich zajmują się ludzie a nie federacja, od A do Z. Rozgrywają zawody między sobą a federacja spija śmietankę w postaci danin zupełnie nie wiadomo na co. Odpowiednio przy tym karmiąc inną organizację dolą za zbieranie tych danin. Każda dziedzina sportu ma taką międzynarodową federację czy organizację, bo ten mafijny układ sprawdza się znakomicie.
Dawno temu, gdy prezesem PSP był Mariusz, ten zorganizował dwukrotnie holowane zawody Ligi paralotniowej w Michałkowie. Nie miały hucznej rangi FAI a pomimo to kilkudziesięciu pilotów, którzy przejechali z całej Polski bawiło się znakomicie. I nie pamiętam by ktokolwiek narzekał na to, że ich ranga była nieodpowiednia do jego aspiracji.

Zatem przestańcie beczeć i tańczcie jak wam grają albo zacznijcie sami komponować muzykę do waszych tańców.
Nie będzie łatwo, bo ten proceder od ponad 100 lat rozkręcali i głęboko zagnieździli w mentalności pilota pańszczyźnianego. Literki, cyferki, rangi, wszystko po to, by stworzyć świadomość, że inaczej się nie da.

SP8EBC
Kontakt:

Postautor: SP8EBC » 04 marca 2023, 11:36

Jeżeli chcesz zorganizować lokalne zawody, to oczywiście tak to działa. Niestety AP ma ustawowy monopol na wyłanianie tytyłu Mistrza Polski, Wicemistrza Polski, ustalania kadry narodowej itp. Nie możesz tytułować się MP i orgnizować MP bez zgody KLIPu i Aeroklubu Polskiego, gdyż takie jest obecnie prawo. Żeby nie było nie znam kraju, gdzie działało by to inaczej.

A, że ludzi chcących zostać Mistrzem Polski jest dużo, to cóż.
Mateusz Lubecki

Awatar użytkownika
pepperoni
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: pepperoni » 04 marca 2023, 12:03

der pisze:Rozwojowi nie służy zaściankowa mentalność i nic ponadto.
ktoś sobie uzurpuje prawo do zlepku dwóch słów a inni myślą, że inaczej się nie da.
Organizacją zawodów wszelakich zajmują się ludzie a nie federacja, od A do Z. Rozgrywają zawody między sobą a federacja spija śmietankę w postaci danin zupełnie nie wiadomo na co. Odpowiednio przy tym karmiąc inną organizację dolą za zbieranie tych danin. Każda dziedzina sportu ma taką międzynarodową federację czy organizację, bo ten mafijny układ sprawdza się znakomicie.
Dawno temu, gdy prezesem PSP był Mariusz, ten zorganizował dwukrotnie holowane zawody Ligi paralotniowej w Michałkowie. Nie miały hucznej rangi FAI a pomimo to kilkudziesięciu pilotów, którzy przejechali z całej Polski bawiło się znakomicie. I nie pamiętam by ktokolwiek narzekał na to, że ich ranga była nieodpowiednia do jego aspiracji.

Zatem przestańcie beczeć i tańczcie jak wam grają albo zacznijcie sami komponować muzykę do waszych tańców.
Nie będzie łatwo, bo ten proceder od ponad 100 lat rozkręcali i głęboko zagnieździli w mentalności pilota pańszczyźnianego. Literki, cyferki, rangi, wszystko po to, by stworzyć świadomość, że inaczej się nie da.

Zasadniczo tak, ale nie do końca.
W Kolumbii w tym roku były 3 eventy. 2 pierwsze miały rangę fai, miejsc 150, zajętych 150, mnóstwo top pilotów, ludzie do nocy stali pod HQ z nadzieją, że ktoś może nie przyjdzie na rejestrację i zwolni się dla nich miejsce. Trzeci event bez rangi fai. Na 120 miejsc zajętych 60.
O czymś to jednak świadczy. Ludzie nie chcą jeździć na zawody bez punktów, bo są one potrzebne do awansowania w światowym rankingu, do dostania się do kadry narodowej, do dostania się na przyszłe zawody, ale także do śledzenie własnego progresu lub regresu. Wygranie podwórkowych zawodów może być łatwiejsze niż zajęcie 100. miejsca na montegrappa i dopóki nie wiesz z jak dobrymi pilotami rywalizowałeś, to nie wiesz jak bardzo wartościowy jest Twój wynik i do tego właśnie potrzebny jest jakiś rodzaj punktacji.
Czym lepszym pilotem jesteś tym na lepsze zawody będziesz chciał jeździć, chociażby po to żeby podglądać i uczyć się od lepszych od siebie i znów to punkty powiedzą Ci z kim masz do czynienia.
Tak, oczywiście można być świetnym pilotem bez żadnego dorobku punktowego, ale to raczej wyjątki od reguły.

Nie mając żadnego systemu punktowego ciężko byłoby też wyłonić kadrę narodową.

I żebym nie został źle odebrany. Nie twierdzę, że punkty to jedyne co jest ważne w zawodach. Sam bardzo chętnie bym pojechał na zawody w PL bez punktów i żadnej rangi, chociażby po to, żeby spotkać znajomych z całej Polski, wspólnie polatać i wypić wieczorem piwko przy namiocie, ale jadąc gdzieś w alpy albo na drugi koniec globu i mając wybór, biorę jednak te z rangą fai i punktami.

Wróć do „PG”