Hej, po paru sezonach na moim Velvet 2 chciałbym polatać w kokonie. Kumpel dał mi na wypróbowanie Advance LIGHTNESS 3 i mi się bardzo spodobało.
Na czym latacie i co polecacie max do 1k EUR.?
Pierwszy kokon
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Re: Pierwszy kokon
Mój pierwszy kokon to był Supair Delight 3 i bardzo dobrze mi się latało w tej uprzęży. W przeciwieństwie do Lightnessa ma solidną deskę, więc nie czuć dużej różnicy w stosunku do uprzęży bez kokona. Do tego bardzo porządny protektor. Minus to gabaryty w plecaku.
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Sympatyk
Gin genie lite 3 polecam.
- pepperoni
- Doświadczenie: Uczeń
Po velvecie miałem kilka lightnessów 3. Moim zdaniem bardzo wygodna uprząż, latałem w niej na różnych glajtach i bardzo dobrze wspominam. Bardzo dobrze się pakuje. Do plecaka 91L mieściłem glajta, uprzaż i jeszcze kask szczękowy wchodził.
- Michał Adamczuk
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Zwróć uwagę, że specjaliści od Sivow bardzo odradzają uprzęże typu hamak. Mają one swoje zalety ( wygoda, waga, kompresja ) ale cena jaką płacisz może czasami być dość wysoka. Jak pogoogulujesz to znajdziesz wyjaśnienia Malina Lobba z Flyeo, który wyjaśnia dlaczego hamak, szczególnie dla początkującego pilota nie jest dobrym wyborem.
Z drugiej strony hamaki są dziś bardzo popularne. Lightness 3 to chyba jedna z najpopularniejszych uprzęży. Wady o których powyżej wspominałem dotyczą sytuacji dynamicznych, w których z definicji rzadko się znajdujemy. Jednak jak już się znajdziemy.....
Z drugiej strony hamaki są dziś bardzo popularne. Lightness 3 to chyba jedna z najpopularniejszych uprzęży. Wady o których powyżej wspominałem dotyczą sytuacji dynamicznych, w których z definicji rzadko się znajdujemy. Jednak jak już się znajdziemy.....
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Michał Adamczuk pisze: Jak pogoogulujesz to znajdziesz wyjaśnienia Malina Lobba z Flyeo, który wyjaśnia dlaczego hamak, szczególnie dla początkującego pilota nie jest dobrym wyborem.
Masz linka? Chętnie poczytam ale nic nie znalazłem, chyba że mówi o tym w którymś z godzinnych wywiadow
- Michał Adamczuk
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Tak, chodzi mi o te wywiady. On tam tłumaczy w czym rzecz. Na kursie można się sporo rzeczy dowiedzieć na temat uprzęży.