Zbyszek Gotkiewicz pisze:Cudowna mieszanka szantażu i demagogii
Co mają wspólnego treści zawarte w książce z poglądami które tu prezentuje. Książka jest o wypadkach. Przez 30 lat nie spotkałem się z uszkodzeniem.oka spowodowanego brakiem okularów. Przypadek? Ochrona przed rozdarciem nóg za pomocą kokonu to jakieś pomylenie pojęć, bo kokon nie do tego służy, a ponadto nogi muszą być na zewnątrz kokonu gdy dochodzi do kontaktu z przeszkodami. A krótkie spodenki nie ułatwiają sprawy. Co do śmierci paralotniarki to jeśli już (Bo to tylko przypuszczenia) to prędzej był to udar słoneczny plus stres, niż odwodnienie. Nie latam 8-9 godzin, ale wytrzymuje bez picia bez problemu cały dzień na lotnisku i nie umieram.
W Szwajcarii latałem i tak samo tam nie chciało mi się pić jak gdzie indziej. I światło było tak samo jasne.
Co do śmierci paralotniarzy to wiadomo że:
Odwodnienie powoduje brak koncentracji oraz obniżona zdolność do pochłaniania tlenu przez krew.
Że o potwornym zmęczeniu juz nie wspomne.
Pierwszym poważnym objawem jest ból głowy, pojawia się po ok 3-4 godzinach lotu bez wody.
Drugim którego nie powinniśmy lekceważyć to mdłości a nawet wymioty.
Zbyszku nie latasz prawdopodobnie długich xc tracków, dlatego dajesz rade.
Wiem też że nie dasz rady latać 6-7 godzin bez picia i sikania oraz pocenia się.
Po wylądowaniu nie miałbys siły nawet puścić bąka a co dopiero myśleć o powrocie z trasy przelotowej.
Co do Szwajcarskiego światła to ono nie ma zupełnie żadnego wpływu na stan Twojego organizmu. To cloudbase jest niebezpieczna.
Wykrecaj więcej wysokości a nie się tylko bujasz na marokańskich piaskach. (element denerwujący dodany przekornie)
Co do uprzęży z kokonem, to maja jedna niesamowita zaletę. Jedna reka lapiesz sie taśm noga napierasz na deskę w kokonie i tak stajesz do pozycji pionowej. Wyjmujesz sprzęt i lejesz. Niestety w uprzężach z podnóżkiem juz tak latwo nie jest.
Choć ja używam innej prostszej techniki, rozpinam rozporek, wyjmuje hydranta, przewieszam sobie przez lewe ramię i sikam.
( Dlaczego na tym forum nie ma emotikonów z wywalonym językiem )
Pozdrowienia