Jak powstaje siła nośna

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
Lichoslaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Jak powstaje siła nośna

Postautor: Lichoslaw » 19 listopada 2018, 11:11

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jeśli chodzi o wielkiego projektanta to tyle rzeczy spierdolił, że ludzie teraz muszą poprawiać te wszystkie niedoróbki. Poza tym kościół odwołał istnienie diabła i piekła to może istnienie Boga też odwoła? Wtedy może metoda prób i błędów zwana ewolucją zyska więcej zwolenników :p

Serio? Kościół "odwołał" istnienie szatana i piekła? Który Kościół? Gdzie? Kiedy? Możesz sprecyzować?

Dziubdzius
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Dziubdzius » 19 listopada 2018, 19:19

prokopcio pisze:chodzi mi o to że wszystkie kury, wróble, jastrzębie, szybowce, paralotnie, myśliwce czy śmigła, było nie było wykorzystują "ten sam" profil tylko zmodyfikowany a może istnieje coś lepszego niż profil jaki znamy i podpatrzyliśmy od natury :)

Hey.
Tak tylko przeglądałem wątek i chciałem wtrącić ciekawostkę.
Uważam ze wszystko co lata, lata dzięki oddziaływaniu próżni.
Ale nie mam zamiaru tego udowadniać bo zycia szkoda.
Profil skrzydła tez wytwarza próżnię na górze mamy podciśnienie a pod skrzydłem oddziałuje nadciśnienie.

Jednak takie oddziaływanie jak to: https://www.youtube.com/watch?v=goUE72F5P3g już trudniej wytłumaczyć za pomocą profilu aerodynamicznego.
Wymyślono jony aniony kationy i problem teoretycznie rozwiązano.

Jeszcze bardziej sprawa komplikuje sie w tym przypadku : https://www.youtube.com/watch?v=Vxror-fnOL4
Dzieja sie tu takie wałki jak zupełny brak tarcia, lewitacja pomijająca grawitacje.

Równie dziwne zachowanie wody zaobserwował Lord Kelvin można obejrzeć na tym filmie :
https://www.youtube.com/watch?v=9Lkcz2vF6xI w pewnym momencie woda poddaje się ładunkom elektrostatycznym i zaczyna zachowywać się jak naładowana cząstka lub magnes.

Wciąż nauka próbuje wyjaśnić te zachowania ale słabo to ogólnie idzie.
Jak widzisz mamy co najmniej dwa oddziaływania pozwalające latać nie powiązane bezpośrednio z natura ( w sensie ptaki owady i inne gady) a jednak latanie na innych zasadach jest możliwe.
Próżnia jest nieskończona i w niej jest wszystko zawarte jak i z niej jest wszystko zbudowane.
Gdy zrozumiemy procesy zachodzące w makrokosmosie możliwe ze będziemy "latać" na całkiem innych zasadach fizyki.
Dużo jeszcze nauki przed nami.
Pozdrowienia
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 listopada 2018, 22:28

Dzidziuś, jak Cię to kręci to proszę bardzo, ale samolotu z tego nie zbudujesz. Najwyżej żabolot.
Zbyszek Gotkiewicz

Dziubdzius
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Dziubdzius » 19 listopada 2018, 23:16

No dźwięk i interferencja fal o tym zapomniałem.

Jeżeli mam racje to lot ptaka lub paralotni jest tylko spadaniem po pewnej kontrolowanej trajektorii.

Natomiast podane przez nas przykłady to nie latanie a lewitowanie.
Gdzie rządzą inne prawa nie do końca zrozumiałe.

Dobrze ze żyjemy w takich ciekawych czasach inaczej bysmy sie niezle jarali na stosie za takie herezje.

Pozdrowionka
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 20 listopada 2018, 08:23

można z prądu wytworzyć światło, ze światła prąd,
śmigłem wytworzyć wiatr, wiatrem napędzić śmigło,
magnesy przyciągnąć albo odpychać,
prądem napędzić silnik a prądnicą wytworzyć prąd.
z akumulatora pobrać energię albo wręcz przeciwnie.
i strasznie dużo przeciwnych zjawisk / sił człowiek potrafi ogarnąć

Musi jeszcze wymyślić czym tak naprawdę jest grawitacja i skąd się bierze i nie przeciwdziałać jak to robimy tylko wykorzystać jej przeciwieństwo :)

wszystkie siły i zjawiska gdzieś mają swoją siłę przeciwną :) nawet coś tak nieprawdopodobnego jak materia ma swój ant-odpowiednik w antymaterii. potrzeba nam antygrawitacji. lewitacja nie jest antygrawitacją.
Łukasz Prokop

Wróć do „PG”