Uprząż i jej wiek ?

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Uprząż i jej wiek ?

Postautor: Lucjan Piekutowski » 29 sierpnia 2016, 18:42

Koledzy możecie mi dawać minusy, co nie zmieni faktu że Advance wydał zalecenia co do klamer, z rysunkiem technicznym i opisem. Coś się nie zgadza? Piszę nieprawdę? Również prawdą jest, że na klifach wydmach i krawężnikach lata sporo starych uprzęży, pytanie było czy coś się z nimi dzieje. Nie nie dzieje się, nie było przypadku żeby uprząż się rozleciała. Nie piszę że uprzęże są wieczne, piszę że konstrukcyjnie najpierw zniszczy się zewnętrzny materiał - dużo szybciej niż taśmy i wtedy najczęściej jest pora na zmianę uprzęży. Również jeśli uprząż jest używana do holi, akro czy latania w ostrej termice powinna być zmieniona wcześniej - w zależności od stopnia jej wyeksploatowania.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 sierpnia 2016, 18:44

Ten minus to ktoś dał przez pomyłkę. I nie wie jak wycofać.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Lucjan Piekutowski
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Lucjan Piekutowski » 29 sierpnia 2016, 18:58

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Teem minutes to ktoś dał przez pomyłkę. I nie wie jak wycofać.

Zbyszek ja wiem że wypowiadam się w co drugim temacie, ale nie mam za bardzo innego zajęcia poza rehabilitacją, czytaniem książek, nudzeniem się i zaglądaniem tutaj.
Co do uprzęży to jestem świadom że niektórzy zmieniają je co 3 - 4 sezony bo chcą być bezpieczni a poza tym chcą mieć nowe.
Ale znam też pilotów którzy mają stare uprzęże. Jedni z przyzwyczajenia do wygodnego kokona, inni z pragmatyzmu czy wręcz z braku kasy na nówkę. Na rynku wtórnym jest dużo uprzęży po niedzielnych pilotach, które pół swojego życia przeleżały w szafie, nawet nie są brudne. Taka uprząż może mieć rocznikowo 10 lat i być jeszcze dobra. Oczywiście nie przelata drugich 10 lat ale 2 - 3. Kolega z pierwszego postu pisze że uprząż ma 6 lat. No to jeszcze 4 lata może jej używać a przez ten czas to na pewno znajdzie nową, lepszą.

Wróć do „PG”