pwarzybok pisze:A ile kosztuje składka w jakimś aeroklubie lokalnym ?
Bo np w Warszawskim 960zl w tym roku..
to u nas jest nadal drogo czy nie ?
A co dostajesz za te 960 PLN ?
pwarzybok pisze:A ile kosztuje składka w jakimś aeroklubie lokalnym ?
Bo np w Warszawskim 960zl w tym roku..
to u nas jest nadal drogo czy nie ?
JaroXS pisze:pepperoni pisze:JaroXS pisze:
Tak dokładnie tak. Jak ktoś fauluje non stop to się z nim nie gra. AP fauluje tak że czerwona się należy. LKZ sp zoo nie likwiduje faulowania ale pozwala na kolejne faule. Tym samym LKZ sp zoo jest tak samo dla mnie winne jak AP. LKZ sp zoo to kolejny SLUP od wyciągania kasy dla AP bo tutaj nie ma żadnych oszczędności jeżeli licencja jest 8x droższa. Możecie się z tym nie zgadzać ale takie jest moje zdanie. Składka tu, składka tam, składka kij wie gdzie jeszcze, aby kolejny melonik komuś na konto zebrać. Składki płacę po to aby mnie ktoś reprezentował i rozwiązywał pewne problemy a nie mówił ciągle "wiesz Jaro nie da się, albo weź Jaro zrób sam jaki taki mądry jesteś, napisz do AP". Spróbujcie trochę myśleć inaczej na miłość boską. Ja mogę pisać do AP ale to jest w obowiązku PSP które powinno protestować wysyłać pisma grozić sądami europejskimikij wie czym jeszcze bo to jest chore aby paralotniarze w Polsce mieli 8x droższe FAJKI niż w krajach sąsiednich. PSP w końcu ma tylu członków i oszczędności na koncie aby prawnicy mogli się wykazać. Tutaj masz też konflikt interesów bo Mirek jest w komisji AP ale i też PSP no i jest też prezesem LKZ sp zoo. To po której stronie gra Mirek?
I co znowu kogoś obsmarowałem? Mówię jak to wygląda z zewnątrz. Jest słabo i strasznie drogo.
Pozdrawiam,
Nie wiem kim jest Mirek i co robi. Wiem, że Ty masz zasięgi w mediach społecznościowych większe niż cała komisja paralotniowa w AP i pół PSP razem wzięte i zamiast zrobić coś pozytywnego dla środowiska, napisać do AP, nagrać filmik, wysłać jakieś pismo do ministerstwa, do FAI, zjednoczyć ludzi żeby się przeciwstawili takiej sytuacji, to Ty zużywasz całą energię na szukanie innych osób, które tak samo jak Ty nic nie zrobiły, przy okazji dzieląc społeczeństwo.
Brawo, świetna, obywatelska, prospołeczna postawa.
Mirek jest prezesem PSP, prezesem LKZ sp zoo ale i członkiem wysokiej komisji AP. Wiele osób go szanuje, ja również, ale uważam że jest beznadziejnym prezesem organizacji PSP która ma tak wielu członków. Uważam że należy go wymienić na kogoś kto potrafi rozmawiać z ludźmi i chce coś zrobić. Mirek siedzi na stołku już długo bo wszyscy twierdzą że nikogo lepszego nie ma albo nikt nie chce wejść na jego miejsce. Ja na ten stołek się nie pcham żebyś mnie źle tutaj nie zrozumiał. Jest wielu młodych lepszych pełnych ambicji którzy by mogli coś zrobić, wystarczą tylko chęci.
Nawiązując do tego co napisałeś to nie masz pojęcia o czym mówisz. Ja mogę napisać do AP, z resztą mogę Ci na bank teraz powiedzieć że to zrobię, bo ja nie jestem człowiekiem który sobie tylko gada o lataniu albo przyszedł tylko gównoburzę zrobić. Owszem mogę też nagrać film o AP i wylać żale podobnie jak to było z PKBWL gdzie ktoś potem nagle mi zadzwonił i wyspowiadał się do telefonu z Warszawy. Tutaj jednak to jest za mało, tutaj trzeba angażować prawników i eliminować ten złodziejski system. Sorry ale tego członek komisji AP nie zrobi bo niby jak? Głupio mu będzie względem kolegów z AP.
