Dlaczego wiatr wypycha nas z komina.

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
starry
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Dlaczego wiatr wypycha nas z komina.

Postautor: starry » 14 stycznia 2017, 22:16

mchmielo pisze:
starry pisze:A jaka to fizyka miałaby by sprawić aby nas do komina wciągało ?

....

Nie znaczy to że lepsze są skrzydla samocentrujące. Ja wolę jak skrzydlo wyraznie sygnalizuje gdzie jest komin - wlaśnie pochylajac się "od komina" z powodu odrzucenia. Mogę wtedy aktywnie skręcić w stronę centrum noszenia.

Pozdrowienia

Marek

No tak, to wszystko prawda, ale diabeł tkwi w praktyce. Czy jest zatem możliwe aby ta dobra siła była większa od tej niedobrej ( trywializuje aby za bardzo nie teoretyzować )

Ja myślę, że gdyby "perpetum mobile" było możliwe to by już dawno pracowało by na chwałę cywilizacji.

Zatem proszę o przykład skrzydła samocentrującego kominy. Czyli takiego, które w locie trymowym po napotkaniu komina ( nawet w najbardziej optymalnej konfiguracji ) samo, wykręciło napotkany komin.

Czy aby nie jest tu raczej mowa o tym, które skrzydło jest bardziej, a które jest mniej podatne na "wypychanie" w kominach ?
Bo jednak niestety każde mniej lub bardziej jest wypychane ?
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 14 stycznia 2017, 22:23

Z mojego doswiadczenia: im skrzydlo ma wieksze wydluzenie i leci szybciej, tym chetniej zakreca w strone komina. Tak wiec przyhamowany materac bedzie wypychany, a lecace szybko wyczynowe skrzydlo bedzie wciagane. Z tym, ze duzo jeszcze zalezy od profilu i ugiecia,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 stycznia 2017, 23:56

Ja miałem do czynienia z prototypami, które wręcz agresywnie zakręcały w stronę komina. Okazuje się że czynników wpływających na takie zachowanie jest sporo, w tym ugięcie glajta i ustawienie stabila. I nawet w skrzydłach gdzie ta cecha jest wyraźna to zmniejsza się w miarę zaciągania sterówek. Czyli jeśli ktoś krąży z mocno zaciągniętymi sterówkami to może zupełnie nie odczuć wciągania w komin, a wręcz może " odbijać " się od komina.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 15 stycznia 2017, 19:27

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie ma co zgadywać. Chodziło mi o Deltę2. Skrzydło praktycznie nie pochyla się przy wchodzeniu do komina co mnie się nie podoba, ale myślę że są też piloci którzy docenią tą właściwość.

Eeee, tam. Moja Delta2 ładnie wchodzi w kominy. Przelatałem na niej 2 sezony i jestem zadowolony, choć to trochę taki sportowy samochodzik z twardym zawieszeniem.
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Awatar użytkownika
starry
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: starry » 15 stycznia 2017, 19:31

marek mastalerz pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie ma co zgadywać. Chodziło mi o Deltę2. Skrzydło praktycznie nie pochyla się przy wchodzeniu do komina co mnie się nie podoba, ale myślę że są też piloci którzy docenią tą właściwość.

Eeee, tam. Moja Delta2 ładnie wchodzi w kominy. Przelatałem na niej 2 sezony i jestem zadowolony, choć to trochę taki sportowy samochodzik z twardym zawieszeniem.

Zdarzyło mi się, że przy wejściu nieźle zatańczyła, ale i tak uważam, że jest mega stabilna. Jeśli już zaczyna tańczyć to znaczy, że są do tego powody, ale i tak daje się opanować ( jak na razie przynajmniej ;) )
Darecki -starry
------------------------------
http://glajtem.pl

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 15 stycznia 2017, 20:37

marek mastalerz pisze:

Marek. Wchodzi dobrze, ale nie o to mi chodziło. Chodziło mi o to, że nie wyprzedza pilota przy wchodzeniu w komin. Nic nie sygnalizuje i leci bardzo stabilnie. Centrować trzeba na wario a nie na odczucia ze skrzydła.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 15 stycznia 2017, 21:14

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Marek. Wchodzi dobrze, ale nie o to mi chodziło. Chodziło mi o to, że nie wyprzedza pilota przy wchodzeniu w komin. Nic nie sygnalizuje i leci bardzo stabilnie. Centrować trzeba na wario a nie na odczucia ze skrzydła.

Za dwa tygodnie jadę polatać, sprawdzę jak się centruje bez wariometru i dam znać :)

pozdrawiam
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Wróć do „PG”