Reofeo Montegrappa 2018

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Reofeo Montegrappa 2018

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 23 lutego 2018, 12:12

Ja swoje zdanie na temat obecnej formuły rozgrywania zawodów przelotowych zawarłem w tym wątku:

viewtopic.php?f=3&t=848

Jeśli komuś się chce podjąć temat to zapraszam do dyskusji.
Zbyszek Gotkiewicz

Krzycha
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Krzycha » 23 lutego 2018, 22:45

Mnie się wątku podjąć nie chce, przede wszystkim dlatego, że dyskutując z kimś trzeba mieć choć odrobinę nadziei, że interlekutora da się przekonać do swoich racji ... choć odrobinę :)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 23 lutego 2018, 23:01

Krzycha. Zawsze możemy zrobić swoje zawody. Trzeba tylko jakoś wypracować wspólne stanowisko.
Zbyszek Gotkiewicz

Krzycha

Postautor: Krzycha » 24 lutego 2018, 08:23

Oj będzie trudno. :)
Moje wstępne oczekiwania były by następujące:
a. zawody rozgrywane na płaskim (start z windy)
b. opracowana formuła zawodów musi być zgodna z FAI (zawodnicy muszą zdobywać punkty do WPRS)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 lutego 2018, 10:17

To trzeba by jakoś zmodyfikować obszarówkę. Czyli dać dużo małych obszarów i wtedy formuła powinna się załapać do katalogu fai.
Zbyszek Gotkiewicz

Krzycha

Postautor: Krzycha » 25 lutego 2018, 11:52

Nie rozumiem tego 'modyfikowania obszarówki'. Wg mnie przy zgłoszeniu do FAI wystarczy zgłosić, że obszarem rozgrywania zawodów jest teren Polski z przewidywanymi startowiskami gdzie funkcjonują windy przy zaznaczeniu, że jedno z nich jest siedzibą zawodów.
Ale mogę się mylić ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 25 lutego 2018, 14:06

Nie orientuje się zbytnio, ale wydaje mi się że aby zawody można było zgłosić do kalendarza FAI to muszą być organizowane według kodeksu sportowego FAI. Od tego trzeba zacząć, ale najłatwiej będzie podjechać do Karoliny i porozmawiać z nią o tym jak się to robi.
Zbyszek Gotkiewicz

Krzycha

Postautor: Krzycha » 26 lutego 2018, 12:50

Czułem, że takie 'kombinowane' zawody są możliwe. Belgowie rozpisali zawody FAI kat. 2 na cały termiczny sezon w Ardenach. Właściwie całą serię zawodów kat 2. A więc sie da! :)
https://airtribune.com/bapo2018/info/details__info

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 lutego 2018, 13:15

Da się. Nawet w Borsku były organizowane MP i były to zawody FAI kat.2. Organizował je wtedy GCG, ale w innym składzie :)
A, Belgowie w Ardenach startują ze skarpy nad rzeką :)
Zbyszek Gotkiewicz

xcwalter
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: xcwalter » 27 lutego 2018, 10:02

Chłopaki, ale po co kombinować. Są klasyfikacje, wywieszane kartki z wynikami po co sobie głowę zawracać organizowaniem zawodów. Niech to robią Ci którym to sprawia przyjemność.
Dla kogo chcesz Zbyszek organizować zawody, dla 1-2? Przecież ludziom, którzy latają na tych glajtach nie są do szczęścia potrzebne.
A w standardowych wcale nie wszyscy musza dolatywać do mety.
Szkoła Paralotniowa Airaction
Najszybszy glajt PPG Apco F1
Idealny dla zaawansowanych PPG Apco F 3
Paralotnie BGD
Elektronika dla glajciarzy
http://www.airaction.pl

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 lutego 2018, 11:01

Walter. Dość długo się zastanawiałem dlaczego ściganie które było dla mnie początkowo fajnym zajęciem dość szybko mi się znudziło. Czynnikiem, który najbardziej mi zaczął doskwierać w ściganiu było ograniczenie wolności. Latanie jest zajęciem dla ludzi wolnych, kochających wolność i zawody powinny być świętem wolności. A tu trasa, okno startowe i masz być w powietrzu jak najkrócej żebyś był najlepszy. To tak jak uprawiać seks na czas. Kto pierwszy skończy ten wygrywa. I wszyscy w to wchodzą sądząc że to najlepszy sposób na latanie. A według mnie taki sposób rywalizacji eksponuje jedną i nie najważniejszą cechę pilotów całkowicie pomijając inne dużo ważniejsze w lataniu. Brakuje mi możliwości samodzielnego zaplanowania trasy zgodnie ze swoją wiedzą i umiejętnościami i porównanie potem swojego wyboru z wyborami pilotów. Teraz piloci nie mają praktycznie żadnego wyboru. Trasa jest podana, wszyscy startują równocześnie a trasy są ustawiane dla prędkości przelotowej 40 km/h czyli piloci na wolniejszych skrzydłach nie mają szans na dolecenie do mety przed jej zamknięciem. Uważam że zawody przelotowe poszły w złą stronę i trzeba zaproponować coś w zamian.
Zbyszek Gotkiewicz

xcwalter
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: xcwalter » 27 lutego 2018, 14:10

Mniej więcej z podobnych powodów dla mnie zawody są atrakcyjne.
Latanie na paralotni można robić na wiele sposobów. Można być początkującym, średniakiem, zaawansowanym. Można robić zloty, żagiel, termikę i przeloty. Można się ścigać, celować i akrobacić. Można być instruktorem i cieszyć się gdy kursanci z wypiekami na twarzy opowiadają o swoim lataniu.
Współzawodnictwo jest dla mnie urozmaiceniem i jednym ze sposobów przebywania w powietrzu. To zupełnie inne doznania niż lecenie z wiatrem, bez celu, w siną dal, ale równie ekscytujące.
A spotykanie tej samej bandy napaleńców w różnych krańcach świata i pogaduszki o szczególikach wyścigu jest tak samo ważne jak zupa jabłkowa z ziemniakami i skwarkami zjadana z babcią za której stodołą się wylądowało.
Szkoła Paralotniowa Airaction
Najszybszy glajt PPG Apco F1
Idealny dla zaawansowanych PPG Apco F 3
Paralotnie BGD
Elektronika dla glajciarzy
http://www.airaction.pl

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 27 lutego 2018, 14:40

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Brakuje mi możliwości samodzielnego zaplanowania trasy zgodnie ze swoją wiedzą i umiejętnościami i porównanie potem swojego wyboru z wyborami pilotów.

Co prawda to nie FAI (nie wiem czy FAI coś takiego przewiduje), ale fajne zawody tego typu to Back to Grand Bo.

W skrócie, przez tydzień odpalasz z Grand Bornand, lecisz o której chcesz, jak długo chcesz, gdzie chcesz, i jak daleko chcesz. Tylko masz wrócić. Wygrywa ten co zrobi najdłuższy przelot (docel-powrót).
http://www.backtograndbo.com/index.php/en/
W dodatku wieczorami są różne wykłady.

Wpisowe 50eur daje możliwość wjazdu 5 razy wyciągiem(wyciągami) na startowisko.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 lutego 2018, 14:51

Szczegóły warte rozstrząsania już dawno zostały zastąpione prostym przepisem na zwycięstwo i albo się dostosujesz, albo musisz sobie szukać innego celu na zawodach niż wygrywanie. I powstała taka sama pułapka w jaką weszli napędowcy. Liczy się nie mózg a silny zwieracz. Uważam, że to odbiera cały romantyzm latania. Dlatego chciałbym żeby zawody wróciły do etapu gdy wszyscy byliśmy odkrywcami, bo bezmyślna pogoń za spółdzielnią liderów zapewnia satysfakcję jedynie czołówce, a największe emocje budzą parametry programu liczącego punkty.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 lutego 2018, 14:55

calhal pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Brakuje mi możliwości samodzielnego zaplanowania trasy zgodnie ze swoją wiedzą i umiejętnościami i porównanie potem swojego wyboru z wyborami pilotów.

Co prawda to nie FAI (nie wiem czy FAI coś takiego przewiduje), ale fajne zawody tego typu to Back to Grand Bo.

W skrócie, przez tydzień odpalasz z Grand Bornand, lecisz o której chcesz, jak długo chcesz, gdzie chcesz, i jak daleko chcesz. Tylko masz wrócić. Wygrywa ten co zrobi najdłuższy przelot (docel-powrót).
http://www.backtograndbo.com/index.php/en/
W dodatku wieczorami są różne wykłady.
Wpisowe 50eur daje możliwość wjazdu 5 razy wyciągiem(wyciągami) na startowisko.

O, to też formuła która daje możliwość zaprezentowania się pilotowi z każdej strony. Poza tym pozwala na lepszą naukę niż tylko lot jedną trasą.
Zbyszek Gotkiewicz

Sław(ny)
Doświadczenie: Przelotowiec
Kontakt:

Postautor: Sław(ny) » 28 lutego 2018, 10:58

Zbyszek Gotkiewicz pisze:(...), a największe emocje budzą parametry programu liczącego punkty.

O, to, to.
W dziesiątkę.
Sław(ny)

Wróć do „PG”