Możesz napisać że nie mam postawy prospołecznej i w związku z jakimś internetowym zasięgiem czy rozpoznawalnością robię więcej złego niż pożytecznego. Ale zadaj sobie też pytanie co Ty zrobiłeś albo Twoi koledzy oprócz dyskusji tutaj? Póki co to wszyscy piszą "weź zrób sam, napisz, nie da się, to najlepsze wyjście będzie taniej bo tak to by było jeszcze drożej". Jeżeli do PSP płacimy to też musimy wymagać WYNIKÓW ! A nie że tylko się użalamy jak w loży szyderców.
Tomasz P. pisze:Blazej pisze:Szwecja, 100 SEK zapłaciłem za swoją. Ważność 01.01.2021-31.12.2025
Dodam, że od tamtej pory kwota się nie zmieniła.
Blazej, a trzeba byc jakos formalnie zwiazny ze Szwecja, zeby wystapic tam o licencje?
pwarzybok pisze:Z całym szacunkiem Jarek, ale znów bzdury opowiadasz. Wymagać to możesz sobie od siebie czy swojego pracownika, którego zatrudniasz na etat i za coś mu płacisz wynagrodzenie.
Psp jest nonprofit i wszystko co robimy - robimy we własnym zakresie i w ramach swojego wolnego czasu (kosztem naszych rodzin i naszej pracy etatowej). Nie znam w Polsce żadnego stowarzyszenia paralotniowego, które ma etatowego pracownika z wypłacaną pensją.
A Ty myślisz, że jak wpłaciłeś 40zl to możesz teraz wymagać i masz prawo oczekiwać wyników.
Z całym szacunkiem - ale chyba się pozamieniałeś na głowy z czymś..
Zatem jeszcze raz - psp to nie jest szmata którą możesz sobie całe zło wycierać.
JaroXS pisze: Obecnie PSP w takiej formie jakiej istnieje jest bez sensu bo Ty nie masz czasu a Mirek to juz sie zapisal wszedzie gdzie mogl
5a. Członek zarządu i członek organu kontroli wewnętrznej polskiego
związku sportowego są obowiązani powstrzymać się od wszelkiej działalności
sprzecznej z interesami polskiego związku sportowego.
der pisze:Co tam PSP, co tam BSP, co tam AP. Rozpierdolmy FAI!
Po co komu te całe licencje. Jarek, masz na to jakiś pomysł?
SP8EBC pisze:der pisze:Co tam PSP, co tam BSP, co tam AP. Rozpierdolmy FAI!
Po co komu te całe licencje. Jarek, masz na to jakiś pomysł?
Czyli uważasz, że jest wszystko spoko w tym, że w PL nalezy płącić kilka razy więcej niż w DE gdzie średnia zarobków jest, jak by nie patrzeć >>trochę<< wyższa.
der pisze:Uważasz, że jest wszystko spoko z organizacją która niczemu nie służy, a dla karmienia samej siebie wymyśla zasady dowolności, dzięki którym karmią się ci którzy ją karmią .
der pisze:Rozwojowi nie służy zaściankowa mentalność i nic ponadto.
ktoś sobie uzurpuje prawo do zlepku dwóch słów a inni myślą, że inaczej się nie da.
Organizacją zawodów wszelakich zajmują się ludzie a nie federacja, od A do Z. Rozgrywają zawody między sobą a federacja spija śmietankę w postaci danin zupełnie nie wiadomo na co. Odpowiednio przy tym karmiąc inną organizację dolą za zbieranie tych danin. Każda dziedzina sportu ma taką międzynarodową federację czy organizację, bo ten mafijny układ sprawdza się znakomicie.
Dawno temu, gdy prezesem PSP był Mariusz, ten zorganizował dwukrotnie holowane zawody Ligi paralotniowej w Michałkowie. Nie miały hucznej rangi FAI a pomimo to kilkudziesięciu pilotów, którzy przejechali z całej Polski bawiło się znakomicie. I nie pamiętam by ktokolwiek narzekał na to, że ich ranga była nieodpowiednia do jego aspiracji.
Zatem przestańcie beczeć i tańczcie jak wam grają albo zacznijcie sami komponować muzykę do waszych tańców.
Nie będzie łatwo, bo ten proceder od ponad 100 lat rozkręcali i głęboko zagnieździli w mentalności pilota pańszczyźnianego. Literki, cyferki, rangi, wszystko po to, by stworzyć świadomość, że inaczej się nie da.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość