Dziubdzius pisze:Popatrzcie jak są wpięte taśmy w czerwonym glajcie
Chyba jednak dobrze ale linki speeda są źle. Pierwsze wrażenie ze taśmy są skręcone.
0:42 pauza...no właśnie. Jak jest wpięty ten speed/taśmy ? O co tu chodzi
Dziubdzius pisze:Popatrzcie jak są wpięte taśmy w czerwonym glajcie
Chyba jednak dobrze ale linki speeda są źle. Pierwsze wrażenie ze taśmy są skręcone.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Spirala na uszach od dawna jest techniką której nie można wykonywać z powodu możliwości uszkodzenia skrzydła.
Masz na myśli dwoje uszu, czy tylko jedno ucho+ spirala ? Bo z dwoma uszami, to spirali nie da się zrobićZbyszek Gotkiewicz pisze:Spirala na uszach
7van.krzysztof pisze:Masz na myśli dwoje uszu, czy tylko jedno ucho+ spirala ? Bo z dwoma uszami, to spirali nie da się zrobićZbyszek Gotkiewicz pisze:Spirala na uszach
Gosc pisze:nie powinno być już uwag z cyklu "nie da się zrobić spirali z dwoma uszmi"
eltomek pisze:W jednym ze swoich filmów instruktażowych dostępnych na YT, jeśli czegoś nie pomyliłem, Jocky Sanderson celem zmniejszenia przeciążeń przy spirali sugerował właśnie założenie połówki z drugiej strony, ale nie mogę tego teraz nigdzie znaleźć, więc być może to nie był on.
A w filmie poniżej pokazuje jak założyć bardzo duże uszy z wykorzystaniem dodatkowo po jednej z zewnętrznych linek rzędu A. Nie próbowałem jeszcze tej techniki, do tej pory wystarczały mi tylko taśmy A'.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Ja nie rozumieć co on mówić.
Gosc pisze:Ciężar = masa * przyśpieszenie. Skoro w tej technice przyśpieszenie pozostaje na nieznacznie większym poziomie niż "g", a powierzchnia skrzydła ulega nieznacznej redukcji to nie widzę szans na uzyskanie takich obciążeń, aby nastąpiło jakiekolwiek przekroczenie wartości granicznych w konstrukcji skrzydła czy lin, skoro w spirali "normalnej" te przeciążenia są istotnie większe, a oddziaływują na jedynie trochę większy profil.
Uprzedzając złośliwe komentarze - nie mierzyłem przeciążeń w żadnej z figur i tak, ta wypowiedź jest z cyklu "nie znam się, ale się wypowiem" z tym zastrzeżeniem, że opisywane zachowania sprawdzone są w praktyce.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość